08-07-11

Steaua vs. Ajax

Miercuri, 13 iulie, Steaua va intalni intr-un meci amical campioana Olandei si cea mai titrata echipa din aceasta tara, Ajax Amsterdam. Consider ca echipa care l-a dat lumii pe marele Cruyff si la care Pisti Covaci a facut performanta nu mai merita nici o introducere. Cei care nu stiu cine e Ajax, nu stiu nici ce e ala fotbal.

In randurile urmatoare voi face o comparatie intre cele doua echipe, doua echipe care seamana destul de mult. Ambele supercampioane, ambele reprezinta varful in tarile lor, ambele departe de ceea ce au fost odata.

La fel ca Steaua, Ajax a trecut in ultimii ani printr-o perioada de seceta. A castigat titlul in acest an, in ultimul meci al sezonului, intr-o "finala" superba cu Twente(In ultima etapa a campionatului Olandez, Twente era pe primul loc, la un punct diferenta de Ajax, ocupanta locului 2), meci pe care Ajax l-a dominat si l-a castigat fara probleme, cu 3-1, aducand pe ArenA titlul cu numarul 30. Totusi, pana in acest moment, Ajax a trecut prin 6 ani de seceta(in care a castigat, totusi, 3 Cupe - dar seceta pentru ei, oricum).

Aceasta perioada de seceta poate fi explicata foarte usor. Daca la inceputul anilor 2000 Ajax avea o super echipa, tanara, promitatoare, cu viitoare vedete ca Van der Vaart, Sneijder, Ibrahimovic, Nigel De Jong, Van der Meyde, Maxwell dar si romanii Lobont si Chivu. Am spus viitoare pentru ca in acele momente acei jucatori erau niste pusti, crescuti si, practic, facuti de Ajax.

Dupa 2004, insa, aceasta strategie de a creste tineri a fost abandonata de lancieri. Au inceput sa cumpere mai mult jucatori si rezultatele s-au vazut. Ajax a inceput sa lipseasca tot mai mult din peisajul european iar in campionat era doar o umbra a echipei care reusea sa ajunga in sferturile CL in sezonul 2002-2003. Si-au dat insa repede seama care e problema si au corectat iar, in acest moment, Ajax are un nou lot format din jucatori tineri, deja vedete, pentru care marile cluburi vestice au inceput deja sa se bata si sa arunce oferte tot mai mari.

Ca sa va faceti o idee, pentru jocul cu Twente, din ultima etapa a campionatului trecut, Ajax a afisat urmatorul 11(in paranteze sunt varsta si clubul la care jucatorul a debutat in fotbalul mare):

Stekelenburg(28 ani, Ajax) - Van der Wiel(23, Ajax), Alderweireld(22, Ajax), Vertonghen(24, Ajax), Boilesen(19, Ajax) - De Zeeuw(28, Go Ahead Eagles), Anita(22, Ajax), Eriksen(19, Ajax) - Sulejmani(22, Partizan), De Jong(22, Ajax), Ebecilio(19, Ajax)

2 oameni din 11 nu au debutat in fotbalul mare la Ajax. Mai mult, daca vreti sa fiti socati, calculati media de varsta a echipei.
Pentru cei care au picat BAC-ul la mate: 22, 5 ani!


Tanar e si antrenorul. Frank de Boer are 41 de ani si a debutat ca jucator dar si ca antrenor, exact, la Ajax.

Daca Ajax mizeaza pe tineri, nu acelasi lucru se poate spune despre Steaua. Recent, creditorul Stelei a desfiintat echipa secunda si a redus la 5 numarul grupelor de copii si juniori. Daca regulamentele nu ar cere neaparat 5 grupe de copii si juniori pentru fiecare echipa, fiti siguri ca fariseul ar fi eliminat tot ce inseamna "copii si juniori" de la Steaua.

In ceea ce priveste transferurile, Ajax a renuntat in acest sezon la 8 jucatori(Donald, Graafland, Wielaert, Suk, Lindgren, Suk, Lindgren, Zeegelaar, Padt si De Zeeuw) plus alti 3 pe care i-a imprumutat(Jozefzoon, Bizot, Bonevacia). Dintre acestia doar De Zeeuw a fost om de baza in sezonul trecut. Padt si De Zeeuw au fost singurii pe care Ajax a luat bani. Pentru Padt nu a fost dezvaluita suma(cu siguranta nu prea mare) iar pentru De Zeeuw, Spartak Moscova a platit recent 6 milioane de euro.

In schimb, Ajax a achizitionat mai multi tineri jucatori dar si pe cel mai bun fotbalist din Olanda in sezonul trecut, Theo Janssen, un mijlocas de 29 de ani, de la Twente, care a marcat in sezonul trecut 20 de goluri in 46 de meciuri(13 goluri in 30 de meciuri in campionat). Pe langa el au mai venit Thulani Serero(de la Ajax Cape Town - 21 ani), Derk Boerrigter(24 ani, se intoarce la Ajax dupa ce a fost cedat cu cativa ani inainte), Mts Rits(un belgian de 17 ani pentru care Ajax s-a batut cu Anderlecht si Real Madrid) si Kolbeinn Sigthorsson(un atacant islandez de 21 de ani care a marcat 15 goluri in 32 de meciuri pentru AZ Alkmaar in campionat in sezonul trecut). Pentru acesta din urma, Ajax a platit 5 milioane de euro - adica fix cat zicea latifundiarul ca vrea sa dea pe un atacant adevarat.

Prin comparatie, Steaua renuntat la o gramada de jucatori, pe multi dandu-i afara fara sa gandeasca daca e bine sau nu, si a adus o alta gramada, fara strategie, fara nici o idee.

Daca Sigthorsson a fost pe locul 5 al golgeterilor din sezonul trecut al Eeredivisie, Atacantii adusi de Steaua, nu au marcat impreuna in sezonul trecut la fel de multe goluri ca el. Rusescu(1), Costea(3) si Tatu(9) au marcat 13 goluri in sezonul 2010-2011. Sa ii mai punem in vreun top? Nu cred ca are rost. Dar bani buni s-au dat pe ei. Si se vor mai da si pe Moraes si Curelea, asta daca vor ajunge la Steaua.

La mijloc, unde Steaua a avut(si cu siguranta va mai avea) probleme, au fost adusi niste jucatori care(cel putin in perioada de pregatire) nu prea se ridica la nivelul laudelor primite din partea presei sau a conducatorilor care i-au dorit. Dorinel Popa nu e in nici un caz un super executant de lovituri libere iar Bajenaru inca nu a aratat ca e pasatorul decisiv de care Steaua are nevoie si, daca va continua sa fie jucat la inchidere, probabil ca nu va arata niciodata.

Singurul care a impresionat la Steaua a fost tanarul Lupu. Luat pentru a completa lotul, acest baiat a reusit sa se impuna si sa demonstreze ca nu trebuie neaparat sa dai zeci de milioane de euro pentru a avea la echipa jucatori de valoare. E destul sa-i cresti. Mi-ar fi placut sa stiu ca cei din conducerea Stelei au invatat ceva din cazul Lupu dar ei continua cu aceeasi strategie falimentara. Recent, Viitorul Constanta a achizitionat cativa tineri jucatori de la Steaua: Rusu si Onicas. Echipa lui Hagi mai e in negocieri si cu Lazar, Bejan, Albu si, probabil, alti tineri de la Steaua II.

Cine are nevoie de ei? Nu Steaua! Decat sa foloseasca la mijloc un om ca Lazar, un mijlocas care face bine ambele faze si care nu are nevoie sa stea cu ochii pe minge pentru a o controla, desteptii conducatori din Ghe...National Arena aduc tot felul de jucatori de la echipe retrogradate(da, da, retrogradate - Victoria Branesti, Gloria Bistrita chiar si Poli si Craiova daca vorbim despre Prepelita si Bourceanu). In timp ce Ajax il cumpara cu 3 milioane de euro pe cel mai bun fotbalist din Olanda in sezonul 2010-2011 si promoveaza tineri, Steaua ia jucatori obisnuiti cu retrogradarea si renunta la viitorul sau.



Si pentru a rasuci un pic cutitul in rana, Ajax a transferat in acest sezon si cativa jucatori de 16 ani si mai tineri. Printre ei, Viktor Fischer, international danez de tineret, 16 ani, atacant, una din marele sperante ale Danemarcei. Pentru el, lancierii au platit 1 milion de euro.
Care vrea sa puna un mic pariu ca acest pusti va face mai multe ca Mihai Costea?

In ultimul sau amical, Ajax a batut cu 11-0. Cel mai bun jucator, Goffrey Castillon, atacant de 20 de ani, care a marcat 3 goluri. Credea lumea ca in sezonul urmator El Hamdaoui o sa fie baza? Asta nu e sigur, nu e sigur deloc. Mats Rits(2 goluri), Janssen, Boerrigter, Araz Ozbiliz, Rodney Sneijder, Ebecilio si Van Rijn(cate un gol fiecare) au aratat ca strategia folosita de Ajax functioneaza. Cand investesti serios in tineri(de parca Barcelona nu era un exemplu destul de bun) si cand gandesti transferurile, nu ai cum sa dai gres.

Iar la Steaua... la Steaua totul se misca greu, ca de obicei. Nemultumit de rezultatele obtinute in ultimele amicale, lat-in-fund-iarul din Pipera a anuntat deja ca jucatorii veniti nu sunt buni si ca e dispus oricand sa renunte la ei pentru a aduce altii. O strategie exceptionala, care ofera "incredere" unor jucatori care oricum mai au multe de aratat.

Pe 13 iulie cele doua echipe se vor intalni. Va fi un meci interesant. Va fi un meci in care vom vedea fotbal macar din partea unei echipe. 99% acea echipa nu va fi Steaua.




Adrian


FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
1996.09.11_AtleticoMadrid_S - toc

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di

Mihai Nesu, pentru prima data in aer liber

ALATURI DE BICHO!!!După 48 de zile de la operaţia la coloană, Mihai Neşu a simţit pentru prima oară razele soarelui, în curtea interioară a clinicii de recuperare. Într-un scaun cu rotile electric, pe care �