home
14-08-14

Steaua la “Leadersheep” (1)

Motto:“Leadersheep. There are many romantic Icelandic tales of leadersheep so it's easy to see how people can become enchanted by them, but I will never forget what one Icelander said… "For every tale of leadersheep leading shepherd and flock through a deadly storm to safety, there's another telling of leadersheep leading a flock into a raging icy river or off a cliff to their death. - David Grote

Pentru ca in preocuparile si comentariile suporterilor apare “conducerea Stelei”, mi-am propus o trecere in revista a istoriei si conceptelor care definesc acest subiect.
De ce Steaua la “Leadersheep”? In primul rand, exact ca si in motto, despre leadership-ul Stelei sunt multe povesti care au aprins pasiuni intre fani. Pentru fiecare poveste a succesului, apare alta poveste cu varianta insuccesul. In al doilea rand, Becali a fost format si educat intr-un leadersheep get-beget, nu doar unul metaforic.
Motto-ul l-am ales special ca o morala metaforica, fidela in esenta cu perceptia publica a conducerii Stelei.
Fara a face o analiza SWOT(Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) pentru a proiecta o viziune de ansamblu asupra clubului, voi aborda si partile bune si partile rele, dar intr-o imagine unitara si documentata, nu in povesti partizane sau mituri.

Cine nu cunoaste trecutul si prezentul nu poate judeca viitorul.

Cine este Steaua fotbalistica de azi?
Clubul FC Steaua Bucuresti (FCSB) este o forma asociativa creata in 2003 din:
1) AFC Steaua Bucuresti(AFCS), organizatie non-profit desprinsa prin Hotarare de Guvern(1998) din Clubul Sportiv al Armatei (CSA). Detinea dreptul de folosire a marcii Steaua si activele fostei sectii de fotbal CSA. AFCS era condusa de Viorel Paunescu.

2) FC Steaua Bucuresti SA (FCSB SA), societate comerciala infiintata in 2003 de Becali, care a venit in asociere cu aport de capital si a preluat activele de la AFC Steaua Bucuresti. De fapt echipa de fotbal si locul in Divizia A. FCSB SA era condusa de G. Becali, actionar majoritar.

Scurt istoric al perioadei 1998-2003
-In 9 aprilie 1998, prin ordin ministru MAN, activele, patrimoniu si drepturile patrimoniale ale sectiei de fotbal CSA au fost transferate la AFC Steaua, organizatie non-profit. Toate terenurile, baza de antrenament, cladirile si stadionul Ghencea au ramas la CSA.

-In perioada 1998-2003, AFC Steaua a acumultat o datorie de peste 12 milioane euro catre bugetul de stat(* si din 2000 peste 4 milioane dolari la persoana fizica Becali. "Gata, ba, ca m-am saturat sa mai fiu finantator. Vreau sa fiu actionar. Vreti, bine, nu vreti, care e problema? Nu mai dau bani! Vreau sa fiu actionar patron, nu mai vreau sa fiu finantator! Finantator, adica sunt fraier, aia e!", urla Becali in fata camerelor de luat de vederi, intr-o convorbire telefonica cu Viorel Paunescu, dupa doua sezoane in care imprumutase Steaua cu cateva milioane de dolari.
*) Nota: datoria era in lei, dar in text a fost preluata din comunicatele ANAF unde era echivalata in euro.

Cum s-a ajuns aici?
AFCS in loc sa plateasca taxele la stat, a sifonat 12 milioane de euro. Dupa esecul d-lui Jenei (1998 - 2000/ locul 3 si 4), fara titluri si bani din grupele Champions League (CL), AFCS a ajuns in 2000 fara lichiditati in conturi, cu o datorie uriasa la stat, pierderi operationale si in imposibilitatea de a mai primi vreun credit de la vreo banca pentru a-si acoperi cheluielile curente(salarii etc.).

In acest context a aparut “creditorul” Becali, ca ultima solutie. Aducerea lui Piturca (in 2000) a fost urmata si de aducerea lui Becali, care a fost convins sa crediteze plata salariilor si transferurile de jucatori, cu promisiunea ca va recupera banii la revanzare si din banii de la UEFA pentru grupele Champions League. Evident, nici un membru fondator nu a vrut sa imprumute cu 1 euro clubul, desi, in 2000, unii erau cu mult mai bogati decat Becali. De exemplu, Viorel Paunescu, presedintele AFC Steaua.

In 2002, dupa scandalul creat de Hagi, Viorel Păunescu a spus la TV: “Am incasat vreo 11 milioane şi am cheltuit vreo 16. Diferenţa s-o dea Hagi, eu vorbesc pe acte, nu pe presupuneri”. Diferenta a acoperit-o Becali. A dat bani pentru bugete cu mult peste nivelul de atunci al Romaniei, dar cu rezultate zero. Steaua a luat titlul in 2001, dar nu milioanele din Liga Campionilor sau din jucatori. Dupa 2 ani de creditare, cand i s-a tot spus ca banii ii vor fi returnati la performanta, brusc i se cereau alti bani pentru alti jucatori, mai buni si mai scumpi decat cei care au esuat. Becali a refuzat sa mai crediteze: “Le promisesem băieţilor că într-o săptămână o să le dau ratele de contract. M-am răzgândit şi şi i-am anunţat că nu-şi vor primi banii! Să depună memorii la Ligă şi să devină jucători liberi! Abia atunci îşi va da seama lumea ce înseamnă o echipă fără bani. Dacă eu nu-i plătesc, Steaua rămâne fără jucători.” Ideea convertirii datoriei in acţiuni la Steaua devenise unica solutie. Initial jocurile erau facute pentru V. Paunescu actionar majoritar, nu pentru Becali, dar … “ nu e pentru cine se pregateste”.

- In 2003, AFC Steaua, amenintata de Becali cu sistarea creditarii si executarea silita a datoriei, ceea ce ar fi insemnat declararea judiciara a insolventei, falimentul, lichidarea si desfiintarea clubului de fotbal Steaua, avand o datorie cumulata de peste 16 milioane euro, a recurs ultima solutie. Transformarea datoriei in actiuni. L-a pus pe creditorul Becali sa infiinteze o societate cu capital privat pe actiuni, FC Steaua Bucuresti SA (FCSB SA), care prin asociere cu AFC Steaua ii va prelua activele(drepturile federative asupra jucatorilor etc.) in contul datoriei de 4 milioane de dolari.

- In ianuarie 2003, AGA AFCS decide asocierea la FC Steaua SA, urmand sa detina 36% din actiuni la FCSB SA, iar generalii CSA si Paunescu demisioneaza din Comitetul director.

- In 6 februarie 2003, Consiliul de Administratie al AFC Steaua a aprobat transferul activelor la FC Steaua Bucuresti SA, ca aport de capital(echipa, drepturile federative asupra jucatorilor, contractele de sponsorizare, publicitate si drepturile TV) si a cesionat dreptul de participare in Divizia A si dreptul de folosire a marcii "Steaua Bucuresti". Datoriile catre stat de 12 milioane euro, acumulate in perioada 1998-2003 au ramas la AFC Steaua, fiind o asociere, nu o fuziune prin absortie. In felul s-a stins datoria AFC Steaua fata de Becali, s-a legalizat asocierea dintre AFC Steaua - FC Steaua SA si noua structura a actionariatului la clubul FC Steaua Bucuresti in care Becali detinea majoritatea. Concret, in noua asociere, la clubul FC Steaua Bucuresti, AFCS a venit cu echipa, drepturile federative, brandul si palmaresul, iar FC Steaua SA cu finantare si creanta de 4 milioane. Actiunile s-au distribuit(aprox) 64% la FCSB SA si 36% la AFCS in baza aportului de capital adus la clubul FC Steaua Bucuresti.

N.B.
Daca nu facea asocierea si nu transfera activele la FC FC Steaua Bucuresti SA, AFC Steaua le pierdea pentru ca ar fi fost executata silit de ANAF pentru recuperarea datoriei de 12 mil euro si de creditorul Becali pentru suma de 4 milioane. Practic ar fi insemnat desfiintarea clubului de fotbal Steaua.

-In perioada 2003 - 2007, la AFCS, Teia Sponte l-a inlocuit pe V. Paunescu. Treptat ponderea in actionariat a AFC Steaua a ajuns sub 1%. Speranta generalilor, membri in CA la AFC Steaua din partea CSA, si a membrilor fondatori AFCS de a conduce din umbra, a fost dejucata de Becali. A cumparat actiunile de la cei care le detineau din partea AFC Steaua si a preluat controlul total.

- In 2007 AFC Steaua este lichidata. Fiscul a mers pe procedurile legale declarand insolvabilitatea AFC Steaua, care prin cele trei obiecte de inventar un televizor, un fax si o imprimanta, nu putea acoperi datoria la bugetul de stat de 12 milioane de euro. In decembrie Judecatoria Sector 6 a decis lichidarea AFC Steaua Bucuresti, dupa ce a instanta a constatat ca aceasta se afla in stare de insolvabilitate. Prin lichidare s-a sters de la sine si datoria de 12 milioane de euro acumulata in perioada 1998-2003, pentru ca ANAF nu a avut din ce bunuri sau active ale AFCS-lui sa o mai recupereze.

- In 2010 AFC Steaua Bucuresti este radiata. Teia Sponte si Becali au initiat radierea AFC-Steaua, astfel ca palmaresul si cesionarea marcii Steaua au ramas definitiv la clubul FC Steaua Bucuresti.

Ce mai are FC Steaua Bucuresti SA din defuncta AFC Steaua, fosta sectie de fotbal a CSA?
- Dreptul de a juca in Liga 1 pe care il mai poate pierde prin retragere, lichidare sau retrogradare.
- Un drept cesionat de utilizare a marcii Steaua, care este nevandabil si netransmisibil de catre FCSB SA unei alte persoane juridice sau fizice. Acest drept dispare numai cand se radiaza FCSB SA.
- O amintire(palmaresul) asociata mental de opinia publica la FCSB din 2003. Am spus “o amintire” pentru ca in fapt muzeul Stelei si trofeele au fost date la CSA din 2010. Sunt la stadionul Ghencea, proprietatea statului cu drept de folosinta MApN(CSA). Nu mai sunt la FCSB SA.
-Un capital de suporteri "preluat natural" in 2003, pe care il poate pierde numai prin vointa si dorinta suporterilor.

Nu a avut si nu are imobile, spatii, terenuri, baze de antrenament, stadion preluate de la AFC Steaua in 2003 sau de la CSA. De exemplu, CSA poate inchiria oricui stadionul Steaua si restul bazei sportive. Nu exista drept de exclusivitate pentru FCSB SA. Din 1998, intre AFC Steaua si CSA a existat un protocol de folosire exclusiva si gratuita, dar care s-a anulat in 2003, dupa asocierea cu FCSB SA. Din 2003, FC Steaua plateste chirie la CSA pe stadion, pe spatii, pe baza si terenurile de antrenament folosite, care au construite inainte de 1989 pentru sectia de fotbal Steaua a CSA.

Care este statul legal actual al lui Becali la FC Steaua Bucuresti?
In 20 ianuarie 2010 a cesionat toate actiunile detinute la FCSB SA si a inregistrat actele la Registrul Comertului. Decizia a luat-o pentru a proteja Steaua de repercursiunile declaratiilor si faptelor lui ca cetatean si europarlamentar. “Vand toate actiunile de la societatile mele. Aceasta hotarare am luat-o dupa ce m-au arestat. Nu mai am nicio legatura cu Steaua. Declaratiile pe care le-am facut sunt in calitate de suporter si fost proprietar al Stelei.”, a declarat Becali.

Actiunile Stelei au ramas in familia Becali, insa acestea au fost tranzactionate pe 200.000 de euro. "Actiunile Stelei sunt tot in familia mea. Am facut asta si pentru suporteri. Au strigat vinde, pleaca, mori. Uite ca am vandut. Am dat actiunile pe 200.000 de euro. De murit, nu mor acum. Dupa 100 de ani incolo. Dar clubul imi este dator mie cu 20 de milioane de euro. Cine da mai mult? Atat valoreaza. Am pierdut 35-40 de milioane din fotbal, nu mai conteaza", a mai declarat Becali in 2010. Exagera, fireste, pozand in victima propriei naivitati. Dar voi reveni asupra acestui aspect.

Dupa 2003, pentru multi Steaua a parut un butic de pe la inceputul anilor '90, in care patronul era “factotum”: el aproviziona, el vindea, el da cu matura pe jos si cu pixul in acte. Unii o faceau pentru a maximiza profitul prin reducerea cheltuielilor de functionare, altii din teama de a nu fi pacaliti de angajati. In acest ultim caz parea ca si-a dus si Becali existenta in leadership-ul Stelei. Un actionar majoritar cu decizii de administrator. In fapt, un leader autoritar si informal din 2010, care detine controlul total in AGA, CA si administrare.

Este conducerea Stelei in limitele standardelor uzuale din arta conducerii?
Vom cauta un raspuns in episodul urmator.
(Fiind o tema generoasa, din motive de spatiu, articolul este fragmentat in mai multe episoade.)

XRay

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

STEAUA

Pandurii
Vineri, 15 august 2014
stadion Steaua, ora 21
Etapa a 4-a, Liga 1
TV LIVE