home
04-10-14

Steaua epigonilor

"În 2006, Steaua câştiga la Kiev în Liga Campionilor cu 4-1, iar meciul strângea o majoritate covârşitoare din publicul românesc în faţa televizoarelor. 8 ani mai târziu, Steaua pierde în Europa League cu 3-1 pe acelaşi stadion Olimpic din Kiev, iar meciul a avut nişte audienţe pipernicite într-o seară în care „Las Fiebinţi” a măturat totul pe piaţa televiziunilor din România. Pe locul doi, la mare distanţă, s-a clasat „Next Star” în timp ce ex-starul Nicolae Dică nu-şi găsea locul în avionul Stelei înţesat cu soţiile şi prietenele fotbaliştilor, fiind lăsat acasă pentru a avea grijă de podoaba cumpărată de Stoica Mihai cu 650.000 de euro, Gabi Matei.


Site-ul UEFA anticipa înainte de meci o reîntâlnire a lui Dică, acum secund la Steaua, marcator a două goluri acum 8 ani, cu Rebrov, actualul „principal” al lui Dinamo Kiev, şi el marcator în acel meci de neuitat. De unde să ştie şi site-ul UEFA de absurdul care bântuie uneori pe la campioana României.

Când îţi baţi joc în asemenea hal de trecut, „rămâi, Dică, rămâi”, îşi bate joc şi prezentul de tine. Pentru că meciul a fost o înlănţuire a momenteleor frustrante pentru Steaua. Chipciu şi Iancu au ratat ocazii mari în prima jumătate a partidei, şansa unei prime reprize precum cea cu Aalborg răsturnându-se într-o oarecare măsură la Kiev. Golul cu care gazdele au deschis scorul i-a produs o imensă frustrare în primul rând lui Gâlcă, antrenorul care şi-a văzut apărarea incredibil de dezorganizată pentru o fază fixă. Culmea a fost că lui Sânmărtean i s-a reproşat că nu l-a marcat bine pe Yarmolenko în acea fază, ca şi cum te-ai putea apuca să-l cerţi pe Messi că nu l-a marcat bine la o fază fixă pe Cristiano Ronaldo. Olandezul Lens chiar s-a amuzat la finalul partidei spunând că Steaua e o echipă cu care să încerci prima oară o astfel de schemă.

Seria momentelor frustrante a continuat cu introducerea lui Stanciu în locul lui Iancu în timp ce Rusescu aştepta pe bancă. Ironia a făcut ca Stanciu, fotbalist care la 21 de ani pare să-şi fi atins deja nivelul maxim de competenţă, să fie scos de pe teren după vreo 25 de minute şi apoi exilatul Rusescu, în doar câteva minute, a marcat şi a mai avut o uriaşă şansa de a înscrie. Iar capacul peste această partidă a frustrărilor a fost pus de arbitrul care n-a văzut henţul de la golul trei al lui Dinamo Kiev, motiv de amuzament amar în faţa jurnaliştilor români pentru un alt jucător al ucrainenilor, Belhanda, cel care a admis ajutorul cu zâmbetul pe buze fără să încerce eschivările pe care le vezi în astfel de cazuri în Liga 1.

Gâlcă încearcă să joace spanioleşte astfel de meciuri dificile precum cel de la Kiev, trimiţând în teren o formulă ultraofensivă pentru o deplasare în capitala Ucrainei, cu fotbalişti de atac care ar fi trebuit să ţină de minge şi să asigure şi o altfel de apărare decât strămoşeasca redută din careu. Curajul lui Gâlcă e singurul punct luminos al unei seri întunecate în Kiev.
"

Mihai Mironica- Prosport


Nota
Din pacate, asa cum scade audienta Stelei la TV, pe Ghencea si National Arena, a scazut si apetitul userilor acestui site de a mai scrie articole cu opinii “pro” sau “contra” fata de orice legat de Steaua. Se limiteaza la comentarii. Dar … sa ai ce sa comentezi, trebuie un topic si un articol care sa lanseze tema de dezbatere.

Pentru ca incercam sa cuprindem editorial o diversitate de opinii, am preluat si postat acest articol scris de Mironica. Nu sunt fanul lui. Este cunoscuta lupta lui cu Steaua, dar trebuie sa recunosc ca scrie bine si uneori are umor si obiectivitate. Este cazul si acestui articol, unde realitatea nu este cosmetizata cu “antistelism”, ci spusa “pe nume”.

O exceptie este episodul cu Dica, unde nu exista inca o explicatie oficiala, ci doar supozitii. Dar realitatea este ca Dica, motivat sau nemotivat, nu a facut deplasarea la Kiev. Si pe mine m-a surprins neplacut, dar ii acord lui Galca prezumtia de nevinovatie pana la elucidarea publica a misterului. Sigur se va intampla asta la prima conferinta de presa.

Ca ne convine sau nu o realitate, ea trebuie spusa si ascultata, chiar daca persoana care o exprima nu este in gratiile noastre.

Toti ne dorim numai adevaruri, nu cosmetizari si manipulari tendentioase, care servesc doar interese meschine sau de grup prozelit!

Daca tot e vorba de audienta, sa-l parafrazez pe Mironica titrand si eu "Steaua japonezilor" sau lectia de japozeza tradusa in ros albastru.

Potrivit presei, Steaua, cea mai iubita echipa din Romania, a avut doar 15 fani la Kiev. Printre acestia si un japonez, care locuieste de 12 ani la Bucuresti. A declarat ca s-a indragostit de Steaua in '86, la finala Cupei Intercontinentale jucata cu River Plate chiar la el acasa, la Tokyo. Se stie ca Steaua a pierdut cu 1-0. Deci nu poate fi numit malitios "suporter de rezultat".



"Latovlevici e jucatorul meu preferat. Speram la campionat, da!", a spus ros albastrul japonez la Pro TV.

De la mine pentru acest nipon stelist un mare 尊敬 (Respect)!

XRay

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!