home
26-09-12

Copii răi, rasişti buni

Două mituri s-au prăbuşit la derby-ul Steaua - Rapid. Primul, enunţat de Mircea Sandu în farsa cu Roşia Montană: “Stadionul ăsta are marele avantaj că a civilizat lumea. Este foarte modern, de la glet şi pînă în interior…”. Pe această logică, blocurile în locul peşterilor au civilizat lumea, iar speranţa noastră de mai bine stă, pe de-a-ntregul, în arhitecţi.

Al doilea mit, o fabulă cu moralişti, de fapt, ar fi că şefii Ligii şi Federaţiei luptă pentru combaterea violenţei pe stadioane. Au interzis bannerele cu brutăria, acum închid ochii la bannere cu criminali - cum ar veni, luptă împotriva răului cu armele lui.

Poate că şefii fotbalului nu ştiau cine e şi ce-a făcut Eugen Grigore. Dar sigur ştiau cine e Gheorghe Nedelescu. Este observatorul care i-a smuls banner-ul copilului şi care a explicat lacrimile puştiului astfel: “Eu nu mă joc cu regulamentul, acolo nu scrie flexibilitate sau dacă e copil sau adult”. Acest fanatic al R.O.A.F-ului a fost delegat la Steaua - Rapid.
Inflexibilul care s-a luptat cu un copil nu s-a dedat la represalii şi luni seară. N-a fost văzut urcînd în galeria stelistă şi smulgînd pancarta dedicată unui criminal. N-a fost văzut intrînd în cabina crainicului stadionului şi atrăgîndu-i atenţia că incită la ură de rasă.

Dumitru Dragomir, care l-a apărat pe Nedelescu şi atunci, îşi nuanţează poziţia şi acum. Violenţe au fost şi nu prea, rasismul s-a văzut şi nu prea. “Nu suporterii stelişti sînt de vină pentru lovirea lui Herea. Firma de pază este de vină (…) Steaua e departe de răspundere în acest caz”, spune şeful LPF. Dar nu-i mai bine să lăsăm comisiile să judece şi să se pronunţe? Nu-i mai bine să lăsăm autorităţile să găsească vinovaţii? Dacă tot avem o lege privind combaterea violenţei pe stadioane, bună, proastă, cum o fi, nu-i mai bine să-i lăsăm pe cei în drept s-o aplice?

Steaua este foarte aproape de răspundere, ca organizator, ca entitate care angajează o firmă de pază. Iar observatorul este şi el foarte aproape de răspundere, de vreme ce n-a observat mai nimic din ceea ce se petrecea în jur. S-a informat de la oficialii stelişti cine e “Eugen Grigore” şi a aflat că e în regulă. Aşa a apărut banner-ul cu numele unui criminal pe stadionul care “a civilizat lumea”, contra a 234 de milioane de euro. Dacă ultraşii stelişti afişau o pancartă cu “Steaua campioană”, le-ar fi smuls-o imediat. Nedelescu n-are nici o problemă cu mesajele rasiste sau cu promovarea modelelor atroce.

Şefii LPF şi FRF sînt şi ei foarte aproape de răspundere de vreme ce l-au trimis la derby tot pe vigilentul Nedelescu. Acesta a luat ad-litteram recomandările lui Mircea Sandu: “Pe viitor, se impune ca toţi observatorii de joc să dea dovadă de flexibilitate şi să judece situaţiile de la caz la caz”. Ceea ce Nedelescu a şi făcut. Atît de flexibil a judecat situaţiile cu nume de criminali şi instigări la ură de rasă, încît pe baza raportului său va fi sancţionat tot băiatul ăla rău, de zece ani.

Eugen Grigore, un sofer la o autobaza din judetul Iasi, in anii ‘70, si-a gasit familia ucisa si casa incendiata. A decis sa-si faca singur dreptate intrind cu camionul intr-o satra de romi si ucigind 24 de oameni.

Maria Andrieş

Steaua a fost judecată ieri pentru incidentele de la derby-ul de luni seară. Împotriva Stelei existau mai multe "capete de acuzare".

Incidentul în care a fost implicat Herea, lovit de un suporter la finalul meciului, dar şi scandările rasiste ale spectatorilor şi bannerele
afişate de suporterii Stelei, de asemenea cu conţinut ironic rasist. Rezultatul? Doar amendă pentru Steaua, 20.000 de lei.

Oficial, n-a existat nici o informare din partea membrilor Comisiei de Disciplină, însă Gazeta Sporturilor a aflat care au fost argumentele şi explicaţii pe care cei care au judecat le-au avut în cadrul şedinţei de marţi seară pentru ca Steaua să fie doar amendată.

1. Cazul Herea. Nedelescu: "N-am văzut eu, mi-a zis Zotta!"
În cazul Herea, membrii LPF s-au ghidat după raportul observatorului şi după imagini. "Pe imagini se vede mai mult că-l şterge pe păr pe Herea. hai să ne uităm şi în raport. Uite ce scrie aici Nedelescu: «Eu n-am văzut că Herea a fost lovit, mi-a spus Zotta că a fost lovit». Deci nici observatorul nu spune clar", a fost argumentul celor din comisie, care au propus şi apoi au votat 10.000 de lei amendă.

2. Instigările crainicului arenei. Nimic notat în raport
S-a ajuns apoi cu discuţia şi la ce s-a întîmplat pe parcursul meciului, dar mai ales la final, cînd crainicul stadionului, Gabi Safta, a instigat spectatorii la scandări rasiste. "Am căutat în raportul observatorului, dar n-am găsit un cuvînt, nu un rînd, despre aşa ceva. Nu avem nici o bază să aplicăm vreo sancţiune", a fost argumentul membrilor Comisiei de Disciplină.

3. Bannerele steliştilor. "Hai, domnilor, că şi românii strigă ««fiare vechi»» A fost o metaforă!"
Cele mai surprinzătoare argumente pe care preşedintele Epure şi subalternii săi le-au folosit au fost cele cînd au trecut la bannerele rasiste. "Ia să vedem primul banner. «Nu răguşiţi şi nu vă agitaţi, mîine după fier vechi trebuie să strigaţi!». Nu văd nimic în neregulă aici. Hai, domnilor, să fim serioşi, că şi românii strigă «fiare vechi, fiare vechi», deci a fost mai mult o metaforă de cei care au scris acel mesa. La fel şi celălalt banner, «aripi negre colorate, în peluză adunate». E doar o metaforă", a fost mesajul unuia dintre membri, acceptat de ceilalţi.

S-a votat însă o amendă de 10.000 de lei pentru scandările publicului, "am avut şi vom avea mereu boală pe ţigani", după care, cele două sancţiuni s-au adunat şi a rezultat amenda finală de 20.000 de lei.

Gazeta Sporturilor

La şedinţa dinaintea meciului, Mihai Stoica le-a zis observatorului şi reprezentanţilor Jandarmeriei că Eugen Grigore a fost un lider al fanilor stelişti, plecat în străinătate. De fapt, acesta a masacrat în anii '70 o şatră de ţigani şi e printre cei mai faimoşi ucigaşi din istoria României.

Naţional Arena a fost împînzită luni seara cu mesaje şi cu scandări rasiste, unele evidente, altele sub formă de aluzii. Unul dintre mesaje n-a fost deloc uşor de priceput şi nu l-au înţeles nici oamenii de ordine, care au aprobat expunerea lui. "Respect, Eugen Grigore" stătea scris pe unul dintre bannerele scoase de ultraşii din Peluza Nord. Eugen Grigore a omorît 24 de ţigani în anii '70.

Povestea lui se regăseşte în cartea "Cei mai odioşi 100 de criminali români", semnată de Traian Tandin. Eugen Grigore, un şofer de camion, şi-a găsit familia ucisă. Nevasta şi cei trei copii ai lui fuseseră omorîţi, iar casa arsă. El a aflat că vinovaţi ar fi fost membrii unei şatre de ţigani şi s-a răzbunat trecînd cu camionul peste corturile lor. A omorît astfel 24 de persoane şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă, pedeapsă transformată după Revoluţie în "puşcărie pentru 28 de ani", fiind eliberat în ianuarie 2001 şi murind la puţin timp.

Gazeta a aflat cum de li s-a permis steliştilor să-şi declare pe stadion respectul faţă de "ucigaşul ţiganilor". Galeriile trebuie să prezinte bannerele înaintea jocurilor, iar ele să fie aprobate de Jandarmerie şi de observator ca să poată fi expuse.

Observatorul derby-ului, Gheorghe Nedelescu, a triat mesajele pînă cînd a ajuns la cel care-l pomenea pe Eugen Grigore şi l-a pasat jandarmilor. Cluburile erau reprezentate de managerul stelist Mihai Stoica şi de preşedintele rapidist Zotta.

"Cine e Eugen Grigore?", l-au întrebat jandarmii pe MM. "Mă interesez imediat şi vă zic". El a revenit cu o explicaţie: "Am vorbit cu suporterii noştri. Eugen Grigore a fost un lider al galeriei, care e plecat în străinătate acum, şi a făcut foarte multe pentru grupurile de fani, de aceea vor să-i mulţumească astfel, afişîndu-i numele în peluză în timpul unui derby". Mesajul a primit astfel OK-ul pentru a fi expus. În timpul jocului a mai apărut şi un alt banner, pe care scria "Galeria din ceruri" şi erau desenate ciori.

"Credeam că suporterii Rapidului au fost îmbrăcaţi în capoate, dar pe înregistrări am sesizat că erau furouri. Frumos, fetelor!" (Mihai Stoica, manager Steaua)

"Mă aştept ca FRF şi LPF să ia măsuri. Oricum, noi transmitem mai departe la UEFA toate aceste cazuri rasiste şi discriminatorii" (Ferenc Asztalos, preşedintele CNCD)

Gazeta Sporturilor


FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Un junior stelist are tumoare pe creier

Denis PenciuDenis Penciu (18 ani) era, pînă acum o lună, un puşti care iubea fotbalul mai mult ca orice pe lume şi îşi trăia visul: juca pentru echipa sa favorită, Steaua. Clubul a decis, în urmă cu un

Gigi Becali le explică proştilor de ce e o căpuşă

Gigi va multumeste din inimaExistă un banc ce se potriveşte excelent situaţiei explicate pe înţelesul tuturor: Un patron îşi parchează o maşină ultimu' racnet în faţa firmei, iar unul dintre angajaţi rămâne mut