home
27-02-15

Interviu cu Gabi Balint

Înainte de meciul dintre CSU Craiova şi Fotbal Club Steaua, reporterul ProSport a stat de vorbă cu Gabi Balint, stelistul care a făcut istorie pentru gruparea din Ghencea în anii 80 şi care, în calitate de antrenor, i-a promovat pe olteni în Liga 1. Discuţia trebuia să înceapă de la acest meci, dar problemele pe care şi Gabi le identifică în tabăra liderului au acaparat cea mai mare parte din timpul convorbirii.

Cinci titluri naţionale cu Steaua are Gabi Balint şi 4 Cupe ale României. Dar cele mai importante trofee sunt Cupa Campionilor din 1986 şi Supercupa Europei din 1987. Poate puţini îşi mai aduc aminte, dar Balint a fost titular în echipa României care în 1981 a ieşit pe locul trei la Campionatul Mondial de Fotbal U20, din Australia.

Reporterul: - Gabi, am înţeles de la tine că problema legată de siglă ţi se pare complicată şi că nu vrei să vorbeşti, dar te simt totuşi nemulţumit în legătură cu ceea ce se întâmplă la echipa ta de suflet?
Gabi Balint: - Problema e de fapt de modul în care e condusă Steaua. Nu înţeleg ce strategie există acolo! Uită-te la chestiunea legată de jucătorii care sunt în ultimele luni de contract. De ce nu s-a ajuns la o concluzie înainte ca ei să intre în ultimele 6 luni? Conducerea trebuia să le facă o ofertă, dacă nu cu jumătate de an înainte, măcar acum în iarnă, cât timp a fost pauza asta, şi să le ceară fotbaliştilor, în scris, dacă o vor accepta sau nu. Au lăsat-o aşa... Dacă vrei să continui bine, dacă nu, iar bine şi se ştia ce strategie urmează, ştia şi Gâlcă şi toată lumea. Aşa a venit prima etapă, un meci derby cu Rapid şi Gâlcă s-a trezit cu o zi înainte de această partidă că are trei fotbalişti excluşi din lot, iar Bourceanu trebuie să fie rezervă pentru că trebuie forţat Filip.

- În condiţiile acestea, crezi că va rezista Gâlcă până la finalul campionatului?
- Costel e la început în antrenorat, nu are experienţă, a venit de la juniori direct la Steaua. Se ştia cum merg lucrurile aici când ocupi banca tehnică a acestei echipe. Trebuie să faci compromisuri! Alţii au rezistat, alţii nu. Uite, Reghecampf şi Olăroiu au avut rezultate pentru că au ştiut să aibă această relaţie cu Gigi Becali, ei vor avea mereu porţile deschise la echipă. Gâlcă suferă, e o frână pentru el acolo. Înţeleg, e frumos să fii antrenor în Ghencea, că Steaua nu se refuză, dar să lucrezi pentru Gigi Becali se poate refuza. Ştim cu toţii că obişnuia să facă schimbări din tribună când era în libertate. Ca antrenor la Steaua, dacă accepţi aceste lucruri, atunci trebuie să taci din gură şi să pleci capul doar pentru a-ţi face o carte de vizită. Gâlcă nu va rezista până la vară! El e altfel construit, are altă mentalitate, a jucat, ca şi mine, atâţia ani în Spania. El ştie bine ce îl aşteaptă. Lui i-ar fi fost mai bine dacă îl avea pe Mihai Stoica lângă el. Cu toate prostiile pe care le-a mai făcut şi el, Stoica ştia să ţină un echilibru între conducere şi bancă, se pricepe şi la fotbal, e dibaci. Gâlcă nu are nici cu cine comunica din conducere.

Valeriu Argăseală e e preşedintele clubului... Argăseală e un băiat extraordinar, sufletist, e băiat ascultător, dar nu poate lua decizii importante. Ah, dacă i se spune că trebuie să ia 20 de sticle cu apă minerală şi el ia decizia să cumpere doar 10, da, poate face asta. Dar nu mai mult! Steaua trebuie condusă altfel! Mă uit şi la colegul meu, Duckadam, el face ce i se spune şi văd că e singura voce acolo la Steaua care apare public. E de înţeles de ce e aşa, că a fost ajutat de patron, îi e devotat.

- Cum crezi că trebuie condusă Steaua?
- După cum e la Real Madrid şi la Barcelona. Cele două sunt echipele suporterilor, nu ale unui singur om. Nu am nimic cu Gigi Becali, chiar dacă au mai existat nişte clinciuri între noi, dar mă interesează că el conduce Steaua aşa cum o conduce... OK, a băgat bani, eu zic că i-a scos şi cu profit pe deasupra, iar Steaua ar trebui să aibă în cont bani mulţi. Vinzi un jucător cu 2 milioane de euro, ia domnule un alt fotbalist cu un milion! Îţi spun, dacă în vară echipa nu se califică în grupele Ligii Campionilor, va fi rău pentru Steaua! Nu îl văd pe Gigi să mai vină cu bani de acasă. Ştii care ar fi cel mai bun lucru pe care Becali ar putea să-l facă acum după ce şi-a recuperat banii? Să ofere clubul suporterilor şi îţi spun eu că aceştia i-ar face şi statuie. Ar ieşi frumos din toată această aventură. Fanii să cotizeze, să-şi aleagă un preşedinte acesta să găsească sponsori şi dacă nu face treabă, să-l tragă la răspundere.

- Hai să vorbim şi de meciul de duminică, de la Craiova. Cum va fi?
- Cred că la partida dintre CSU şi Steaua vom avea un rezultat de egalitate. Spun asta pentru că eu cred că un punct i-ar fi suficient Craiovei, e o echipă care nu o poate încăleca pe Steaua. Oltenii se apără bine şi contraatacă. Terenul va fi prost şi Steaua va veni cu moralul afectat negativ de înfrângerea din meciul cu Rapid. Eu la meciul acesta o să am emoţii pentru ambele echipe. Am promovat pe CSU în Liga 1 şi sunt foarte mândru de acest lucru. Pe undeva e şi munca mea acolo şi, sincer, m-am simţit extraordinar, mi-a intrat la suflet şi Universitatea Craiova.

- O vezi pe Steaua să piardă campionatul?
- E greu să îi ia altcineva titlul în acest an. Are totuşi lotul cel mai valoros, cel mai bun. Nu m-au convins nici Astra şi nici Petrolul după primele meciuri jucate de ele în 2015. ASA Târgu Mureş? E o echipă frumoasă, nu are presiune, dar nu o văd să ameninţe Steaua, e totuşi distanţă mare în clasament. Dar, până la urmă în fotbal orice e posibil. Uite, dacă Steaua pierde acum şi cu CSU, atunci putem vorbi, scaunul lui Gâlcă se va clătina serios şi astfel se va relansa campionatul.

Interviu preluat de pe www.prosport.ro


fcsteaua.ro - XRay

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

CS U Craiova

STEAUA Bucuresti
Duminica 1 martie 2015
Ora 15:30
Extensiv
Liga 1
TV LIVE