home
14-11-10

Un tragator de elita mondiala: Sorin Babii

Clubul Sportiv al Armatei Române Steaua Bucureşti si-a cladit statura pe contributiile a zeci de sportivi si antrenori de talie mondiala, care au fost pentru ani la rand in topurile mapanodului, la disciplinele pe care le reprezentau, creand standard, totul sub tutela oferita de valorile istorice ale Clubului si de principiile impuse de trecut, ca reper pentru obtinerea performantei.

In mod firesc, Sectia de TIR este una dintre cele mai prestigioase sectii din istoria Clubui Sportiv Steaua, fapt absolut normal pentru statutul care-l implica un Club Militar.

Sectia de Tir a Clubului Steaua este – de departe – cea mai valoroasa la nivel national, neexistand rivalitate cu nimeni (ca in cazul altor sectii). Aria de selectie fabuloasa a impus o dominatie cvasi-totala, in ultima jumatate de secol, zecile de reprezentanti ai Stelei aducand nu mai putin de 1000 de medalii nationale in vitrina Clubului, construindu-i astfel reputatia si statutul de care se bucura azi.

Sorin Babii a fost unul dintre sportivii clubului care au spart plafonul national, stralucind – iar prin el si Clubul Steaua – la nivel european, mondial si olimpic.

Nascut la Arad, la 14 noiembrie 1963, Sorin Babii a facut cunostinta cu tirul de pe bancile scolii. Locuiam în apropierea poligonului unde se antrenau tiriştii şi împreună cu prietenii ne uitam prin gard la ei. Uneori, după ce terminau pregătirea săream gardul şi îi imitam. (apud. Adina Blaj, in Adevarul).

Destinul a lucrat in favoarea unui context care a produs, prin efectele sale, rezultate uriase pentru Clubul Sportiv Steaua si pentru intreg sportul romanesc. Aveam 13 ani când Gheorghe Csik, primul meu instructor, de la Clubul Sportiv UTA Arad, mi-a pus prima dată pistolul în mână. A fost o selecţie în şcoala la care învăţam şi când am auzit că ne cheamă la tir am spus prezent pe loc. De fapt o preselecţie a avut loc chiar atunci, în sala de clasă prin vocea profesoarei de limbă română, care a permis doar celor cu o situaţie bună la învăţătură să facă tir. (ibidem)

Numai asa se poate explica intalnirea dintre un talent nativ urias, daruit maxim de natura, cu proximitatea care avea sa-i favorizeze gloria: La primul test am tras doar cinci alice, iar trei dintre ele au fost în punctul negru şi am fost chemat şi la următorul antrenament şi apoi la următorul şi tot aşa până când s-a format un grup de sportivi cu reale calităţi.
Mi-a fost scris să practic acest sport. (ibidem) Mai adaugam doar ca Babii locuia atunci pe Strada Sportului.

In 1977, la 8 luni dupa ce a pus mana pe pistolul cu aer comprimat, Sorin Babii se impunea ca un fenomen la nivel national, castigand titlul, cu un record national de 571 de puncte. Tot atunci, inaintea concursului desfasurat la Arad, a fost primul moment ceremonial din viata viitorului nostru mare campion, cand ne-au fost înmânate legitimaţiile de sportivi. Un moment solemn, plin de încărcătură emoţională, pentru nişte copii care încă nu aveau buletin. (ibidem)

Primul succes cu adevarat mare il are in 1980, la Campionatele Europene de Juniori, de la Atena, unde castiga medalia de Aur la pistol comprimat, la echipa. Avea 17 ani.

In 1982, la varsta de 19 ani, Sorin Babii se transfera la Steaua. Am plecat la oaste şi am rămas acolo. Din acel moment incepe o poveste despre ceea ce inseamna si ceea ce produce Steaua. Sub tutela traditiei fabuloase impusa de istoria Sectiei de Tir, Sorin Babii a castigat peste o suta de medalii pentru culorile Stelei. La cele balcanice şi naţionale nu le mai ştiu numărul. Oricum, am peste 70 de titluri de campion naţional.

Toate aceste medalii, adunate timp de doua decenii, au fost obtinute in cadrul a doua probe:
pistol liber cu glont, la 50 de metri si pistol cu aer comprimat, la 10 metri.

Anul 1984 aduce prima participare la Jocurile Olimpice, pentru Sorin Babii. Olimpiada de la Los Angeles era cea de-a 23-a editie a Jocurilor Olimpice de Vara. Romania, China si Iugoslavia au fost singurele tari din Blocul Comunist care au spart boicotul unui numar de 14 tari europene, raspuns la boicotul american al Olimpiadei de la Moscova, din 1980.

Din cei 6979 de sportivi prezenti, din 140 de tari, Romania a vut un numar de 127 de sportivi, care au adus un numar reord de 53 de medalii, prin care tara noastra s-a clasat pe locul 2, in clasamentul general pe medalii, cu 20 de medalii de aur, 16 de argint si 17 de bronz, sub SUA, care avea 174 de medalii la general, adica mai mult decat urmatoarele 4 participante la un loc (Romania-53, RFG-59, China-32 si Italia-32). Printre sportivii stelisti care au contribuit la aceasta performanta, cu un total de 28 de medalii (si pe care-i vom prezenta, cum merita, la momentul potrivit), se remarca Corneliu Ion , la proba de pistol viteza, cu medalie de argint, dupa ce, in `80, cucerise aurul olimpic.

Sorin Babii se clasa pe locul 11, si era martor la performanta colegului sau de club, intr-o predare simbolica de stafeta, care explica si ea, succesele Stelei. Babii, la 21 de ani, se inalta usor-usor, avand in fata exemplul luminos al batranului stejar, Corneliu Ion, aflat la varsta de 33 de ani.

Anul 1985 aduce, pentru Sorin, o medalie de argint la Campionatul European din Croatia, de la Osjiek, la pistol liber, iar anul 1987 aduce inca o medalie de argint la Europeanul de la Lahti, tot la pistol rapid. Intre astea, dominatia cvasi-totala la nivel national.

Anul 1988, cu Olimpiada de la Seul, este maximul carierei lui Babii. La 25 de ani, Babii era principala speranta a tirului catre o medalie. Un bronz era considerat o mare reusita si reprezenta obiectivul maxim al delegatiei noastre, din aceasta zona. Olimpiada de la Seul era momentul care-i va defini restul vietii.
Babii avea cea mai buna evolutie din cariera, reusind – impotriva tuturor predictiilor specialistilor – sa castige AURUL OLIMPIC. Eram al doilea calificat în finală, în urma unui rus. Ne despărţeau patru puncte, ceea ce pentru aceasta probă, în mod normal, este un avantaj aproape confortabil, dar nu permite ezitări. Eu am evoluat precis şi controlat, iar Zeiţa Fortuna mi-a zâmbit de pe una din feţele medaliei olimpice de aur. (ibidem)
Reprezentantul Clubului Steaua reusea cea mai mare performanta posibila, in sport, urcand pe cea mai inalta treapta a podiumului la cea mai importanta competitie sportiva cunoscuta omenirii. Aurul olimpic ii inobila intreaga fiinta lui Babii, iar valorile care au condus la gloria suprema, innobilau pe cei care le promovasera – Steaua –, care le investisera in el si care erau acum confirmati ca fiind etalon de valoare sportiva.

Clubul Steaua stralucea prin unul dintre fiii sai. Sorin Babii ii invinsese pe ceilalti 43 de concurenti, proveniti din 31 de tari, la proba de pistol liber, in chiar Ziua de Deschidere a Olimpiadei.

Doar 5 sportivi au adus medalii de aur delegatiei Romaniei (7 de aur, 11 de argint si 6 de bronz, cu 24 de medalii, in total, pe locul 8, dupa URSS, RDG, SUA, Coreea de Sud, RFG, Ungaria si Bulgaria), intr-o editie foarte proasta pentru noi. Vasile Puscasu era celalat stelist care aducea o medalie de aur Clubului. Evolutia proasta a Romaniei l-a facut sa iasa in evidenta si mai bine pe tanarul Babii, acesta fiind pus in lumina mult mai bine intr-o companie de medaliati cu aur mai restransa, cu Paula Ivan – 1500 de metri, Daniela Silivas – paralele, barna, sol, Vasile Puscasu – lupte si cuplul Rodica Alba-Olga Homeghi, la 2 rame fara carmaci. Deasemenea, Babii se clasa pe locul 4 la pistol cu aer comprimat.

Ca recompensă am primit din partea C.N.E.F.S. 16.100 de lei, din care, cu 14.500 de lei mi-am cumpărat un televizor color. Şi asta după ce am aşteptat câteva luni pentru aprobare să îmi pot cumpăra unul. (ibidem)

In acel moment, Sorin Babii era al cincilea campion olimpic la tir, din partea Romaniei, dupa Iosif Sarbu (1952), Stefan Petrescu (1956), Ion Dumitrescu (1960) si Corneliu Ion (1980).

El aducea Clubului Steaua una dintre cele 91 de medalii olimpice, din care 28 de aur, prin care straluceste, azi, emblema Stelei.

Cariera lui Babii a continuat la un nivel de performanta maxima, pe langa acapararea competitiilor nationale si balcanice, cu zeci de medalii, punctand la nivel mondial, acolo unde-si construise un statut de tirist de de prima mana, cu obiectivul minimal la o pozitie pe podium. Pentru mai bine de un deceniu, Babii a performat la cel mai inalt nivel, din postura de reprezentant al Clubului Steaua.

In 1989, a cucerit Medalia de Aur la Campionatul European de la Copenhaga, la pistol 10 metri. Tot in 1989 a cucerit medalia de Bronz la Campionatul Mondial de la Sarajevo, la pistol 10 metri. In 1990 a cucerit medalia de Bronz la Europenele de la Arnhem. In 1991, a luat Bronz la Mondialele de la Savanger. Tot in 1992, cucerea medalia de Bronz la Europeanul de la Budapesta.

In 1992, Babii participa la cea de-a treia Olimpiada din cariera. La Barcelona, dupa o evolutie excelenta, in urma careia s-a aflat pe primul loc pana la ultimul cartus, cand a tras 8,9 puncte, Babii obtinea medalia de Bronz, la pistol – 10 metri. Printre altii, Laura Badea, Roxana Dumitrescu, Claudia Georgescu si Dimitrie Popescu mai aduceau medalii de bronz pentru Steaua, in timp ce cuplul Dimitrie Popescu-Iulica Ruican aducea aurul. Romania avea un palmares dezamagitor, cu 4 medalii de aur, 6 de argint si 8 de bronz, prin care s-a clasat pe locul 14. Deasemenea, se clasa pe locul 5 la proba de pistol liber. Babii se reconfirma ca un sportiv de cel mai inalt nivel.

In 1995, Babii obtine medalia de AUR la Campionatul European de la Zurich –pistol liber. Pentru a doua oara era campion european. La aceeasi competitie a mai castigat un Argint (impreuna cu C.Tarloiu si Ghe.Pop) la echipe, tot la pistol liber. Deceniul a avut constanta dominatiei cvasi-totale la nivel national.

In 1996, Babii participa la cea de-a 4 editie a Jocurilor Olimpice, la Atlanta, unde nu reuseste medalie. In 1997, cucereste medalia de Bronz la Europenele de la Varsovia la pistol 10 metri. Tot la Varsovia cucereste medalia de argint, la echipe, la pistol liber, alaturi de aceiasi Tarloiu si Pop. In 1999, obtine medalia de Bronz la Campionatul European de la Arnhem, la pistol 10 metri. Tot in 1999, cucereste medalia de Bronz la Cupa Mondiala de la Munchen, la pistol 50 de metri. In 1999, Babii castiga medalia de Aur la Cupa Mondiala de la Seul, la pistol liber.

In 2000, Babii reuseste sa se califice, si sa participe la cea de-a cincea editie a Jocurilor Olimpice, prin gazda Sydney. Se claseaza pe locul 11 la pistol cu aer comprimat si pe locul 9 la pistol liber.
In 2002, castiga medalia de Bronz la Cupa Mondiala de la Sydney, la pistol 10 metri. Tot in 2002, castiga medalia de Argint, la Cupa Mondiala de la Sydney, la pistol 50 de metri.

Din anul 2002, Babii evolueaza cu dubla legitimare, atat la Steaua cat si la Omega Tehnorom Iasi. Asta s-a intamplat dupa ce, in acel an, Babii renuntase la activitatea competitionala. M-am retras în 2002 şi am revenit în 2003. Retragerea a fost cauzată de o evoluţie mai slabă, pe fondul unei accidentări la urmărul drept. În octombrie 2002 am avut o intervenţie chirurgicală reuşită şi am revenit cu speranţa calificării la Jocurile Olimpice, obiectiv care l-am îndeplinit. (ibidem) In 2004, castiga Bronzul la Concursul de la Plezen din cadrul Cupei Mondiale.

Tot in 2004, Sorin Babii realiza a sasea participare la o editie a Jocurilor Olimpice, prin calificarea la Editia de la Atena. Se claseaza pe locul 13 la pistol cu aer comprimat si pe locul 18 la pistol liber.

Sorin Babii devenea, astfel, unul dintre cei trei sportivi romani care au participat la sase editii de Jocuri Olimpice, detinand recordul, alaturi de Lia Manoliu (1952, 1956, 1960, 1964, 1968, 1972) şi Elisabeta Lipă (1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004).

In 2005, Sorin castiga medalia de Aur la Balcaniada de Tir de la Iasi, la pistol 10 metri, facandu-si o frumoasa retragere, chiar daca a mai continuat la nivel national inca trei ani, fiind foarte aproape de calificarea la Olimpiada de la Beijing, din 2008. A fost de trei ori consecutiv primul sub linie. In acel an, 2008, s-a si retras definitiv din activitatea competitionala, fara a mai putea sa revina, caci orice sportiv are dreptul la o singura revenire, pe care Sorin si-a exercitat-o in 2002, in cazul repetarii unui asemenea gest, pierzand renta viagera.

Astazi, Babii (cel care are ca hobby schiul) a parasit Bucurestii definitiv, dupa 21 de ani, mutandu-se la Arad, si este (pe langa statutul de membru in Comitetul Federal al Federatie Romane de Tir) antrenor al clubului iesean Omega Tehnoton, unde preda stiinta tirului celor care vor sa-l descopere. Sunt aici să-i urmăresc şi să-i ajut. Psihicul este foarte important la tir. Nu fac pe psihologul, ci doar le împărtăşesc din experienţa mea şi asta este mai mult decât un sfat venit din afară. Echilibrul emoţional este unul dintre elementele esenţiale ale acestui sport. Tensiunea şi emoţiile ţi se acumulează în interior, nu ai posibilitatea de a le disipa în mişcare sau în efortul fizic. Practic, te lupţi cu tine însuţi, cu posibilităţile tale de autodepăşire. (ibidem)

Sorin Babii este un mare campion al Clubului Steaua, caruia i-a slujit culorile, confirmandu-i fiinta, timp de doua decenii, intre 1982 si 2002. Aurul Olimpic de la Seul, din 1988, este rezultatul sau maxim, care-l reprezinta drept un sportiv urias, confirmat de Aurul de la Campionatele Europene de la Copenhaga, din 1995 si Aurul de la Zurich, din 1999, precum si de Aurul de la Cupa Mondiala de la Seul, din 2005. Zecile de medalii de argint si cele de bronz de la Competitiile Europene si Mondiale vin sa confirme (si ele) cele peste 70 de medalii nationale si balcanice cucerite de Babii, sub cupola Clubului Sportiv al Armatei Romane Steaua Bucuresti, caruia i-a adus stralucire si i-a confirmat valorile ca fiind singurele apte de a produce performanta revendicata istoric.

Clubul Steaua este rezultatul unei munci de jumatate de veac depusa de sute de sportivi, sub indrumarea a zeci de antrenori si conducatori sportivi. Ei, si nu altii – multi dintre acestia sanctificati de o anonimitate din care nu vor iesi niciodata – au creat, prin sacrificiu, fundamentul a ceea ce apare astazi la suprafata Clubul Steaua: stralucire, glorie, maxim!

Munca acestor sute de sportivi a nascut – pe fondul talentului si respectarii Sensului – Minunea din care se imbuiba azi atatea bestii. Poate ca unii dintre ei vor parea banali, sau performantele aduse nu vor impresiona pe salbaticii care se cred stelisti, dar contributia lor vitala la Existenta Clubului Steaua nu va fi ignorata de cei care le datoreaza mandria de a se numi stelisti.

Azi, 14 noiembrie 2010, stelistii au onoarea de a multumi unui fiu al Clubului Sportiv Steaua pentru contributia adusa.

La multi ani, domnule locotenent-colonel Sorin Babii!

Stelistii – recunoscatori!


Gandalf

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

Anunt important

Siteurile fcsteaua.ro, steaua.ro si stelist.ro vor fi inaccesibile in data de 17.11.2010, intre orele 00:30-8:00 datorita unei lucrari de mentenanta.

Steaua-Gaz Metan, atmosfera - OmBun

Steaua-Gaz Metan, 0-1 - OmBun

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Mironica si rusinea nationala numita PRO TV

Incredibil, dar adevarat. Desi este angajat al unui trust media care promoveaza de cand se stie numai violenta (a se vedea stirile de la ora 17:00 difuzate de PRO TV) Mihai Mironica a facut un circ

[rugby] Steaua este campioana Romaniei la Rugby in 7

Dupa 4 turnee incepute acum un an, Steaua s-a incoronat astazi campioana Romaniei la rugby in 7. Baietii antrenati de Marin Mot, Costica Florea si Daniel Boldor aveau nevoie de un loc 3 la ultimul tur