home
04-02-15

Champions League dauneaza grav sanatatii

In ziua in care a intrat in insolventa, CFR Cluj a ajuns pe ultimul loc in Liga I. Comisia de Disciplina a decis depunctarea echipei cu 24 de puncte.

Sapunaru spunea ca, pentru Rapid, campionatul va incepe din a doua etapa a returului. Cumva omul ne transmitea ca nu prea spera la ceva de la meciul din prima etapa, cel cu Steaua. Iata insa ca, deja, campionatul a inceput si pentru Rapid. Si astazi noua echipa a lui Sapunaru a parasit, in sfarsit, ultima pozitie din clasament. Ce n-a izbutit Marian Rada, a reusit Comisia de Disciplina care a depunctat-o pe CFR cu 24 de puncte si a trimis-o pe ultimul loc in clasament. Asa Rapid a devenit penultimul vagon la garnitura.

In ziua depunctarii, practic a retrogradarii CFR-ului in Liga 2, Vasile Maftei a povestit la sport.ro pacaleala la care s-a pretat CFR la adresa jucatorilor. Fotbalist cu mari datorii de incasat de la CFR, Maftei a relatat cum jucatorii au avut ingaduinta fata de conducerea clubului clujean si au acceptat, pentru a mia oara, sa mai amane cu doua saptamani problema datoriilor. Pentru ca apoi, socati de tupeul clubului clujean, jucatorii sa descopere ca CFR si-a depus cerere de insolventa. Si astfel sa nu-i mai plateasca pe vechii jucatori si antrenori catre care s-au acumulat datorii de 400.000 de euro. Decat pe parcursul a unor ani si, probabil, intr-un procent mic. Cum spunea Petre Grigoras, el le-a si pus cruce acelor bani pe care ii datoreaza lui CFR-ul.

Sigur ca CFR mai spera la recursul din Romania si, eventual, la judecata TAS. Dar ramane maxi-ironic modul in care Comisia de Disciplina a pedepsit CFR cu depunctarea cu doar cateva minute inainte ca CFR sa obtina in cele din urma intrarea in insolventa, stare care ar fi salvat-o pe CFR de la retrogradarea pe ultima pozitie in clasament. Ramane misterul amanarii atat de mult din partea CFR-ului a deciziei de a inainta in tribunal cererea de insolventa. Acceptarea ei durand intotdeauna foarte mult.

CFR a crescut la cote fara egal in fotbalul romanesc in ultimii 10 ani, dar a si decazut dramatic, datorita/din cauza grandomaniei, pasiunii, inspiratiei, lipsei de scrupule a patronului Arpad Paszkany. Un patron care a crezut ca poate merge la acest nivel stratosferic cu salariile si sumele de transfer mult timp de acum incolo, dovada ca a si refacut la standarde inalte un stadion cum niciun privat din Romania n-a mai facut-o.

CFR s-a prabusit sub ambitiile lipsite de sustinerea evolutiei economice a afacerilor lui Arpad Paszkany. Ce ironie, in sezonul in care televiziunea lansata de Paszkany a preluat drepturile de transmisie ale Ligii 1, echipa reinventata de Paszkany este pe punctul de a fi expulzata din Liga 1. Poate fi si asta o abordare. Decat o jumatate de veac de mediocritate linistita, mai bine un deceniu tumultuos cu victorii pe Olimpico si Old Trafford in Champions League.

CFR Cluj a stabilit recordul de performanta pentru o echipa romaneasca in Champions League. Unirea Urziceni este pe locul doi al acestui clasament. Steaua este cea mai longeviva echipa romaneasca in Liga Campionilor. Otelul a fost si ea acolo. Toate aceste echipe au probleme. Una cu o depunctare gigantica asociata cu insolventa, una cu o moarte subita, una cu pierderea identitatii, una cu o insolventa ce ar putea fi si ea asociata cu o retrogradare din prima liga dupa un sfert de veac. Lacomie, investitii faraonice nesustenabile, sfidare a propriului club, ambitie desarta, furt la drumul mare. Cam asta e blestemul Champions League, competitia banilor care iau mintile, pentru echipele din Romania.



Preluare: Mihai Mironica - www.prosport.ro



Notă

Concurența neloaială, chiar dacă nu a fost pedepsită de lege atunci cand s-a produs, nu a scapat de legea pieței. Nu numai CFR, Otelul și Urziceni au capotat, ci și cei care, an de an, au visat la Champion's League, pompând bani "pe hârtie" în contracte megalomanice neonorate: FC Vaslui, Poli AEK Timisoara, Rapid și Dinamo. Urmează ASTRA și Petrolul. Cel care a ieșit din scenă la momentul oportun a fost Bucșaru. Și-a recuperat investiția, a facut profit și a inchis prăvalia. Știa că nu o sa reziste ritmului financiar impus de lupta pentru calificarea în grupele Champion's League prin meciuri, nu prin mocangeala pe titlul luat in Liga 1.

Singura care a rezistat într-un fair play financiar, conform definiției UEFA, a fost FC Steaua București. Totuși, pentru că în România nu trebuie să existe excepții, scandalul a lovit-o și pe Steaua, extra fotbalistic, pe sigla. Să nu ramană nimic neatins din ce a reprezentat Romania în competițiile europene după 1990. Motivul real al scandalului "sigla"? Logic, tot banii!

Acum cateva zile am citit in presă că un restaurant din Cluj a brevetat la OSIM marca "Sepcile rosii", si a somat U Cluj să nu o mai folosească decât în baza unui contract de licențiere. Informația era dată de președintele clubului Vlad Munteanu. Misto, nu?

Mă consolez cu speranța că foamea unora de glorie unfair și bani nemunciți, le da în final câte un os în gât. Pe langă fotbal, vedem că încet-încet se strânge lațul și la gloria mânărită din politica și la țeparii neamului.


XRay

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
 
50 ani de la 05-02-1965

Ziua de nastere a lui Gica Hagi


comentati aici

STEAUA

Rapid
Sambata 21 februarie 2015
Ora 20:00
Stadionul National
Liga 1
TV LIVE