home
26-04-12

Modele

In Europa e 25 aprilie. In Romania e deja 26. Ce ironie, cand Ronaldo suteaza al doilea penalty iar Neuer apara, Romania e deja cu o zi dupa evenimente. Le-am luat-o inainte, spuse mandria mea (cateodata exagerata) de roman. Si totusi...

Alaba are 19 ani si a fost desemnat sa execute primul penalty din Seria de Foc - cea care ii va duce sau nu echipa in marea finala a Ligii Campionilor. Presiune uriasa, s-ar fi grabit comentatorii romani sa spuna. Pro Sport-ul si Gazeta ar fi pregatit deja prima pagina cu portretul lui Alamo, si ar fi pus un titlu de genul : "Miracolul Alamo". Entuziasmul ar fi coplesit intreaga echipa - una care la 2-0 in minutul 16 ar fi clacat psihic, apoi s-ar fi lamentat la fiecare fault si presupus penalty neacordat, iar la 2-1 si-ar fi permis si cateva pase cu calcaiul.

Am fi fost penibili, inca o data. Penibili, nu fantezisti - asa cum ne place sa ne autointitulam. Bayern, cu stilul ei precis si desenat, e in finala. Noi, inventivi si tehnici, cu jucatori care, nu-i asa?, se pot transfera oricand la marile forte ale Europei (conform Mitica Dragomir, George Becali, Cristi Borcea si alti cunoscatori in ale fotbalului) dam drumul la artificii cand ne calificam in grupe.

Aseara, Bayern a castigat cu o echipa de tineret-sperante. Badstuber - 20 de ani - a jucat fundas central (desi postul in care a fost format e cel de fundas stanga) TITULAR, fiind desemnat sa il marcheze pe Benzema. Alamo, 19 ani, titular si el. Super Mario - ce pare ca joaca la Bayern de o viata - nu are mai mult de 24. Muller, tot 20 si ceva. Kross, la fel. Exemplele pot continua. Ei bine, echipa asta de pusti "necopti" a reusit sa bata - si inca cum, la penalty-uri !!! (acel joc al nervilor, rabdarii si maturitatii in joc) - un Real galactic, cu un prim 11 care ar fi facut sa zboare sorturile de pe orice jucator de pe planeta.

La noi, jucatorii de 20 de ani sunt denumite sperante. Pusti. Cand un antrenor ca Dorinel are tupeu sa faca echipa cu ei, e superlaudat. Cand Hagi are tupeu sa promoveze in primul 11 de la Timisoara un Torje de 16 ani, e considerat teribilist. Cand Olaroiu il baga in a doua repriza de Ochirosii, se spunea ca asa castiga jucatorul incredere - jucand si el cateva minute pe final, la 2,3-0 pe teren propriu pentru noi. Si iar vine Fotbalul Mare, ne mai da o palma si ne trezeste - asa, pe model Arsenal :). Si ne aduce aminte ca, daca nea Imi nu era nebun sa se uite in gura a doi pusti teribili, seara aceea superba de Mai probabil nu ar mai fi fost la fel.

Noi cumparam certitudini "mature" de 1, 1.5, 2 milioane de euro - gen Plesan, Tanase, fratii Costea. Ei cumpara jucatori recomandati de scouteri, ii iau de la 15-16-17 ani, ii rodeaza la echipa a doua si meciuri de Cupa (a propos: manager general? unitate de sistem de joc macar intre grupele mari de tineret, echipa a doua si prima echipa? sistem de scouting? strategii de transferuri pe termen mediu si lung? - va spun ceva acesti termeni, domnilor din conducerile cluburilor din Romania?) dupa care le dau incredere, trimitandu-i sa joace la echipa mare in meciuri importante, nu de la 22-23 de ani, ci de la 18-19.

Noi transferam "valori" si asteptam rezultate imediate - uitand de perioada de acomodare a jucatorului la un nou club, la un nou antrenor, la o noua organizare a clubului, la un nou oras, posibil la un nou sistem de joc. Ei transfera "sperante", apoi le acorda TIMP.

Nu exista Presiune, ci Incredere: incredere intr-un sistem de scouting si pregatire foarte bine pus la punct,
ce rareori da gres.
Nu vor rezultate imediate, ci o evolutie ascendenta si constanta a jucatorului.
Nu ard etape, de dragul castigarii unor partide.
Nu se entuziasmeaza dupa trei pase bune, nu se lamenteaza dupa trei pase proaste.

Stiu ca o echipa mare se cladeste in timp. Iar timpul, atunci cand ai cap, viziune si strategie, timpul e de partea ta.

chris1978

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

5 ani de AISS

AISSIn 5 ani de activitate, AISS a reusit sa reprezinte cu mandrie spiritul stelist, schimband imaginea suporterilor si organizand o serie de evenimente ce nu ar fi fost posibile fara ajutorul celor peste

2% pentru AISS

AISS Posibilitatea acordata contribuabililor de a-si directiona o parte din impozitul pe venit catre o entitate non-profit a fost una din deciziile intelepte ale statului român. Ea ne da fiecaruia o li