home
05-01-08

Steaua lui Ilie Savu

Cartea "Ilie Savu, început de Iliadã" apãrutã în 2006 încerca, în ciuda unui tiraj redus, sã-i evoce locul sãu formidabil ocupat în istoria Stelei de la începuturi pânã hãt departe în timp. Aproape nu gãseºti o explicaþie rezonabilã de ce unii au ieºit mai în faþã decât el: astfel, mai toate statisticile menþioneazã ca antrenor principal la C.C.A. în 1956 pe Dobai, iar secund pe Ilie Savu, un neadevãr. Dar care-i pretextul apariþiei acestei cronici, într-un anotimp în care generalul Iarnã face instrucþie cu noi ?

La 9.1.2008 Ilie Savu împlineºte 88 de ani. În maniera sa sobrã vom puncta flashurile sale stelare, cu care puþini protagoniºti în istoria Stelei se pot lãuda: cel mai longeviv antrenor principal din istoria C.C.A./Steaua în douã legislaturi(1953/1958; 1964/1967); 22 ani a slujit clubul sportiv al Armatei, cu o diversã paletã de funcþii: preºedinte de club, preºedintele secþiei de fotbal, ºeful centrului de copii ºi juniori, antrenor principal; ca antrenor principal a câºtigat 2 titluri(1953 ºi 1956) ºi 4 Cupe ale României; antrenorul C.C.A. la primul turneu de rãsunet al echipei de fotbal româneºti în Anglia(o Stea Sevillianã pe planºeta visurilor îndrãzneþe); primul antrenor sub îndrumarea cãruia s-a lansat întâiul ei golgeter, Ion Alecsandrescu; antrenorul C.C.A.-ului de aur, încadrat de douã legislaturi ale lui Gheoghe Popescu; antrenorul care a cucerit o cupã în anul 1967, cu victorii exclusiv la zero; pe timpul mandatului sãu ca preºedinte al secþiei de fotbal s-a construi în anul 1974 celebrul stadion din Ghencea, leagãn al calificãrii naþionalei la cele 5 turnee finale; a lansat în fotbalul mare nume de legendã ca Tãtaru I, Constantin, Cacoveanu, Toma, Vasile Zavoda, Onisie, Bone, Victor Dumitrescu, Ienei, Tãtaru II, la marea C.C.A. fiind implicat în aducerea a 12 din cei 19 fotbaliºti; a fost o rotiþã, cum cu modestie recunoaºte, în munca de duratã a plãmãdirii juniorilor pentru prima divizie; a fost singurul stelist care a refuzat gradul de general ca sportiv(1991), aºteptând 14 ani ca sã fie promovat pe merite exclusiv militare(2005); se numãrã printre fondatorii Clubului Sportiv al Armatei(1947) ºi al LPF; a recunoscut cu un fair play ce þine de onoare de rolul formidabil al consilierului Virgil Economu la construcþia strãlucitei C.C.A., dupã cum mãrturiseºte cã ªtefan Kovacs a plecat la Ajax cu caietele sale de antrenament subtilizate de cineva de pe banca tehnicã; a slujit fotbalul necondiþionat, cu talent, devoþiune ºi sacrificiu, lansând deviza de bun simþ "sã jucãm dupã o idee" ºi bucurându-se de superlativa apreciere: "pe ce pune mâna Savu, înfloreºte".

În plan social remarcãm: a absolvit în anii 1940 douã ºcoli de ofiþeri de carierã: una a armatei regale la Bucureºti, cealaltã în Germania, urcând toate treptele ierarhiei militare; a fost decorat cu Steaua Republicii clasa a V-a, ca dupã 1989 sã i se confere Steaua României în grad de cavaler(ca stelist cu ce putea fi decorat dacã nu cu "Steaua României" ?; a dat mâna cu personaje importante, care au marcat istoria þãrii(benefic sau malefic, judece fiecare): Hitler, Gheorghe Gheorghiu Dej, Nicolae Ceauºescu, Valentin Ceauºescu, Corneliu Mãnescu, Leontin Sãlãjan, Ion Ioniþã, Ion Gheorghe, Ion Coman, Alexandru Drãghici, W. Roman, Gheorghe Marina, Ioachim Moga, Victor Stãnculescu; a fost îndrumãtorul, prietenul, confesorul, magistrul unor corifei cu marca Steaua, club al cãrui palmares devanseazã vitrina cu trofee a peste jumãtate din þãrile lumii. ªi câte n-ar mai fi de scris despre cel poreclit de marele portar "Il Dio", "Paraºutã"! Sã ne rezumã doar la amãnuntul cã deºi avea o înãlþime de doar 1.70 metri, pe vremea carierei sale de portar depãºea la sãrituri la groapã ºtacheta ridicatã la 1.71 metri.

Preþuindu-l, pânã ºi Dumnezeu i-a dãruit o longevitate care se încadreazã ºi ea în coordonatele legendei. Onor la general !

Constantin Ardeleanu

ymessemailStumbleUponGoogleDiggdel.icio.usFacebook


Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3