home
12-04-14

Prima din 27

Dragi mei, va scriu putin indignat si suparat, dar nu din postura din care va ganditi voi. Aseara o problema familiala m-a tinut putin departe de stadion. Nu ploaia, cum i-a tinut pe unii si nici rezultatul, cum i-a suparat pe altii, care deja au inceput sa speculeze si sa emita ipoteze. Nu vreau sa fiu gresit inteles, nu intentionez sa arat cu degetul si nici sa starnesc discutii contradictorii de pomana. Sper doar, ca multi dintre voi au ajuns la aceleasi concluzii ca si mine.

Am prins la TV doar sfarsitul primei reprize si farame din repriza secunda si am observat ceva, ceva care probabil nu multi au remarcat : cateva sectoare din spatele portii, cat de cat populate, care cantau si fluturau steaguri. In viata echipei toti vin si pleaca si aici ma refer la conducere, la jucatori, la staff, dar ei raman mereu acolo, pe viata. Spiritul peluzei se transmite din tata in fiu, din generatie in generatie, si vreau sa-mi exprim gratitudinea si admiratie fata de toti cei care tin acest minunat sentiment viu, care alimenteaza continuu starea de spirit ros-albastra...

Nu vreau sa intru in polemici despre joc, despre formula tehnica, despre strategia unora, despre rezultat, pentru ca as scrie si cu siguranta s-ar face doua tabere, iar prin acest gest, practic, as semana discordie.

Vreau sa spun doar atat : este usor sa cauti motive si chiar mai usor sa inventezi povesti despre ce s-a intamplat aseara in Ghencea. Pentru unii este foarte greu de inteles faptul ca Steaua este pe primul loc si are un retur de semifinala a Cupei Romaniei (care incepe de la 2-5 in favoarea noastra), performante care nu au venit insa fara sacrificii, caci pana in clipa de fata noi am jucat un sezon si jumatate, in comparatie cu celelalte echipe autohtone.

A venit prima infrangere, greu de suportat si mai ales in Ghencea, insa cu o echipa care se lupta pentru Europa, in ciuda faptului ca se joaca de-a soarecele si pisica cu finantele (caci, nu-i asa, inca nu a ajuns transa a doua de subventii agricole la 'nea Porumb). Ceea ce este important si cu ce trebuie noi sa ramanem, suporterii Stelei, adevaratii suporteri ai Stelei si fara sa doresc sa jignesc pe cineva, ma refer la cei care se diferentiaza de simpatizanti, de cei care comenteaza tot felul de tampenii, pe care daca ii intrebi cu ce echipa tin, spun fara sa clipeasca Steaua, dar vizavi de care te lovesti de un zid mut cand ii intrebi si de ce tin cu Steaua.

Revin, dupa acest meci trebuie sa ramanem cu un singur gand, acela al revansei, revansa fata de spectacolul fotbalistic si nu exista alegere mai fericita decat un joc impotriva rivalilor traditionali, intr-o semifinala de Cupa.

Acolo vrem sa vedem sange, acolo vrem sa vedem furia echipei, acolo vrem sa va vedem pe toti cum strigati din primul minut pana in ultimul, acolo trebuie sa eliberam toate aceste mici frustari adunate in ploaia rece de primavara, dupa aceasta piedica, dupa acest prim esec. Sigur, toate echipele mari au nevoie cateodata de un astfel de soc si tocmai atunci arati lumii ca esti o echipa mare, cand dupa un astfel de joc, nu stiu cum sa il numesc, te duci si iti nimicesti adversarul traditional, gasesti in manie si frustare un agent motivational si nici nu iti dai seama ca ai marcat suficiente goluri cat sa castigi mai multe derbiuri.

Sa facem un exercitiu de imaginatie ; stati o secunda pe loc, si eliberati-va de ganduri si incercati sa intuiti de ce am scris ce am scris, de ce am folosit fraza, suporterii adevarati. Conform unui dex, cuvantul suporter (pe scurt) reprezinta ceva care SUSTINE, care este alaturi de ceva si, in cazul nostru, de Steaua. Nu ajunge sa spui ca "tii cu Steaua", ca iubesti Steaua, trebuie sa iti arati devotamentul fata de echipa si la bine, dar mai ales la rau.

Luati aminte de la suporterii adevarati din lume, de la fanii din Anglia (si nu vreau sa continui cu exemple), acolo unde nu conteaza unde joci sau cum joci si nici notorietatea clubului, de la granzii campionatului pana la echipele locale din cele mai neinsemnate catune. In orice domeniu activezi, daca ai in spate cinci, zece, o suta, o mie, zeci de mii de oameni care canta si te incurajeaza neconditionat, esti increzator, entuziast si responsabil ; poti sa te lupti cu oricine si orice. Vei simti cum te cuprinde euforia, vei alerga ca un disperat si vei dobori toate recordurile stabilite pana atunci, vei incerca sa termini cat mai repede si sa ii multumesti pe cei care te sustin.

Dragii mei, Steaua este cea mai iubita si sustinuta echipa din Romania, iar asta este o situatie de fapt, nicidecum laude in vant cum vezi prin alte parti. Steaua are rezultate si datorita acelor oameni din spatele portilor, la Steaua s-a formatat o mentalitate de invingator si gratie lor, iar conducerea a simtit pe propria piele in repetate randuri ce inseamna sustinerea celor din spatele portilor, din acele sectoare. Si nu in ultimul rand, Steaua a reusit meciuri memorabile si rasturnari de scoruri, multumita lor, suporterilor adevarati care stau meci de meci in spatele portilor.

Incet, incet, supararea se transforma in nerabdare si entuziasm, gandindu-ma ca joi vom fi toti uniti, cateva mii si vom incuraja echipa si le vom arata ca ii iubim, chiar daca o mai dau cateodata in bara, chiar daca au facut un meci prost ieri si chiar daca mai ofera si diverse cancanuri pentru altii. Noi suntem Steaua, noi traim in ROSU si ALBASTRU !!

Dani Stroe / FCSteaua.ro

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

La-ca-tus, Marius La-ca-tus !!!

La-ca-tus, Marius La-ca-tus !!! Acum 50 de ani pe data de 5 aprilie se naste la Brasov cel care avea sa fie supranumit "fiara" suporterii Stelei, legendarul Marius Lacatus. Isi incepe activitatea fotbalistica la clubul din

Prima din 27

UnitiDragi mei, va scriu putin indignat si suparat, dar nu din postura din care va ganditi voi. Aseara o problema familiala m-a tinut putin departe de stadion. Nu ploaia, cum i-a tinut pe unii si nici rezu