home
29-09-11

Anton Biro

Secţia de hochei pe gheaţă deţine recordul de titluri naţionale, în ceea ce priveşte palamaresul general, pe ţară, dar şi în ceea ce priveşte jocurile pe echipe din cadrul Clubului Sportiv Steaua.

Printre reperele care domină istoria secţiei de-a lungul celor aproape şase decenii (Buia, Flamaropol, Varga, Szabo, Berdilă, Daia, Halauca, Cazacu, Gliga) regăsim o sumă importantă de sportivi care au dus greul tuturor acestor performanţe, dar care sunt aproape şterşi din istorie.

Nu putem face mai nimic pentru a onora activitatea tuturor acestor performeri stelişti (prin prezentarea de interviuri, declaraţii, biografii, palamares, caracteristici de joc etc.), pentru că nu există date publice, în acest sens, dar putem să facem minimul gest de a le rosti numele.

Printre toţi aceştia, Anton Biro, un hocheist de bază al clubului Steaua în anii `60.

Anton Biro s-a născut la Miercurea-Ciuc pe 30 septembrie 1939, avea, la apogeul carierei, 1.84 înălţime, 78 de kilograme – evolua pe postul de aripă dreapta – şi a reprezentat clubul Steaua la Olimpiada de Iarnă din 1964, de la Innsbruck.

România a fost printre cele 16 ţări calificate, terminând turneul pe locul 12, cu Austria, Iugoslavia, Italia şi Ungaria în spatele său, URSS câştigând aurul după o finală cu Suedia. Performanţă bunicică, dacă ne gândim că ţara noastra nu s-a aflat în primele 14 la general, şi niciunul dintre sportivii noştri nu s-a aflat în primii 24 (sovieticii dominând ambele clasamente), necucerind, de fapt, nicio medalie.

În ce priveşte naţionala de hochei, primul meci a însemnat ieşirea din cursa pentru medalii, după o înfrângere cu 7-2 (1-0, 3-1, 3-0) în faţa SUA. Americanii au deschis scorul în minutul 18:07, prin Rog Christian, majorândul în minutul 21:53 prin Billy Christian. Am reuşit un gol, imediat, prin Eduard Pană, în minutul 22:10, pentru ca Jim Westby, în minutul 30:14, şi Paul Johnson, în minutul 35:17, să-l ducă la 3-1 pe al doilea sfert. Al treilea sfert a început cu golul cu Rog Christian, în minutul 47:03, Dan Dilworth ducându-l la 6-1 per total, în minutul 49:24. La scorul de 6-1, în minutul 50:36, Anton Biro şi-a trecut numele pe lista marcatorilor, rămânând cunoscut, de fapt, ca cel a marcat contra SUA. Scorul final a fost stabilit de Bill Reichart, în minutul 51:16: SUA – România 7-2.

În primul meci din turneul aşa-numit de consolare, România a pierdut drastic în faţa Poloniei, cu 6-1 (Eduard Pană, marcator pentru noi). În al doilea meci am suferit o mare ruşine, 6-4 în faţa Japoniei; în al treilea meci un alt rezultat slab, 5-5 cu Iugoslavia; în al patrulea, am învins cu 5-2 Austria; în al cincilea am pierdut, 4-2 cu Norvegia, iar în ultimul meci am câştigat, 6-2 cu Italia, cu Anton Biro titular (rezervă fiind, spre exemplu, Ion Ţiriac) şi cu marea vedetă stelistă Geza Szabo fiind cel mai bun om al meciului şi al turneului, pentru România.

Această Olimpiadă din 1964 pare a fi fost punctul maxim al carierei lui Anton Biro, om de bază al României.

Activitatea sa din cadrul clubului Steaua (în rândurile căruia a intrat de la 19 ani, în 1958) însemna deja, la acel moment, 1964, un număr de 6 ani sub culorile roş-albastre, cu 5 titluri de campion naţional (1958, 1959, 1961, 1962, 1964), şi avea să fie continuată pentru încă 6 sezoane, cu încă 5 titluri (1965, 1966, 1967, 1969, 1970), deceniul 6 fiind dominat covârşitor de Steaua, cu 8 titluri din 10 posibile, Dinamo şi Miercurea Ciuc Akarat fiind surclasate, de fiecare dată.

Deceniul acesta de dominaţie totală a hocheiului stelist l-a avut pe Anton Biro printre oamenii de bază timp de 12 sezoane în care au fost cucerite 10 campionate naţionale.

Medalia de argint, de la Universiada de Iarnă din 1966 este rezultatul extern maxim al acestei generaţii şi confirmă performanţele interne.

În anul 1999, ca o recunoaştere minimală a meritelor sale, a fost numit Maestru Emerit al Sportului.

Am vrea să spunem mai multe despre Anton Biro, dar, în afară de a reafirma că a fost internaţional olimpic român şi – timp de 12 ani, 1958-1970 – unul din oamenii de bază ai Stelei care domina cvasi-total hocheiul românesc, nu ştim nimic, şi poate că nici nu-i nevoie.

Anton Biro înseamnă 12 ani şi 10 titluri de campion naţional, pentru Steaua.

E mai mult decât suficient pentru ca astăzi, 30 septembrie 2011, cu ocazia împlinirii vârstei de 72 de ani, suporterii steliştii să-i mulţumească lui Anton Biro pentru contribuţia adusă.

La mulţi ani!

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di

AISS: "Atentionam conducerea Stelei sa inceteze cu declaratiile iresponsabile!"

AISSIn urma declaratiilor finantatorului Stelei, domnul George Becali, premergatoare meciului retur dintre Steaua si TSKA Sofia din preliminariile Europa League, Asociatia Independenta a Suporterilor Stel