home
18-09-12

Să fie chiar aşa?

“Steaua de acum aduce aminte de trupa de la mijlocul anilor '90 sau din a doua jumătate a anilor '80”, e un titlu pe care-l gasim in presa astazi. Tipic, pana la urma. La emisiunile sportive se vorbeste tot mai des de faptul ca Steaua este marea favorita la castigarea campionatului, despre lotul valoric si numeros, despre faptul ca in sfarsit castigam fara probleme cu echipele considerate inferioare si ca in sfarist echipa joaca un fotbal placut ochiului.

Sa fie chiar asa?

Steaua a disputant din 23 iulie pana pe 17 septembrie nu mai putin de 12 meciuri oficiale din care a castigat 9, a facut o remiza (Medias) si a pierdut alte 2 jocuri (Tarnava, Vaslui). Ros-albastrii au marcat 28 de goluri (o medie de 2,3 goluri/meci), 20 in Liga 1 si 8 in Europa League. In schimb au primit 10 goluri pana acum (o medie de 0,8 goluri/meci), 9 in Liga 1 si doar unul singur in Europa League. Imbucurator fata de alti ani este faptul ca in primele 8 etape din campionat, Steaua a marcat in fiecare meci. Conform statisticelor, Steaua marcheaza cel mai des intre minutele 60-75 (reusind 40% din golurile acestui sezon).

Cel mai utilizat jucator stelist in acest sezon este Vlad Chiriches (720 minute), integralist in toate cele 8 partide disputate in acest sezon de Liga 1. Acesta s-a remarcat la Steaua inca din primavara, fiind de departe cel mai promitator jucator care evolueaza in campionatul romanesc, desi nu are decat 22 de ani si doar 76 de meciuri in prima esalon.

Alti 3 stelisti au fost mereu titulari in acest debut de campionat: Cristian Tanase (682 minute), Alexandru Bourceanu (681 minute) si Alexandru Chipciu (640 minute).

Cel mai bun marcator din acest sezon al Stelei este brazilianul adus in vara de la Concordia Chiajna, Adi Rocha, cu 9 goluri (6 in campionat si 3 in Europa League). Tot cu 6 reusite in Liga 1, dar cu una singura in Europa este si Raul Rusescu. Ceilalti marcatori ai Stelei de pana acum sunt: Tanase (3 goluri), Chipciu (3), Pintilii (1), Martinovici (2), Dumitras (1), Popa (1) si Nikolic (1).

Doua cartonase rosii au primit pana acum ros-albastrii in campionat: Latovlevici chiar in prima etapa cu Chiajna si Dumitras in ultima etapa la Iasi (ambii dupa doua cartonase galbene), si unul in Europa League: Tanase cu Tarnava (eliminare directa).

Echipa tip a Stelei dupa 8 etape, tinand cont de numarul de minute jucate este urmatoarea: Stanca/Tatarusanu – Georgievski, Gardos*, Chiriches, Parvulescu – Pintilii, Bourceanu - Chipciu, Rusescu, Tanase – Rocha.

*Szukala are doar 180 de minute in tricoul Stelei. A fost transferat de la Petrolul abia pe data de 16 august 2012.

Parerea generala a majoritatii este ca Steaua a jucat pana acum doar cu echipe mult inferioare, exceptie facand Vaslui.

Pana in etapa a 8a, Steaua a intalnit urmatoarele echipe:

- Concordia Chiajna (victorie, 1-0), locul 9 in camponat, egal acasa cu Dinamo (0-0).
-Astra Ploiesti (victorie, 4-3), locul 3 in campionat, a invins acasa pe Dinamo (1-0).
-“U” Cluj (victorie, 5-1), locul 10 in campionat.
-Gaz Metan Medias (egal, 1-1), locul 12 in campionat, egal la CFR (1-1).
-Ceahlaul (victorie, 3-0), locul 14 in campionat, egal acasa cu CFR (2-2).
-Vaslui (infrangere, 1-3), locul 4 in campionat.
-Otelul (victorie, 2-1), locul 16 in campionat, egal acasa cu Rapid (1-1).
-CSMS Iasi (victorie, 3-0), locul 18 in campinat, egal acasa cu Petrolul (2-2) si la CFR (2-2).

Pana la urmatoarea intrerupere a campionatului, Steaua urmeaza sa joace 5 meciuri cu echipe dificile si doar unul singur in care pleaca favorita certa:

20 septembrie: Stuttgart (d).
24 septembrie: Rapid (a).
27 septembrie: Targu-Mures (a).
30 septembrie: Petrolul (d).
4 octombrie: Copenhaga (a).
7 octombrie: CFR (a).

Argumentul principal al celor ce sustin ca Steaua nu e favorita la titlu este meciul de la Vaslui, singura infrangere a Stelei in campionat. Scorul a fost 3-1 pentru gazde, dupa un meci dominat insa de Steaua, in special in prima ora. Golurile au fost marcat de Chipciu 51’, Celeban 59’, Sanmartean 83’ si Niculae 88’. Unul dintre momentele cheie ale meciului (1) a fost la pauza, atunci cand Sumudica face 2 schimbari destul de suprinzatoare: intra pe teren Sburlea si Stanciu in locul lui Varga si Caue. Practic, renunta la un mijlocas defensive pentru un atacant, in conditiile in care joaca acasa cu Steaua si echipa lui nu a miscat nimic in prima repriza. Acest lucru se si vede imediat cand Chiriches creaza superioaritate si Steaua marcheaza prin Chipciu.

Steaua profita in continuare de greseala tactica de la pauza facuta de Vaslui si mai trece de doua ori in 7 minute pe langa gol: Chipciu rateaza singur cu Dani Coman de la 6 metri si Pintilii trimite in bara de la marginea careului. Tot atunci se intampla si poate cea mai neinspirata miscare din partea lui Reghecampf de cand a venit la Steaua, schimbarea lui Adi Popa cu Nikolic. Un alt moment cheie (2). Steaua a cazut practic din acea clipa. Poate insa cel mai interesant moment al meciului se intampla in minutul 58, lucru care nu am vazut discutandu-se deloc la tv, presa sau internet. Ndoye, mijlocasul celor de la FC Vaslui suteaza de la 20-30 de metri mult peste poarta lui Stanca, se retrage in propriul teren cand arbtitrul acorda corner, spre suprinderea tuturor (3). Din acel corner, Steaua primeste primul gol.

Urmatorul moment cheie este in minutul 83,cand Sanmartea marcheaza. Fara doar si poate este o gafa de portar, dar Stanca este faultat de Antal in interiorul careului mic inainte ca mingea sa intre in poarta (4). Nu-mi place sa comentez despre arbitraj,dar dupa ce am vazut si la meciul Vaslui – TurnuSeverin imi pun un semn de intrebare.

De partea celor care sustin ca Steaua e marea favorita la titlu este lotul numeros, valoric si capacitatea lui Reghecampf de a-I pregati. La o simpla privire, Steaua arunca la bataie in acest sezon 22 de jucatori foarte competivi, fiecare din 11-le de baza fiind dublat de o rezerva importanta. Steaua are in lot doar 6 stranieri: 2 brazilieni (Rocha si Machado), 1 muntenegrean (Nikolic), 1 sarb (Martinovic), 1 macedonean (Georgievski) si 1 neamt (Szukala).

Daca la portari treaba e simpla, Tatarusanu si Stanca fiind ambii portari care au cochetat sau inca sunt la nationala, in aparare Steaua detine cei mai scumpi fundasi din Romania, conform trasnfermarkt: Georgievski (titular in nationala Macedoniei), Gabi Matei (chemat in trecut la nationala mare), Dumitras, Chiriches (cel mai bun jucator din Liga 1), Szukala (fost capitan la U Cluj si Petrolul), Gardos (unul dintre cei mai promitatori fundasi din Romania), Martinovici, Latovlevici (chemat des la echipa nationala) si Parvulescu.

La mijloc Steaua traieste luxul de a avea cei 4 titulari in echipa nationala: Chipciu, Tanase, Pintilii si Bourceanu. Nicio alta echipa din Romania nu trimite macar 4 jucatori la echipele nationale. Pe langa ei il putem adauga si pe noul venit, Adi Popa, jucator care s-a adaptat excelent. Filip, Prepelita si Tibi Balan sunt celelalte solutii pe care le are la dispozitie Reghecampf. De remarcat ar fi ca Tanase este cel mai scump jucator din Liga 1, conform transfermarkt, alaturi de Modou Sogou (CFR Cluj), ambii cu o valoare de piata de 3,5 milioane de euro.

In atac Steaua detine in acest moment primii 2 marcatori din Liga 1: Adi Rocha si Raul Rusescu, ambii cu cate 6 goluri. Poate aici este compartimentul unde stam cel mai subtire, avand in vedere ca rezervele lor nu se ridica la acelasi nivel: Stefan Nikolic, respective Mihai Costea. Cel putin nu pana in acest moment.

Inaintea inceperii campionatului marea favorita la castigarea campionatului, conform caselor de pariuri, era actuala campioana CFR Cluj (3,60), urmata de Vaslui (3,80), Steaua (4,00) si Dinamo (4,00).

*Cel mai bun atac de 17 ani dupa primele 8 etape din Liga 1, 20 de goluri marcate.

*Pe primul loc dupa 2 ani. Din august 2010 Steaua nu a mai fost prima echipa din Romania. Pe atunci echipa era antrenata de Victor Piturca.

*Rusescu si Rocha primii 2 golgheteri ai campionatului cu cate 6 goluri.

*Tanase, cele mai multe pase de gol in actual editie, 5. Chipciu il urmeaza cu 4. Tot cu 4 pase de gol mai sunt alti 4 jucatori de la echipe diferite: Batin (Brasov), Morais (Astra), Pena (Otelul), Guilherme (Petrolul).

*Dupa cota de piata, Steaua detine al doilea lot ca valoare dupa CFR Cluj, cu un pret total de 30,825,000 euro.

*Steaua este lider dupa 8 etape, cu 19 puncte, la egalitate cu Pandurii. FC Vaslui se afla pe locul 4, cu 15 puncte, CFR Cluj pe 5, cu 13 puncte, Rapid pe 7, cu 12 puncte si Dinamo pe 8, cu 11 puncte.

*Calificati pentru a noua oara consecutiv in grupele unei competitii europene.

Ronnie

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Un junior stelist are tumoare pe creier

Denis PenciuDenis Penciu (18 ani) era, pînă acum o lună, un puşti care iubea fotbalul mai mult ca orice pe lume şi îşi trăia visul: juca pentru echipa sa favorită, Steaua. Clubul a decis, în urmă cu un

Gigi Becali le explică proştilor de ce e o căpuşă

Gigi va multumeste din inimaExistă un banc ce se potriveşte excelent situaţiei explicate pe înţelesul tuturor: Un patron îşi parchează o maşină ultimu' racnet în faţa firmei, iar unul dintre angajaţi rămâne mut