home
23-02-15

Steaua și proprietatea

Ca să respecți o decizie judecătorească, prima condiție e s-o înțelegi.

În cazul explicației ÎCCJ despre sigla Stelei, Ovidiu Ioanițoaia are dreptate cînd constată că fiecare dintre părți a luat-o cum a vrut.

Armata susține că instanța i-a acordat și palmaresul. Clubul de fotbal spune că decizia instanței se referă doar la emblemă. Cine îl suspectează pe Ioanițoaia de o subită maladie pro Becali să-și amintească faptul că patronul Stelei n-a fost invitat la ”Recursul Etapei” ani de zile. Între timp, unul a intrat la închisoare, Ioanițoaia nu mai e pe tv, așa că reconcilierea este imposibilă. Ce a fost a fost.

Directorul Gazetei spune doar ceea ce vedem cu ochii liberi.

Iar dincolo de confuzie pîndește pericolul. Valerii Moraru, patronul Rapidului, explica recent într-un interviu că ”eu am venit din Rusia în România pentru că în România se respectă proprietatea”. Folositoare reamintire, că, uite, noi luăm drept mărunțiș sau, dimpotrivă, ceva pe vecie cîștigat garantarea proprietății, care și în România s-a cîștigat cu greu.

În 2003, cînd Becali devenea patron al Stelei, el a luat clubul de la un parteneriat stat-privat. Este probabil cea mai bună definiție pentru ce reprezenta atunci asocierea dintre Armată și Viorel Păunescu.

La cererea Armatei, Înalta Curte vine și spune că Becali a folosit fără drept sigla. Decizia instanței e definitivă și de necomentat. Cine știe cum, Armata și Păunescu au pitit sigla de glorie a echipei în vreun sertar, ca pe un abțibild dezlipit, și au uitat s-o treacă în patrimoniul predat lui Becali.

Dar cînd vine vorba despre palmares sau despre numele Steaua în sine, lucrurile nu mai sînt atît de clare. Nu doar că nu există nici un verdict judecătoresc pe aceste subiecte, dar, oricît de antipatic ar fi Becali, el a cumpărat totuși o mașină de clasă. Că foștii proprietari i-au dat jos cu șurubelnița sigla de pe bot, asta e, cumpărătorul n-a fost atent și s-a grăbit să bea aldămașul.

Însă tot Mercedes era mașina, că așa era înscrisă și la MTS și la FRF, așa primise licența să joace în Liga 1, să se asocieze la LPF și ar fi o nebunie să susțină cineva acum că, de fapt, Steaua a fost o fantomă ilegitimă în toți acești ani. O stafie sportivă, comercială și legală! Nici măcar în Rusia despre care moldoveanul Moraru poate oferi detalii interesante nu se poate concepe așa ceva.

Prin reducere la absurd, dacă Becali a evoluat cu un fals în campionat și în cupele europene, atunci ar însemna că Armata și Păunescu au Mercedesul în garaj și l-au păcălit pe actualul patron, faptă penală.

Iar FRF, LPF și UEFA nu și-au dat seama că Steaua nu e Steaua, ci e Richard Gere în Sommersby sau alte filme cu bărbați care se întorc de pe front și iau locul mortului legitim. Dar, în aceste condiții, de ce ar fi jucat ”fake”-ul Steaua în Liga 1 și n-a jucat acolo echipa Armatei, cu palmares, nume și siglă, dacă ea este Steaua?! E prea de tot.

Și pe cine a bătut aseară Rapid cu 1-0? Pe Steaua reală sau pe Steaua imaginară?

”Esența statului de drept în economie este garantarea proprietății”, scrie undeva istoricul Niall Ferguson, scoțian care nu i-a cunoscut pe Valerii Moraru și pe Gigi Becali, dar care observă că diferența fundamentală între țări nu ține de bogățiile naturale, ci de respectarea legii.

Faptul că patronul Stelei e la închisoare nu-i transformă pe alții în proprietari.

Cătălin Tolontan - Jurnalist GSP
Preluare de pe www.gsp.ro


Nota Redacției

Astăzi, comandantul CSA, George Boroi, a dezmințit pentru Ziarul Ring, declarațiile făcute în presă de juristul CSA-MApN, locotenent colonelul Florin Tălpan, referitoare la pretențiile financiare ca urmare a deciziei ÎCCJ:
"Nu-i adevărat că Armata vrea 10% pentru palmaresul şi sigla echipei de fotbal. A fost un pic de exces de zel din partea colegului meu. Într-adevăr, noi folosim acest procent în relaţiile cu firmele comerciale care utilizează marca Steaua. Mai multe veţi afla pe parcurs, acum atât vă pot spune"

fcsteaua.ro - XRay

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
 
9 ani de la 03-03-2006

Aparitia grupului Outlaws

Pe data de 3 Martie 2006 apare grupul Outlaws in Peluza Nord. In 2007 grupul s-a mutat la Peluza Sud.

CS U Craiova

STEAUA Bucuresti
Duminica 1 martie 2015
Ora 15:30
Extensiv
Liga 1
TV LIVE