home
07-02-11

Cum "se invart banii" la FC Steaua SA

Cunoscuta mai degraba pentru performantele obtinute ca sec­tie sportiva a Ministerului Apa­ra­rii Nationale, organizata sub forma unei asociatii sportive cu sediul in Bulevardul Ghencea, Steaua Bucuresti din zilele noastre este compa­ni­a FOTBAL CLUB „STEAUA” BU­CU­RESTI SA cu sediul in Aleea Alexandru nr. 1, care nu mai are legatura cu palma­resul de dinainte de 1989.

Infiintata in anul 2003, FOTBAL CLUB „STEAUA” BUCU­RESTI SA este o companie al carei istoric recent se ba­zeaza pe o strategie de reor­ga­ni­zare foar­te comuna in Liga I. Se ia un club sportiv de traditie, cu palmares bo­gat, se for­mea­za o asociere in scopul ope­ra­rii aces­tui palmares sportiv, dupa care aso­­cia­tia este aruncata din societatea pe ac­tiuni. Firma care opereaza singura echi­pa castigatoare a Cupei Campionilor din Ro­mania a plecat din sediul Hote­l­u­lui Marriot si a ajuns in Aleea Alexandru, la resedinta lui George Becali.

In scurta sa exis­tenta, compania a avut un istoric ex­trem de stufos: la inceput, Asociatia „Fotbal Club Steaua Bucuresti”, inma­tri­c­ulata in anul 1998, avea 36% din ac­tiu­nile societatii, dupa care prin majorari succesive de capital a fost redusa la 33%. Ceilalti actio­nari fondatori au fost Geor­ge Becali (51%), George Gaita (6%), Victor Pi­turca (4%), Lucian Becali (3%).

Creditorii de azi intrau in scena

Un an mai tarziu, in octombrie 2004, actiunile aso­ciatiei sunt cumparate de tanarul de 23 de ani Vasile Geambazi printr-o licita­tie publica. Prin modificari succesive de actionariat si fuziunea prin absorbtie a societatii SC Steaua Stefanesti SA, deti­nu­ta in procente egale de 20% de Marin Dinita, Gheorghe Paraschiv, Cristian Mata­rau, Paraschiv Eugen si Anghel Raba­boc, se contureaza societatea in for­ma in care urma sa ajunga la un pas de finala Cupei UEFA.

In zilele noastre, fir­ma ii are ca actionari pe Vasile Geambazi cu 37%, Constantin Geambazi cu 56%, To­maida Badescu - 4% si Marius Ianuli cu 3%. Raportat la bilantul pentru anul 2009, ar fi de subliniat ca firma prin care isi des­fa­soa­ra activitatea Steaua a avut cheltuieli cu colaboratorii de 21,8 mil. lei. Din da­toriile totale de 91,4 mil. lei cea mai mare suma era catre creditori, care trebuiau platiti intr-o perioada de peste un an. Mai exact, aici se regasesc actio­na­rii care asigura fonduri prin creditare a caror valoare a ajuns la 75 mil. lei. Dife­ren­ta de 15 mil. lei reprezinta datorii care tre­bu­iau platite de societate intr-o perioada de pana la un an. Aproape 11 mil. lei erau datorii comerciale catre fur­ni­zori peste 30 de zile si inca 3,7 mil. lei sunt su­mele datorate bugetului de stat. In ace­lasi timp, crean­tele companiei erau de 17,2 mil. lei.

Se poate spune ca, raportat la anul 2009, firma pe care activeaza Stea­ua avea de recuperat mai multi bani decat avea de platit furnizorilor. Un capi­tol aparte il reprezinta creditele pe ter­men lung si dobanzile aferente, care se ci­frau la 4 mil. lei. Interesant este ca mul­te dintre cre­ditele societatii au fost pen­tru achizi­tionarea a trei autoturisme Kia Sorento prin HVB Leasing si a unui BMV745i. In istoricul creditelor facute de fir­ma FOTBAL CLUB „STEAUA” BUCU­RESTI SA se regaseste si un contract de fideju­siune din 2003 prin care sumele impru­mutate de Steaua lui George Becali erau garantate de omul de afaceri Marius Locic si de sotia sa, Elena Locic.

Procese si restante la bugetul de stat

In anul 2009 compania care admi­nistreaza Steaua a avut sapte procese in care fie i s-a cerut insolventa, fie a fost so­ma­ta sa plateasca facturile restante. De no­torietate sunt disputele cu firma BGS Di­vizia de Securitate, care a solicitat de­clararea falimentului pentru neachitarea serviciilor de paza la stadion. Altadata prieten de baza al lui George Becali, Gheor­ghe Copos, prin Ana Hotels, a dat in judecata Steaua pentru a recupera dato­rii­le din serviciile de cazare oferite. Si FC „STEAUA” BUCURESTI SA a facut plan­gere contraventionala Unitatii Militare 0575, cunoscuta ca Directia Generala de Jan­darmi a Muni­cipiului Bucuresti. In alta ordine de idei, societatea care admi­nis­treaza Steaua avea de platit catre bugetul de stat aproximativ 1,5 mil. lei, dintre care 873.446 de lei erau da­toriile la taxe si impozite, potrivit raportarii publi­cate de ANAF la 30 septembrie 2010.

Financiarul

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
CCA-turneul din Anglia in presa vremii - lbj

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

LA MULTI ANI, GICA!!!

Pe Curand, HAGICIANULE!!!În data de 5 februarie 2011, UNICUL Gică Hagi împlineşte vârsta de 46 de ani! FCSteaua.ro, în numele Suporterilor Stelişti, îi urează "Regelui" un călduros LA MULŢI ANI! cu un fragment a

Destinul lui Ştefan Sameş: întîi operat de coxartroză, acum dat afară de la Steaua: "Aşa au vrut să scape de mine?"

Stefan SamesEste 11 dimineaţa şi gerul înveleşte Complexul Sportiv Steaua. Un bărbat de 59 de ani stă în cabinetul doctorului echipei secunde şi povesteşte. Nu, acum nu are probleme medicale, doar că nu