home
23-01-13

Novak Martinovic: "Suporterii meritau mult mai mult"

Pe Martinovic l-am întâlnit prima dată în Belgrad, la restaurantul pe care mai târziu aveam să aflăm că este deţinut de fratele său. Era 31 decembrie şi, în loc să se gândească la bilanţul anului ce a trecut, ne spunea îngrijorat că a picat transferul lui la Pandurii: "Asta e, o să caut în altă parte". Apoi a venit despărţirea iminentă de Steaua. Odată cu ea au apărut declaraţiile acide. Mai întâi din partea celor din Ghencea, apoi din partea lui: "Am spus ce aveam de spus". A mai vorbit încă o dată, pentru că înainte să înceapa 2013, într-un restaurant cochet din Belgrad, promisese că o să o facă. "Nu am uitat, facem interviul", era mesajul scurt trimis pe telefonul mobil de Martinovic. Un sârb nu uită niciodată ce promite...

Novak, cum ai ajuns la juniorii lui Partizan Belgrad? Cum a fost viaţa ta acolo şi de ce nu ai rămas mai mult timp?
La Partizan am ajuns când aveam şase ani, eram un copil atunci, îmi ajungea mingea de fotbal până la genunchi. Primii paşi de jucător, prima lecţie de fotbal... Acolo le-am învăţat. 12 ani am fost la Partizan, am fost căpitan şi jucător de naţională în toată perioada petrecută acolo. După ce am terminat junioratul am refuzat să fiu împrumutat şi am plecat la Rad Belgrad, unde am semnat primul meu contract. Aveam aproape 18 ani atunci.

Cum vezi o comparaţie între Partizan - Steaua Roşie şi Steaua - Dinamo? Ca trăire a oamenilor, ca intensitate...
E normal ca un derby să nu fie la fel în toate ţările, dar atât în Belgrad, cât şi în Bucureşti, înseamnă mult pentru jucători, dar în special pentru suporteri. În Serbia, oamenii sunt puţini mai duri şi beneficiază de o oarecare libertate, motiv pentru care sunt mai "nebuni" şi dau dovadă de o pasiune aparte.

Care este meciul de fotbal care ţi-a rămas în memorie? Nu neapărat unul în care ai jucat tu...
Sunt două partide care au rămas în memoria mea: o înfrângere şi o victorie. E şi normal, nu? Nu poţi să cunoşti succesul dacă nu eşuezi. Primul e meciul de calificare contra lui Napoli, când am primit gol în minutul 93. În noaptea aia m-am plimbat singur, pe străzi, eram supărat rău de tot. Nu ştiu să fi fost mai trist de atât din cauza unui meci. A doua partidă este cea cu Maccabi, de acasă. Şi sunt două motive pentru care îmi amintesc atât de bine de ea: am avut parte de un tratament special din partea suporterilor şi, cu un om în minus, am reuşit să câştigăm cu 4-2. Meciul ăsta a decis calificarea, sunt sigur! Mi se pare că, după asta am început să jucăm ca o adevărată echipă. Două meciuri şi amândouă de la Steaua... Coincidenţă sau iubire?

"Eram un anonim"

Care este jucătorul pe care îl priveai ca pe un model atunci când erai mic?
Nu am avut idoli de la echipele mari. Nici jucători celebri. Eu am avut modele de la Partizan, de la Steaua Roşie: Belodedic, Mirkovic, Sabanadzovic, Ciric, Petkovic. Şi mai sunt. E important pentru un copil să aibă la cine se uita, să încerce să-şi copieze idolul. Dar din păcate sunt mulţi care renunţă la primul hop, nu-şi aleg cel mai bun model de urmat.

Ce visuri aveai când erai junior şi în ce măsură s-au concretizat ele acum, la maturitate?
Am fost un copil care a visat multe lucruri. Multe de tot! Voiam să ajung la un club mare, să joc în naţională, să dau goluri, să fiu erou. Steaua mi-a oferit şansa să le îndeplinesc pe majoritatea dintre ele.

Cum ai ajuns în România? Cum ar fi fost cariera ta dacă nu ajungeai la Pandurii?
În România am ajuns ca un anonim. Am fost la probe în Turcia şi Sorin Cîrţu m-a convins să vin în Liga I. La sfatul lui, am lăsat echipa din Serbia şi am venit la Pandurii. Ştiu că am riscat, dar am fost sigur de calităţile mele. Nu ştiu care ar fi fost cariera mea dacă nu aş fi ajuns la Tg. Jiu. Poate era mai rău, poate era mai bine, niciodată nu se ştie. Nu regret însă vreo secundă că am venit în România.

"Românii închid uşile pentru români"

Care crezi că sunt diferenţele dintre fotbalul românesc şi cel sârb? Dar diferenţele dintre oamenii din fotbalul sârb şi cel românesc?
România are cluburi private, cu patroni care bag bani. La noi nu e aşa. Şi unde sunt patroni care dau banul, acolo sunt şi jucători mai buni. E normal să vină şi rezultatele aşa. Cred că singura diferenţă e că, în timp ce un jucător care pleacă din Serbia în străinătate face performanţă, unul din România nu reuşeşte să se impună pe la alte echipe. Sunt şi excepţii, desigur, dar prea puţine. Sârbii deschid uşi pentru alţi sârbi. Românii le închid pentru alţi români.

Care a fost cea mai mare satisfacţie a ta în Serbia, dar şi cea mai mare dezamăgire? Care a fost cea mai mare satisfacţie a ta în România, dar şi cea mai mare dezamăgire?
Şi în ţara mea, dar şi în România am avut aceleaşi satisfacţii. Oamenii m-au respectat în ambele locuri. Pentru mine, ăsta este un lucru foarte important. Înseamnă enorm. Oamenii din Serbia mă respectau şi ei pentru că joc la Steaua. (face o pauză) Jucam, îmi pare rău, nu sunt încă obişnuit. Am avut dezamăgiri şi aici, şi acolo. Dar e un lucru normal, fac parte din viaţă toate. Şi mi s-au întâmplat atât de multe lucruri bune, că aproape am uitat de cele rele. Dacă ar fi să o iau de la început, n-aş schimba nimic. Nimic! Câştigătorii nu au timp să se uite în trecut!

Cât de importantă este, pentru tine, loialitatea faţă de un club?
E importantă. Nu mi se pare în regulă ca un jucător să facă drum între două echipe rivale din acelaşi campionat. În trecut era mai multă iubire între jucători şi club. Mi se pare perfect normal ca un Totti sau un Maldini să nu vrea în niciun moment să părăsească echipa din oraşul lui. Clubul ăla îi este inimă. Dar cred că există prea mulţi bani în fotbal în prezent. Şi sportul ăsta se distruge. Dacă întrebaţi… la Dinamo nu mă duc niciodată! Nu trădez culorile!

"Nu ştiu cât de curat e fotbalul"

Aveai 5-6 ani în momentul în care au început conflictele în Iugoslavia. Care este părerea ta despre ceea ce s-a întâmplat între Serbia şi Croaţia şi între Serbia şi Bosnia?
Eram un copil atunci. Nu am ştiut ce înseamnă un război. Am văzut doar nişte imagini care mi-au rămas în minte şi pe care le port cu mine întotdeauna. Oricum, orice om deştept ştie că orice război nu este altceva decât o pierdere. Indiferent de natura lui, de vină, de motive.

Simţi că acum, când a trecut atât de mult timp, rănile războiului şi sentimentele negative între popoarele iugoslave au dispărut?
Nu. Din păcate, nu. Pentru asta ai nevoie de timp. Eu nu urăsc pe nimeni, nu am nimic contra nimănui, dar există oameni care au pierdut oameni dragi lor în toată nebunia altora după putere. Şi e normal ca ei să aibă nevoie de timp să încerce să ierte. Unii nu vor putea să facă asta vreodată. Şi îi înţeleg…

Ai jucat în meciuri trucate, în blaturi?
Din câte ştiu eu, nu.

Cât de curat crezi că este fotbalul românesc şi cel din Serbia?
Cât de curat… nu ştiu. Eu nu mi-am murdărit mâinile şi asta e cel mai important lucru pentru mine.

"Nu merită să fie la un club atât de mare"

Poţi să îmi povesteşti, te rog, la ce te gândeai imediat după incidentele de la Ploieşti, din meciul cu Petrolul? Cum ai trăit noaptea de după acel meci?
În acel moment am ştiut că am făcut ceva normal, ceva ce ar fi trebuit. Dar, în acelaşi timp, Dar am fost şi puţin speriat, că puteam pierde meciul. Aveam doi oameni în minus. Noaptea aia nu am dormit, eram plin de adrenalină şi mă gândeam la ce o să fie, cum o să fie. Sprijinul suporterilor şi al altor oameni din fotbal m-a surprins.

Explică-mi, te rog, momentul în care, pentru o zi cel puţin, ai fost exclus de la Steaua pentru că nu ai vrut să joci pe postul de fundaş dreapta?
Acum, când a trecut tot, pot să spun că noaptea trecută nu am dormit, că am fost stresat. Am vorbit de multe ori cu oamenii din club în legătură cu subiectul ăsta. I-am rugat fie să mă lase să plec, fie să mă bage pe postul meu. Că aveam dorinţa de a juca, de a-mi demonstra valoarea. A fost imposibil să ajungem la un acord. După doi ani m-am simţit obligat să pun punct.

Care a fost relaţia ta cu managerul Stelei şi ce impresie ţi-a făcut ca om el?
Nu vreau să vorbesc mai mult despre el. Am zis ceea ce gândesc şi am şi justificări pentru asta, explicaţii pentru modul în care gândesc. Asta e părerea mea. Părerea mea despre el poate să fie exprimată într-o singură propoziţie: caracterul lui nu merită să fie la un club mare cum este Steaua.

Unde vrei să joci în continuare?
Acolo unde am zbor mâine (râde).

"Becali a fost cel mai corect om de la Steaua"

De ce ai ales să stai pe bancă, în loc să evoluezi, deşi nu pe un post comod ţie?
Am luat singur decizia asta. Am plătit preţul pentru asta, am stat pe bancă mult şi bine. Eram conştient că i-am dat conducerii un motiv să mă dea afară.

La întâlnirea de acum o lună de la Palat, ai declarat că . E normal ca, la nivelul ăsta, să existe o cale de mijloc între patron şi jucător?
Da şi nu. Am avut o înţelegere cu el. Eu mi-am făcut partea, am jucat fundaş dreapta şi el m-a lăsat să plec liber de contract. Am câştigat amândoi. Am cerut atunci să fiu respectat pentru munca pe care o depun la echipă. Iar el a părut că asta a făcut.

Cum ai caracteriza atmosfera de la Steaua? Conferinţe la Palat, Becali la televizor, Meme Stoica implicat în diverse incidente… Cât afectează asta o imagine, o echipă?
Noi, cei care am stat mai mult la echipă, eram obişnuiţi cu toate astea, cu declaraţiile lui Gigi de la Palat, cu atacurile venite din toate părţile. Au ajuns toate să fie normale. Acum, la sfârşit, pot să spun că cel mai corect om de la Steaua a fost patronul ei.

Au existat polemici legate de dopaj la Steaua. Au ele vreo bază?
Toate controalele au fost negative. Deci nu, nu au o bază. Dar la cum aleargă echipa, zici că e dopată 24 din 24.

"O să sărbătoresc şi eu titlul!"

Ţi-ai exprimat, în diverse rânduri, dorinţa de a deveni antrenor. Îi vei impune vreunui jucător să joace pe un anumit post?
Îmi doresc asta foarte mult. Sper să am atunci o relaţie bună cu jucătorii, că fotbalul e sport de echipă şi e obligatoriu să existe o comunicare bună între omul de pe bancă şi oamenii de pe teren. Nu o să oblig vreodată un jucător să facă ce vreau eu. Dacă faci compromisuri, nu poţi face performanţă.

Înainte să iei o hotărâre, o întorci pe toate părţile sau acţionezi în funcţie de impuls?
Ştiu că nu e bine să reacţionezi din impuls, să iei decizii într-o fracţiune de secundă. Dar ăsta sunt eu. Şi aşa o să fiu toată viaţa, cred. Reacţionez cum simt, nu cum gândesc.

E o urmă de regret că părăseşti Steaua înainte de câştigarea primul campionat al ei din ultimii ani?
Da, normal. Regret că nu am reuşit şi înainte asta, că suporterii meritau mult mai multe lucruri. Dar sunt convins că anul ăsta se va sărbători la Piaţa Universităţii, sunt convins că echipa va face performanţă în Europa League, că va bucura milioane de oameni. Printre care şi pe mine. O să sărbătoresc şi eu titlul, oriunde o să mă găsească momentul respectiv. Ăsta e anul 24 şi, cum zic şi suporterii... Sunt fericit şi mă simt bine!

E dragoste la prima vedere un Steaua Roşie - Partizan, mai ales pentru un copil care are numai fotbal în cap, aşa cum eram eu -
Novak Martinovic, fost jucător Steaua

A fost ciudată perioada în care Dmitrovic şi Pejovic au început să vorbeasca despre blaturile din Serbia. Patronii de cluburi erau destul de periculoşi, nu puteai să-ţi exprimi o opinie fără să fii ameninţat sau jignit - Novak Martinovic, fost jucător Steaua

Mi-aş dori să revin în Liga I. Sunt obişnuit cu România, ştiu limba şi mă simt fericit la voi - Novak Martinovic, fost jucător Steaua

Ţara voastră mi-a oferit multe şi o să fiu recunoscător toată viaţa pentru lucrurile pe care le-am trăit la Steaua şi la Pandurii - Novak Martinovic, fost jucător Steaua

La Dinamo nu o să mă duc niciodată! Niciodată! Nici nu se pune problema să fac aşa ceva. Prefer să nu am echipă decât să fac un asemenea gest de trădare - Novak Martinovic, fost jucător Steaua

Sper să vină timpul când o să iubim clubul nostru, dar nu o să îl urâm pe celălalt. Asta ne lipseşte cu desăvârşire de la un derby, suntem prea extremişti. Şi noi, şi voi - Novak Martinovic, fost jucător Steaua

4 goluri a marcat Martinovic pentru Steaua, în perioada 2010-2012

36 de apariţii are sârbul în tricoul celor de la Pandurii Tg. Jiu

18 meciuri a bifat Novak la Steaua

800.000 de mii de euro este suma la care este cotat sârbul pe Transfermarket

745 de minute a evoluat Novak în Liga I, din 2009 şi până în prezent

De 14 ani Martinovic trăieşte o poveste frumoasă de dragoste cu Aleksandra, iubita acestuia

Un singur trofeu a câştigat fostul jucător al Stelei în perioada petrecută în Liga I: Cupa României în sezonul 2010-2011

A debutat în Liga I pentru Pandurii Tg. Jiu pe data de 4 aprilie 2009 într-un meci pierdut contra celor de FC Argeş

În octombrie 2011, în minutul 44 al partidei dintre Petrolul şi Steaua, un suporter al gazdelor a intrat pe teren şi l-a lovit pe Galamaz, moment în care Martinovic a intervenit în apărarea colegului său de echipă, aplicându-i acestuia o corecţie. A fost eliminat de central.

ProSport

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
 
28 ani de la 31-01-1985

Ziua de nastere a lui Novak Martinovic

A devenit unul dintre cei mai iubiți juctori ai Stelei din ultima perioada. A aratat ca are acel “ceva” pe care suporterii il cauta pentru a-și hrani existenta. Este el insuși atunci cand vorbește și nu se sfiește sa spuna lucrurilor pe nume. Se numește Novak Martinovic și se simte bine in Romania.
footballfabulous.com
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Totul despre HAGI - inainte de Steaua (I)

Gica Hagi alaturi de tatal sau. (Farul Constanta) Născut la 5 februarie 1965 în comuna Sâcele, judeţul Constanţa, fiu al lui lancu şi al Chiratei; legitimat Ia data de 24 martie 1978 la F.C. Constanţa, transferat la F.C. Luceafărul Bucure

Deplasare la Amsterdam

Peluza Sud organizeaza pentru membri si simpatizanti un avion charter cu plecare in dimineata zilei meciului, intoarcerea facandu-se dupa terminarea partidei. Pretul biletului de avion dus-int