home
03-10-11

Claudiu Tamaduianu

Născut la 2 octombrie 1962, în Roşiorii de Vede (Teleorman), luptătorul Claudiu Tămăduianu a servit pentru aproape 10 ani clubul Steaua.

Nu a fost de talia unor Pârvulescu, Berceanu, Puşcaşu, dar anturează un număr consistent de sportivi stelişti, medaliaţi constanţi ai competiţiilor interni şi participanţi decenţi ai competiţiilor balcanice, europene, mondiale sau olimpice.

Tămăduianu a început luptele în 1973 la clubul Viitorul, o şcoală a Ministerului Sportului şi Turismului, impunându-se ca un mare talent, cu 10 titluri de campion naţional la juniori.

Categoria 74 de kilograme – lupte libere – este cea pe care a dominat-o intern Tămăduianu (1.70 înălţime).

Trecerea la clubul Steaua a însemnat aproape 10 ani în care performanţele maxime au fost 2 medalii de argint la Campionatele Europene de seniori (1986 şi 1990), 2 titluri balcanice şi participarea la Olimpiada de la Seul, din 1988.

La Seul, în prima rundă a trecut cu 2-1 de Gustafsson (Suedia), în runda a doua a trecut cu 15-0 de nord-irlamdezul Harmon şi cu 7-4 de Jibara (Iraq). În sferturi, Tămăduianu a fost spulberat de sovieticul Varayev, cu 10-1, pierzând şi următorul meci, de clasare, 14-2 în faţa bulgarului Sofiadi.

Aşadar, Tămăduianu a fost un luptător de cel mai înalt nivel, însă relativ modest pentru acel nivel. A fost din eşalonul 2 al marii performanţe (titluri mondiale, europene, olimpice). Dominaţia internă este confirmată însă de 2 medalii de argint la campionatele Europene (1986 şi 1990) şi de o medalie de aur la Campionatele Balcanice.

În rest, rezultatele sunt în afara podiumului, dar dovedesc o prezenţă constantă în preajma marii performanţe: locul 12 la Mondialele din 1983, locul 7 la Europenele din 1984, locul 5 la Mondialele din 1986, locul 5 la Europenele din 1988, locul 5 la Europenele din 1989, locul 4 la Mondialele din 1990, locul 9 la Europenele din 1991.

După terminarea carierei de sportiv, Tămăduianu şi-a adus o mult mai mare contribuţie la performanţele clubului Steaua, fiind 20 de ani de când este antrenorul, şi de fapt, fermentul care a produs rezultatele Secţiei de Lupte.

„Nu am renuntat de placere la cariera de jucator, am fost mai mult fortat. Am lucrat la Politia Militara timp de 5 ani inainte de a incepe munca de antrenor. Dupa ce am terminat facultatea, in 1992, am venit antrenor la clubul Steaua, in conditiile in care activitatea era foarte slaba, la pamant. Erau rezultate foarte slabe inclusiv pe plan national. In prezent rezultatele sunt foarte bune la clubul Steaua, se apropie de ceea ce era cand eram sportiv in activitate.

Inseamna medalii la campionate europene, participari la Olimpiade - de altfel, anul acesta se implinesc 20 de ani de la prima participare la o Olimpiada - medalii la europene de juniori, titluri, numai la Steaua am 5 titluri la campionatele nationale de seniori. Am fost echipa campioana anul trecut, anul acesta iarasi avem sanse, majoritatea componentilor lotului national sunt tot de la Steaua. Activitatea este acum bine pusa pe picioare. In urma cu vreo 5-6 ani era Dinamo in top, acum am revenit noi si le-am luat locul.

Acestui sport nu-i lipseste masa de selectie, ii lipseste doar publicitatea, nu este deloc mediatizat. Ca sa practici luptele e incercarea ta ca om, sa-ti demonstrezi ca esti barbat, sa te autodepasesti. E bine sa faci sport pentru tine, ca persoana”.

Din 1992 este Maestru Emerit al Sportului.

Ca sportiv, Claudiu Tămăduianu a fost între cei care dădea baza performanţelor – titluri naţionale, balcanice şi participări permanente la Europene şi Mondiale, cu clasări în preajma podiumului. Nu a avut acel ceva care să-l facă la fel de mare precum alţii, dar se constituie într-o categorie de performeri prin care Steaua şi-a creat conştiinţa. La 74 de kilograme, lupte libere, Tămăduianu a fost mereu acolo. Ca antrenor, meritele sale sunt mult mai mari, ridicând secţia de lupte la cel mai bun nivel din România.

În aceeaşi zi cu Maestru sunt născuţi: Ibrahimovici, Marica, Claudio Pizzaro, Fred, Gheorghe Gruia, Ciprian Porumbescu, Miron Radu Paraschivescu sau Paul Goma.

Suporterii CSA Steaua îi mulţumesc unui slujitor al clubului pentru contribuţia adusă!

La mulţi ani!

Filip Pindean

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
In poarta Voinescu - toc

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di

AISS: "Atentionam conducerea Stelei sa inceteze cu declaratiile iresponsabile!"

AISSIn urma declaratiilor finantatorului Stelei, domnul George Becali, premergatoare meciului retur dintre Steaua si TSKA Sofia din preliminariile Europa League, Asociatia Independenta a Suporterilor Stel