home
13-10-10

Toni Dobos, fundasul de fier!

Anton „Toni” DOBOŞ s-a nascut acum 45 de ani – la 14 octombrie 1965 – in localitatea  Sărmaşu (Mureş).
 
A inceput fotblalul la Turda (la Ariesul). Fundas central extrem de puternic, de 1.83 inaltime si 76 de kilograme, Toni a avut o evolutie atipica catre statutul de jucator reprezentativ pentru prima divizie. Intr-un sistem in care toti sunt considerati mari sperante si talente uriase sau jucatori care trebuie sa fie crescuti (adica ajutati, favorizati), caci au potential, Toni Dobos a promovat singur fiecare treapta valorica, urcand lent dar sigur catre piramida valorica. Nu a fost un mare talent si tot ce a reusit sa obtina a fost cu extrem de multa munca si minte.
 
In sezonul 1985-1986 (la doar 20 de ani!) debuteaza in Divizia B, la Progresul Braila.
 
Sezonul urmator, 1986-1987, revine acasa la Sticla Ariesul Turda, unde ramane pentru un sezon.
 
In sezonul 1987-1988 , in urma evolutiile avute in divizia secunda, este remarcat de echipa fanion a regiunii, Universitatea Cluj, si este transferat la studenti, debutand in returul editiei de campionat la 6 martie 1988, intr-un FC Olt - Universitatea Cluj 1-0, in prima divizie. Asadar, Dobos debuta in prima divizie la 23 de ani, dupa ce progresase in fiecare an, de la statutul unui jucator (ca atatea mii) care putea foarte usor sa ajunga sofer de camion sau paznic sau alcoolic sau puscarias. Fara sa-l sprijine nimeni, bazandu-se doar pe calitatile lui native si – mai ales – pe puterea de munca, pe ambitie si pe inteligenta. In returul acelui sezon va juca 16 meciuri, sub comanda lui Remus Vlad, marcand un gol.
 
Intr-o echipa cu Iasko, Ariciu – Poratchi, Iosif Muresan, Neamtu, Ciocan, Meszaros, Stoica, Fasic, Bucur, Boieru, Florin Pop, Dobrotă, Musznai, Fesnic, Bagiu, care promova in 1984 pe prima scena, Toni DOBOS s-a impus natural, datorita valorii si bunului simt pe care-l aborda tot timpul. U Cluj terminand pe locul 10.
 
In sezonul 1988-1989 , U Cluj termina pe locul 14, explicabil prin faptul ca prietenul lui Fanus si al doamnei Nina, Cornel DINU a pregatit echipa. Valoarea juicatorilor, dintre ei remarcandu-se Toni DOBOS – cu 30 de meciuri si 4 goluri – a impiedicat retrogradarea ce parea iminenta, sub comanda strategica a celui care trebuie sa bea Portile de Fier ca sa transforme in sprit vinul consumat in acea perioada.
 
Ca lider valoric al Clujului, Toni DOBOS este transferat de Dinamo la inceputul sezonului 1989-1990 . Joaca 21 de meciuri si inscrie 1 gol. In Cupa cupelor joaca 4 meciuri. Majoritatea aparitiilor sunt in a doua parte a canpionatului, cand internationalii erau in diferite stagii de pregatire (in timpul sezonului) pentru CM din Italia. Dinamo castiga (intr-un mod care s-a explicat cu alte ocazii) campionatul, cu Dobos intre oamenii de baza (folosit si fundas central si fundas dreapta). Dinamo castiga titlul la o diferenta de un punct fata de Steaua (57 fata de 56, cu 96 de goluri marcate si 23 primite de militieni (politisti, in retur), fata de cele 89 marcate si 30 primite ale Stelei) si castiga si Cupa, invingand in finala din 2 mai 1990 disputata pe 23 august, sub privirile a doar 30.000 de spectatori, o Steaua decimata.
 
Bogdan Stelea - Anton Dobos (57 Daniel Timofte), Mircea Rednic, Ioan Andone, Michael Klein - Ioan Lupescu, Ioan Sabau, Dorin Mateut (65 Ionel Fulga), Danut Lupu - Claudiu Vaiscovici, Florin Raducioiu, era echipa lui Dinamo care a spulberat cu 6-4 (FLORIN RADUCIOIU (3, 42, 82), DORIN MATEUT (39), IOAN SABAU (47), DANUT LUPU (56) / Ilie Dumitrescu (22), Marius Lacatus (68), Iosif Rotariu (70), Nicolae Ungureanu (85) o Steaua aflata in degringolada, cu Daniel Gherasim - Lucian Ciocan, Adrian Negrau, Alin Artimon (57 Ilie Stan), Nicolae Ungureanu - Daniel Minea, Zsolt Muzsnai, Iosif Rotariu, Ilie Dumitrescu - Marius Lacatus, Gavril Balint (57 Gheorghe Pena).
 
La varsta de 25 de ani, Toni DOBOS reusea sa castige pentru Dinamo Cupa si Campionatul, impotriva Stelei.
 
In sezonul 1990-1991 , Dobos joaca 22 de meciuri, inscriind un gol pentru Dinamo, care termina pe locul 3 in campionat si 4 meciuri (cu 1 gol) in Cupa campionilor.
 
In sezonul 1991-1992, DOBOS joaca doar 4 meciuri pentru Dinamo in turul campionatului si 2 meciuri in Cupa UEFA.
 
In returul sezonului 1991-1992, Toni DOBOS este transferat la STEAUA, considerandu-se ca nu prezinta prea mult interes, in perspectiva, pentru Dinamo. Pierderea lor (ca si in alte cazuri) a fost castigul nostru. Steaua castiga un fundas central de 27 de ani, matur, disciplinat, puternic si serios, care o va ajuta sa domine deceniul in Romania.
 
In returul acelui sezon, Steaua pierde titlul in fata lui Dinamo, cu Toni jucand 13 meciuri si inscriind doua goluri, dar castiga Cupa Romaniei intr-o finala impotriva Timisoarei  pe stadionul din Regie, in urmatoarea formula: Gherasim- Panait, DOBOS, Bucur, Ungureanu – Mustaca, Panduru, I.Stan, I. Dumitrescu – Andrasi, M.Popa, sub comanda lui Victor PITURCA. Dupa 0-0 in timpul regulamentar, s-a trecut la executarea loviturilor de departajare.  I.Stan, Vlădoiu si Andrasi au inscris (Bucur a ratat) pentru Steaua, in timp ce pentru adevarata POLI, au inscris Varga si Rosu, suturile lui Baban, Craciun si Stoicov fiind parate de Gherasim. Dobos a jucat bine, controlandu-i foarte bine pe Marcel Baban si pe Vlaicu.
 
Fundasii Stelei la inceputul sezonului erau Sedecaru, Bumbescu, Cinca, Panait, Ungureanu, Mirea, Sburlea si Bucur (venit tot de la Dinamo). Panait era folosit des ca fundas central (in tur), Cristescu (un mijlocas dreapta) era folosit ca fundas dreapta, Mirea era fortat libero, iar Bogdan Bucur (mijlocas de acoperire de fapt), era cel care tinea apararea.  Aducerea lui Dobos a ridicat cu o clasa (cel putin) nivelul apararii steliste, fiind cel in jurul caruia s-a construit defensiva Stelei in urmatorii 5 ani.
 
In sezonul 1992-1993 , Dobos joaca 25 de meciuri, iar Steaua castiga primul din cele 6 titluri consecutive. Iovan revene, pentru turul campionatului in defensiva Stelei, unde mai apareau tanrul Csick I si Ionut Parvu. Din retur avea sa vina si foarte tanarul Daniel Prodan de la Satu-Mare. Steaua castiga titlul cu 57 de puncte, 4 mai multe decat Dinamo, cu un golaveraj de vis, 84-22, cu 25 de victorii, 7 egaluri si 2 infrangeri.
 
In sezonul 1993-1994 , Dobos debuta (la 29 de ani) la echipa nationala, in Romania-Israel 1-0, 22 septembrie. Joaca 34 de meciuri pentru Steaua, castigand al doilea titlu de campion in ros-albastru. Filipescu este promovat la echipa Stelei, unde il gasim si pe Sorin Tufan ca fundas dreapta. Din acel sezon, se sudeaza cel mai bun cuplu de fundasi centrali pe care l-am vazut eu aparand Steaua: DOBOS-PRODAN!
 
Steaua castiga titlul la 13 puncte in fata lui Dinamo , cu 22 de victorii, 9 egaluri si 3 infrangeri, 63 de goluri marcate si 19 primite! In Cupa Campionilor joaca 4 meciuri (dubla contra Croatiei Zagreb si cea contra lui Monaco, ca libero, de fiecare data in cuplu cu Prodan, aflat la marcaj). Nu este convocat la nationala de Iordanescu pentru CM din America (cum n-au fost convocati nici Lacatus, Rotariu sau Stangaciu), fiind preferat Papura (Preda, Iulian Chirita, Marian Ivan).
 
In sezonul 1994-1995, Dobos joaca 31 de meciuri, marcand 2 goluri in campionat. Linia de fund era neschimbata. In grupele Ligii Campionilor, apararea Stelei a fost formata de fiecare data din Dobos, ca libero, Prodan jucand la marcaj, iar in unele meciuri si Csick. Laterali erau Csick, Parvu, Filipescu si Panait. Contra lui Servette Geneva, Hajduk Split, Benfica si Anderlecht, Dobos a bifat 7 meciuri si un gol.
 
 La 23 noiembrie 1994, Steaua intalnea in Ghencea pe Andrelecht. In formula Stîngaciu - Panait, Csik, Doboş, Prodan, I. Pîrvu – I. Stan, Gîlcă, Panduru (79 Roşu) – Lăcătuş, Ad. Ilie(76 M. Popa), Steaua egala echipa belgiana, care deschise scorul prin cel care avea sa revolutioneze pentru vecie lumea fotbalului – Marc BOSMAN (in minutul 43) – prin golul inscris de Toni DOBOS in minutul 55.
 
In campionat Steaua era in scadere de turatie. Castiga titlul la doar 9 puncte in fata lui Dinamo (pentru ca o lasase mai moale in ultimele etape), cu 77 de puncte. Golaverajul 72-25, precum si linia de clasament cu 23 de victorii, 8 egaluri si 3 infrangeri, ar trebui sa-i faca pe unii de azi, care sustin fantome, sa bage capul in pamant sau macar sa se impuste.
 
La 30 de ani, Dobos bifa, in 1995, 3 selectii la echipa nationala, contra Greciei, Turciei si Slovaciei.
 
In sezonul 1995-1996, Dobos juca 31 de meciuri, in care inscria 2 goluri in campionat, pentru Steaua. Steaua defila in campionatul pe care-l castiga la 11 puncte in fata echipei de pe locul 2, National, si la 19 puncte in fata lui Dinamo! Steaua reusea eventul, castigand Cupa, dupa ce depasea,cu 3-1 Gloria Bistrita. In formula defensiva identica celei de anul precedent, Steaua abordeaza Liga Campionilor contra celor de la Casino Salzburg (0-0 si 1-0), Glasgow Rangers (1-0, gol fabulos Prodan) si 1-1 (Adi Ilie), Borussia (0-1 si 0-0) si Juventus Torino (0-3 si 0-0), in meciuri in care CLASA INTERNATIONALA a cuplului Dobos-Prodan a aparat Steaua cu demnitate, in meciuri impotriva celor mai bune ale lumii, cum erau Juve si Borussia.
 
La echipa nationala, Dobos joaca contra selectionatelor statelor Iugoslavia, Georgia, Moldova, Spania, Islanda, Macedonia si Emiratele Arabe Unite, facand parte din lotul nationalei pentru Campionatul European din Anglia 1996. Dobos a jucat contra spaniolilor, in locul lui Belodedici.
 
La 31 de ani, cu 4 Campionate Nationale (`93, `94, `95, `96), 2 Cupe ale Romaniei (`92, `96) si 2 Supercupe (`94, `95) castigate pentru Steaua in 4 sezoane si jumatate, din postura de cel mai bun libero al campionatului intern, component al cuplului Prodan-Dobos, competitiv la CEL mai inalt nivel european, Dobos capata un bine-meritat transfer in strainatate, la grecii de la AEK Atena.
In sezonul 1996-1997 , joaca 22 de meciuri si inscrie 2 goluri, AEK clasandu-se pe locul 2 (rezultat foarte bun). Joaca 5 meciuri in Cupa cupelor pentru greci. Evolutiile de la greci ii aduc in continuare convocari la echipa nationala. In 1997 joaca contra nationalelor statelor Liechtenstein (de doua ori, reusind si singurul sau gol la nationala), Lituania, Irlanda de Nord (2), Macerdonia, Spania, Islanda. La 32 de ani, era om de baza al nationalei, dupa ce, pana la 30 de ani avusese o singura convocare (la 28 de ani). In 1997 DOBOS cucereste Cupa Greciei.
 
Sezonul 1997-1998 este marcat de participarea la campionatul Mondial din Franta. Dupa ce jucase contra Greciei, Belgiei si Moldovei in acel an, la CM evolueaza doar in meciul contra Tunisiei: Bogdan STELEA (Salamanca 50/0) - Dan PETRESCU (Chelsea 72/12), Liviu CIOBOTARIU (Dinamo Buc. 7/0), Anton DOBOS (AEK 23/1), Cristian DULCA (Rapid Buc. 6/0)/32' Gica POPESCU (Galatasaray 81/14), Dorinel MUNTEANU (FC Köln 66/7) - Lucian MARINESCU (Salamanca 7/0), Gheorghe HAGI-cpt.(Galatasaray 114/33), Constantin GÂLCA (Espanyol 37/4), Ilie DUMITRESCU (Atlante Mexico 62/20)/66' Viorel MOLDOVAN (Coventry 28/14) - Marius LACATUS (Steaua 84/13)/46' Adrian ILIE (Valencia 23/5).  Titulari in precedentele doua meciuri pe postul de stoper au fost Iulian Filipescu si Liviu Ciobotariu (ambii cu evolutii excelente). In meciul cu Tunisia au evoluat jucatorii de rezerva si cei care aveau pile. Cum a fost cazul lui Ilie Dumitrescu, convocat dupa ce-si falsificase fara rusine datele sale statistice din Mexic, unde era rezerva si mai intra doar pentru ca se mai cerea Belodedici afara, din cand in cand. Dobos a jucat bine, constant, echilibrat si exact in interventii, cei mai slabi de pe teren fiind Dulca (schimbat dupa 30 de minute) si Lacatus (schimbat la pauza de Adi Ilie, care a facut faza golului). Ilie Dumitrescu nu a fost slab, ci doar penibil, atingand de vreo zece ori mingea si sfarsind inlocuit de Viorel Moldovan, marcatorul golului egalizator.
Avea sa fie ultimul meci al lui TONI DOBOS la echipa nationala, pentru care a evoluat in 23 de meciuri (un gol). A debutat in `93, cu un meci in acel an, dupa care a avut 3 meciuri in `95, 7 meciuri in `96, 8 meciuri in `97 (la 32 de ani) si 4 meciuri in 1998, la 33 de ani, retragandu-se frumos (si merituos) cu un meci la Campionatul Mondial.
 
La AEK Atena joaca 19 meciuri, marcand trei goluri, in anul in care echipa sa termina pe locul 3.
 
In 1998-1999 (nu stiu exact cand) paraseste AEK Atena si in sezonul 1999-2000, il gasim la Ethnikos Pireu, ajuns din considerente financiare (se pare). Echipa de divizia B (locul 15 la finele anului) este ultima din cariera lui Toni, care se retrage la 35 de ani din fotbalul de performanta.
 
Toni Dobos are 227 de meciuri si 13 goluri in prima divizie din Romania. Are 41 de meciuri si 5 goluri in prima divizie din Grecia. A castigat de 3 ori Cupa Romaniei (`90, `92, `96) si odata Cupa greciei (1997). Are 41 de meciuri si 2 goluri in Cupele Europene si 23 de meciuri si un gol pentru Echipa nationala. A castigat doua Supercupe pentru Steaua! Are un titlu de campion cu Dinamo (1990) si 4 titluri de campion cu si pentru STEAUA!
 
Dupa renuntarea la activitatea de jucator, Dobos a dovedit minte si curaj. Activitatea sa sta sub semnul unor incertitudini pe care nu vreau sa le abordez, ca nu e locul. A investit (riscand mult) bani in echipa Fulgerul Bragadiru, pe care a redenumit-o AEK Bragadiru si pe care a mutat-o la Timisoara, acolo unde toti superiorii si civilizatii banateni care vroiau lustratii au imbratisat-o din prima secunda, urinandu-se pe adevarata Poli, care era in divizia C si care acum se zbate prin Liga a patra. Dobos le-a dat superiorilor apropiati de Viena, mai mult decat de Istanbul, ocazia sa arate cine sunt. Si ei au aratat, ABANDONAND la prima oferta adevarata Poli in mizerie si imbratisand expresia sintetizata a miticismelor – Bragadiru – ca fiind vehiculul de pe spatele caruia sa-si clameze ei superioritatea, principiile si morala. Pentru ca a aratat cine sunt superiorii vestici, Dobos mai are o bila alba de la mine. Pentru ca a construit o echipa nascuta in/din inima Dambovitei si a livrat-o (pe destule milioane) altui mitic (indian-sumo) sadea, ca sa poata sa-si joace timisorenii superiori piesa de teatru burlesc, in ultimii 6-7 ani, vorbind despre morala si educatie.Asta cand ei isi calca orice farama de onoare si demnitate, jucand o farsa sinistra, adevarata Poli este omorata de atitudinea de spital de nebuni a timisorenilor, iar AEK Bragadiru este livrata ca ceea ce apara si reprezinta ei.
 
Altfel (dupa ce a fost si secundul lui Iordanescu la nationala), se pare ca Dobos a folosit anumite mijloace manageriale la limita penalului in administrarea lui U Cluj, stenogramele de la meciul cu Steaua fiind elocvente.
 
La sfarsitul lui august 2008, Dobos a suferit un accident teribil. In jurul orei 3 noaptea a adormit la volanul masinii sale si a intrat violent intr-un TIR parcat regulamentar. Desi sansele de supravietuire erau de doar 10%, fiind in coma profunda, Toni si-a revenit in mod MIRACULOS (din punct de vedere medical), azi avand o viata normala (joaca fotbal, de exemplu). Totusi, are mari probleme de memorie, dupa cate spune chiar el, multe parti ale vietii sale fiind goluri absolute (in mod convenabil si cele care fac/au facut obiectul anumitor cercetari judiciare). Cum n-a dat in cap la nimeni si nici mari nenorociri n-a facut, eu personal ii urez multa sanatate si sa-i revina memoria, daca nu va mai fi niciun pericol in a-i reveni.
 
Toni DOBOS a fost un mare jucator al Stelei din anii `90, ani dominati de alura stralucitoare a unei MINUNI. Martorul si actorul zilelor cand castigam campionate la rand in fata unor glume de rivali, cand o victorie la 2-3 goluri diferenta in fata lui Dinamo era considerata ceva banal. Cand eram parteneri adevarati de competitie (recunoscuti ca atare) in fata celor mai mari echipe ale lumii.
 
Cand un fundas central cu adevarat de otel apara ceea ce iubim! Cand nu ne era frica de nimeni si de nimic! Cand Steaua era Steaua!
 
La multi ani, Toni Doboş!
 
Stelistii – alaturi de tine!

 
Gandalf
 
 
 
 
 

 

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

[Alte sporturiBaschet] Steaua – BC Kiev 77-59 (21-14; 42-27; 60-37; 77-59)

Steaua a debutat astazi in noul sezon de cupe europene, jucand in preliminariile FIBA EuroChallenge Cup impotriva ucrainenilor de la BC Kiev. Militarii au castigat cu 77-59 si nici nu se putea altcumv

Gheorghe GRUIA a fost si este mai mult decat se poate spune

ZeuAjungem uneori la momente in care ne dam seama de absurditatea lejeritatii cu care am folosit cuvinte precum glorie, sportiv urias, simbol, maxim istoric, performanta, stralucire, reper, in atribuir