home
30-03-10

Steaua-Valencia 1998

Sezonul 1997-1998 este cel în care Steaua egalează unul dintre puţinele recorduri interne care nu-i aparţinea, după 80 de ani de la stabilirea lui. Câştigă al şaselea campionat consecutiv iar performanţa Chinezului Timişoara, realizată în anii '20, perioadă în care în România fotbalul abia începe să prindă o formă organizată.
Dar, din cele 6, acesta este singurul în care nu se impune de-o manieră clară, titlul fiind câştigat la mare luptă cu Rapid, club care după foarte multă vreme revine în lupta pentru trofeele interne. Evident, cei care n-au reuşit să plece în vest din generaţia care făcuse legea în ultimii ani începuseră să dea semne de oboseală iar tinerii care veneau din urmă încă nu erau capabili de a le lua locul cu aceleaşi succese, conduşi de fostul secund, Mihai Stoichiţă, devenit principal după ce Dumitru Dumitriu, alături de mulţi alţi jucători, "driblează" şi el tranziţia de după 1989 şi pleacă la AEK Atena.

Pe plan european, acel sezon a-nsemnat primul după 3 ani în care Steaua nu reuşeşte să se califice în grupele Ligii Campionilor, după ce învinge acasă în ultimul tur preliminar pe Paris Saint-Germain cu 3-2 pe teren şi 3-0 la masa verde, dar este învinsă inexplicabil (sau nu, după alte zvonuri) cu 0-5 la Paris şi "virează" spre Cupa UEFA, unde le elimină în primele 2 tururi pe Fenerbahce şi SC Bastia, după jocuri foarte bune şi este eliminată de Aston Villa în turul 3 (optimi), deşi învinge în meciul de acasă (acela fiind şi primul meci oficial împotriva unei echipe din Anglia).

Înaintea Cupei Mondiale din Franţa, încă un jucător tânăr, Cătălin Munteanu, este vândut în străinătate, poate prea devreme dacă e să ne luăm după ce-a realizat în anii următori. În schimb se întorc din Mexic Miodrag Belodedici şi Ilie Dumitrescu, Ilie după o Cupă Mondială în care n-a arătat în niciun caz forma din '94, iar Belodedici nici măcar nu prinsese lotul.

Ca şi sezonul precedent, Steaua trebuia să treacă de 2 tururi preliminare pentru a intra în grupele Ligii Campionilor. În primul tur trece cu emoţii prea mari de Flora Tallinn, după 4-1 acasă şi 1-3 în deplasare în care Dănciulescu marchează decisiv pentru calificare şi acasă ('89) şi în deplasare. În turul 2 preliminar adversară este Panathinaikos şi Steaua este eliminată după 2-2 acasă, 3-6 în deplasare şi o evoluţie catastrofală a portarului Gabriel Rotaru (împrumutat de la ASA Tg. Mureş).

Urmează apoi "retrogradarea" în primul tur al Cupei UEFA, în care Valencia este stabilită ca adversar. Spaniolii erau veniţi din Cupa Intertoto după ce sezonul precedent îl terminaseră doar pe locul 8. Antrenor era Claudio Ranieri, cel care-a pus bazele echipei ce va ajunge în finala Ligii Campionilor în următoarele două sezoane. Un lucru inedit era şi faptul că în lotul Spaniolilor erau 2 români: Gabriel Popescu şi, cel mai important, Adrian Ilie, supranumit "Cobra" de antrenorul său. Contract cu Valencia mai avea şi Sabin Ilie, dar acesta era împrumutat la Lleida.

Cele două echipe încep tare primul meci, în Ghencea, Steaua având posesia mingii şi atacând încontinuu, pasând din cel mult 2 atingeri, încurajată de suporteri şi dominând teritorial. Valencia, cu Adrian Ilie titular, alege să se apere atent şi să speculeze pe contraatac. Şi tactica le reuşeşte spaniolilor, în minutul 12 Ilie marchează cu capul la colţul lung după o centrare de pe dreapta a lui Claudio Lopez şi un marcaj prea larg al lui Reghecampf. Imediat după gol Steaua reîncepe atacurile şi Militaru are un şut periculos de la 20 de metri, scos în corner de Canizares.

5 minute mai târziu (minutul 18) dă rezultate şi jocul Stelei printr-un penalti, din păcate, ratat. Faza este începută de la fundaşi, mingea ajunge la Denis Şerban aflat pe partea dreaptă, acesta o lobează peste 3 jucători spanioli către Lăcătuş, Lăcătuş centrează pe jos către Militaru aflat în careu. Militaru este faultat de Schwarz, suedezul primeşte al doilea avertisment, implicit şi eliminare. Denis Şerban, unul dintre cei mai bun jucători de până atunci bate lovitura de pedeapsă, din păcate foarte prost şi previzibil, în dreapta lui Canizares care respinge. Mingea ajunge înapoi la Şerban care reia din voleu dar Canizares reţine.

În minutul 25, Amedeo Carboni are o cursă pe partea dreaptă, trece de Reghecampf, centrează pe jos, în careu de unde Adrian Ilie marchează din nou din marcajul larg al lui Marius Baciu. Dar, 4 minute mai târziu, Steaua reduce diferenţa. Lăcătuş bate o lovitură liberă de la 25 de metri lateral-stânga, peste fundaşii spanioli, mingea ajunge în centrul careului, la Lincar, acesta, cu spatele la poartă o reia pe piept şi marchează printr-un şut din întoarcere. De remarcat tot jocul lui Erik Lincar, un joc foarte bun în care a depus mult efort, a recuperat multe mingi sau le-a trimis de la fundaşi la pachetul de atac. Imediat urmează o fază a lui Denis Şerban care preia mingea din terenul propriu, trece în dribling de 3 spanioli, intră-n careu pe partea dreaptă dar ajunge într-un unghi prea închis şi şutează în plasa laterală a porţii. Până la pauză jocul decurge în acelaşi sens.

După începerea reprizei secunde are loc o pană de curent în urma căreia este afectată instalaţia de nocturnă iar Urs Meier opreşte jocul pentru 10 minute, până când este remediată defecţiunea. Nu mai sunt faze importante până în minutul 60 când Denis Şerban recuperează o minge pierdută lângă linia de poartă adversă, centrează-n careu, Lăcătuş încearcă să şuteze cu capul dar mingea ajunge la Roşu care o-mpinge-n poarta goală şi Steaua egalează. După gol, Steaua continuă să atace şi să menţină posesisa.

În minutul 70 Adrian Ilie este înlocuit cu celălalt român din lotul valencienilor, Gabriel Popescu, în huiduielile şi înjurturile unei mare părţi dintre spectatori. 3 minute mai târziu este înlocuit şi cel mai bun om al Stelei, Denis Şerban; în locul lui intră Marius Luca. Imediat, Valencia înscrie pentru 3-2. Angulo primeşte de la Mendieta o pasă excelentă în adâncime, se desprinde de marcaj, scapă singur cu Tene şi-l învinge. După gol, Luca încearcă să iasă-n evidenţă printr-o foarfecă spectaculoasă dar ineficientă, care trece pe lângă poartă.

Steaua egalează din nou în minutul 83. Dintr-o bâlbâială a apărătorilor valencieni mingea ajunge la Dumitrescu, aflat în careu, care nu iartă. Dar degeaba, pentru că la puţină vreme după acest gol, Angulo reuşeşte şi el "dubla" după un contraatac în care Claudio Lopez a fost actorul principal după o cursă începută din terenul propriu, pe partea stângă, a fost faultat în careu dar arbitrul nu dictează penalty, mingea rămâne la el, centrează în centrul careului unde îl găseşte pe Angulo care marchează, practic, singur cu portarul. În prelungiri Steaua ratează o ocazie prin Belodedici care şutează cu capul dintr-o lovitură liberă lateral-stânga, dar mingea este scoasă în corner de Canizares iar portarul se şi accidentează la faza respectivă.

Una peste alta, victoria Valenciei a fost una meritată. Spaniolii au reuşit să speculeze inexactităţile din apărarea Stelei, deşi una cu jucători foarte buni, unii experimentaţii (Belodedici), alţii valoroşi dar încă prea cruzi. Rareori s-a văzut că echipa lui Ranieri a jucat cu un om mai puţin aproape tot meciul. Steaua a arătat forţă ofensivă pe care a şi concretizat-o şi niciun fel de complex. A încercat să joace pe atac, precum o echipă dintre cele mari ale Europei dar i-a ieşit doar pe jumătate. Dintre jucătorii i-aş evidenţia pe Dumitrescu (a reuşit câteva driblinguri de efect), Lincar, Lăcătuş (evident) parţial Roşu (agresiv în sensul bun) şi Militaru (joc tactic foarte bun). Evident, şi Denis Şerban (care păcat că a ratat lovitura de la 11 metri), cel mai bun om al, încă, militarilor.

În meciul retur Mihai Stoichiţă a schimbat dispunerea defensivă, de la 4 fundaşi la 5, dar rezultatul n-a fost în niciun caz mai bun. Jocul a fost unul mai sărac în faze de poartă, evident şi-n goluri. Puţine faze sunt de reţinut. În minutul 10 Adi Ilie iese-n evidenţă cu un şut din prima, pe spate, peste poartă. După 25 de minute Gabi Popescu şutează din 12 metri dar Tene respinge. În minutul 41 Claudio Lopez, cel mai activ om al Valenciei în prima repriză şutează dintr-un unghi foarte înghis iar mingea se scurge pe lângă bară. Înaintea pauzei Carboni bate o lovitură liberă foarte aproape de linia de margine, direct pe poartă. Tene respinge în corner. La faza imediat următoare Mendieta şutează de la distanţă. Presiunea Valenciei creşte spre sfârşitul reprizei.

Repriza a doua se desfăşoară cu Valencia atacând poziţional şi Steaua apărându-se. În minutul 52 marchează Roche. Mendieta execută o lovitură liberă de pe partea stângă, mingea este respinsă şi ajunge pe flancul opus, la Claudio Lopez care centrează în mijlocul careului. Acolo este Angloma iar acesta recentrază cu capul la Roche. După 5 minute, scorul devine 2-0, marchează Claudio Lopez din careu după ce îi driblează pe rând pe Baciu, Belodedici şi Matei. La această fază Tene se accidentează la umăr şi va fi schimbat după 10 minute cu Ritli. Spre sfârşitul meciului, în minutul 85, Valencia marchează ultimul gol prin Lucarelli după o recuperare la mijlocul terenului a lui Mendieta

Poate între puţinele faze la care Steaua iese-n evidenţă este intrarea lui Reghecampf în locul lui Belodedici, acesta ieşind de pe teren aplaudat de suporterii fostei sale echipe.

În concluzie, aceste meciuri mi-au arătat mie o faţă a Stelei prebecaliene de ale cărei trăsături puţin îmi mai aduceam eu aminte şi le recomand tuturor să le download-eze de pe tracker şi să le vizioneze.


STEAUA BUCUREŞTI - VALENCIA CF 3-4 (1-2)

Au marcat: Lincar (29), Roşu (60), Dumitrescu (85) / Ad. Ilie (12, 25), Angulo (75, 88)
16 septembrie 1998
Stadion: Steaua (Bucureşti) Spectatori: 12.000
Arbitru: Urs Meier (Elveţia)

STEAUA: Florin Tene - Laurenţiu Reghecampf (46 Ionel Dănciulescu), Miodrag Belodedici, Marius Baciu, Iulian Miu - Denis Şerban, (73 Marius Luca), Damian Militaru, Erik Lincar, Ilie Dumitrescu - Laurenţiu Roşu, Marius Lăcătuş. Antrenor: Mihai Stoichiţă
VALENCIA: Santiago Canizares - Joachim Bjorklund, Alain Roche, Miroslav Djukic - Miguel Angel Angulo, Gaizka Mendieta, Luis Milla (89 Javier Farinos), Stefan Schwarz, Amedeo Carboni - Claudio Lopez, Adrian Ilie (70 Gabriel Popescu). Antrenor: Claudio Ranieri


VALENCIA CF - STEAUA BUCUREŞTI 3-0 (0-0)

Au marcat: Roche (52), Cl. Lopez (56), Lucarelli (85)
29 septembrie 1998
Stadion: Mestalla (Valencia) Spectatori: 15.000
Arbitru: Ryszard Wojcik (Polonia)

VALENCIA: Santiago Canizares - Alain Roche, Miroslav Djukic, Joachim Bjorklund (46 Jocelyn Angloma) - Amedeo Carboni (79 Juanfran Garcia), Miguel Angulo - Gaizka Mendieta, Luis Milla, Gabriel Popescu - Adrian Ilie (30 Cristiano Lucarelli), Claudio Lopez. Antrenor: Claudio Ranieri
STEAUA: Florin Tene (63 Zoltan Ritli) - Marius Baciu, Adrian Matei, Miodrag Belodedici (78 Laurenţiu Reghecampf), Valeriu Răchită, Iulian Miu - Laurenţiu Roşu, Denis Şerban, Damian Militaru (46 Erik Lincar) - Ilie Dumitrescu, Marius Lăcătuş. Antrenor: Mihai Stoichiţă

Descarca Inregistrarea meciului Steaua-Valencia de pe trackerul FCSTEAUA.RO!

1on

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!

AISS la Sport Total FM

Un reprezentant AISS va fi prezent vineri, de la orele 17, la Sport Total FM, in emisiunea "Suporter de serviciu", prezentata de Nicusor Predesel.

Apasa AICI pentru a asculta live transmisiunea sau intra pe frecventa fm 105,8.

Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

Gigi si caciula care se fura

Steaua continua sa faca puncte si sa joace urat. Becali se pare ca a castigat pentru moment in razboiul cu fanii, dar fotbalul pierde si va mai pierde mult si bine tocmai pentru ca este fentat, nu est