home
10-08-11

Dupa 17 ani: Steaua - Servette Geneva 4-1

Meciul pentru accederea în grupele Champions League, ediţia 1994-1995, este un meci de referinţă al Stelei anilor `90, însă mai puţin cunoscut.

Era ediţia cu numărul 40 a Cupei Campionilor Europeni (a treia de la reformare) şi 16 echipe se luptau pentru cele 8 locuri disponibile în cele 4 grupe de câte 4, ocupate deja de 8 cluburi, campioane ale ţărilor cu un coeficient superior.

Campioana Elveţiei, Servette Geneva, era hărăzita sorţilor pentru Steaua, câştigătoarea celui de-al doilea titlu naţional la rând. Elveţienii erau un club fondat pe 20 mai 1890, având, în acel moment (1994) 16 titluri de campioană (1907, 1918, 1922, 1925, 1926, 1930, 1933, 1934, 1940, 1946, 1950, 1961, 1962, 1979, 1985, 1994), după acel moment, mai câştigând o singură dată titlul (1999). Cele 6 Cupe ale Elveţiei din acel moment (total 7: 1928, 1949, 1971, 1978, 1979, 1984, 2001), arătau un club cu perioadă de excelenţă între 1926 şi 1934, apoi un ritm de 1 titlu la 10 ani. Câştigarea campionatului, în 1994, însemna şi aştepatarea unei continuări logice, unei consacrări a performanţei realizate, mai bine zis, prin participarea în Champions League, între primele 16 echipe ale Europei.

Steaua era pe valul construit de strategia lui Ion Alecsandrescu, căutările din perioada 90-92 fiind încununate cu succes, generaţia din momentul 1994 fiind una de mare valoare a la long.

În august 1994, fotbalul românesc era încă sub impresia evenimentelor din urmă cu 2 luni, Mondialul American producând cea mai puternică largă emoţie, la mai toate nivelurile. Pentru Steaua, World Cup a însemnat vitrina prin care l-a prezentat lumii pe Ilie dumitrescu, vedeta de necontestat a fotbalului românesc intern. După 4 ani în care se punea mereu problema plecării, golurile cu Argentina au produs-o în condiţii favorabile pentru club, în fapt ştiindu-se matrapazlâcurile făcute.

Deci, mutaţiile la nivelul lotului, faţă de campionatul 1993-1994, câştigat la 13 puncte peste locul 2, Universitatea Craiova (şi se dădeau doar 2 puncte la victorie), n-au fost prea mari:

Doar o Plecare importantă:

Ilie Dumitrescu a fost transferat la Tottenham
►O pierdere destul de mare a fost plecarea şi lui Jean Vlădoiu la Rapid, în urma unor conflicte cu conducerea;
►Fundaşul dreapta Sorin Tufan (care nu era titular, alterna cu Panait) a fost cedat la Farul. În fapt, Tufan era marinar şi a preferat să plece în voiaj decât să mai joace în ChL. Nici la Farul nu a mai jucat; a renunţat la fotbal pentru voiaje;

Veniri:

►Mijlocaşul Damian Militaru, de la Dinamo;
►Atacantul Marian Popa, de la Farul;
►Atacantul Cătălin Popa;







Spectatori: 15.000, timp călduros; teren foarte bun.

Şuturi: 18-8 (pe poartă 9-3).
Cornere: 5-2.

Steaua: Stângaciu – PANAIT, Doboş, Prodan, PÂRVU – Militaru, GÂLCĂ, Ilie Stan, Panduru – LĂCĂTUŞ, ADRIAN ILIE. Antrenor: Dumitru Dumitriu

Servette: Pascolo – Sauthier, Schepull, Aeby, Weller, Margarini – Mild, Barberis, NEUVILLE – SINVAL, Renato. Antrenor: Ilija Petkovic

► „Steaua a început în forţă şi, în minutul 2, a deschis scorul: centrare Militaru (o foarte bună achiziţie), Lăcătuş este contrat de Aeby, balonul ajunge la ADRIAN ILIE, care îl execută pe Pascolo cu un şut sec de la 6 metri.

Jocul bucureştenilor s-a legat perfect şi fazele periculoase au curs cu o viteză ameţitoare la poarta lui Pascolo. Cu pase lungi, deruntante, steliştii îi prind deseori pe „contre pied” pe apărătorii elveţieni.

►Aşa s-a întâmplat şi în minutul 15, când Ilie Stan îl lansează în adâncime pe Lăcătuş şi acesta este faultat în careu de Pascolo. Penalty clar, care a fost transformat cu măiestrie de ILIE STAN.

Elveţienii sunt în corzi, se apără cu disperare, încercând să stăvilească iureşul bucureştenilor.

►În minutul 25, elevii lui D. Dumitriu şi M. Stoichiţă majorează scorul: Lăcătuş execută o lovitură liberă de la 20 de metri, balonul se scurge între Abey şi Schepull, PÂRVU îl preia cu dezinvoltură şi-l plasează în colţul lung.

Replica oaspeţilor este palidă şi primul şut pe poarta lui Stângaciu îl consemnaăm abia îm minutul 38.

►După pauză, steliştii îşi păstrează prospeţimea fizică, şi, în minutul 50, LĂCĂTUŞ (care a jucat ca în vremurile lui bune), câştigă duelul cu Scepull şi, dintr-un unghi foarte închis, înscrie un gol de mare spectacol.

Spectatorii încep să creadă că vor asista la un scor-fluviu. Aspectul partidei lasă să se întrevadă acest lucru. Dar Steaua începe să fie arhimulţumită cu acest scor, apar, spre deliciul publicului, şi câteva numere personale (...), fazele desenate cu multă măiestrie primind aplauze la scenă deschisă.

►În minutul 72, pe fondul automulţumirii steliste, elveţienii reduc scorul, prin OLIVIER NEUVILLE, în urma unei centrări impecabile venite de la Sinval.

Scor final, deci, 4-1 (3-0) pentru Steaua. După un joc remarcabil (primele 70 de minute), Steaua câştigă detaşat primul meci al dublei cu Servette Geneva, scorul făcându-ne să uităm înfrângerea României de la Detroit (4-1) în faţa Elveţiei, din cadrul World Cup` 94.”

Meciul a confirmat particularitatea clubului Steaua – încetăţenită prin zeci astfel de meciuri meciuri –, exprimată prin momente de 15-20-30 de minute de furie genială, delir strălucitor, în care adversarul iese sub scut. Avalanşa ofensivă, curajoasă, responsabilă, conştientă de sine şi conştientă de moştenirea pe care o duce, producea – prin fantezie, tehnicitate, viteză, joc colectiv fundamentat pe calităţi individuale, inspiraţie în momente-cheie – marca specifică a clubului Steaua.

Steaua a rezolvat în doar 25 de minute calificarea, conducând cu 3-0 în minutul 25, cu un gol care să liniştească defintiv lucrurile la 5 minute după reluare, 4-0 în minutul 50.

Prin asta, în toate Agenţiile de Ştiri, la toate rezumatele, în toate ziarele, pentru ochii a sute de milioane, Steaua era – în seara lui 10 august 1994 – cea mai mare echipă a Estului, şi nu doar cel mai mare nume. Prin astfel de rezultate, astfel de seri, Steaua câştiga respectul Europei fotbalistice (la un anumit nivel, fireşte) şi ocrotea, pe cât o permiteau realităţile socio-economice, numele uriaş pe care-l purta.

Momentele europene de excelenţă confirmau parcursul intern, în momentul 10 august 1994, ca şi în celelalte dăţi, de înainte şi de după el.


Filip Pindean



Celelalte rezultate ale serii de 10 august 1994:
AEK Atena – Rangers 2-0
Avenir Beggen – Galatasary 1-5
Legia Varşovia – Hajduk Split 0-1
Maccabi Haifa – Casino Salzburg 1-2
PSG – Vac FC-Samsung 3-0
Silkeborg – Dinamo Kiev 0-0
STEAUA BUCUREŞTI – Servette Geneva 4-1
Sparta Praga – IFK Goteborg 0-0

cop0

1

2

3

4

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
 
7 ani de la 11-01-2005

Aparitia Boys Reghin


Pe 11 Ianuarie 2005 isi facea aparitia grupul ultra Boys Reghin. Primul meci la care au fost prezenti cu steagul de gard a fost Valencia - Steaua, pe Mestalla. De atunci au fost prezenti la foarte multe meciuri, atat acasa cat si in deplasare, alaturi de Peluza Sud, in ciuda distantelor foarte lungi pe care le-au avut de strabatut.
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di