home
03-11-11

Steaua, preferata de 39% dintre romani. Behehe e si iubit, si urat, si de incredere

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie a publicat joi un studiu , care se numeste simplu, "Romanii si fotbalul". Potrivit acestuia, Steaua continuă să fie cea mai iubită echipă din ţara noastră, fiind preferată de 39 la sută dintre români, Dinamo este favorita a 14 la sută, şapte la sută dintre români sunt susţinători ai echipei Rapid, 4 la sută ai Universităţii Craiova, 3 la sută ai echipei Poli Timişoara, în timp ce campioana en-titre, Oţelul Galaţi este favorita a doar unu la sută dintre români.

Cei mai respectaţi oameni din fotbalul românesc sunt: Gigi Becali (17 la sută) şi Gică Hagi (15 la sută). Aceştia sunt urmaţi de Gică Popescu, cu 4 la sută dintre menţiuni, Mircea Lucescu (3 la sută) şi Cristian Borcea şi Ionuţ Lupescu cu câte 2 la sută. Cu toate acestea, Gigi Becali este şi personajul care face cel mai mult de ruşine fotbalul românesc, 19% dintre respondenţi nominalizându-l pe patronul Stelei ca răspuns la această întrebare. Acesta este urmat de Mircea Sandu (8 la sută), Dumitru Dragomir (6 la sută), Adrian Mutu (3 la sută) şi de Adrian Mititelu (2 la sută).

Gigi Becali este cunoscut de majoritatea românilor; se bucură de multă sau foarte multă încredere din partea a 34 la sută dintre aceştia şi de puţină sau foarte puţină încredere din partea a 61 la sută. De Cristian Borcea au auzit 92 la sută dintre români. 18 la sută au mai degrabă multă încredere în acesta, în timp ce 75 la sută tind să îi acorde puţină sau foarte puţină încredere. Nicolae Badea este cunoscut de 63 la sută dintre respondenţi; 23 la sută au multă sau foarte multă încredere în acesta, iar 67 la sută au puţină sau foarte puţină încredere în acelaşi personaj. De George Copos au auzit 93 la sută dintre români; 19 la sută au mai degrabă multă încredere, iar 74 la sută au mai degrabă puţină încredere în acesta.

Doar 45% dintre respondenti au nominalizat un jucator preferat: Gica Hagi - 22%, Adrian Mutu - 21%, Cristi Chivu - 10%, Gabriel "Steaua-i numa' una" Torje - 7%, Bănel Nicolita - 6%, Ionel Dănciulescu-4 la sută, Ciprian Tătăruşanu-3 la sută, Gică Popescu-2 la sută, iar Mirel Rădoi-2 la sută.

De asemenea, suporterii echipelor Dinamo şi Steaua sunt văzuţi drept violenţi de cei mai mulţi români: 22, respectiv 21 la sută.

46% dintre cei care cred că se aranjează meciuri în Liga 1 îi consideră vinovaţi de această problemă pe toţi oamenii din fotbal, 21% îi consideră vinovaţi pe finanţatori şi pe patroni, alţi 17% pe conducătorii de cluburi, în timp ce 8% consideră că vina este a arbitrilor.

De scandalul Valiza au auzit 85% dintre respondenţi. Gigi Becali este considerat drept vinovat de 44% dintre respondenţii care au aflat de acest scandal, nevinovat de 38%, în timp ce 18% dintre aceştia nu ştiu ce să creadă.

Mai mult de trei sferturi dintre români cred că există echipe de fotbal care sunt ajutate de arbitri în meciurile din campionatul intern. Steaua şi Dinamo sunt nominalizate în măsură aproape egală (câte 20%) drept echipele pe care arbitrii le ajută, iar 41% dintre respondenţi declară că nu ştiu care echipe sunt ajutate de arbitri.

Studiul a fost realizat telefonic, în 1-2 noiembrie, pe un eşantion de 1.546 indivizi, reprezentativ la nivel naţional, cu o eroare maximă tolerată de ~ 2,5%.

Iata si prefata studiului, scrisa de Vasile Dancu:

Fotbalul este un univers românesc tipic. Perceput ca și corupt, cu zeii lui pentru o seară, cu corupți și farseori cu care oamenii s-au obișnuit. Ca și în politică, la fotbal avem mai multe Românii. Ca și în viață pasionații de fotbal migrează spre Europa sau America de Sud, unde pot găsi o prestație a fotbaliștilor mai aproape de visul lor. Ca și în politică, absenteismul de pe stadioane este tot mai mare, iar violența tot mai accentuată. Rămân doar ziarele, televizorul, sau internetul ca să medieze legătura dintre suporteri și o mistuitoare pasiune. Defilarea la DNA a politicienilor a început a fi egalată doar de cea a oamenilor de fotbal.

Mai nou, investițiile publice în stadioane, făcute la prețuri de cost astronomice, încep să pună cătușe unor administratori ai bugetelor publice. Ca și în politică, arbitrii devin jucători, iar publicul a uitat să aplaude, s-a obișnuit să înjure pentru că simte că este tot mai spectator, tot mai puțin participant la un spectacol politic care lipsește. De fapt, publicul participă, își aduce contribuția directă, fără să-și dea seama, la un spectacol tot mai degradat și degradant.

Institutul Român pentru Evaluare si Strategie - IRES a realizat un studiu cu privire la percepția populației față de fenomenul competițional fotbalistic din România și a inventariat totodată atitudinile și aprecierile respondenților cu privire la violența din fotbal, dar și pe cele legate de investigațiile legate de corupția din acest domeniu sportiv.

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di

Distrugerea jucatorilor - specialitatea casei

cu pieptul in fata si cu mintea goala (mediafax) Dacă săptămânile trecute ne-am ocupat de umilirea antrenorilor vezi articol si de frauda financiară făcută în club vezi articol, această mică trilogie ajunge la final, când vom face �