home
03-03-11

Meme

De la Sidexplozia gălăţeană în sferele astrale ale Stelei şi retur, pe jumătate, înspre Bărăganele meseriei(printre...urziceni), ironia lui Mihai Stoica, alias Meme, a făcut o spectaculoasă carieră. Printre ospătari, interlopi, aventurieri şi absolvenţi de IEFS la „fefe”, cu „IQ”-uri costelive, Meme, absolvent la zi al facultăţii de metalurgie, cu umorul său stenic, dă bine printre atâtea „agramaticalităţi”, truisme şi platitudini. Ca vicepreşedinte şi apoi preşedinte la Oţelul Galaţi, devenise un fel de purtător de cuvânt al provinciei în faţa granzilor Capitalei. Iată câteva replici care pot figura în orice Almanah al Umorului Fotbalistic: „Oţelul intenţionează să renunţe la meciurile de pregătire. Sunt destule meciuri amicale în campionat”; „nu, nu a fost penalti , în careul Stelei, la Reghecampf, chiar dacă mingea şutată era să-i smulgă braţul din umăr”; „în ceea ce-l priveşte pe Maleş, este singurul jucător din fotbalul mondial, care a fost lovit de un stadion(recte, Sansiro Ciocoi)”. Şi în plină glorie locală, Meme va ajunge la Steaua manager executiv, graţie naşului său Ion Florentin Sandu, director la Sidex-via Hrebenciuc-, îmbrăţişat de un Gigi Becali în ascensiune şi ignorat de Păunescu, dar mai ales de antrenorul Victor Piţurcă.

În raport cu frazele somnolente ale patronului de la Lido şi cele tăioase ale Piţurcanului(„răsplătit” cu devastatorul „Piţi, lasă-ne, lasă-ne”), charismaticul Meme puncta la impresie artistică şi-i cucerise pe fani cu îndârjirea cu care apăra cauza stelistă. După gălăţean, „Răzvan „trebuia să mai facă vreo 20 de ani de şcoală ca să putem polemiza la acelaşi nivel.(...) E o povară pentru el faptul că, oriunde s-ar duce, lumea spune că e băiatul cuiva, nu că e Răzvan Lucescu. Nu poate ieşi din mediocritate indiferent ce va face. Chiar dacă îşi leagă fularul ca Zenga, chiar dacă îşi face nodul la cravată mai mare decât capul, chiar dacă îşi pune cercel în ureche”. Cam răutăcios, dar cu stil.

Trecerea în Ghencea avea să-l decepţioneze pe gazetarul Radu Paraschivescu: „Frondeurul spiritual de acum doi ani s-a transformat într-un simbriaş cuminte, dispus la concesii la care altădată nu ar fi consimţit în ruptul capului”. Astfel, hazosul ar fi devenit hazliu ?! Prezent peste tot, inclusiv în revista „Playboy”, spiritualul conducător şi-a recunoscut limitele: „Am încercat să citesc Eliade, dar după două pagini m-am oprit, pentru că n-am înţeles nimic”. Cât despre erotism: „Pe care dintre vedetele Playboy aş învăţa-o să facă stop pe piept ? În limbajul popular şi la stopul cardiac i se spune tot stop pe piept. Aşa că mai bine m-ai întreba cui i-aş da-o printre picioare”(vi-l puteţi închipui pe Horoba rostind aşa ceva ?). Şi a continuat amuzat: „N-am avut succes la femei. Aveam la bărbaţi, când veneam cu primele jucătorilor. La femei n-am succes fiindcă am un fizic debordant”.

Nu ştim dacă potenţa o fi fost cauza, dar vizitele în Brazilia se înmulţiseră spectaculos, echipa din Ghencea procopsindu-se cu un mijlocaş de buzunar(1,62 metri), Elton, şi un portar înalt(nu mare), când indisponibil, când gafeur. Dar nu comicul cuplului transferat l-a şocat pe patronul Gigi, ci adulmecarea urmelor unor comisioane nefireşti ale tranzacţiilor. Şi astfel favoritul „curţii” a căzut în disgraţia războinicului luminii. N-a contat nici măcar reacţia lui Meme, pe post de clonă becaliană, când a coborât de la loja oficială să-l lovească pe un fan, care-l contesta pe Dică: a trebuit să-şi facă valiza şi să plece la Urziceni. Prima satisfacţie a Memeluşului a fost când echipa lui Dan Petrescu a bătut Steaua cu un gol înscris în ultima secundă de Galamaz. Gala mazilitului ! Cu comisioanele de Rio de Janeiro „l-a dat în primire” patronului don Valerio, care a fost răsplătit chiar cu postul celui reclamat. La un absolvent strălucit de metalurgie ca Meme, nimic nu i se potrivea mai bine ca o turnătorie. Teribilă şarjă !


Constantin Ardeleanu


P.S. Meme a renunţat la cutia de carton, preferabilă cândva, în locul unei reîntoarceri la Steaua pe mandat (e)tern Gigi Becali, şi e iarăşi în Ghencea. De data asta nu mai entuziasmează pe prea mulţi suporteri(deşi toţi îi apreciază calităţile manageriale). Eu mi l-am scos din „fototeca steliştilor”, atunci când în primul sezon la Urziceni, învingând cu 1-0 Steaua, prin golul din ultimele secunde al lui Galamaz, a ridicat o mână şi ochii de Sfântul Chrisostomos la cer, arătând lumii că…s-a făcut dreptate. Nu trecuse prea mult timp de când lovise în numele Stelei un suporter, care-şi huiduia idolii(acesta, da, caracter?!) şi se manifesta pătimaş, spre entuziasmul celor cu sânge roşu albastru, în mijlocul galeriei. Nu peste mult timp(vedeţi astăzi cum îl lucrează, cu fineţe de intelectual oţelar, pe Lăcătuş), în DEX, cuvântul mimetism va fi înlocuit cu unul infinit mai expresiv: memetism! Adu, Doamne, rezultate în Ghencea, singurele care ar putea pune sub covorul(oricum de stele) praful irespirabil adus de Brânzovenescu de Pipera!

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Pentru ca Steaua inseamna CSA

Pentru ca Steaua inseamna CSA

Supercupa Europei: Steaua - Dinamo Kiev 1-0 - VIDEO

Anii de sus ai gloriei lorDupa castigarea Cupei Campionilor Europeni, in urma finalei de la Sevilla, din 7 mai 1986, Steaua aborda sezonul 1986-1987 cu obiectivul clar de a-si confirma statutul castigat, atat prin continuarea