home
04-04-14

La-ca-tus, Marius La-ca-tus !!!

Acum 50 de ani pe data de 5 aprilie se naste la Brasov cel care avea sa fie supranumit "fiara" suporterii Stelei, legendarul Marius Lacatus.

Isi incepe activitatea fotbalistica la clubul din localitate, Steagul Brasov acolo unde a evoluat timp de doua sezoane, fiind prezent in 45 de partide si marcand de 5 ori.

La varsta de 19 ani, Marius Lacatus ajunge in curtea Stelei unde de-a lungul timpului izbuteste cele mai mari performante si ramane in sufletelor fanilor ce ii multumesc chiar si in ziua de astazi, cand la fiecare aparitie in Ghencea ii scandeaza numele si il aplauda indelung. A evoluat pentru Steaua timp de 10 sezoane, perioada in care castiga de nu mai putin de 10 ori titlul, intre anii: 1985, 1986, 1987, 1988, 1989 si 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, palmares extraordinar ce face ca numele sau sa se identifice cu echipa noastra.

Lacatus continua sa castige trofee si isi trece la activ 7 Cupe ale Romaniei cu Steaua Bucuresti in anii :1985, 1987, 1988, 1989 si 1996, 1997, 1999, Supercupa Europei in 1987, alaturi de cel mai important trofeu al carierei sale de jucator si anume Cupa Campionilor Europei, in anul 1986, finala disputata la Sevillia.

Cel mai important gol al carierei sale a fost in finala Cupei Campionilor de pe data de 7 mai 1986, cand Marius Lacatus marcheaza de la loviturile de la 11 metri in poarta spaniolilor de la FC Barcelona si reuseste cea mai mare performanta a fotbalului romanesc din toate timpurile, castigarea Cupei Campionilor Europeni.

Pentru Steaua Bucuresti, Lacatus a jucat 357 de meciuri, trecandu-si numele pe lista marcatorilor de peste 100 de ori. A avut si o perioada in care a lipsit de la Steaua, in anul 1990 a fost transferat la AC Fiorentina pentru care a jucat in 21 de partide si a marcat de 3 ori, trecand si pe la Real Oviedo, bifand 51 de prezente si 7 goluri. In 1993, Lacatus se intoarce in Ghencea si continua sa faca performanta, ramanand acolo pana in anul 2000.

In anul 2000 se retrage din fotbal de la echipa FC National, pentru care joaca 12 meciuri si nu marcheaza niciun gol.

La echipa nationala, Lacatus evolueaza timp de 14 ani, bifeaza 84 de selectii si marcheaza de 13 ori, insotind nationala la Campionatul European din anul 1996 si la cele Mondiale din 1990 si 1998, avand cele mai bune evolutii, la cel din 1990 marcand de doua ori impotriva echipei URSS.

Relatiile lui Marius Lacatus cu fanii Stelei au ramas foarte calde, aparitiile acestuia pe stadionul Steaua creand o adevarata isterie in randul fanilor care nu contenesc a-i scanda numele pe tot parcursul meciului, chiar si cand Lacatus venea in Ghencea in calitate de antrenor advers.

Astazi, 5 aprilie, putini stiu si tot mai putini isi aduc aminte ca acum 50 ani, undeva prin judetul Brasov se nastea o FIARA, asa cum ii place sa i se spuna. In mai putin de 20 de ani a devenit un simbol, o emblema pentru clubul nostru iubit.

Numai el putea arunca tribunele in aer, printr-un singur gest, numai el putea marca goluri imposibile , numai el stia cum sa traga echipa din noroi, numai el stia cum sa isi aduca adversarii pe culmile disperarii….

Stia mereu cum sa se pozitioneze in asa fel in teren, incat sa aduca avantaj echipei, fie in sistemul de joc, fie sa ridice moralul colegilor in momente grele.

Nu stiu cati isi mai aduc aminte de acele gesturi subtile, trimise in special cainilor, care ii scoteau din minti.
Nu stiu cati isi mai aduc aminte cu cat sange rece a dus scorul la 2-0 in finala Cupei Campionilor din 1986.
Chiar daca a fost umilit de finantatorul Stelei, care din pacate nu are decat bani si atat, chiar daca a plecat mereu cu capul plecat, ramane si va fi mereu IUBIT de toti suporterii Stelei, si nu numai. Tocmai de asta adversarii se sperie de numele lui, FIARA, pentru ca nici ei nu stiu daca il urasc sau il iubesc...

Sunt un stelist adevarat si scriu cu emotii mari dar stiu un singur lucru si il spun din toata inima mea, RESPECT Marius Lacatus, si iti uram LA MULTI ANI !

Ai fost, ESTI, si vei fi mereu un SIMBOL pentru noi!

"In urma mea vor ramane performantele. Pentru locul doi nu cantam imnul"- Marius Lacatus.

Dani Stroe / FCSteaua.ro

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

La-ca-tus, Marius La-ca-tus !!!

La-ca-tus, Marius La-ca-tus !!! Acum 50 de ani pe data de 5 aprilie se naste la Brasov cel care avea sa fie supranumit "fiara" suporterii Stelei, legendarul Marius Lacatus. Isi incepe activitatea fotbalistica la clubul din

Prima din 27

UnitiDragi mei, va scriu putin indignat si suparat, dar nu din postura din care va ganditi voi. Aseara o problema familiala m-a tinut putin departe de stadion. Nu ploaia, cum i-a tinut pe unii si nici rezu