home
14-12-11

STEAUA - AEK Larnaca: 3-1. Dupa 5 ani, in Primavara Europeana

Steaua Bucureşti s-a calificat miercuri seara în Şaisprezecimile de finală ale Europa League la fotbal, după ce a învins formaţia cipriotă AEK Larnaca cu scorul de 3-1 (0-0), pe Arena Naţională din Bucureşti, în ultima etapă din Grupa J. Tragerea la sorţi va avea loc vineri, la Nyon.

În faţa a 50.000 de spectatori, Steaua s-a impus prin golurile marcate de Raul Rusescu ('55 - penalty) şi Stefan Nikolic ('70, '85), respectiv Gorka Pintado ('61), steliştii fiind ajutaţi şi de victoria lui Schalke cu 2-0 la Haifa, cu Maccabi (al doilea gol marcat de Ciprian Marica).

Deşi ambele echipe aveau nevoie de victorie în acest meci, niciuna nu s-a avântat în atac după fluierul de start. Steaua a deţinut iniţiativa şi construit, dar AEK a blocat bine jocul şi s-a apărat exact. Prima ocazie a partidei a venit în min. 9, când Nikolic a reluat din voleu peste poartă, la centrarea lui Emeghara. Tănase a expediat un şut din afara careului, dar Negri, fostul portar al Universităţii Craiova, a fost la post (12). AEK a replicat în min. 14, când Pintado a trimis alături cu capul, la centrarea lui De Cler. Tănase l-a mai pus la încercare pe Negri (15), dar brazilianul a scos de sub transversală. Rusescu nu a reuşit să reia spre poartă centrarea lui Latovlevici (33), după care Tătăruşanu (35) a respins şutul lui Hofland, din lovitură liberă.

La reluare, Steaua a pus mai multă presiune pe adversar şi a reuşit să deschidă scorul: Nikolic a recuperat o minge şi a fost faultat în careu de Murillo, iar Rusescu a transformat lovitura de pedeapsă, 1-0 (55). Tot Nikolic a reluat cu capul alături (59), după un corner bătut de Brandan.

AEK a reuşit egalarea după doar 6 minute, prin Pintado, care a reluat cu capul de lângă Emeghara, la centrarea lui Demetriou: 1-1 (61).

Tănase l-a întrebuinţat din nou pe Negri (70), iar din cornerul rezultat Nikolic a readus Steaua în avantaj: 2-1. Iliev a trimis peste poartă la un nou corner al lui Brandan (76).

Ciprioţii nu au cedat şi au căutat să pună din nou în pericol poarta lui Tătăruşanu, prin Hofland (79) şi Kingsley (82).

Steaua a tranşat disputa şi calificarea în min. 85, când Latovlevici a recuperat o minge în faţa careului propriu, i-a pasat lui Tatu, care l-a lansat pe Nikolic şi acesta a făcut 3-1.

Tătăruşanu a apărat în min. 88 un gol ca şi făcut, la pătrunderea lui Garcia, iar Steaua a terminat cu Nikolic ca fundaş central, după ce Geraldo s-a accidentat şi a făcut figuraţie.

Steaua a făcut un meci bun, mai ales după pauză, şi a obţinut o calificare în premieră pentru o formaţie românească din grupele Europa League.

Agerpres

Istoria calificarilor Stelei in Primavara Europeana:


Noiembrie 1971 - Cupa Cupelor
Steaua - Barcelona 2-1
În tur, Steaua cîştigase cu 1-0, iar pe 3 noiembrie 1971, roş-albaştrii s-au impus cu 2-1 în faţa a 5.000 de spectatori, prin "dubla" lui Năstase, şi s-a calificat, pentru prima dată în istorie, în primăvara unei competiţii europene.

Noiembrie 1985 - Cupa Campionilor
Steaua - Honved Budapesta 4-1
În tur, în capitala Ungariei, Steaua pierduse cu 1-0, însă a reuşit un retur excepţional. Susţinuţi de peste 25.000 de spectatori, "militarii" au cîştigat cu 4-1, prin golurile lui Piţurcă, Lăcătuş, Bărbulescu şi Majearu, şi s-a întors în primăvara europeană după o pauză de 14 ani.

Noiembrie 1987 - Cupa Campionilor
Omonia Nicosia - Steaua 0-2
Steaua şi-a respectat statutul de favorită, şi după ce se impusese în tur cu 3-1, a cîştigat şi returul cu 2-0, printr-un autogol al lui Evagoras şi un gol al lui Lăcătuş.

Noiembrie 1988 - Cupa Campionilor
Spartak Moscova - Steaua 1-2
Retur teribil pentru roş-albaştri la Moscova, chiar dacă avea 3-0 după tur. S-a jucat pe un teren îngheţat bocnă şi la minus 10 grade, însă Lăcătuş şi Balint au înscris pentru o victorie ce a calificat-o pe Steaua în primăvară.

Noiembrie 1992 - Cupa Cupelor
Steaua - Aarhus 2-1
Una dintre cele mai dramatice calificări din istoria Stelei. Turul s-a pierdut cu 3-2, iar în retur oaspeţii au condus cu 1-0 pînă în minutul 83. A egalat Cristescu, iar la ultima fază a meciului, Vlădoiu a marcat şi a trimis-o pe Steaua în "sferturile" Cupei Cupelor.

Decembrie 2004 - Cupa UEFA
Athletic Bilbao - Steaua 1-0
Era penultima etapă a grupelor. Steaua avea 6 puncte şi avea nevoie să nu piardă cu mai mult de 0-1 pentru a-şi securiza calificarea. Fix cu 1-0 a pierdut în Ţara Bascilor şi a bifat a 6-a primăvară europeană.

Noiembrie 2005 - Cupa UEFA
Steaua - Halmstad 3-0
Era al 3-lea meci al grupei, Steaua avea deja 4 puncte şi o victorie i-ar fi asigurat calificarea înaintea ultimului joc de la Berlin. În faţa a 25.000 de spectatori, Steaua i-a călcat în picioare pe suedezi, Rădoi, Goian şi Iacob marcînd cele 3 goluri.

Noiembrie 2006 - Liga Campionilor
Steaua - Dinamo Kiev 1-1
Trupa lui Olăroiu trebuia să nu piardă meciul pentru a fi sigură de accesul în primăvara Cupei UEFA. Cu 15.000 de fani în tribune, Steaua a smuls un 1-1, după cîteva erori mari de arbitraj în favoarea roş-albaştrilor.

7 antrenori au reuşit să califice Steaua în primăvara europeană: Valentrin Stănescu, Emeric Ienei, Anghel Iordănescu, Zenga, Protasov, Olăroiu si Ilie Stan.


FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di