home
02-05-10

Grupari interzise, pedepse cu inchisoarea: fenomenul ultras in Franta

Ultimele evenimente din Ghencea si modul in care au actionat jandarmeria si noua "firma" de securitate a lui Fecali ne fac intotdeaua sa ne gandim ca ca nu se poate cobori mai jos, si ca "exceptia Romaneasca" este punctul minim al echitatii si al relatiei dintre suporterii si managementul unei echipa de fotbal. Dar, din pacate (sau din fericire?) la noi nu s-a ajuns inca pana la capat….

Ceea ce m-a facut sa scriu acest articol sunt o serie de evenimente similare din Franta, cu rezultate diferite, si mult mai grave in opinia mea, si care ar trebui sa ne dea de gandit cat de departe se poate merge in reprimarea fenomenului ultras.

In rezumat, pe 29 aprilie, MInisterul de interne francez a emis o dispozitie de dizolvare a 7 grupari de suporteri, 5 ale PSG , 1 din Lyon si Brigade Sud Nice. Ce inseamna asta, in plan juridic si legal? De exemplu pentru cazul cel mai apropiat de mine, si care este cel mai flagrant (BSN), prefectura din Nice a "instiintat" fortele de ordine ca "orice asamblare sub insemnele BSN, scandare de imnuri BSN, pancarde si afise BSN" trebuie urmarita, si vinovatii pedepsiti cu 2 ani de inchisoare si/sau intre 15 si 30 de mii de euro amenda! O decizie absurda, revoltatoare - este oare vorba de niste criminali, nazi, skinheads care trebuie pedepsiti cu inchisoarea pentru ceva care este pana la urma un delict de opinie? Nu … este de fapt vorba de una dintre cele mai vechi grupari de suporteri ultras (infiintati 1985), cu peste 2000 de membri activi, care si-au sustinut echipa cand era in B, inclusiv in deplasari periculoase la Paris, Bastia, sau Marseille, si care nu au avut pana acum nici un "incident" de gravitatea celui de anul trecut care s-a soldat cu moartea unui om la un PSG - OM. Similaritatea cu Steaua este si mai izbitoarea avand in vedere ca exista de ceva timp o tensiune intre suporteri si conducere, echipa mergand destul de rau (la un moment dat era aproape de retrogradare si acum e scapata "la mustata").

"Pacatul" lor a fost ca, acum o luna au avut loc niste incidente la un meci cu Monaco (o bataie cu jandarmii + intrare pe teren), in care au fost implicati unii membrii BSN. Care insa apoi au fost dezavuati, reprezentantii BSN regretand implicarea acestora in aceste evenimente. In plus presa a denaturat evenimentele in stilul atat de bine cunoscut de la presa sportiva romaneasca, amestecand fapte fabuloase (gen ranirea unei femei insarcinate) care apoi s-au demonstrat ca fiind false, cu minciuni evidente, ascunzand faptul ca ostilitatile au inceput prin gazarea galeriei nicoise de catre fortele de ordine monegasce, dupa provocari continue ale fotbalistilor a.s. monaco care tocmai castigasera meciul. De notat este ca acestia nu au fost sanctionati in nici un fel pentru gesturile cel putin obscene facute in fata tribunei oaspetilor.

Masura capata si o turnura politica, pentru ca reprezentantii opozitiei (PS) considerea aceasta masura abuziva si neconstitutionala, luata de reprezentantii puterii de dreapta pentru a-si dovedi "capacitatea" de a controla violenta pe stadioane, prin astfel de interziceri care nu fac decat sa agraveze situatiile conflictuale. Un exemplu clar este moartea unui membru a déjà interzisei Boulogne Boys, care a continuat sa activeze, bineinteles, gruparile de suporteri fiind in general grupari de "suflet" neavand nici o manifestare juridica care ar putea fi interzisa. (Din aceasta perspectiva, AISS are, atentie si la responsabilitatea juridica!)
O alta piesa in aceasta masura este Christian Estrozy, primarul UMP al Nice-ei si ministru al industriei (da, se poate si la ei, cum naiba sa poti sa fi si ministru si primar la 1000 de km distanta!) care se pare ca prefera suporterii docili si terni care sa stea cuminti si sa scuipe seminte in varianta franceza la meciuri, si care este in relatii foarte bune cu patronatul actual al F.C. Nice, care probabil nu trebuie "deranjat".

Care ar fi deci concluzia acestei povesti? Pasiunea pentru fotbal si pentru culorile echipei tale intra din pacate din ce in ce mai mult in conflict cu realpolitik-ul fotbalului: aceeasi pasiune care timp de zeci de ani a fost motorul dezvoltarii si promovarii acestui sport este vazuta din ce in ce mai mult ca un pericol pentru noii "consumatori" de fotbal, clienti buni de muls de bani si care nu trebuie speriati de "resturile" unei lumii in care fotbalul putea sa insemne totul.

In incheiere va propun site-ul BSN http://www.bsn85.com/ care a fost inlocuit cu o declaratie finala a acestora,
si declaratia BSN dupa meciul cu Monaco http://www.ogcn.net/ogcnice/?+Communique-BSN-suite-aux-incidents,2104+
Folositi cu incredere google translate, daca nu cunoasteti franceza.

P.S. O solutie amuzanta la aceasta interzicere este un precendent déjà utilizat in care in Comitatul Nice-ei si ducatul Savoiei se pare ca de fapt au fost retrocedate din greseala Italiei in 1947 ca urmare a unor probleme procedurale de inregistrare a tratatelor anterioare tratatului de pace de la Paris dupa cel de-al doilea razboi mondial, ca urmare legile franceze nefiind aplicabile :)

Adrian C.

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

 
60 ani de la 04-05-1950

Ziua de nastere a lui Anghel Iordanescu.

Ca fotbalist, a activat doar la Steaua, timp de 20 de ani (performanta neegalata). 318 jocuri - 155 goluri. Palmares ca antrenor: CCE '86 (antrenor-jucator), 3 semifinale CCE, 2 finale CCE, Supercupa Europei, 4 titluri si 4 cupe.
nu cedam!https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/

STEAUA

Astra Ploiesti

Miercuri, 5 mai
20:30
Antena 1
TV LIVE
  • Program Liga 1 2009/2010
  • Clasament/Rezultate 2009/2010
  • https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:

https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/

Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/ mormant 2 https://fcsteaua.ro:/ Mormant jiji https://fcsteaua.ro:/ Tricolor https://fcsteaua.ro:/ VPM! https://fcsteaua.ro:/ VMP! https://fcsteaua.ro:/ Duminica https://fcsteaua.ro:/ Duminica https://fcsteaua.ro:/ Duminica https://fcsteaua.ro:/ D https://fcsteaua.ro:/ Duminica https://fcsteaua.ro:/ Ilies intre suporteri https://fcsteaua.ro:/ Sambata https://fcsteaua.ro:/ Sambata https://fcsteaua.ro:/ Sambata https://fcsteaua.ro:/ Sambata https://fcsteaua.ro:/ Sambata https://fcsteaua.ro:/ foto 18 https://fcsteaua.ro:/ foto 17 https://fcsteaua.ro:/ foto 16 https://fcsteaua.ro:/ foto 15 https://fcsteaua.ro:/ foto 14 https://fcsteaua.ro:/ foto 13 https://fcsteaua.ro:/ foto 12 https://fcsteaua.ro:/ foto 11 https://fcsteaua.ro:/ foto 10 https://fcsteaua.ro:/ foto 9 https://fcsteaua.ro:/ foto 8 https://fcsteaua.ro:/ foto 7 https://fcsteaua.ro:/ foto 6 foto 5
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/

Doneaza 2%!

AISSPosibilitatea acordata contribuabililor de a-si directiona o parte din impozitul pe venit catre o entitate non-profit a fost una din deciziile intelepte ale statului român. Ea ne da fiecaruia o li

Interviu Ion Voinescu: Top in absolut

Interviu: Ion Voinescu, alaturi de membrii AISS Dacă piramidele din Egipt ar putea povesti, dacă Acropolele ar putea să-şi scrie memoriile, ori dacă dealul Golgotei ar putea să vorbească, istoria lumii s-ar schimba aproape instantaneu. Din