home
28-05-14

Rocada Reghelui

Reghe Kampf

In vara lui 2012, din marea antrenorilor "no name", a aparut un neamt cu neamtul lui sa branduiasca la Steaua "Reghe kampf".

In germana, "kampf" inseamna lupta. Multi au zambit cu sarcasm sau sceptici. Poate unul dintr-o mie ar fi pariat 1 euro ca il va apuca paltonul.

In scurt timp a facut minuni. A inchis gura lui Becali si a sadit speranta suporterilor pesimisti. A adus socializare in vestiar si forta pe teren, cupland armonios doua concepte: "team building" si "bodybuilding". A revolutionat jocul autohton prin imbinarea fortei cu tehnica, dominand “da capo al fine” competitia interna timp de doua sezoane. Promenada prin Liga 1, pas alergator prin EL, golgota spre milioanele din Champions League si greu de ucis in “Liga lu' Mitica”, sunt cateva superlative din brandul “Reghe Kampf”.

Reghecampf a avut parte si de cel mai bun si complet lot din Liga 1. Lot format in perioada 2010-2012 si completat in 2012-2014, cand s-au transferat cei mai buni jucatori din fotbalul intern. In opinia mea, contributia la realizari a fost: 80% -valoarea lotului, 10% -preparatorul fizic Thomas Neubert si 10% -antrenorul Reghecampf.

Reghecampf Magnificul

Laurentiu Reghecampf este tehnicianul care a schimbat total fata clubului. La numai 38 de ani, a intrat in cercul select al antrenorilor care au activat la Steaua: Gheorghe Popescu (CCA), Anghel Iordanescu si Dumitriu. Cei trei tehnicieni de legenda sunt singurii din istoria clubului ros-albastru care au reusit, in mandat complet, sa castige cu Steaua titlul de cel putin doua ori consecutiv.

Steaua cu Reghe a terminat la o distanta de 23 de puncte fata de Dinamo. Cea mai mare diferenta de cand a fost introdus sistemul cu trei puncte la victorie. Precedenta a fost a lui Titi Dumitriu, din perioada 1994-1997, cand a terminat la 19 puncte. Sezonul asta a terminat la 18 puncte. Reghecampf este al saselea tehnician din istoria clubului care o bate pe Dinamo de doua ori intr-un sezon. Anul trecut, ros-albastrii au castigat ambele partide din campionat cu 3-1 si 2-0.

Sezonul trecut, Steaua devenea matematic campioana cu cinci etape inainte de finalul sezonului. In toata istoria campionatului romanesc, doar in sezoanele 1975-1976 si 1985-1986, titlului s-a decis cu cinci etape inainte de final. Campioana a fost tot Steaua. Astfel, Steaua lui Reghecampf a egalat un record vechi de 27 de ani, unic in istoria primei divizii. In ultimul meci al anului 2013, dupa remiza 1-1 cu Astra, Steaua a terminat sezonul de toamna fara infrangere, egaland un record vechi de 25 de ani, stabilit de Anghel Iordanescu in sezonul 1988-1989.

Reghecampf a reusit si performante unice la Steaua. Este singurul stelist din istorie cu titlul cucerit ca jucator si ca antrenor, din primul an. A sosit la Steaua inaintea sezonului 1996-1997, iar în vara lui 1997 avea sa devina campion ca fotbalist. Dupa 16 ani cucerea titlul ca antrenor. Reghe este si cel mai longeviv antrenor in era Becali. Pana la el s-au schimbat 21 de antrenori in 9 ani.

Reghecampf a stabilit recorduri si in Europa. Steaua a ajuns pentru prima data in primavara europeana dupa ce a castigat o grupa de calificare. In sezonul 2012-2013 al Europa League, ros-albastrii au luat fata lui VfB Stuttgart, FC Copenhaga si Molde. In 16-zecimile competitiei, trupa lui Reghecampf a eliminat pe Ajax, fiind primul antrenor din istoria Stelei care a scos din Europa o fosta castigatoare a Ligii Campionilor. A continuat cu recordul si in optimi cand a batut Chelsea, fiind primul antrenor din istoria Stelei care a invins o detinatoare en titre a Champion's league.

Reghe El Fugitivo

Reghecampf explica in urma cu doua luni de ce n-ar pleca la o echipa precum Getafe:

"N-aş da Steaua pe Getafe! Eu antrenez cea mai bună echipă din România. Asta e diferenţa între situaţia mea şi cea a lui Contra. Pe mine nu m-ar tenta o astfel de ofertă. Am avut şi eu oferte, dar am ales să rămîn la Steaua. În afara faptului că am şi un salariu foarte-foarte bun, datorită calificărilor au fost şi bonusuri foarte mari. Cînd ajungi să cîştigi un milion, un milion şi ceva de euro pe an în ţara ta, ai satisfacţii foarte mari".

Cosmin Contra a reuşit sa salveze echipa de la retrogradare si va antrena in Primera Division si sezonul viitor.

Reghe n-a dat Steaua pe Getafe, a dat-o pe AL Hilal. Nu pe 1000 de techini, ca Ben Ardun pe El Zorab, ci pe un munte de bani, dar amandoi din aceleasi motive : familia, copii si nevasta.

- "Voi merge la Al Hilal, alegerea cea mai bună pentru mine şi pentru familia mea", a spus antrenorul Reghecampf la Dolce Sport

"E decizia familiei noastre. A ales sa plece acum... eu sunt pragmatica si cred ca atunci cand esti pe val trebuie sa faci urmatorul pas, nu se stie niciodata ce se intampla in viata. Daca nu faci pasul atunci cand trebuie, s-ar putea ca mai tarziu sa regreti. Mereu banii sunt la mijloc. Cand aud discutiile astea... "domnule, cum se poate sa aleaga banii?" Stii cine vorbeste asa? Cei care nu au ce sa puna pe masa. Si, saracii, nu stiu nici macar sa citeasca zerourile. Cand vine vorba de bani, vine vorba de viata. Noi avem patru copii. Crezi ca e usor sa cresti 4 copii? Sa ii tii in scoli private? Noi ii sustinem cu tot ceea ce avem. Pentru asta avem nevoie de bani.", a declarat nevasta si impresarul antrenorului, Anamaria Prodan, in direct la TV pentru Sport.ro.

- Ce a spus saracul Ben Ardun se stie din poezia El Zorab: “ Dar trei copii de foame-mi mor … ”.

Steaua a facut din Reghe, regele antrenorilor din Liga 1, platindu-l si regeste. Cu peste 1,5 milioane euro pe sezon (salariu si bonusuri) a fost de departe cel mai bine platit antrenor din istoria Stelei si a Romaniei (fotbal intern).

A venit ca “new entry” de la comuna Chiajna si Steaua l-a uns in Templu ca pe un rege, cu un lot performant si complet, cu bani si glorie. Dupa doi ani a ales sa fuga mercenar in desert, pe o solda de Pasa, lasand pustiu in Ghencea. Pustiu de staff tehnic. Oferta de peste 8 milioane USD (conform cifrelor confirmate) i-a luat intelepciunea si caimacul gloriei intr-o singura seara: Cupa Romaniei din CV, laurii unui event de exceptie si iesirea triumfala din scena ros albastra in ovatiile stradale ale fanilor.

Mai presus de toate i-a luat respectul pentru cuvantul dat fanilor si opiniei publice. Cu cateva zile inainte de plecare, Reghe a declarat ferm la DigiSport:

Laurenţiu Reghecampf nu pleacă de la Steaua. Nu are rost să discutăm despre oferte. Mai am un an de contract şi vreau să-mi duc înţelegerea pînă la capăt. Vrem titlul şi la anul.

Dar … ultima impresie conteaza! In scena de final, Reghecampf a pierdut Cupa Romaniei ca un neprofesionist: a anuntat ca pleaca inainte de meci, a promis la 2-3 jucatori ca ii ia cu el, a gresit formula de start schimband doi jucatori pe acelasi post, a gresit lista cu executantii de la 11 m ... Sa-ti ia Astra, o echipa cu fani platiti si pictati, cupa de sub nasul tau pe greseli de “new entry”, este o contraperformanta! Nu a gresit pentru ca e un antrenor slab, nu pentru ca “errare humanum est”, ci din cauza gandirii anesteziate de mirosul petrodolarilor. Plecarea suporterilor de pe stadion, fara sa mai participe la o fiesta alba-neagra, a fost raspunsul dat de fani la modul in care Reghe si-a pregatit iesirea din scena stelista. S-a inecat ca ne-neamtul la mal, dand cu Cupa in balta.

Pindar spunea: “pana si intelepciunea este prinsa in mrejele poftei de castig.” Reghecampf si-a rupt cu mana lui certificatul spiritual de “noul simbol” din istoria recenta a Stelei. Nu pentru ca a plecat dupa bani, ceea ce omeneste este de inteles, ci modul ipocrit si apoi smecheresc in care a inteles sa o faca, evadand peste noapte cu tot staff-ul tehnic, fara nici un termen de preaviz. Steaua si suporterii fiind pusi in fata faptului implinit chiar in seara in care trebuia sa fie fiesta Steaua “25 & 22”.

"Din păcate ne-a surprins pe toti la petrecerea pentru sărbătorirea titlului. La un moment dat a început să multumeasca mai multor persoane si mi-am dat seama ca ceva nu e ok. Luci Sânmărtean era lângă mine si mi-a spus că pleacă. El e reprezentat de Anamaria si era la curent", a spus Claudiu Keseru la DigiSport.

Reverenta de final

Laurentiu, din toata inima iti multumesc pentru ce ai realizat la Steaua. Ai fost cel mai bun antrenor stelist al anilor 2000. Rezultatele si jocul te-au plasat in pole position pe pagina palmaresului 2001-2014. Vei ramane omul care ai readus la Steaua increderea, suprematia si respectul adversarilor pe teren. Imi pare teribil de rau de cum ai ales sa iesi din Templu si ti-ai daramat singur soclul spiritual pe care te asezase suflarea ros albastra. Ne-ai facut sah-mat dintr-o rocada!

Nu uita, poti sa-ti vinzi reputatia pe bani, numai ca nu o mai poti rascumpara. De ce? Pentru ca banii intr-adevar vorbesc. Cel mai adesea ei ne spun: “La revedere!”

Succes oriunde te vei afla! Fortza Steaua fie cu tine!

XRay

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!