home
30-10-06

Jean Pavel: "Le-am dus steagurile la jucatori"

FC.STEAUA.RO are placerea de a va prezenta in cele ce urmeaza un amplu interviu cu primul lider al galeriei steliste, Jean Pavel.

INCEPUTURILE

Rep: Salut, poti vorbi acum?

JP (rade): Da, da, dar tot in masina sunt!

Rep: Vreau sa decalam putin interviul, e mai lung, putem vorbi acum despre inceputuri si dupa aceea sa te mai sun altadata, sa nu te tin asa mult acum.

JP: Hai, zi!

1. Rep: Incepem prin a te intreba de la ce varsta ai inceput sa vii la meciurile Stelei?

JP: Pe la 5 ani!

2. Rep: Stiai ca sunt suporteri stelisti care isi mai aduc aminte de tine de pe vremea in care, copil fiind, iti lasau "placerea" de a dirija micuta galerie (pe atunci) situata deasupra intrarii de la Tribuna a doua?

JP: Bineinteles ca stiu!

Rep: Cum era in perioada respectiva? Adica cum s-a ajuns sa te lase sa dirijezi galeria, atunci si in perioada imediat urmatoare?

JP: Pai, urcand in ani, trecand timpul, eu am crescut si am ajuns sa ma impun.

3. Rep: Multi spun ca ai fost un lider innascut. Se stie ca in 1993, la meciul acela cu Dinamo de pe fostul "23", a avut loc un conflict intre tine si Marin. A fost acela un episod decisiv in ceea ce priveste balanta luptei pentru sefia galeriei Stelei? Ne poti detalia?

JP: Nu, nu, in 1993 era foarte tarziu, pentru ca deja preluasem galeria.

Rep: Deci nu a existat acel episod?

JP: Nu, aia a fost alta treaba, pentru meciul cu Belgia, a facut el o prostie si a trebuit sa rezolvam situatia.

4. Rep: Ne aducem aminte ca la inceput galeria Stelei ocupa peluza de la tabela. Ne poti spune cand ati plecat de acolo, pentru a va instala la Nord?

JP: Pai atunci seful de galerie era Marin Vlad, care ii tot batea pe astia de o seama cu mine, intelegi, si "am luat foc" atunci cu el si i-am zis "bai nene, noi ne mutam". Ne-am ciorovait putin atunci si toata lumea a mers cu mine!

5. Rep: Iti mai amintesti ce tovarasi te-au insotit atunci, actuali sau fosti membri ai peluzelor steliste?

JP: Cine a mers atunci cu mine?

Rep: Da!

JP: Pai Gica, John, erau copii atunci, cine mai era...cativa de prin Colentina, eram un grup foarte mic, pentru ca galeria pe vremea aia era mica, nu era numeroasa. Numeroasa a fost dupa aceea, dupa ce am construit-o eu.

Rep: Cum ai reusit sa ti-i apropii, sa faci o galerie in peluza?

JP: Pai am mers prin licee, prin scoli, luam bilete gratis de la conducere si le dadeam celor care vroiau sa vina la meci. Si uite asa, usor-usor, i-am luat si i-am adus la stadion!

CONSACRAREA

6. Rep: Iti mai aduci aminte de prima deplasare la Rapid? Ne mandrim cu faptul ca am fost prima galerie care a intrat in Giulesti, un stadion putin accesibil atunci, ramas insa la fel de infect si acum.

JP: Da, tin minte ca inainte de meciul cu Rapid a fost o sedinta in care toti spuneau sa nu mergem in Giulesti, ca iese bataie, si atunci le-am spus "cine nu merge in Giulesti de acum incolo nu mai are ce sa caute in gelerie" si a doua zi m-am pomenit cu 3000 de oameni acolo!

Rep: Si cum ati reusit sa intrati pe Giulesti?

JP: Frumos! Iti spun eu, intreaba-i pe giulesteni (rade). Vrei sa-ti enumar exact acum ce s-a facut atunci?

Rep: Da, detaliaza.

JP: Deci ne-am strans vreo 500 de insi cu lanturi, cu bate, cu tot ce a trebuit si ne-am croit drumul.

7. Rep: In ceea ce priveste deplasarile, un farmec aparte l-au avut cele de la Craiova. Ce ne poti spune in aceasta privinta? Ceva intamplari interesante?

JP: Craiova? Vezi situatia care a fost la Bals in 1999, cand ne-au spart geamurile de la masini, atunci jandarmii erau putini, au plecat dupa ei sa ii caute si au venit fugind la masina! Si atunci am dat adunarea si am coborat noi dupa ei, si ce-a iesit...au scris toate ziarele din acea perioada!

8. Rep: Pentru ca suntem la capitolul deplasari, mai tii minte celebrele deplasari cu taxiurile de la Bistrita si Resita?

JP: Da, aia a fost o intamplare nefericita, pentru ca tin minte ca Gigi Becali de-abia venise la Steaua si a zis "stati domne, ca va trimit eu autobuze ca sa plecati la Bistrita". Le-am asteptat pana la doua dimineata, n-au venit autocarele, l-am sunat pe Gigi, care ne-a trimis 5000 EUR si am luat taxiurile.

9. Rep: Cum se organizau deplasarile atunci? Cine le platea in perioada Paunescu, inainte de Paunescu?

JP: Inainte de perioada Paunescu a fost perioada clubului sportiv al Armatei, CSA-ul, in care noi ceream un anumit numar de autocare, iar pentru restul faceam noi cheta si completam pentru a plati transportul, pentru ca asa era permanent cat am fost eu acolo, n-au mers unii gratis si altii "moca". Deci, toata lumea, daca faceam o cheta, completa la celelalte autobuze si mergea toata lumea, nu ramanea nimeni pe jos.

10. Rep: Au existat atunci relatii cu jucatorii stelisti?

JP: Cat am stat sef de galerie, relatiile au fost foarte bune. In special cu Adrian Ilie, Sabin Ilie, Basarab Panduru, Prodan, Toni Dobos, toti, din perioada aia nu m-am certat cu nici un jucator.

11. Rep: Un subiect important atunci cand vorbim de ultraserie il reprezinta relatia suporteri-garda, care a fost mereu una delicata Cum se prezenta aceasta pe vremea ta? Garda era la fel de agresiva?

JP: Da, intotdeauna a fost asa, dar trebuia sa stii sa te impui. Nu trebuia sa lasi sa hotarasca ei in numele tau. Pentru ca au si ei atuurile lor si avem si noi atuurile noastre. Odata ce nu ii mai anuntai pe unde faci deplasarile si se inregistrau evenimente, dadeau de belea si atunci era un mic santaj: ne ajutam reciproc si nu mai ieseau probleme. Au existat discutii si pe vremea mea cu Jandarmeria, au iesit batai si atunci!

Rep: Dar parca nu erau asa de mediatizate, lumea nu stia cum se petrec lucrurile, ca acum, nu era un subiect asa de grav!

JP: Eee, cum sa nu, ba da! Au fost! Adu-ti aminte, bine, nu mai eram eu, bataia de pe autostrada, cand i-au impuscat pe cei doi, in gat si in piept. Adu-ti aminte de Craiova in 1997, de Pitesti.

Rep: Nunta, nunta cand a fost episodul cu nunta de la Craiova?

JP: Aia da, a fost in '99 la Bals.

Rep: Totusi, parca acum s-a exagerat!

JP: Acum probabil ca excesul de zel a unora, care au prins si ei o functie care poate ca era peste capul lor, in conformitate cu gradul pe care il aveau. Pai, pe vremea mea, tin minte ca cei care erau comandantii Jandarmeriei erau cel putin generali (general-maior, general-colonel). Erau sedintele acelea periodice in care cautam sa fie totul bine, sa facem organizarea impreuna, nu numai ei. Ei usor spun: noi va asiguram accesul pe acolo, voi sunteti obligati sa il respectati. Nu ba nene, hai sa cautam solutia! Adu-ti aminte ca pe vremea mea toate deplasarile erau insotite de jandarmi. Pe urma, chiar mie imi convenea sa vina jandarmii si sa nu mai iasa discutii, ca face galeria Stelei asa, ca fura, ca sparge, etc. Adu-ti aminte ca au fost cativa ani in care ziarele au scris putin despre asta. Chiar mie mi-a convenit sa facem un aranjament si totul depindea de relatia sef de galerie-Jandarmerie, trebuia sa fie o legatura buna.

12. Rep: Cate steaguri de gard s-au pierdut pe vremea ta, in lupta dreapta si nu prin furaciuni?

JP: Nici unul! Eu am luat, si de la Dinamo, si de la Rapid! Si nu unu', toate!

13. Rep: Cum iti explicit ca pe vremea ta lumea era unita si nu existau intre brigazi conflictele, invidia si dusmaniile de astazi? Are cumva vreo legatura cu conducerea Stelei de astazi?

JP: Deci in factiunile astea...toti au fost prieteni candva. Nemaifiind eu, nemaiurmand unul care sa fie in fata lor autoritar, a intervenit aceasta ruptura, fiecare a vrut ceva. Ce puteau sa faca decat ca fiecare sa mearga cu tovarasii lui din zona in care mergeau la stadion, sa-si faca factiune. La asta a dus toata ruptura. Deci eu cand am lasat am lasat o "uzina", acum nu mai sunt decat "mici fabricute".

Rep: Da, din pacate asa este...

14. Rep: Toti ne aducem aminte cu mare placere ca pe vremea ta eram cea mai temuta galerie din tara. Iti mai amintesti de incidentele cu cainii si gunoierii? Care au fost cele mai "glorioase" momente in aceasta privinta?

JP: Pe vremea mea, toate! Toate (rade) Nu am avut rivali! Deci pe vremea mea nu am avut rivali.

Rep: Spune-ne despre o "umilinta" a rivalilor de care iti amintesti cu placere.

JP: Pai sa-si aduca aminte cand au facut prima data 1-1 la noi, cu Lucescu, le-am luat toate steagurile de pe gard si le-am dus la jucatori in vestiar si ce-a urmat, nu mai spun! (rade)

Rep: Hehehe!

JP: Le-am luat asa, ude, si le-am dat jandarmeriei, care le-a dus inapoi. Se rugau la portile noastre, "deschideti portile domnilor!".

SFARSITUL

Rep: Am ajuns intr-un punct sensibil, despre care nu ne aducem aminte cu placere...Momentul in care ai fost silit sa renunti la sefia galeriei.

15. Rep: Ce s-a intamplat exact la Lido, cu o seara inaintea turului cu Dinamo Kiev din Liga Campionilor?

JP: A, nu, deci daca o luam cu inceputul, eu cu un an inainte sa ma las m-am dus si le-am spus ca asta cred ca e ultimul an, hai sa cautam o solutie sa fie bine. Legaturile dintre mine si Gigi Becali se mai racisera din cauza situatiei care era la echipa atunci, au venit niste discutii si am plecat.

Rep: Da, sigur ai urmarit emisiunea de pe B1TV in care Gigi.

JP: Nu, nu eram in tara.

Rep: Gigi a declarat ca tu ai vrut sa desemnezi un lider de galerie si ca el nu a fost de acord. A fost vreo discutie ca tu sa impui vreun lider de galerie?

JP: A fost o discutie ca in locul meu sa ramana unul care era mai vechi si mie mi se parea la ora aia potrivit unu. Intelegi? Pe urma, daca am vazut ca nu se agreeaza situatia asta, am zis "domne, atunci luati-i pe cartiere si sa-si faca fiecare treburile cum crede el". Eu le-am dat solutia sa se desparta pe cartiere, dar sa fie la fel de uniti.

Rep: Da, si asa s-a ajuns la...

JP: Asa s-a ajuns la divizare, da!

Rep: Cum e acum, 6-7 lideri de galerie.

JP: Nu sunt 6, sunt cel putin 20.

Rep: Ei au declarat asta, nu stiu daca ai vazut atunci emisiunea televizata de la OTV.

JP: Nu m-am uitat...vrei sa-ti spun ceva? Pana acum cativa ani, poate 2-3 merita sa iasa in fata, din toata galeria aia. In rest, n-au cum, n-au cum...Trebuie sa le mai creasca mustati prin galeria aia, si e usor sa iei o galeria formata si sa o tii formata, decat ca atunci cand trebuie sa o refaci. Deci la ora asta nu exista un om ca sa reface galeria Stelei. Nu exista!

Rep: E greu...

JP: Nici eu, daca m-as intoarce...cred ca mi-ar lua cel putin 3 ani ca sa o refac, chiar daca m-as intoarce astazi, acum.

16. Rep: Cum te-ai simtit atunci cand toti tovarasii tai cu ani grei de peluza si pe care ii ajutasei de atatea ori, te-au lasat la greu si au permis ca bodyguarzii sa te ridice de pe gard, in vazul unui stadion intreg? Multi cred ca acela a fost inceputul sfasitului pentru cea mai frumoasa galerie din tara...

JP: Da, m-au luat jandarmii, pe urma pe langa jandarmi au mai venit niste persoane, cu care mi-am reglat treburile dupa aceea, nu au mai fost probleme. Eu daca vroiam, atunci iesea rau de tot pentru Steaua, eu la insistenta altor oameni, care intr-adevar ma cunosteau, am zis sa o las asa, ca e mai bine. Altfel, faceam bataie mare si cine avea de suferit decat Steaua, era un meci international, iesea urat, pentru ca ambele tabere erau destul de bine pregatite.

Rep: A fost neplacut, pentru ca ai fost intotdeauna respectat si stimat pentru ce ai facut.

JP: Eu sunt respectat si acum la Steaua, cand ma duc.

17. Rep: A fost vorba de vreo interdictie sa mai vii la meciuri?

JP: Nu, mie nu poate sa-mi interzica nimeni sa vin pe stadion. Deci nimeni nu mi-a interzis sa vin pe stadion si nu poate sa-mi interzica nimeni lucrul asta! Pentru ca eu sunt de 30 de ani la Steaua, nu am 2 zile, nu am 3 zile, am 30 de ani!

INTREBARI DE FINAL

Rep: Glumind putin, am pastrat pentru final chestiunile mai "fierbinti".

18. Rep: Stim ca nu mai privesti meciurile din peluza. Ai vreun motiv pentru care nu te mai intorci la Nord?

JP: Nu, nu mai stau in peluza, stau cu un grup mare de prieteni la Tribuna 1.


19. Rep: Ce ne poti spune despre momentuil "Paunescu" in 1999, cand, dupa un inceput dezastros de sezon, pigmentat cu o descindere la conferinta de presa dupa meciul pierdut in Ghencea cu Rapid (1-3), lumea s-a revoltat impotriva presedintelui de atunci al clubului? Dupa o vreme, ai interzis sa se mai scandeze impotriva lui in peluza. De ce?

JP: Nu, nu e edevarat ca am interzis sa se scandeze, nu era de vina Paunescu ca jucatorii isi faceau de cap. Pe vremea aia, antrenorul era de vina, pentru ca luam bataie cu 0-4 si ne spunea ca "lasa domne, au fost obositi", si dupa aceea a inceput sa se vada ca jucatorii umblau teleleu pe la nu stiu ce baruri! Sa-si aduca aminte dupa meciul de la Pitesti, cand i-am oprit pe autostrada si le-am facut autocarul cum le-am facut si dupa i-au batut pe West Ham de i-am scos din ghete si in campionat eram praf. A fost anul in care luam bataie numai cu 4, dar galeria canta.

20. Rep: Tot in acea perioada, o anumita factiune din galerie a ales sa se manifeste ultra' la peluza de la tabela, afisand in pauza unui meci de campionat mesaje pro-Lacatus. Care a fost motivul pentru care nu i-ai lasat sa continue aceste proteste?

JP: Da, eu nu am avut nimic cu Lacatus, eu cu el sunt super, dar la ora aia se facusera niste carti...

21. Rep: Ai primit vreodata avantaje de la conducerea clubului? Exista suficient de multe voci care pretind acest lucru.

JP: Nu. Nu mi-am permis sa iau vreun avantaj de la conducerea clubului.

22. Rep: Multi membri marcanti ai galeriei va critica acum pentru ca in perioada in care ai fost sef de galerie nu am excelat la capitolul coregrafii. Glumind amar, am putea spune ca am fost sublimi, dar am lipsit cu desavarsire la acest capitol. Se spune ca din banii alocati coregrafiilor, o mare parte nu avea destinatia corespunzatoare. Ce ne poti spune in aceasta privinta?

JP: Hai sa fim seriosi! Cine a facut pentru prima data o coregrafie in Romania? Deci sa-si aduca aminte de episoadele cu FC National, Cupa-campionat, cu Dinamo la un 3-0, de doua ori in Ghencea si una pe ploaie in '99 parca, cand am scos si cantecul ala pe care-l canta ULTRAS, pe hip-hop, cand am adus mireasa pentru prima data in tribuna, deci sa fim seriosi...

Pe mine totusi nu m-au interesat foarte tare coregrafiile, ma interesa "masa" care canta, sa cante frumos, sa se auda, acum nu se mai canta! Sa scoatem 3 fulare sus si sa zicem ca am facut o coregrafie si sa dormim tot meciul pe noi...e rusinos! Suntem multi, dar slabi!

23. Rep: De asemnea, sunt voci care afirma ca spre sfarsitul perioadei de sef de galerie te inconjurasei de batausi, indepartandu-te de membrii vechii garzi ai peluzei Nord. Poti detalia subiectul?

JP: Nu este adevarat, sa-si aduca aminte toata lumea cum veneau la mine cand isi luau amenzi, faceam rost de bani si ii dadeam sa-si plateasca amenzile. De cate ori i-am scos de la Politie...Deci nu este adevarat! Sa-si aduca aminte ca, chiar daca am facut unele greseli si am luat niste oameni de pe strada care pe urma m-au vandut, nu am facut-o cu rea intentie sau contra lor. Am zis sa fac un bine, cum fac la toata lumea, sa fie bine pentru toti.

24. Rep: Cum ti se pare concurenta pe plan ultra intre cele doua peluze? Este un lucru bun?

JP: Da, poate sa fie un lucru bun, deci ceea ce fac baietii de la Sud mi se pare un lucru bun, pentru ca asa ar trebui sa arate toata galeria. Sa-si aduca aminte de deplasarile in care plecam 5000 de oameni, 60 de autobuze si 30 de microbuze, nu ramanea nimeni pe afara, nu ramanea nimeni pe jos.

25. Rep: S-a mai pus problema, dupa ce ai plecat, de a reveni in fruntea galeriei? Multa lumea inca te considera singurul lider adevarat al galeriei.

JP: Da, s-a mai pus problema, dar nu am mai acceptat.

Rep: Si nici nu ai mai accepta?....

JP: Nu!

26. Rep: Daca ai fi acum sef de galerie, ce crezi ca ar trebui schimbat? Care ar fi, in opinia ta, plusurile si minusurile actuale?

JP: In primul si in primul rand trebuie sa fie unitate. Fara unitate nu face nimeni nimic. Daca toti vorbesc aceeasi limba, se vor intelege si cu conducerea si va fi bine. In special pentru echipa. Daca asteptam sa vina totul "moca", nu e bine.

Rep: Iti multumim mult pentru ce ai facut pentru Steaua, in primul rand, pentru interviu, in numele tuturor redactorilor de la site si sper ca pe viitor sa mai putem colabora pentru a ajuta Steaua!

JP: Cu placere, oricand, ma sunati, nici o problema!

Rep: O seara placuta!

JP: Multumesc la fel.

Interviu realizat de Marcel Tut

Technoredactarea realizata de Alex (Piece of Mind)

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

5 ani de AISS

AISSIn 5 ani de activitate, AISS a reusit sa reprezinte cu mandrie spiritul stelist, schimband imaginea suporterilor si organizand o serie de evenimente ce nu ar fi fost posibile fara ajutorul celor peste

2% pentru AISS

AISS Posibilitatea acordata contribuabililor de a-si directiona o parte din impozitul pe venit catre o entitate non-profit a fost una din deciziile intelepte ale statului român. Ea ne da fiecaruia o li