home
13-12-11

Invitatie la dialog

In urma cu mai mult timp, dupa o discutie pe tema "cat de mult conteaza articolele de pe fcsteaua.ro?", am postat pe prima pagina a site-ului o intrebare - Articolele critice de pe fcsteaua.ro v-au schimbat parerea despre creditorul Becali? Au raspuns, pana la ora la care am scris articolul, 3256 de oameni, rezultatele fiind, pentru mine prea putin surprinzatoare.

Astfel, 32,2% dintre cei care au ales sa raspunda la intrebare au spus ca "nu m-au interesat articolele alea, eu sustin Steaua, nu pe creditor". 26,7% au marturisit ca respectivele articole le-au "deschis ochii" in ceea ce-l priveste pe individ, 30,3% cred ca "ne-a" e patronul cel mai bun iar 10,8% au spus ca stiau dinainte ce-i poate pielea omului "care baga bani la Steaua".

Asa cum am precizat, ma cam asteptam sa apara astfel de rezultate, poate doar cifrele sa ma fi surprins putin, in sens negativ.

In momentul de fata este evident pentru toata lumea ca aceasta comunitate a fanilor "activi" (cei care se intereseaza de echipa, care eventual comenteaza meciurile, rezultatele si stirile) ai Stelei este divizata in 3 - o parte a celor care protesteaza impotriva creditorului, o alta a celor care nu sunt de acord cu actiunile creditorului, dar sunt alaturi de echipa deoarece "becali nu inseamna Steaua" si o alta parte a celor care sustin aceasta echipa din cauza lui.

Din pacate, cu putine exceptii, aceste 3 "tabere" interactioneaza de pe pozitii de forta.

Daca ii excludem din ecuatie pe cei 30% (sper ca procentul e umflat, insa tind sa cred ca e foarte aproape de adevar) de "becalisti", in adevaratul sens al cuvantului, ne ramane un procent de 70% din totalul fanilor Stelei care, in esenta, au aceleasi deziderate, dar care par si chiar sunt intr-un razboi cretin, dar deschis.

Motivul acestei dispute inutile si care ne face atat de mult rau tuturor celor care facem parte din aceasta comunitate este unul la fel de tampit ca si "razboiul" in sine - discutia de pe pozitii de forta.

Cu alte cuvinte, niciuna din cele doua parti care, asa cum am mai spus, in esenta are aceleasi deziderate in ceea ce priveste echipa, nu este dispusa sa faca mici concesii. Pentru fiecare, dialogul legat de Steaua ajunge la punctul "my way or the highway", motiv pentru care prapastia dintre noi, indiferent de care parte a baricadei suntem, tinde sa se adanceasca si sa se permanentizeze.

Istoria a dovedit, in probleme mult mai importante, ca pozitia de forta nu aduce beneficii pe termen lung si ca numai cel inteligent reuseste, in final, sa trimfe. Presupun ca nu exista om cu capul pe umeri care sa afirme ca fanii Stelei, asa divizati cum sunt ei acum, mai reprezinta o masa care sa se poata impuna, astfel ca singurul castigator al acestui pseudo-conflict este cel care crediteaza. in acest moment, echipa.

Personal, mi-am propus sa militez, de acum inainte, mai intai pentru unificarea grupului de suporteri si abia apoi pentru protest, in orice forma va fi el. Asta pentru ca, oricat de neverosimil ar parea, becali s-a dovedit a fi mai inteligent decat noi toti iar daca aceasta stare de fapt va continua singurii care vor pierde vor fi stelistii.

Marius

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di