home
14-12-10

"Mitul" Napoli fata in fata cu reactiunea

Exista in fotbal cateva mituri infailibile. Mitul nostru cel de toate zilele este, bineinteles, cel conform caruia Rapid ar fi echipa celor asupriti de regimul comunist, cei care s-au opus eroic si au luptat indiferent de consecinte cu aparatul represiv de stat, rebelii "epocii de aur". Le soptim in ureche ca echipa lor a fost infiintata de muncitorii la caile ferate in anii '20, breasla formata in proportie covarsitoare din tigani, locuitori ai mahalalelor din nord, cei care au format primele bastioane ale comunismului in Romania, locul de unde se recrutau agentii Internationalei Comuniste. Mergem mai departe si le mai soptim ca in 1933 a existat o greva generala la Atelierele CFR Grivita, unde s-au fluturat steagurile rosii si s-au cantat imnurile comuniste. Erau cei care la sfarsit de saptamana cantau si imnurile Rapidului si, la fel ca in anii '80, masele de nemultumiti se potoleau cu paine si circ. Circul il reprezenta faptul ca Rapidul era lasata de responsabilii vremii sa castige Cupa Romaniei, trofeu inaugurat in 1933 si murdarit din 1936 pana in 1942 de echipa proletara din nordul capitalei. Dupa razboi, din 1948 si pana in 1965, liderul regimului comunist in Romania a fost Gheorghe Gheorghiu-Dej, probabil si cel mai important suporter din istoria clubului. In 1965, Dej a murit si l-a numit ca urmas pe Prim-Secretarul Gheorghe Apostol, dar Ion Gheorghe Maurer a facut in asa fel incat lider a fost numit Nicolae Ceausescu. S-a creat ulterior o prapastie intre vechii comunisti(proletarii de orientare moscovita) si neo-comunisti(care vor adopta modelul asiatic). Nemaiavand sustinerea din trecut, Rapidul s-a indreptat incet si sigur catre locul ei din divizia a 2-a, ceea ce i-a creat motivul ideal sa se considere asuprita de regim. Asa ca, pentru cultura generala a tinerilor rapidisti, este important de stiut ca ura lor este indreptata impotriva regimului lui Ceausescu, nu impotriva regimului comunist, pentru ca echipa lor prin traditie este o echipa a proletariatului rosu.

Napoli.."Vedi Napoli e Poi Muori"..Napoletano...italiano vero..

Napoli e un oras situat in apropierea vulcanului Vezuviu, in sudul Italiei, care, ca orice alt oras din zona, reprezinta rezultatul unui amestec impresionant de rase si nationalitati. De la etrusci, la marinarii fenicieni semiti, la locuitorii coloniilor care au format "Magna Grecia", la soldatii cartaginezi, la populatiile maghrebiene, la otomani, arabi, egipteni, la tiganii si evreii exilati in sud, de la toti, napoletanul de astazi a tras cate putin si a rezultat un individ care are in medie 1.70-1.75 cm, par brunet, piele inchisa la culoare, ochi negri, nas mare si coroiat, fizic astenic si foarte sensibil la efort, un individ care pe masura ce va imbatrani se va urati foarte mult, dar isi va dezvolta cele trei "skill-uri" speciale: sa fure(in loc sa produca), sa insele(in loc sa fie cinstit) si sa injunghie(preferabil pe la spate, in loc sa lupte ca un barbat). Nordicii nu-i considera pe napoletani italieni, iar napoletanii se considera pur si simplu napoletani. Mai mut, cine se asteapta la un oras mediteranean care te orbeste cu albul cladirilor se inseala. Este probabil cel mai murdar dintre marile orase ale Italiei, iar in suburbii, muntii de gunoaie au ajuns mai inalti decat casele din zona, degajand un miros pe masura. Toate acestea se datoreaza probabil lenii si a dispretului fata de munca, doua caracteristici de baza a uneia dintre etniile din care se trag napoletanii. Si mai e ceva de spus legat de expresia asta de tot rahatul "Vedi Napoli e poi Muori". Expresia initiala este "Vedi Venezia e poi Mori" si inseamna "Vezi Venezia si apoi Mori", Mori fiind un oras la nord-vest. A fost adaptata la "Vedi Napoli e poi Muori" in doua contexte: 1. cu ocazia uriasei epidemii de sifilis din 1945 (si cred ca intelegem cu toti sensul) si 2. titlul unui film din 1951, o drama de mana a 7-a, care pana la urma nu are nimic de-a face cu sensul actual.

Cred ca ma duc la "Myth Busters" :)

jordan

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Danciulescu si Stelea, sau de ce nu ne mai facem bine

Tu in ce piesa joci, stelistule?Duminica, 5 decembrie, a fost ziua de nastere a lui Bogdan Stelea. Luni, 6 decembrie, a fost ziua de nastere a lui Ionel Danciulescu. S-a considerat (ca sfat si parere, nu ca impunere) ca doua arti

Legea fair-play-ului financiar, spaima fotbalului romanesc

În 2011 va intra în vigoare legea fair-play-ului financiar, o modalitate prin care UEFA încearcă să controleze cheltuielile exagerate ale unor cluburi. Pentru fotbalul românesc înseamnă însă