home
29-07-14

Liga lu’ Mitica al II-lea

Am sperat ca dupa plecarea lui “Greu de pensionat” din fotbalul romanesc, “onorabilul” dom’ Mitica, lucrurile se vor aseza in matca normalului sub domnia mai scolitului musiu Iorgulescu. As! De unde! Nici gand! El Capo Ginollino continua opera lui Don Corleone de Balcesti, in totala lipsa de respect fata de iubitorii fotbalului din Romania. Evident, tot mana-n mana cu cluburile, care in foamea de bani voteaza orice, ca in Marea Adunare a Impuscatului.

De ani de zile, LPF vinde drepturile de televizare ca gogosile la taraba, desi e vorba de un showbiz cu impact social. De ani de zile, pe modelul “fraier-clientul”, prostimea a fost plimbata de la un furnizor de TV prin cablu, la altul, dupa cum a dictat interesul televiziunii care a adjudecat aceste drepturi prin licitatii cu cantec. Drepturile TV au devenit arme(trafic de influenta si concurenta neloaiala) cu care televiziuni sportive, nascute peste noapte, baga sau scot clienti in/din firmele de transmisie TV prin cablu, pentru a le reconfigura pozitia pe piata, nu pentru a satisface clientii.

Nu mi-am propus un rechizitoriu plictisitor cu date si nume sau un istoric cu drepturile TV. Stie toata lumea din presa. Vreau doar sa scot in evidenta ca acest lucru putea fi evitat, dar nu s-a vrut cu buna stiinta. Stiinta spagii!

Ginollino putea sa vanda drepturile de televizare si la “Al Capone GoodLook TV”, daca in caietul de sarcini la licitatie, si apoi in contract, era stipulata clar o clauza:
“Televiziunile trebuie sa faca dovada ca au dotarea conform standardelor UEFA, acoperire nationala si se obliga sa ofere meciurile in conditii identice tuturor furnizorilor de televiziune prin cablu.”

Nu ma intereseaza in buzunarele cui se duc banii. Nu ma intereseaza lupta de a monopoliza segmentul de piata. Ma intereseaza sa pot vedea meciurile, chiar daca pentru asta trebuie sa platesc suplimentar, pe langa abonament, un pachet extra (optional). Nu sa ne oblige sa schimbam furnizorul de TV prin cablu, de fiecare data cand LPF vinde drepturile de televizare.

Cum sa promovezi fotbalul, cum sa atragi fani la echipele din Liga 1, daca tu LPF nu te asiguri ca produsul tau, fotbalul, are vizibilitate prin TV de la Bucuresti la Cuca Macaii ? Maine poate veni un inavutit, da dublu la licitatie, castiga si distribuie Liga lu’ Iorgulica doar intr-un cartier rezidential din Primaverii sau Pipera. E corect?

Ok, cluburile si LPF sunt societati de drept privat. Ii intereseaza banii si atat. E logic, dar exista FRF si Ministerul Sportului, care ar trebui sa fie interesate de promovarea in masa a fotbalului. Ele pot actiona in acest sens prin legi si regulamente.

Si daca tot am vorbit de funia din casa spanzuratului, regulamentele, sa spun doua vorbe si de meteahna romaneasca de a crea ceva si abia apoi de a reglementa “ceva-ul” ala. Nea Mitica s-a gandit sa-si lege vesnica pomenire si de o competitie, Cupa a Ligii, pe langa cea de sediul LPF, cu care sa lauda ca l-a construit singur. FRF a aprobat Cupa Ligii si a transpus-o in fapt “pac-pac”! Numai ca in viteza lucrului facut "pe picior", nu a schimbat corespunzator si Regulamentul disciplinar, incluzand si noua competitie oficiala. Asa s-a ajuns ca suspendarile pentru cartonase rosii sa fie efectuate dupa ureche, nu dupa litera unui regulament in vigoare. E drept, in raport cu Cupa Ligii, regulamentul este depasit de evenimente. Este depasit si fata de Supercupa, la fel nementionata, dar bun/prost este in vigoare si trebuie respectat de toti.

Steaua l-a respectat si Sanmartean a stat doua meciuri oficiale, conform articol 41 – “Executarea suspendărilor” :
“1. Suspendarea persoanelor fizice, jucători sau oficiali (alta decât cea pentru cartonaşe galbene) se execută începând cu primul joc oficial, desfăşurat după luarea hotărârii, respectiv, după eliminarea din teren, în calcul intrând atât etapele de campionat, cât si cele din cadrul Cupei României …”

Se vede limpede ca nu e scris nimic de Cupa Ligii si Supercupa Romaniei. Petrolul si Astra, dupa ce s-au consultat cu LPF(sustin ei), au procedat conform unui "regulament nescris" si i-au folosit pe Pecanha si Alibec, desi in litera articolului 41 din regulamentul in vigoare, nu aveau drept de joc. E ca si cum tu stai la stop, iar altul trece nestingherit pe rosu pentru ca invoca un viitor cod rutier, care inca nu a fost elaborat, aprobat si publicat in Monitorul Oficial.

Stransa cu usa de reclamatia facuta de FC Brasov, ca parte vatamata in meciul cu Petrolul, LPF a pasat pisica la FRF. FRF a aruncat-o repede in curte la Comisii, aratand cu degetul acuzator la LPF. LPF i-a raspuns, ca in avatarul articolului, printr-un comunicat acid. Dupa modelul deja brevetat “made in Mitica’s League”, si acest litigiu se va stinge numai la “Inalta Poarta”. Adica la TAS. Este semnul ca disolutia autoritatii forurilor tutelare FRF si LPF, inceputa cu Nasu'-Mitica, continua imperturbabila si cu noul val Burleanu-Iorgulescu. Aceeasi palarie cu alta curva Marie.
Si a trecut abia o etapa … !

In ambele cazuri, nu este vorba de “greaua mostenire”, de greseli din trecut necorectate inca. Nu! E vorba de continuitate in a cladi un viitor luminos pe berbeciile prezentului. In ritmul asta, luminita de la capatul tunelului va fi un tren, care va matura si ultimii optimisti care mai spera la un salt calitativ in administrarea fotbalului romanesc.


XRay

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

STEAUA

CS U Craiova
Sambata, 2 August
Stadionul Steaua
Etapa a 2-a, Liga 1
TV LIVE