home
26-09-14

Sanctiuni UEFA pentru Fair play financiar!

UEFA a anuntat oprirea platilor pentru doua cluburi din Romania! ASTRA si CFR Cluj sunt afectate de masura luata de UEFA. Motivul pentru care NU mai vin banii: “Fair play financiar”!

Dupa investigatii, UEFA a sistat platile pentru cinci echipe care au concurat in sezonul 2014-2015 in competitiile europene. Este vorba despre CFR Cluj, Astra Giurgiu, Bursaspor, Buducnost si Ekranas. Doua cluburi romanesti din cinci !! Si e vorba de echipe care in perceptia publica au “bani” si investitori bogati.

Cele cinci formatii au fost investigate de Corpul de Control Financiar al UEFA, care a ajuns la concluzia preliminara ca au datorii "catre alte cluburi, angajati sau taxe si impozite neplatite", inainte de 30 iunie 2014.

Masura este una preliminara, iar UEFA a blocat banii pe care urma sa ii plateasca ca premii pentru parcursul in cupele europene de pana acum al formatiilor mentionate. Urmeaza cercetari in acest sens si o investigatie financiara mai amanuntita, anunta site-ul forului continental.

Banii nu vor veni la cluburi pana la finalul anului in curs, in momentul in care se va face un nou control pentru a vedea daca platile sunt la zi. Cluburile mentionate au timp doar pana la 30 septembrie 2014 sa achite restantele catre stat, alte echipe si angajati, urmand sa faca dovada catre UEFA.

In plus, Corpul de Control Financiar al UEFA a inceput investigatii preliminare, fara insa a lua masuri imediate - ca in cazurile de mai sus - si in ce priveste alte sapte cluburi: Liverpool, Monaco, Roma, Besiktas, Inter, FC Krasnodar si Sporting. Autoritatea europeana vrea sa clarifice datele care arata situatia deficitului financiar al celor sapte echipe de la finalul lui 2012 si 2013.

In prezent sistarea platilor s-a facut doar la cele cinci echipe mentionate anterior, intre care si la CFR si Astra. In total sunt 115 cluburi monitorizate strict de Corpul de Control Financiar si care trebuie sa aduca dovezi ca stau bine in ceea ce priveste datoriile in termenii fixati de UEFA pentru aceasta toamna.

Introducerea de catre UEFA a licentierii cluburilor si de regulamentului de Fair Play financiar a avut deja un impact pozitiv pe scara datoriilor restant. Pierderile cumulate raportate de cluburile de prima divizie din campionatele Europei, în exercitiul financiar 2013, au scazut pana la 800 milioane euro, de la un deficit raportat-record de 1,7 miliarde euro in 2011.

Pe langa deficitul(pierderea) inregistrat din exerciciu financiar anual, cluburile au acumulat si datorii imense. Patru din cluburile cu cele mai mari datorii din fotbalul european sunt din Anglia, patru din Spania şi cate una din Germania şi Italia. Doua echipe engleze au cele mai mari datorii din Europa, cu sume care se apropie de un miliard de euro fiecare.

Marii datornici si gradul lor de indatorare

Marile cluburi europene de fotbal sunt si marii datornici, cu un grad de indatorare halucinant. Potrivit raportului dintre datorii si castiguri, un club spaniol are balanţa negativa cea mai ridicata. Este vorba de Valencia, care cu 111 milioane de euro venituri, nu acopera nici pe departe cele 626 milioane de euro datorii. In schimb, trei din echipele cu cele mai mari datorii, granzii spanioli Barcelona şi Real Madrid plus Arsenal Londra, au incasari mai mari decat cuantumul datoriilor.

Clubul cu cea mai ridicata suma trecuta în dreptul datoriilor este Manchester United, cu 895 de milioane de euro, iar clubul care datoreaza cei mai puţini bani din Top 10 este Arsenal, cu 254 de milioane de euro.

Topul cluburilor cu cele mai mari datorii si grad de indatorare imens(%)



NOTA
A nu se confunda “Datoriile” cu “Cheltuieli anuale”, care sunt opozatibile numai “Incasarilor anuale”.

Pentru o mai buna intelegere o sa exemplific pentru FC Barcelona.
In exercitiu financiar 2012-2013, clubul catalan a avut "Incasari" de 483 milioane euro si "Cheltuieli" de 447 milioane euro. Asta inseamna ca la sfarsitul anului 2013 a inregistrat un "Profit contabil" de 483 - 447 = 36 milioane euro si mai are o "Datorie" de 341 milioane euro.

Simplificat, “Gradul de indatorare” reprezinta raportul dintre "Datorii" si "Venituri"(incasari).
O limita sub 30% indica o rezerva in apelarea la credite si imprumuturi, iar peste 80% o dependenta de credite, situatie alarmanta.

Din tabelul de mai sus se vede ca toate echipele din top 10 sunt alarmant dependente de credite, chiar in pragul insolventei daca creditorii invoca in instanta recuperarea restantelor sau opresc linia de creditare.

Clubul FC Steaua Bucuresti, in 2012-2013 a inregistrat venit de aproape 37 milioane euro si mai are o datorie de numai 2,5 milioane euro. Dar veniturile au fost influentate covarsitor de accederea in grupele Champions League si vanzarea de jucatori.

X Ray

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!