home
11-10-11

Seara de toamna, la fotbal

Vineri seara, a doua prezenta pe Arena Nationala (si nu National Arena, cum se incapataneaza unii sa sfideze limba romana, nu doar pe-aici, ci si pe la Cluj...) pentru subsemnatul. Meci "de palmares" al nationalei cu Belarusul, stiut fiind ca sansele de calificare erau ca si 0. Vremea buna, lume totusi multa pe stadion, in ciuda apatiei din zilele anterioare s-au strans cam 30.000 de oameni din cate inteleg. Dar ce oameni...ce oameni!

Pe scurt, daca comunistilor nu le-o fi iesit cu totul planul de zamislire a Omului Nou, presa si vremurile sunt pe cale sa reuseasca: Suporterul Nou bate la usile stadioanelor. E plin de el.

Suporterul Nou, in primul rand, vine cu prietena la stadion. Pentru ca asa a vazut la televizor ca se practica in "tarile civilizate" si pentru ca argumentul forte al presei cand e sa loveasca in ultrasi/golani/huligani e ca "de-aia nu pot veni eu cu sotia la stadion, ca injura ei". Acum, ca elementul perturbator s-a cam evaporat, se vine din greu cu perechea. Perfect legitim, chiar daca asta dauneaza grav atmosferei. Saracele fete vin la meci doar fiindca stadionul e nou, civilizat, poti cumpara hotdog, cola si popcorn ("ca la mall, fata!") si ai sansa sa-i vezi de-aproape pe "Briliantul" Mutu si pe "Printul" Cristea, aia de umplu gazetele de calitate pe care le citesc ele.

Suporterul Nou, apoi, gandeste corect politic. El stie ca "da bine" sa fii fairplay, sa sustii echipa la greu, sa aplauzi generos la cate-o ratare mai fistichie. El flutura constiincios steguletul primit gratis la intrare, chiar daca nu prea canta si imnul, mai ales de la strofa a treia incolo (pe care nici Marcel Pavel n-a stiut-o!).

Suporterul Nou nu are o parere despre ce se intampla la federatia romana de fotbal, cu alde Sandu, Dragomir, Avram si altii ca ei. De ce ar avea-o: ce, cand vezi un film te doare la basca daca regizorul e vreun urmarit penal ca Polanski? Nu. Filmu-i film, ti-ai dat banii pe bilet, daca-ti place, bine, daca nu - du-te la cinemateca, cine te tine sa vii la "muviplex"?

Mai mult decat atat, Suporterul Nou priveste jumatate mirat, jumatate deranjat cand niste ciudati se apuca sa scandeze. Da, sa scandeze - acea operatiune care reclama efort, presupune ragusire, putina coordonare si destula pasiune. Ei bine, cand unii mai zbanghii asa, cam vreo 100 de insi, incep sa cante de DNA, de federatie, de "Stiinta Craiova", Suporterul Nou se uita doar asa...cu coada ochiului la ei. Pe jumate zambeste (ca stie si el ca parca era o problema cu Nasu, cu Craiova...parca zicea ceva "pe gesepe"), dar in gandul lui spera sa vina jandarmii si - daca nu-i fac sa taca - barem sa-i puna pe fiecare pe locul lui, cum are biletul! Altfel, daca pot sa stea in picioare si sa cante cu pumnii sus, care mai e marea faza si cu arena asta? Nu asa a fost vorba, sa fim civilizati cu totii? Pai...aia ce fac acolo sus, la "inelul superior"? Ce-i macina pe ei de Sandu, de DNA si mai ales ce-i plimba grija de Craiova pe la Bucuresti? De ce vin sa oripileze domnisoarele care au venit si ele la un spectacol, la civilizatie...

E frumos pe stadion cu Suporterul Nou. E liniste, cand si cand aceleasi 2-3 cantece, dar mai mult aplauze...mai vezi o fata, poate chiar draguta. E frumos pe stadionul asta nou. De ce sa-ti faci nervii pentru unii?

De ce sa te apuci sa te intrebi ca bezmeticu' cand VREODATA a plecat Hagi dintr-un cantonament de-al nationalei? Sau oricine din generatia lui? Si azi, pe Mutu il punem capitan...

Suporterul Nou nu se intreaba! El stie ca Mutu joaca bine, o mai fi si gresit, dar uite - da goluri, echipa merge cu el in teren. Cu el in echipa, nu poti sti care era soarta calificarii...

Ma rog, Suporterul Nou nu duce el atat grija calificarii... Si orisicat, Mutu e baiat bun, e "prezent" in presa, are femeie tare, bani, e finu' lu' Gheara, e baiat bun Mutu.

Pacat ca nu joaca si Banel, ofteaza Suporterul Nou. Era muncitor si-si facea treaba tactic...

Ovidiu

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di