home
02-02-11

Fachetti

Unul este Sătmăreanu I, căruia i s-a zis, admirativ, Fachetti. Născut la Salonta la 21 februarie 1944 ca Szatmári Lajos, cunoscut, din raţiuni ideologice absurde, drept Ludovic Sătmăreanu (astăzi, zeloşii ni-l scriu Laszlo Szathmary).

Crescut la Recolta natală, s-a transferat la Crişana Oradea(debut în A la 17.03.1963 în meciul cu Steaua, 2-4). Via ASA Tg. Mureş, va ajunge în 1965 la Steaua pentru următorii 9 ani, de unde a cules o „recoltă” bogată de trofee: un titlu(1967/68) şi 5 Cupe ale României(mănunchi ce include acea triplă istorică în finalele memorabile cu Dinamo). Din 1975 până în 1978 va juca la FC Bihor şi Progresul Bucureşti. Bilanţ: 365 meciuri în A/12 goluri, 20 în cupele europene şi 44 sub tricolor, marcând un singur gol.

Dar ce gol?! În meciul tur cu Ungaria, din cadrul CE 1972. Meci complex, date fiind relaţiile de „bună vecinătate” între cele două ţări şi. palmaresul direct, varză pentru noi (culminând cu acel „Top Ruşinică” din 1948, 0-9!!!). Autorităţile i-au zăpăcit cu vizitele prin fabrici pentru a se îmbărbăta reciproc, unii sugerând că ar fi mai bine să nu fie introdus pe teren Lajos, datorită etniei. Degeaba fundaşul nostru dreapta i-a fost umbra lui Zambo: deja ungurii ne conduceau cu 1-0, prin golul marcat de Brancovits. În minutul 56, la un corner, Lupescu şi-a îndemnat vecinul de defensivă să urce în careu. S-a cam codit, dar rapidistul i-a dat asigurări: „Răspund eu pentru tine”. Iordănescu a executat cornerul de pe stânga, Fachetti a plutit peste tot careul şi a marcat cu o lovitură puternică de cap: 1-1! Gol în regie stelistă, cu sugestie feroviară.

Iată echipa care a „ponderat” elanul vecinilor: Răducanu (Rapid) – Sătmăreanu I (Steaua), Lupescu (Rapid), Dinu (Dinamo), Deleanu (D) – Ion Dumitru (Rapid), Nunweiller VI (D) – Lucescu (D), Dembrovschi (SC Bacău), Domide (UTA), Iordănescu (Steaua). Se observă în selecţie o alergie la Steaua(devenită cronică pe mandat lucescian): Tătaru II, al doilea stelist de la Guadalajara, s-a pierdut pe drum, Dumitriu III sau Hălmăgeanu, soluţii de avarie, talentatul Puiu deabia făcându-şi loc în echipă. Din acele 3 meciuri (1-1, 2-2, 1-2) să reţinem stoparea iureşului honved (va veni şi meciul în care oprirea unui scor umilitor la Bucureşti a fost posibilă numai prin accidentarea brutală a lui Hagi) şi exclamaţia autorului golului egalizator de la Budapesta, cât o lecţie de devotament: „Am fost extrem de fericit!”

Apoi, ce derby-uri Steaua-Dinamo: „Atunci nu se juca pe bani, ci pe glorie şi pupături”. L-a completat Pârcălab: „Cum se terminau meciurile, mergeam împreună cu adversarii noştri la restaurant, unde petreceam până dimineaţa”. Iată şi un Sătmăreanu I în spiritul jocului: la 22.07.1970, la meciul Steaua-Crişul Oradea, spre sfârşit de campionat, scorul era 1-1. Orădenii aveau musai nevoie de victorie, Steaua nu conta în lupta pentru titlu, aşa că o „surpriză” în capitală n-ar fi făcut gaură în cerul diviziei. O minge şutată la firul ierbii se îndrepta spre acel izbăvitor 2-1, dar pe traiectorie a apărut, printr-un plonjon disperat, piciorul stelistului...orădean, Ludovic. S-a salvat, în extremis Petrolul, iar Crişul s-a deversat în apa mlăştinoasă a B-ului. Asta înseamnă caracter şi fair play!

Poate aici, când îl evocăm pe solidul stâlp de rezistenţă al primei reprezentative(stagiul lui la naţională,1967-1973, incluzând „vârfurile” Guadalajara 1970 şi Belgrad 1972), e locul să subliniem meritul acestei generaţii, ce a oprit alunecarea internaţională postbelică în mediocritate. Ei „au ars”, aproape la propriu, pe teren, mulţi trecând Styxul prematur: Adamache, Gornea, Ivăncescu, Dan Coe, Mocanu, Tătaru II, Dumitrache, Dobrin, Neagu. Aleşi de soartă, despre aceste timpuri interesante ne pot vorbi încă nonagenarul Angelo, statuia Dembo, antrenorul „ucrainean” Mircea Lucescu, actorul Tamango, modestul Culai, elegantul Fachetti. Aladini de demult, cu mingi fermecate dintr-o altă Şeherezadă...


Constantin Ardeleanu

Lajos Satmareanu a fost dat afara de la Steaua, de la Academia de copii si juniori, la sfarsitul lunii ianuarie 2011. Impreuna cu acesta, au mai fost date afara si alte foste glorii ale clubului, printre care Majearu, Dumitriu, Sames, Aelenei sau Radu Troi.

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Umbra Samanthei

Steaua 1978În ţara de origine al lui Eugen Ionesco, e o inflaţie de Ioneşti. Ia uitaţi-vă numai în fotbal: atacantul golgeter Ion Ionescu de la...Grant; suficientul preţios Jackie; harnicul mijlocaş O

Puiul de caprioara

Alin ArtimonA debutat la Steaua pe 20 septembrie, 1989, la numai 18 ani, intr-o victorie cu 5-0 impotriva defunctului Inter sibian, o echipa tare in acea perioada. Cariera tanarului subtirel si cu chica plina de