home
14-12-11

Mai bine ne frangem decat sa ne-ndoim


Tot mai des aud ca poporul roman se-ndoaie dar nu se frange niciodata. Aud aceste cuvinte spuse cu mandrie, de parca ar aduce onoare, de parca ar fi o trasatura frumoasa. Iar cel mai surprinzator e faptul ca poporul roman pune aceasta zicala pe trepte inalte, la acelasi nivel cu o alta: Capul ce se pleaca, sabia nu taie! Asta desi cele doua zicale sunt total opuse. Ajung astfel la concluzia ca romanii ori nu stiu semificatia acestor vorbe, ori sunt ipocriti.
Si cum stelistii sunt romani, e valabil si pentru ei.

„Nici mie nu-mi place Becali, Becali face rau, Becali e o mizerie, Becali trebuie sa plece, dar sa il lasam in pace si sa incurajam echipa.”
Am inceput ceva acum cativa ani. Am fost putini atunci. In timp se parea ca mai multi se vor alatura cauzei. Doar se parea. Pentru ca acum am ramas foarte putini. Ipocrizia multor oameni se vede acum foarte bine. Au fost stelisti adevarati, atunci cand ei spuneau ca doar stelistii adevarati protesteaza impotiva ciobanului. Acum si-au schimbat parerea. Acum cred ca stelistii adevarati incurajeaza echipa indiferent de patron. Vantul bate din stanga, stelistul se indoaie spre dreapta. Vantul bate din dreapta, stelistul se indoaie spre stanga. Ar spune unii ca asta e comportament de curva. Dar curvele primesc bani. Iar in cazul stelistlilor adevarati, doar unii primesc bani, nu toti.
Eu unul am renuntat la fotbal de cateva luni bune. Nu mai merg la meciuri, nu ma mai prea intereseaza. Din timpul meu saptamanal, mai aloc 90 de minute + prelungiri pentru fotbal, doar cand joaca Steaua. Si,cateodata, nici chiar 90 de minute + prelungiri. Acolo unde gaseam fericire acum ceva vreme, acum nu mai gasesc nimic. Doar un gol, rece si trist.

„Dar ce? Nu erai fericit cand echipa era cu Becali in semifinala UEFA si in Champions League?”
Ba da, eram. Dar atunci erau alte vremuri. Am avut ghinionul sa ma nasc om normal, nu vreun profet, sa pot vedea ce imi aduce viitorul. Daca stiam de atunci ca Becali va distruge Steaua, nu ma bucuram, nu mergeam la meciuri, nu faceam coregrafii, nu ma implicam. Acesta este adevarul.
Daca stiam ca Steaua avea sa ajunga curva unui cioban infect, doar o papusa gonflabila pe care el o siluieste cand ii vine pofta, nu ii mai bagam jegului nici macar acei 5 sau 10 sau 15 lei cat plateam pe biletele de la peluza. Nu erau bani multi, e adevarat. Poate ca nu faceau o diferenta importanta, dar macar jegul avea cu 5 lei sau 10 lei sau 15 lei mai putin. Si, deci, era cu 5 sau 10 sau 15 lei mai aproape de a vinde echipa.
Becali n-are bani. Asta o poate vedea oricine mai citeste un ziar in care apar stiri despre economie sau afaceri. Toate afacerile lui sunt la pamant, chiar si pamanturile lui. Ca nu ii mai da nimeni banii pe care ii cere. Doar Steaua ii aduce acum bani, din sponsorizari, jucatori, televizari sau bilete. Din acei 5-10-15 lei pe care ii dati voi.
Cu fiecare 5-10-15 lei pe care ii platiti pe bilete, voi il indepartati Steaua de eliberare.
„Suporterii adevarati incurajeaza echipa la bine si la rau, indiferent de locul in clasament, jucatori, performante sau patron.”
Eu unul sunt total de acord. Daca la Steaua vine patron Cristi Borcea si se apuca sa lupte pentru echipa asta, munceste cu profesionalism si nu isi bate joc, eu voi fi alaturi de echipa. Da, aveti dreptate, echipa trebuie incurajata indiferent de patron.
Nu trebuie insa incurajata mediocritatea. Pentru ca asta fac stelistii care merg pe stadion sa „sustina echipa”. Voi nu incurajati Steaua, voi incurajati mediocritatea. In loc sa aparati echipa de un patron abuziv, un patron care isi bate joc de ea, care o fura, care o siluieste, un patron care nici macar nu are curajul sa fie patron legal, Becali nefiind patron in acte, voi ii bagati bani in buzunar. Asa incurajati voi Steaua? Ajutand-o sa stea in mocirla in care o baga acest cioban mizerabil? Poate ca gresesc dar asta nu mi se pare a incuraja o echipa.

Saptamana trecuta Kapetanos a fost huiduit pe noua casa a Stelei. Nu am inteles de ce. Grecul a fost dat afara de la echipa. Nu a zis niciodata nimic rau despre Steaua, intotdeauna i-a iubit si respectat pe suporteri. Din pacate, reciproca nu e valabila. Din pacate, e mai usor sa ierti un cioban care urineaza zilnic pe un simbol national decat un jucator care, fiind dat afara de la echipa de la care a refuzat in repetate randuri sa plece(asta ati uitat) si pentru care si-a facut datoria exemplar, nu a ales sa isi puna ghetele in cui in momentul in care patronul iubitor de oi nu l-a mai vrut.
Nu am mai fost de mult pe stadion, e adevarat. Dar nu cred ca s-a schimbat ceva. Suporterii mai fanatici sunt, sunt sigur de asta, in continuare la fel: agresivi, nationalisti, fanatici si, mai presus de toate, ultrasi pasionati de fenomen.
Care fenomen? Fenomen in Romania nu exista. Aici nu exista ultrasi adevarati. Aici suporterii sunt ultrasi pentru propriile lor persoane, nu pentru echipele pe care sustin ca le iubesc.

Ultrasul roman se da mare cu incidentele la care a participat, bataile pe care le-a dat. Asta conteaza. Dar pentru echipa? De ce acesti mari ultrasi batausi nu fac nimic pentru echipa? Pentru ca Becali are bodyguarzi? Pai, ce? Bodyguarzii aia sunt mai puternici ca voi, ultrasii cu mii si mii de lupte la activ?
Refuzati sa primiti lectii despre fenomen. Ce fenomen? Mersul pe stadioane sau in deplasari e fenomen? Asta nu-i fenomen. Oricine poate sa o faca. Zeci de mii de oameni au si facut-o. Si asta doar in Romania. Nu trebuie sa fii doctor in mers pe stadion ca sa iti dai seama ca rahatul pute.
Ultrasii romani sunt interesati doar de aparente. Sunt interesati doar sa-si faca poze pe stadion si sa le puna pe Facebook. Sunt interesati doar sa se dea mari la prieteni cat de razboinici sunt ei, ce prostii au facut, cum s-au luptat ei cu sistemul. Dar cand un cioban jegos le violeaza echipa pe care sustin ca o iubesc, atunci ei cauta scuze. Poate ca nu sunt doctor in ale mersului pe stadion dar eu stiu sigur ca ultrasii nu cauta scuze.

Ultrasii se indoaie pentru a nu se frange. In cazul lor, refuzul de a merge pe stadion ar insemna 0 poze noi pentru Facebook, 0 povesti noi pentru prieteni, 0 lupte impotriva sistemului si, deci, incetarea existentei lor ca ultrasi.
Un ultras stelist s-ar sacrifica pentru Steaua, asa cum un ultras de sine e gata oricand sa sacrifice Steaua pentru el insusi.
Ultimele meciuri i-au bagat ciobanului in buzunar multi bani. O victorie cu Dinamo, vechiul dusman, sterge tot, nu?
„Urasc pe Dinamo mai mult ca pe Becali, trebuie sa merg la meci.”
Simt insa inca o dovada a ipocriziei. Nu sunteti voi, cei care spuneti asta, aceiasi oameni care spun ca dragostea pentru Steaua trebuie pusa inaintea dorintei de a-l vedea pe Becali plecat de la echipa? Eu cred ca da. Deci voi urati pe Dinamo mai mult decat iubiti Steaua. Interesant! Niste exemple de stelisti adevarati, nu am ce zice. Nu stiam insa ca stelistii sunt frustrati.
Urmeaza acum meciuri din Europa League. Lipsa de valoare a echipelor din grupa a facut ca Steaua sa aiba inca sanse de a trece mai departe. E important ca Steaua sa treaca mai departe. Atat de important incat umilinta din Israel a trecut aproape neobservata. Dar nu-i asta problema. I-au fost iertate lui Becali mai multe, de ce nu i-ar fi iertata si o infrangere cu 5-0 in fata unor necunoscuti?
Asta e Steaua? O echipa care ia bataie la 5 goluri diferenta de la niste desculti? Asta sustineti voi?
Voi va veti indoi intotdeauna asa cum bate vantul. De ce? Pentru ca sunteti niste sclavi. Sunteti sclavi ai propriilor voastre interese. Ar fi frumos daca ati fi sclavii Stelei. Dar nu e asa. Atata timp cat niste baieti autoproclamati lideri de galerie si care primesc bani de la cioban va vor spune sa sariti, ca e cool, voi veti intreba „cat de sus?”. Pacat ca nu am eu bani de dat. I-as cumpara pe acesti „lideri” si le-as zice sa va spuna ca e cool sa nu mergeti la stadion. Avand in vedere ca va place sa va indoiti, sunt sigur ca ei ar fi de acord si, prin urmare, si voi ati fi de acord.

Pana la urma, insa, conteaza fericirea voastra. Daca voi sunteti fericiti ca Steaua se scalda in mediocritate, cine sunt eu sa ma opun?! Mi-ar placea insa sa nu mai aud ca va ziceti stelisti. Stiu ca ipocrizia e trasatura voastra fundamentala dar chiar nu puteti sa spuneti ca iubiti Steaua doar pentru a-i face rau in secunda urmatoare.
Eu unul voi sta departe de stadion. Nu-l voi tine in viata pe cioban cu cei 5 lei ai mei. Refuz asta. Refuz sa contribui la distrugerea Stelei. Iar daca asta inseamna ca nu voi mai fi stelist, mai bine sa ma frang decat sa ma indoi.


Tristul Edd

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
ISTORIA STELEI - toc

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di