home
19-07-11

Ilie Năstase - Stelistul care a bucurat Lumea

A doua secţie înfiinţată în anul de graţie 1947, după fotbal, tenisul are satisfacţia de a fi adus primul titlu de campion naţional din istoria clubului, chiar în anul constituirii sale. Victoria lui Gheorghe Viziru asupra celebrului pe-atunci Cristea Caraulius a fost, totodată, prima din cariera acestui sportiv a cărui contribuţie la dezvoltarea impetuoasă a tenisului este de netăgăduit.

În 1961, pe când avea 17 ani, cine şi-ar fi imaginat că tânărul care păşea timid prin porţile clubului Steaua, va zgudui lumea sportului? Probabil nici măcar inspiratul Constantin CHIVARU, antrenorul care îl descoperise. (cit. csa)




ILIE NĂSTASE reprezintă – fără niciun dubiu – cel mai mare NUME pe care l-a dat Clubul Steaua LUMII.





Marele campion de tenis Ilie Năstase s-a născut la Bucureşti, la 19 iulie 1946. Nasty (obraznicul), cum a fost poreclit de americani, a adus spectacolul pe terenurile de tenis din întreaga lume, îmbinând tehnica ireproşabilă şi loviturile de geniu, cu glumele, uneori şocante.

Ca orice copil, a cochetat la început cu fotbalul, fiind legitimat la clubul din strada Dr. Staicovici, Progresul Bucureşti. Fratele său mai mare, Constantin, l-a „convertit” la tenis, devenind campion naţional de copii în 1952, de juniori în 1962 (deja la STEAUA – n.n.) şi campion naţional de seniori în 1968-1969. În toamna anului 1965 participă la Campionatele Naţionale ale României, unde îl întâlneşte în finală pe campionul en titre, mai vârstnicul Ion Ţiriac, pe care îl întrece în patru seturi: 2-6, 6-4, 6-4, 6-1. Cei doi vor scrie o pagină de neuitat în istoria sportului românesc, reuşind să joace de trei ori finala Cupei Davis (1969, 1971, 1972).

Debutul carierei sale internaţionale are loc la vârsta de 20 de ani, la Openul francez din 1966, când a jucat finala întrecerii de dublu, alături de Ion Ţiriac. Primul mare succes internaţional îl obţine în Statele Unite în 1972, unde câştigă turneul de la Forrest Hills. Tot în 1972, se impune împreună cu Ion Ţiriac în proba de dublu a turneului de la Roma şi la dublu mixt, la Wimbledon, alături de Rosie Casals.
Anul de glorie al lui Ilie Năstase a fost 1973, când a câştigat turneul de la Roland Garros, cel mai important concurs pe zgură, fără să piardă niciun set.

În acelaşi an, se impune şi în proba de dublu de la Wimbledon, făcând pereche cu prietenul său, americanul Jimmy Connors.

De asemenea, a câştigat turneul de la Roma, unde l-a învins în finală pe spaniolul Manuel Orantes şi este primul lider al clasamentului mondial ATP.

În decursul carierei sale, Ilie Năstase a câştigat 87 de turnee la simplu (dintre care 57 de turnee înregistrate de ATP) şi 55 la dublu (dintre care 47 înregistrate de ATP).

A câştigat de patru ori Turneul Masters, în 1971, 1972, 1973, 1975; US Open în 1972 şi 1975; French Open în 1970 şi 1973; Wimbledon în 1973.


A jucat 18 ani pentru echipa de Cupa Davis a României, câştigând 109 meciuri.



În 1970, Ilie Năstase a intrat în rândul celor 20 cei mai buni jucători de tenis din lume.



În acel an, el a câştigat dublul masculin la Roland Garros alături de Ion Ţiriac.



S-a retras din activitatea competiţională în 1985, la turneul de la Toulouse din Franţa, ţară unde şi-a început cariera sportivă internaţională.



În anul 1994, a fost căpitan nejucător al echipei României de Cupă Davis.



A fost desemnat de patru ori cel mai bun sportiv român al anului (1969, 1972, 1973 şi 1974).



A fost 40 de săptămâni nr. 1 mondial (23 august 1973 - 2 iunie 1974) şi de 8 ori în Top Ten.



A primit Racheta de Aur la New York în 1973 şi este singurul român care are numele înscris în International Tennis Hall of Fame.



În 1990, la Roland Garros, a obţinut Premiul deceniului. (cit. Agerpres)




O poveste incredibila se deapana prin intermediul tenisdecamp.ro despre vedeta tenisului romanesc all-time, Ilie Nastase. Originile acestuia se regasesc dincolo de Prut, lucru mai putin cunoscut de opinia publica actuala.

Ilie Nastase este pe jumatate moldovean. Mama sa, Elena, s-a nascut in 1907 la Chisinau. Ea si sora ei au ramas orfane in timpul primului razboi mondial. Mai multe amanunte despre Elena Nastase nu se cunosc, aceasta refuzand sa vorbeasca despre trecutul ei cat timp a fost in viata.

Tatal lui Ilie Nastase, Gheorghe, s-a nascut in 1906, la Rm. Sarat, in judetul Buzau. In 1925 venea sa lucreze ca paznic la Banca Nationala a Romaniei, sucursala de la Chisinau. In 1926, Gheorghe si Elena se casatoresc. Apare primul copil, Volodia, iar in 1930 se naste Ana. In 1933 apare al treilea copil al familiei Nastase, Constantin. In 1934, Volodia se imbolnaveste de o boala fara leac pentru acele vremuri si va muri. Cei doi soti sufera foarte mult dupa disparitia primului lor copil.

Mai aduc pe lume doua odrasle, pe Cornelia, in 1942, si Georgeta in 1944. Cu ultimul copil de doar cateva saptamani, familia Nastase se alatura valului de oameni care cautau sa fuga din calea sovieticilor. Ei aleg sa se refugieze la Rm. Sarat, localitatea natala a tatalui. La foarte scurt timp, Moldova era ocupata de fortele de la Moscova si va deveni parte a URSS. Parintii lui Ilie Nastase plecasera insa la timp.

In 1945, Gheorghe isi ia familia la Bucuresti, unde gasise o slujba, tot in cadrul Bancii Nationale a Romaniei. Primeste o repartitie de casa in apropierea complexului sportiv BNR. In 1946, la 19 iulie, se naste Ilie, mezinul familiei Nastase. Cum pe vremurile acelea copiii nu se rasfatau cu jucarii, indeletnicirea principala a lui Ilie este sa se joace pe terenurile de fotbal si de tenis din apropierea casei in care locuia.

Fratele sau, Constantin, devenise un apreciat jucator de tenis, evoluand chiar in echipa de Cupa Davis a Romaniei. Ilie Nastase fotografiaza zecii de mii de lovituri si de miscari ale jucatorilor de tenis, in lungul rastimp petrecut langa gardurile terenurilor din Cotroceni. Tatal sau, pe langa slujba de paznic la banca, era si ingrijitorul complexului sportiv, asa ca acesta poate fi numit locul de joaca al lui Ilie Nastase.

In 1952, la varsta de 6 ani, Ilie se imbolnaveste grav de bronsita si pneumonie. Parintii sai, temandu-se sa nu aiba soarta lui Volodia, il duc la guvernatorul BNR si il intind pe biroul acestuia, implorandu-l sa ii ajute. Ilie Nastase are noroc si va supravietuii bolii.

Joaca fotbal si tenis la grupele de copii ale clubului STEAUA. Printre amintirile cele mai dragi ale celebrului tenisman este aceea in care intra pe poarta stadionului jongland cu mingea de fotbal pe picior si cu cea de tenis pe racheta. (cit. Christian Frik în tenisdecamp.ro)




Românul Ilie Năstase ocupă locul 9 într-un clasament al celor mai buni jucători de tenis din toate timpurile, stabilit de un cercetător de la Universitatea Northwestern (Illinois), Filippo Radicchi, ierarhie în care de exemplu Roger Federer ocupă doar locul 7.



Acesta susţine că a analizat 133.261 de meciuri disputate începând din 1968 şi, pe baza rezultatelor înregistrate, l-a desemnat pe americanul Jimmy Connors drept cel mai bun tenisman din toate timpurile, în timp ce actualul lider mondial, Rafael Nadal, este doar al 24-lea.



Radicchi a precizat că a ţinut cont în studiul său în primul rând de rezultatele obţinute în meciurile dintre cei mai buni jucători ai momentului. Am efectuat o analiză completă, stabilind cei mai buni jucători pe o anumită suprafaţă, precum şi în fiecare dintre anii acoperiţi de datele statistice. În acest sistem particular de clasificare, a fost mai important să câştigi un meci împotriva unui jucător foarte bun, decât mai multe partide împotriva unor jucători slab cotaţi, a declarat Radicchi.



Jimmy Connors a fost numărul 1 mondial timp de 160 de săptămâni consecutive, câştigând un număr record de turnee (109), inclusiv 8 de Mare Şlem. Cercetătorul a precizat că poziţia de lider a lui Connors a fost favorizată şi de longevitatea americanului, care a continuat să joace până la 40 de ani.



Printre jucătorii de top din istoria tenisului, Jimmy Connors a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai longevivi şi mai constanţi, menţinându-se între primii 10 în clasamentul ATP timp de 16 ani la rând, a adăugat Radicchi.



Pentru Ilie Năstase, primul lider din istoria clasamentului ATP, în 1973, poziţia este una onorantă, ţinând cont de faptul că românul devansează mulţi foşti mari jucători, între care suedezul Bjorn Borg, germanul Boris Becker sau americanul Arthur Ashe, dar şi pe actualul lider mondial, spaniolul Rafael Nadal, care are însă doar 24 de ani şi o carieră lungă în faţă.



Iată cum se prezintă ierarhia stabilită de cercetătorul american:
1. Jimmy Connors
2. Ivan Lendl
3. John McEnroe
4. Guillermo Vilas
5. Andre Agassi
6. Stefan Edberg
7. Roger Federer
8. Pete Sampras
9. ILIE NĂSTASE
10. Bjorn Borg
11. Boris Becker
12. Arthur Ashe
13. Brian Gottfried
14. Stan Smith
15. Manuel Orantes
16. Michael Chang
17. Roscoe Tanner
18. Eddie Dibbs
19. Harold Solomon
20. Tom Okker
21. Mats Wilander
22. Goran Ivanisevic
23. Vitas Gerulaitis
24. Rafael Nadal
25. Raul Ramirez
26. John Newcombe
27. Ken Rosewall
28. Yevgeny Kafelnikov
29. Andy Roddick
30. Thomas Muster (cit. Agerpres)





Cu sigurantă că veți fi curioși să aflați cum s-a decis finala turneului de tenis, de la Madrid, din 1971.
Țiriac și Năstase aleg în locul turneului de la Roma, unde Ilie Năstase câștigase titlul în 1970, să meargă la Madrid, datorită unei rețete financiare mai bune. Jucătorii români domină categorc turneul, ambii ajungând în finală. Ultimul act al turneului era programat pe data de 9 mai, exact ziua de naștere a lui Țiriac.

Cu o seară înaintea finalei, la cină, Țiriac i-ar fi recunoscut superioritatea coechipierului să din Cupa Davis, rugându-l totodată să nu “măture terenul cu el a doua zi”.

Năstase, pe val la acel moment, nu turează la maxim motoarele, iar Țiriac profită și câștigă primul set cu 6-2. A doua manșă este foarte echilibrată, egalitatea menținându-se până la 5-5. Ion Țiriac, mai calm și mai cumpătat, se impune în cele din urmă câștigând neașteptat finala.

După joc, cei doi au o discuție nu tocmai amicală referitoare la partidă și la cele discutate înainte de joc. Acest episod avea să înrăutățească relațiile deja șubrezite de la o vreme dintre cei doi mari jucători români.

În întreaga lor carieră, Țiriac și Năstase s-au întâlnit de 21 de ori în circuitul profesionist, bilanțul fiind favorabil lui Năstase, care a învins în 13 partide. (cit. Christian Frisk)




Ilie Năstase a fost primul tenisman care a devenit numărul 1 mondial , în august 1973, după introducerea sistemului de clasament cu acumulare de puncte ATP.



A fost numărul 1 mondial timp de 40 de săptămâni consecutive.



În 1972 a fost jucătorul cu cele mai mari câştiguri din tenis, însumând în total 176.000 de dolari.



Acelaşi record l-a înregistrat şi în 1973, însa suma totală a premiilor s-a ridicat la 228.750 de dolari.



În 1976 devine primul jucător din Europa care depăşeşte suma de 1 milion de dolari câştigaţi din tenis.



Totalul câştigurilor din premii se ridică la suma de 2 076 760 dolari.



A câştigat peste 100 de turnee internaţionale în circuitul profesionist. S-a impus în 88 de turnee de simplu şi în 80 de dublu, dintre care 39 jucate alături de Ion Ţiriac.



Este unul din puţinii jucători de tenis care figurează între primii 10 tenismeni atât la simplu cât şi la dublu. John Mc Enroe sau Evgheni Kafelnikov mai sunt exemple de acest fel.



A jucat 146 de partide în Cupa Davis, fiind şi în această ierarhie în topuri.




În Cupa Davis, la simplu, a evoluat în 96 de partide, câştigând 74 dintre acestea. La dublu a bifat 50 de meciuri, din care şi-a adjudecat 35. (cit. Christian Frisk)




Este General (rez.) al Armatei Române.



La mijlocul anilor 1990 era, alături de Franz Beckenbauer, singurul sportiv din lume care semnase un contract de publicitate – pe viaţă – cu firma de echipament sportiv adidas.



A făcut şi însemnat pentru România, mai mult decât au făcut Guverne şi însemnat miliarde de dolari: He-he, cât tennis a trebuit să joc eu cu Bush Sr. pentru a obţine Clauza Naţiunii Celei Mai Favorizate…



Suporterii stelişti nu pot decât să fie mândri pentru contribuaţia IMENSĂ adusă de către Ilie Năstase nu doar sportului românesc, ci întregii Românii, şi să-i mulţumească pentru tot ceea ce înseamnă şi pentru tot ceea ce-a oferit de partea fiinţei Clubului Steaua.

La mulţi ani, Ilie Năstase!

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Veriga lipsa dintre TITLU si NOIMA

Ce BUCURIE ca i-am belit pe cateeei!Am împlinit, pe 18 mai, şase (6) ani consecutivi fără titlu câştigat. Pentru acele persoane care prezintă “ce-a fost înainte” (Istorica Steaua) ca o Vârstă de Aur a clubului, fără

Steaua se autofinanteaza. Acum, proba UEFA

Sustinem de ani de zile, pe site-ul acesta, ca Steaua se autofinanteaza si ca asa-zisele "investitii" ale fariseului care se autointituleaza patron sunt doar camatarii ordinare. Am prezentat calcule,