home
05-08-14

Saraca Liga “bogata”!

S-a dezbatut aprins pe fcsteaua.ro, prin articole si comentarii, daca autofinantarea in Liga 1 e mit sau adevar, daca bugetul Stelei in 2014-2015 este mic sau mare in raport cu profitul raportat pe 2013. Toate opiniile “pro” sau “contra” exprimate pe forum au fost puse sub semnul subiectivismului.

Pentru o informare dintr-o sursa neutra voi folosi investigatia jurnalistica facuta de un cotidian sportiv, sa vedem cum a stat Steaua acum cinci ani si cum sta astazi in peisajul bugetelor din Ligii 1. ProSport a facut o statistica cu evolutia sumelor pe care cluburile din Romania obisnuiau sa le investeasca in echipele lor acum cinci ani si in prezent.

Sunt cifre seci si nu zvonuri, opinii partizane sau interpretari in abstract.
Bugetele in sezonul 2009-2010 (mil euro/an):
12,5 - Vaslui
12 - CFR Cluj
10 - Timisoara
9 – Steaua
9 - Urziceni
8 - Dinamo
6 - Rapid
5,5 - Otelul
5 - Pandurii
5 - U Craiova
4 - FC Brasov
4 - Poli Iasi
3,5 - Astra
3,5 - Gloria Bistrita
3 - Unirea Alba Iulia
2,5 - Gaz Metan
2,2 – Ceahlaul
Total: 106,7 mil. Euro pe an

Bugetele in sezonul 2014-2015) (mil euro/an):
16 - Steaua
6 - CFR Cluj
5,5 - Pandurii
5 - Petrolul
5 - Astra
4,5 - CSU Craiova
3,5 - Viitorul Voluntari
3,5 - ASA Tg. Mures
3 - U Cluj
2,5 - FC Botosani
2,5 - Concordia Chiajna
2 - CSMS Iasi
2 - Otelul
2 - Ceahlaul
1,9 - Gaz Metan
1,5 - FC Brasov
1,3 – Rapid
Total: 67,7 mil. Euro pe an
Sursa date: Prosport

Concluzii din parcurgerea acestor cifre:
- Criza pe care o traverseaza economia din Romania si-a pus amprenta si pe fotbal. Capacitatea financiara a cluburilor din Liga 1 a scazut cu 36,5 % . De la un total de 106,7 mil. de euro bugete insumate in urma cu cinci ani (2009-2010), Liga 1 mai strange acum doar 67,7 mil. de euro.

- Bugetul mediu anual in Liga 1 a ajuns la numai 3,76 mil. de euro in acest sezon, de la 5,92 mil. euro in 2009-2010. Echipele din Liga 1 isi construiesc bugetul in mare parte numai din banii pe care ii incaseaza din drepturile TV, in total de 27,5 mil. de euro pe an. Banii se impart intre cele 18 echipe, proportional cu locul ocupat in clasament.

- Trei cluburi din top 5 bugete in 2009-2010 nu au mai tinut pasul si au disparut din Liga 1. Unele si din fotbal: FC Vaslui si Urziceni.

- Sapte cluburi din top 10 bugete in 2009-2010, astazi sunt desfiintate, retrogradate sau falimentare. Patru nu mai sunt in Liga 1, iar trei sunt in insolventa si excluse financiar din Europa(Dinamo, Rapid si Otelul).

- Steaua aproape ca si-a dublat cheltuielile si are cel mai mare buget anuntat in acest sezon: 16 mil. de euro, fata de 9 mil. euro in urma cu cinci ani. (Nota: In 2012-2013 Steaua a raportat la MF cheltuieli de 23,7 mil. euro)
De unde in 2009-2010 era abia pe locul 4, acum Steaua are bugetul cat CFR, Petrolul si Astra luate impreuna!
Steaua este clubul care si-a marit plafonul salarial, in rest aproape toate echipele platesc cu mult mai putin decat o faceau in urma cu cinci ani. Asta s-a reflectat in buget.

- Sa faci si autofinantare din Liga 1 si performante notabile in Europa este un MIT!
Limita maxima este accederea in grupele Champions League sau Europa League. Dar sa ajungi acolo, neintamplator, trebuie sa fii in prima urna si sa ai un buget de minim 10 mil. euro pe an.
Pentru ca un club sa se autofinanteze, sa aiba coeficient UEFA bun si buget de peste 10 mil. euro, in mod obligatoriu trebuie sa fi avut o prezenta constanta in grupele UEFA.
Din toata Romania numai Steaua a indeplinit aceste conditii. Cu banii de la UEFA poate autofinanta un buget mare si nu este in colaps financiar ca aproape toata Liga 1.


Va prezint articolul publicat de Prosport:
Bugetele cluburilor din Liga 1 la fotbal au scăzut cu 36,5% în ultimii cinci ani.
Situaţia financiară din fotbalul românesc se degradează dramatic. Bugetul mediu în Liga 1 pentru noul sezon a ajuns la 3,76 milioane de euro, managementul catastrofal şi deficienţele structurale strânse în ultimii 25 de ani au făcut echipele dependente de banii din drepturile de televizare, iar cel puţin o grupare este incapabilă să identifice sursele de finanţare pentru campionatul în care participă.

Banii pe care-i cheltuiesc echipele din prima ligă a fotbalului românesc s-au redus permanent în ultimii cinci ani, atingând în sezonul 2014/2015, care a început vineri, cota medie de 3,76 milioane de euro/club. În acelaşi timp, pentru prima oară după introducerea licenţierii în Liga 1, la competiţie au fost admise grupări în colaps financiar.

Conform datelor pe care cele 18 cluburi din Liga 1 le-au furnizat pentru ProSport, cel mai mult va cheltui, în acest sezon, Steaua, grupare care are un buget – 16 milioane de euro – cât al următoarelor trei clasate la un loc. Cel mai prost stau Dinamo şi Rapid.
Trei dintre forţele campionatului de acum cinci ani, FC Vaslui, FC Timişoara şi Unirea Urziceni, nu mai există. În locul lor au apărut Petrolul (acum cinci ani în liga secundă), Astra (care a urcat treptat atât valoric, cât şi financiar) şi CSU Craiova (echipă înfiinţată anul trecut). Bugetele noilor puteri nu se pot însă compara cu ceea ce aveau fruntaşele în 2009/2010. Alte trei echipe prezente acum cinci ani în Liga 1 şi care cheltuiau milioane de euro au sucombat între timp: Internaţional Curtea de Argeş, Unirea Alba Iulia şi Universitatea Craiova. Gloria Bistriţa a ajuns în Liga a 3-a după ce, zilele trecute, a anunţat că n-are bani pentru a participa la campionatul Ligii a 2-a.

Cluj şi-a înjumătăţit bugetul, dar rămâne pe locul doi ca bani
Dintre supravieţuitoarele în Liga 1, CFR Cluj şi-a păstrat locul secund la mărimea sumei pe care o are de cheltuit, numai că între timp bugetul s-a înjumătăţit faţă de sezonul 2009/2010. „Bugetul va fi mai mic decât în anii trecuţi. Dacă intrăm în grupele Europa League, lucrurile se schimbă. Vom fi obligaţi să plătim datoriile. Vor fi contracte mai mici. O medie ar fi 7-8.000 de euro (n.r. – pentru fiecare jucător pe lună). Bugetul nostru va fi de 6-7 milioane de euro“, a detaliat Iuliu Mureşan, preşedintele de la CFR Cluj.
Dinamo a ajuns de la buget de 8 milioane de euro, acum cinci ani, la insolvenţă şi incapacitatea de a creiona un buget, fie el şi teoretic, deoarece nimeni nu ştie de unde se vor obţine alţi bani în afară de cei veniţi din drepturile TV. „Până nu se aprobă planul de reorganizare, nu ştim cum stăm. În momentul ăsta, e o nebuloasă totală“, a explicat un oficial de la Dinamo. Neoficial, conducătorii grupării din Şoseaua Ştefan cel Mare spun că banii necesari pentru acest sezon ar fi 4,5 milioane de euro. Nimeni nu-şi asumă însă acest lucru, astfel că suma rămâne neconfirmată şi, deci, doar ipotetică.

La Rapid, de asemenea aflat în insolvenţă, bugetul de care conducătorii sunt siguri în acest moment este de 1,3 milioane de euro, de aproape cinci ori mai puţin decât anunţau giuleştenii în 2009. Jucătorii sunt neplătiţi de aproape un an, clubul n-are bani nici măcar să plătească facturile pentru utilităţi. Noul patron, Valerii Moraru, promite că va remedia rapid lucrurile: „După ce vom face 5-6 achiziţii, echipa va merge mai bine. Vreau să plătesc toate salariile, să rezolv problemele de la echipă“.

Jucători gratis, obiective pe măsură
Cei mai mulţi conducători de cluburi anunţă că n-au bani pentru transferuri. „Bugetul nostru de achiziţii este zero. Am luat numai jucători liberi de contract. Ne vom descurca cu acest buget. Suntem o echipă cu certificat fiscal zero, nu avem nicio datorie“, explică Ioan Horoba, preşedintele de la Gaz Metan Mediaş, echipă care în fiecare an a avut printre cele mai mici bugete, dar a reuşit mereu să scape de retrogradare.

Nou-promovata ASA Tg. Mureş stă bine la capitolul financiar, comparativ cu alte cluburi, dar păstrează prudenţa. „Nu avem un buget mare. Ne vom restrânge lotul, iar obiectivul va fi clasarea minimum pe locul 10“, spune directorul general al mureşenilor, Daniel Stanciu. Bugetul clasează ASA pe locurile 7-8 în noul campionat.

De asemenea nou-promovată, CSMS Iaşi va avea viaţă grea. „Într-un fotbal în care multe echipe au intrat în insolvenţă, este greu de vorbit despre un buget. Noi nu suntem o echipă bogată, dar încercăm să ne descurcăm cu cât avem. Suntem pe zero cu datoriile şi acest lucru este foarte important. La Iaşi se plăteşte doar performanţa, nu avem salarii mari, aşa cum se întâmplă la alte cluburi“, menţionează Florin Prunea, preşedinte executiv al ieşenilor.

67,7 milioane de euro este suma bugetelor pe care cluburile de Liga 1 le anunţă în acest sezon
106,7milioane euro a fost suma bugetelor pe care cluburile de Liga 1 le anunţau acum 5 ani
27,5 milioane de euro pe sezon vor încasa echipele din Liga 1, anual, pentru drepturile TV

Viitorul se autofinanţează
Alături de Steaua, singurul club din Liga 1 la adăpost de criza financiară pare a fi Viitorul Voluntari, gruparea lui Gică Hagi. „Suntem unul dintre puţinele cluburi care, graţie unui management corect, reuşesc să se autofinanţeze. Astfel că emoţiile mai mari le avem pe plan sportiv. Avem un buget cumpătat şi echilibrat“, a fost declaraţia lui Narcis Răducan, director general la Viitorul.
Alte două echipe în insolvenţă par să se îndrepte spre liman. „De aceea suntem aici, să scoatem echipa la liman. Dacă ar fi fost uşor, ar fi putut aproape toată lumea“, spune Andrei Rusu, director la Oţelul Galaţi, echipă cu datorii de circa 10 milioane de euro.
La „U“ Cluj, lucrurile par stabilizate. „Suntem la zi cu plăţile stabilite în planul de reorganizare. Putem solicita închiderea procedurii de reorganizare. Intră şi banii din drepturile TV şi se poate ieşi din insolvenţă“, speră Marieta Anastasescu, administrator judiciar al „studenţilor“ clujeni.
Matei Udrea – Prosport


Nu sunt fanul lui Matei Udrea, care este din segmentul anti-stelist: Stucan-Mironica, dar recunosc ca analiza lui este obiectiva, fiind bazata doar pe cifre si realitati indubitabile.
Din motive tehnice, in citarea articolului lipsesc graficele cu bugetele, dar la inceputul acestei informari am prezentat sintetic cifrele din acele grafice. In avatarul articolului sunt si graficele. Pentru a le vedea marite dati click pe imagine.

XRay


Articol inrudit, scris de Empyro, publicat si dezbatut pe fcsteaua.ro:
Mitul Autofinantarii

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

CFR Cluj

STEAUA
Duminica, 10 August
Dr. Constantin Radulescu
Etapa a 3-a, Liga 1
TV LIVE