home
13-08-11

Dupa 14 ani: Steaua - PSG 3-2

Era al cincilea titlu consecutiv pentru Steaua. Pentru accederea în grupele Champions League, ediţia 1997-1998 (a 43-a ediţie de Cupa campionilor), campioana României a întâlnit-o pe CSKA Sofia, de care a trecut, în mod nu categoric, dar reconfortant. După un 3-3 în Ghencea, Steaua a câştigat cu 2-0 la Sofia şi se pregătea pentru confruntarea cu Paris Saint-Germain, vice-campioana Franţei.

PSG era un club foarte tânăr, fondat la 12 august 1970. În acel moment avea 2 titluri de campioană (1986 şi 1994) şi 4 Cupe ale Franţei (1982, 1983, 1993, 1995), ca trofee importante, palamaresul fiind completat, în stil giuleştean, cu 4 titluri de vice-campioană (1982, 1983, 1995, 1997), o Cupă a Ligii (1995) şi o Supercupă (1995). De fapt, pe lângă cele 4 titluri de campioană, PSG era câştigătoarea Cupei Cupelor, în 1996, mai având o finală un an mai târziu, în 1997.

Finala Cupei Cupelor a fost câştigată împotriva lui Rapid Viena, cu scorul de 1-0 (Bruno N`Gotty 28`), pe data de 8 mai 1996. Un an mai târziu, pe 14 mai 1997, PSG a pierdut finala Cupei Cupelor împotriva Barcelonei cu 1-0 (gol marcat de unicul Ronaldo, în min. 37` pen.).

Deci, PSG era o echipă de primă mână a Europei, la acel moment. Un lot doldora de valori, jucători precum internaţionalii francezi Laurent Fournier, Paul Le Guen, Alain Roche, Jimmy Algerino, Vincent Guerin, Florian Maurice, Patrice Loko, Franck Gava, Bruno Ngotty, Jerome Leroy, Didier Domi, complet de italianul Marco Simone, brazilienii Leonardo şi vedeta echipei, căpitanul Rai (fratele marelui Socrates).

Francezii erau puternic sprijiniţi de un grup de oameni de afaceri apropiaţi Municipalităţii, ambiţiile erau mari, aşteptările pe măsură. Aşadar, pentru Steaua – care nu mai avea jucătorii, adică valoarea de la mijlocul anilor 90 – se anunţa o misiune cvasi-imposibilă.

Prima manşă s-a disputat în Ghencea, pe 13 august 1997, începând cu ora 20:30.



13 august 1997

Stadion: Steaua

Spectatori: 20.000

Arbitri: Jose Maria Garcia; Carlos Nieto, Tresaco Garcia. (Spania)

Marcatori: ROTARIU (54` pen), DENNIS ŞERBAN (71`) şi LĂCĂTUŞ (78`), respectiv Guerin (19`) şi Maurice (65`)

STEAUA: Ritli – Reghecampf, Csik I, Răchită, Nagy – Dennis Şerban, Rotariu, Baciu, Militaru (Cătălin Munteanu 63`) – Lăcătuş (Hrib 80`), Roşu (Ciocoiu 85`). Antrenor: Mihai Stoichiţă

PSG: Revault – Fournier, Le Guen, Roche, Algerino – Guerin, Ngotty, Rai, Gava – Simone (Loko 80`), Maurice. Antrenor: Ricardo Gomes Raymundo













A fost un meci extraordinar făcut de Steaua. Un meci aproape EROIC, ţinând cont de faptul că PSG era dubla finalistă consecutivă (în exerciţiu) a Cupei Cupelor, în urmă cu 4 luni o spulbera – spre exemplu, pe Liverpool, cu 3-0 (Leonardo, Cauet, Leroy), în manşa-tur a semifinalei Cupei Cupelor –, avea nişte nume de prim-plan european, câteva mari vedete şi o forţă financiară colosală (prima din Hexagon).

Iar Steaua... Steaua venea cu Răchită, cu Csik, cu Nagy, cu Marius Baciu, cu Reghecampf, cu veteranii Rotariu şi Lăcătuş, cu Hrib, cu Ritli... Niciun titular în echipa naţională, niciun internaţional curent, în primul-11!!!

Peste asta, interese uriaşe financiare au făcut ca arbitrii să se comporte abject, trăgând pe faţă, ca disperaţii, cu milioanarii francezi. Nu-i o mare grozăvie, se fac din astea, dar trebuie să se ştie că arbitrii au fost trup şi suflet pentru culori...verzi.

Cu toate aceste premise împotriva-i, Steaua a realizat un joc EXCEPŢIONAL, jucătorii auto-depăşindu-se la un nivel maxim. Lotul lui PSG era incredibil de valoros, în antiteză cu jucători incomparabil mai modeşti ai Stelei.

Post cu post, fiecare pereche de jucători corespondenţi, luaţi ca valoare, palmares, cotă, ce-au făcut până în acel moment în carieră şi, mai ales, ce-au făcut de-atunci înainte, face ca orice comparaţie să surclasează partea română într-un mod ridicol.

Prin scorul de 3-2, Steaua apela din nou filonul istoric, consacrând, şi prin acest moment, TRADIŢIA MOMENTELOR DE EXCELENŢĂ prin care şi-a creat, în fapt, diferenţa uriaşă de anvergură faţă de tot ceea ce există în fotbalul românesc.


P.S. Decizia de la masa verde, care a dat meci câştigat cu 3-0 pentru Steaua, din cauza unui viciu administrativ ridicol (gafă) al PSG-ului, nu trebuie să fie decât un element absolut marginal, pentru semnificaţia partidei. Nu elementul central, cum, din păcate, a fost încetăţenit. Central, ba chiar unic.



Filip Pindean


FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di