08-07-11
Steaua vs. Ajax
Miercuri, 13 iulie, Steaua va intalni intr-un meci amical campioana Olandei si cea mai titrata echipa din aceasta tara, Ajax Amsterdam. Consider ca echipa care l-a dat lumii pe marele Cruyff si la care Pisti Covaci a facut performanta nu mai merita nici o introducere. Cei care nu stiu cine e Ajax, nu stiu nici ce e ala fotbal.
In randurile urmatoare voi face o comparatie intre cele doua echipe, doua echipe care seamana destul de mult. Ambele supercampioane, ambele reprezinta varful in tarile lor, ambele departe de ceea ce au fost odata.
La fel ca Steaua, Ajax a trecut in ultimii ani printr-o perioada de seceta. A castigat titlul in acest an, in ultimul meci al sezonului, intr-o "finala" superba cu Twente(In ultima etapa a campionatului Olandez, Twente era pe primul loc, la un punct diferenta de Ajax, ocupanta locului 2), meci pe care Ajax l-a dominat si l-a castigat fara probleme, cu 3-1, aducand pe ArenA titlul cu numarul 30. Totusi, pana in acest moment, Ajax a trecut prin 6 ani de seceta(in care a castigat, totusi, 3 Cupe - dar seceta pentru ei, oricum).
Aceasta perioada de seceta poate fi explicata foarte usor. Daca la inceputul anilor 2000 Ajax avea o super echipa, tanara, promitatoare, cu viitoare vedete ca Van der Vaart, Sneijder, Ibrahimovic, Nigel De Jong, Van der Meyde, Maxwell dar si romanii Lobont si Chivu. Am spus viitoare pentru ca in acele momente acei jucatori erau niste pusti, crescuti si, practic, facuti de Ajax.
Dupa 2004, insa, aceasta strategie de a creste tineri a fost abandonata de lancieri. Au inceput sa cumpere mai mult jucatori si rezultatele s-au vazut. Ajax a inceput sa lipseasca tot mai mult din peisajul european iar in campionat era doar o umbra a echipei care reusea sa ajunga in sferturile CL in sezonul 2002-2003. Si-au dat insa repede seama care e problema si au corectat iar, in acest moment, Ajax are un nou lot format din jucatori tineri, deja vedete, pentru care marile cluburi vestice au inceput deja sa se bata si sa arunce oferte tot mai mari.
Ca sa va faceti o idee, pentru jocul cu Twente, din ultima etapa a campionatului trecut, Ajax a afisat urmatorul 11(in paranteze sunt varsta si clubul la care jucatorul a debutat in fotbalul mare):
Stekelenburg(28 ani, Ajax) - Van der Wiel(23, Ajax), Alderweireld(22, Ajax), Vertonghen(24, Ajax), Boilesen(19, Ajax) - De Zeeuw(28, Go Ahead Eagles), Anita(22, Ajax), Eriksen(19, Ajax) - Sulejmani(22, Partizan), De Jong(22, Ajax), Ebecilio(19, Ajax)
2 oameni din 11 nu au debutat in fotbalul mare la Ajax. Mai mult, daca vreti sa fiti socati, calculati media de varsta a echipei.
Pentru cei care au picat BAC-ul la mate: 22, 5 ani!
Tanar e si antrenorul. Frank de Boer are 41 de ani si a debutat ca jucator dar si ca antrenor, exact, la Ajax.
Daca Ajax mizeaza pe tineri, nu acelasi lucru se poate spune despre Steaua. Recent, creditorul Stelei a desfiintat echipa secunda si a redus la 5 numarul grupelor de copii si juniori. Daca regulamentele nu ar cere neaparat 5 grupe de copii si juniori pentru fiecare echipa, fiti siguri ca fariseul ar fi eliminat tot ce inseamna "copii si juniori" de la Steaua.
In ceea ce priveste transferurile, Ajax a renuntat in acest sezon la 8 jucatori(Donald, Graafland, Wielaert, Suk, Lindgren, Suk, Lindgren, Zeegelaar, Padt si De Zeeuw) plus alti 3 pe care i-a imprumutat(Jozefzoon, Bizot, Bonevacia). Dintre acestia doar De Zeeuw a fost om de baza in sezonul trecut. Padt si De Zeeuw au fost singurii pe care Ajax a luat bani. Pentru Padt nu a fost dezvaluita suma(cu siguranta nu prea mare) iar pentru De Zeeuw, Spartak Moscova a platit recent 6 milioane de euro.
In schimb, Ajax a achizitionat mai multi tineri jucatori dar si pe cel mai bun fotbalist din Olanda in sezonul trecut, Theo Janssen, un mijlocas de 29 de ani, de la Twente, care a marcat in sezonul trecut 20 de goluri in 46 de meciuri(13 goluri in 30 de meciuri in campionat). Pe langa el au mai venit Thulani Serero(de la Ajax Cape Town - 21 ani), Derk Boerrigter(24 ani, se intoarce la Ajax dupa ce a fost cedat cu cativa ani inainte), Mts Rits(un belgian de 17 ani pentru care Ajax s-a batut cu Anderlecht si Real Madrid) si Kolbeinn Sigthorsson(un atacant islandez de 21 de ani care a marcat 15 goluri in 32 de meciuri pentru AZ Alkmaar in campionat in sezonul trecut). Pentru acesta din urma, Ajax a platit 5 milioane de euro - adica fix cat zicea latifundiarul ca vrea sa dea pe un atacant adevarat.
Prin comparatie, Steaua renuntat la o gramada de jucatori, pe multi dandu-i afara fara sa gandeasca daca e bine sau nu, si a adus o alta gramada, fara strategie, fara nici o idee.
Daca Sigthorsson a fost pe locul 5 al golgeterilor din sezonul trecut al Eeredivisie, Atacantii adusi de Steaua, nu au marcat impreuna in sezonul trecut la fel de multe goluri ca el. Rusescu(1), Costea(3) si Tatu(9) au marcat 13 goluri in sezonul 2010-2011. Sa ii mai punem in vreun top? Nu cred ca are rost. Dar bani buni s-au dat pe ei. Si se vor mai da si pe Moraes si Curelea, asta daca vor ajunge la Steaua.
La mijloc, unde Steaua a avut(si cu siguranta va mai avea) probleme, au fost adusi niste jucatori care(cel putin in perioada de pregatire) nu prea se ridica la nivelul laudelor primite din partea presei sau a conducatorilor care i-au dorit. Dorinel Popa nu e in nici un caz un super executant de lovituri libere iar Bajenaru inca nu a aratat ca e pasatorul decisiv de care Steaua are nevoie si, daca va continua sa fie jucat la inchidere, probabil ca nu va arata niciodata.
Singurul care a impresionat la Steaua a fost tanarul Lupu. Luat pentru a completa lotul, acest baiat a reusit sa se impuna si sa demonstreze ca nu trebuie neaparat sa dai zeci de milioane de euro pentru a avea la echipa jucatori de valoare. E destul sa-i cresti. Mi-ar fi placut sa stiu ca cei din conducerea Stelei au invatat ceva din cazul Lupu dar ei continua cu aceeasi strategie falimentara. Recent, Viitorul Constanta a achizitionat cativa tineri jucatori de la Steaua: Rusu si Onicas. Echipa lui Hagi mai e in negocieri si cu Lazar, Bejan, Albu si, probabil, alti tineri de la Steaua II.
Cine are nevoie de ei? Nu Steaua! Decat sa foloseasca la mijloc un om ca Lazar, un mijlocas care face bine ambele faze si care nu are nevoie sa stea cu ochii pe minge pentru a o controla, desteptii conducatori din Ghe...National Arena aduc tot felul de jucatori de la echipe retrogradate(da, da, retrogradate - Victoria Branesti, Gloria Bistrita chiar si Poli si Craiova daca vorbim despre Prepelita si Bourceanu). In timp ce Ajax il cumpara cu 3 milioane de euro pe cel mai bun fotbalist din Olanda in sezonul 2010-2011 si promoveaza tineri, Steaua ia jucatori obisnuiti cu retrogradarea si renunta la viitorul sau.
Si pentru a rasuci un pic cutitul in rana, Ajax a transferat in acest sezon si cativa jucatori de 16 ani si mai tineri. Printre ei, Viktor Fischer, international danez de tineret, 16 ani, atacant, una din marele sperante ale Danemarcei. Pentru el, lancierii au platit 1 milion de euro.
Care vrea sa puna un mic pariu ca acest pusti va face mai multe ca Mihai Costea?
In ultimul sau amical, Ajax a batut cu 11-0. Cel mai bun jucator, Goffrey Castillon, atacant de 20 de ani, care a marcat 3 goluri. Credea lumea ca in sezonul urmator El Hamdaoui o sa fie baza? Asta nu e sigur, nu e sigur deloc. Mats Rits(2 goluri), Janssen, Boerrigter, Araz Ozbiliz, Rodney Sneijder, Ebecilio si Van Rijn(cate un gol fiecare) au aratat ca strategia folosita de Ajax functioneaza. Cand investesti serios in tineri(de parca Barcelona nu era un exemplu destul de bun) si cand gandesti transferurile, nu ai cum sa dai gres.
Iar la Steaua... la Steaua totul se misca greu, ca de obicei. Nemultumit de rezultatele obtinute in ultimele amicale, lat-in-fund-iarul din Pipera a anuntat deja ca jucatorii veniti nu sunt buni si ca e dispus oricand sa renunte la ei pentru a aduce altii. O strategie exceptionala, care ofera "incredere" unor jucatori care oricum mai au multe de aratat.
Pe 13 iulie cele doua echipe se vor intalni. Va fi un meci interesant. Va fi un meci in care vom vedea fotbal macar din partea unei echipe. 99% acea echipa nu va fi Steaua.
Adrian
gio_stgloria 08.07.2011@11:32
Gandalf the White 08.07.2011@12:00
Pe ayaxonlineacademy, oricine din lumea asta gaseste o aplicatie (GHID COMPLET) care costa 35 de euro/sezon, si care este, in fapt, un ghid intercativ pentru antrenorii de juniori (de la copii la juniorii mari), care-ti da MURA IN GURA, toata metodologia de antrenamente dezvoltata de-a lungul timpului si folosita azi de Ajax (cu schite, scheme, zeci de ore de imagini video detaliate pentru fiecare exercitiu in parte, scheme pe planse dinamice interactive, dozare, structura tot-tot-tot).
Crede cineva ca s-a obosit un Strizu sau Titi Dumitriu, sau vreunul dintre antrenorii aia bagati de Fecali, sa dea 35 de euro/AN, adica 12 ron/luna, pentru a avea MURA IN GURA, beneficiile unei experiente atat de prolifice, de decenii?
Si asta-i doar un exemplu izolat si minor.
Noi vorbim de campioante, CHL, jucatori, VIITOR si alte baliverne, dar la Steaua nu se fac lucruri MINIMALE, de absolut BUN-SIMT, pentru un minim standard de EXISTENTA al clubului.
Daca 20-30 de oameni din aia care sunt staff-ul tehnic al Clubului (oameni de serviciu, paznici, spalatorese, electricieni, bucatari, cameriste, soferi, plm), care aveau o medie de 200-300 de euro/luna, nu-si primesc salariile cu lunile si daca antrenorii de la juniori, care au intre 800-1600 ron/luna, nu-si primesc salariile cu lunile, atunci ce plm ne mai gandim la la campionate, CHL, performante, VIITOR?
Steaua are lant de aur, hai, si-un un inel cu vreo piatra pretioasa, poate are si cateva damfuri de parfum frantuzesc peste straturile de jeg, dar, ca aparitie generala, are pantofii rupti, asorteaza adidasi la costum, asorteaza rozul cu verdele, e plina de jeg sub unghii, ragaie la masa, se scobeste in nas, ii pute gura, chiar daca are dinti de 800 euro/bucata.
Steaua de azi da "bip" chiar daca are Vertu, Steaua bea Perginon, chiar daca sta in chirie prin Rahova, Steaua mananaca parizer, chiar daca bea cafea de 32 ron, si Steaua si-a pus gpl, chiar daca are S 600.
Cand/daca Fecali va disparea, atunci se vor redistribui NORMAL resursele pe care inca le are si pe care inca le poate atrage si produce clubul, si atunci Steaua va redeveni NORMALA, curata, spalata, egala cu sine si decenta.
De atunci se va putea construi.
Pana atunci, aplaudacii jegosi (chipurile "nuantati, echilibrati", aplecati pe problema), care guita ca Fecali tine Steaua si ca "banu` conteaza", si ca Boierul trebuie suportat, caci, fara el, Steaua ar disparea, vor aplauda minutele (5-6) de joc reusit din 13 iulie 2011, trambitand, cu inalt avant patriotic, ca "Avem potential, am intalnit pe Ajax, nu mai fiti carcotasi, Becali a bagat bani, hai sa fim pozitivi!", uitand, pentru a "N"-a, oara, ca degeaba ni se arunca cate un Rolex pe mana, daca ne ies degetele jegoase din papucii rupti si degeaba avem palmele cremuite la Clichy, daca tot o amarata de canistra de benzina ducem in ele.
ebonyc 08.07.2011@12:43
*Alecs* 08.07.2011@12:48
optarul 08.07.2011@22:45
am si eu senzatia ca MM incearca sa ascunda sub pres faptul ca suntem praf. Nu ar fi dat bine la patron atatea esecuri in amicale.
Ronnie 08.07.2011@23:16
Romania nu creste talente in acest moment. Sau ca sa ma exprim mai corect, Romania nu creste valori. Sunt foarte multi pusti talentati in Romania, vad asta si pe terenurile din curtile scolilor. Putin ajung insa macar in prima divizie si se pierd pe drum datorita a "n" factori. Educatia primita acasa, conditiile de trai, conditiile de la club, mentalitatea imprimata, stilul de joc etc.
Insa cel mai important aspect il reprezinta partea financiara. Atata timp cat sportul nu reprezinta o prioritate pentru guvernul roman e foarte greu, aproape imposibil sa mai crestem.
Gandalf the White 09.07.2011@08:38
Cu pustii talentati "din curtea scolilor" nu sunt de acord, in totalitate. La nivel de urban dezvoltat, e complet falsa premisa. In zone urbane mai putin dezvoltate, e posibil sa mai fie exemple, iar in zone semi-rurale (sau semi-urbane, cum preferi), e posibil ca exemplele sa creasca. Dar, mitul ala romantic al fotbalistului talentat cules din curtea scolii e cam depasit, de multicel. Nu din copiii talentati care sunt in curtea scolii o sa mai creasca, in realitatile de azi, profesionistii pe care-i vrem.
Copiii vin sau sunt adusi la Cluburi si Academii, care-i cresc, de la A la Z, pe niste reguli si principii. O tendinta, in zonele geografice unde exista Academii e sa vina initial la cluburi (chiar daca foarte mici) si sa fie selectati de Academii, dupa 6 luni-1 an. Dar iti garantez ca la Academia Hagi, nu a fost niciun copil luat din curtea scolii. Vorbesc in cunostinta de cauza, stiu cum s-a lucrat si la niciun moment dat n-a fost in obiectiv sa trimita macar un scouter prin scoli.
Grupa cea mai mica care a inceput acum 2 ani - 2002- a fost preluata de la Farul (vreo 7-8), de la Metalul (3-4), CFR (2-3), ELPIS (1-2), Portul (1-2). Intr-adevar, prin RECOMANDARE, au mai venit vreo 3 copii din judet.
Dar regula este ca, in afara de grupa cea mai mica, care se formeaza din inscrieri (si acceptari, in urma unor teste), restul grupelor functioneaza cu jucatori care sunt LEGITIMATI (la Academie au fost transferati jucatori din toata tara, inca de la grupa de 1999!, au plecat de acasa la 12 ani si stau la Iaki - invata toti la aceeasi scoala, in aceeasi clasa).
Viitorul FOTBALULUI PROFESIONIST sunt centrele REGIONALE de pregatire, Academiile adica, care sa preia de la cluburile mici din zona geografica jucatori deja intrati intr-un program de pregatire, si care sa-i instruiasca la standardele pe care le poate exercita respectiva institutie (antrenament, cazare, mancare, educatie scolara, tutela permanenta, mediu, conditii materiale :echpament, diurne, vitaminizari, transport, toate astea;). De aici se va construi un viitor pentru fotbal, neaparata in cadru institutionalizat. S-a dus vremea talentelor ochite si "slefuite". Azi, jucatorii se construiesc!
In ce priveste politica guvernelor, ea este CRIMINALA la adresa sanatatii si viitorului, mai ales. In opinia mea ar trebui impuse 5-6 ore de educatie fizica pe saptamana (in fiecare zi, trebuie OBLIGATI sa faca ceva miscare, orice). Dar, legatura dintre orele de educatie fizica si performanta, este ceva mai diluata decat ar parea, chiar daca, la prima vedere, se mareste mult aria de selectie. Tot doar in centre specializate se poate face azi performanta.
ANI de catonamente, de la 7-8 ani, in care mananaci, dormi, te antrenezi, inveti, traiesti dupa anumite reguli. Restul e labareala.
MoWeed 09.07.2011@09:27
Problema este ca majoritatea copiilor talentati din curtea scolii sunt sau au fost la un moment dat legitimati la cluburile locale. Insa nu reusesc sau renunta datorita lipsei de interes a antrenorului, datorita faptului ca joaca cei a caror parinti dau "mici atentii", datorita terenurilor de antrenamente care in multe cazuri arata chiar mai rau decat curtea scolii, datorita lipsei de educatie de acasa(cum dau si ei 2-3 goluri se cred vedete si majoritatea devin betivi si curvari), datorita greutatilor financiare(nu toate cluburile ofera echipament in totalitate) si asa mai departe.
Cred ca Ronnie vroia sa spuna ca talent in Romania exista. Insa noi nu stim cum sa cultivam acel talent nativ. De aia au ajuns Torje si Tanase cei mai promitatori jucatori a unei generatii
superdorex 10.07.2011@13:23
Ronnie luni la 08:17
*Alecs* astazi la 10:47
Eu zic sa mai asteptam pana miercuri ca Meme anuleaza toate amicalele cu echipele tari ca nu mai batem nici pe FC Comercial sau Krasnodar.
Dupa cum spuneam...
Imi pare rau Adrian ca nu mai ai ocazia sa vezi Ajaxul.
Andreea 13.07.2011@10:51