home
24-01-10

Marele circ

"De ce spune Becali ce pot să fac? Pentru că el întotdeauna spune rahaturi despre jucători. Dacă joacă unul prost el zice că e un jucător de rahat. Nu cred că e corect. Dacă eu ma duc la circ, el unde ar trebui să meargă? Asta e întrebarea.M-a deranjat rău că nu am jucat la Steaua din cauza patronului, deşi eu cred că antrenorul m-ar fi introdus. Vedeam la antrenamente şi la meciuri că unii colegi joacă mai slab decât mine, dar mie nu mi se oferea nicio şansă. A fost frustrant." - Rafal Grzelak

Am aşteptat câteva zile pentru a vedea ce reacţii scoate această declaraţie datş de jucştorul polonez, Grzelak. Şi...nimic surprinzător...nici o reacţie din cele care ar fi apărut în ţările în care legile nu sunt doar niste pierderi de cerneală.

Ce s-a întâmplat cu Grzelak? Ce l-a facut sa dea acea declaraţie? Mulţi vor zice că faptul că nu a fost luat în pregătirea de iarnă. Alţii vor da vina pe trimiterea la Steaua II sau scoaterea sa din echipă sau jignirile pe care le-a primit. Răspunsul e unul singur: toate acestea + un lucru la care nu s-a gândit nimeni - pierderea unui sezon.

Da, pierderea unui sezon. Grzelak poate acuza Steaua că i-a furat un an din viaţă. Un an din viaţa, destul de scurtă, de sportiv. Grzelak a venit la Steaua cu gândul de a câştiga bani şi respect şi de a creşte ca sportiv şi, în schimb, a fost jignit şi i-a fost luat un an din viaţa sportivă.

Nu cred că mai trebuie sa vorbim despre cât de grea e o revenire la vechea formă după o perioada mare de pauză, fara jocuri.

E corect din punct de vedere legal ce se întâmplă la Steaua?

Să vedem:

Codul Muncii
TITLUL I - Dispoziţii generale
CAPITOLUL 1 - Domeniul de aplicare

Art. 2.
Dispoziţiile cuprinse în prezentul cod se aplică:
c) cetăţenilor străini sau apatrizi încadraţi cu contract individual de muncă, care prestează muncă pentru un angajator român pe teritoriul României;


Aşadar, Grzelak e protejat de lege indiferent că Becali vrea sau nu.

CAPITOLUL 2 - Principii fundamentale

Art. 3.
(3) Nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă ori într-o anumită profesie, oricare ar fi acestea.

Povestile lui Becali cum ca "Grzelak ca sa nu se mai prezinte la reuniunea lotului" sunt doar povesti.

Art. 5.
(1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.
(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă.
(3) Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, deosebire, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute în legislaţia muncii.
(4) Constituie discriminare indirectă actele şi faptele întemeiate în mod aparent pe alte criterii decât cele prevăzute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminări directe.



Articolul 5 loveşte din plin în ceea ce se întamplă la Steaua. Sunt destul de sigur că, pentru fiecare aliniat din acest articol, o sa găsiţi macar un exemplu la Steaua.

Va mai aduceti aminte de Hamutovski si prima cearta cu Becali?
"Pai...cum sa se certe el cu romanii mei? Afara de la echipa!" Era vorba despre cearta lui Hamutovski cu Neaga. Bielorusul a fost trimis acasa timp de 6 luni.

„Élton e circar şi nu are ce să mai caute la Steaua.” Care era singura problemă a lui Elton? Avea 1,58 metri înălţime. Discriminare? Da. Şi în aceeaşi situaţie s-au gasit şi alţ jucători ca Saban, Andrey şi alţi străini dar şi români(Boştină sau Szekely)

Jignirile primite de aceăşti jucători de la Becali au facut ca mediul de la Steaua să fie unul în care nu se poate lucra nici cum. Se mai întreabă cineva de ce lipseşte performanţa?
Dar ce zice legea?

Art. 6.
(1) Orice salariat care prestează o muncă beneficiază de condiţii de muncă adecvate activităţii desfăşurate, de protecţie socială, de securitate şi sănătate în muncă, precum şi de respectarea demnităţii şi a conştiinţei sale, fără nici o discriminare.


Să vedem acum cum stă treaba între angajat şi angajator:

Art. 39.
(1) Salariatul are, în principal, următoarele drepturi:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusă;
b) dreptul la repaus zilnic şi săptămânal;
c) dreptul la concediu de odihnă anual;
d) dreptul la egalitate de şanse şi de tratament;
e) dreptul la demnitate în muncă;
f) dreptul la securitate şi sănătate în muncă;
g) dreptul la acces la formarea profesională;
h) dreptul la informare şi consultare;
i) dreptul de a lua parte la determinarea şi ameliorarea condiţiilor de muncă şi a mediului de muncă;
j) dreptul la protecţie în caz de concediere;
k) dreptul la negociere colectivă şi individuală;
l) dreptul de a participa la acţiuni colective;
m) dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat.
(2) Salariatului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
a) obligaţia de a realiza norma de muncă sau, după caz, de a îndeplini atribuţiile ce îi revin conform fişei postului;
b) obligaţia de a respecta disciplina muncii;
c) obligaţia de a respecta prevederile cuprinse în regulamentul intern, în contractul colectiv de muncă aplicabil, precum şi în contractul individual de muncă;
d) obligaţia de fidelitate faţă de angajator în executarea atribuţiilor de serviciu;
e) obligaţia de a respecta măsurile de securitate şi sănătate a muncii în unitate;
f) obligaţia de a respecta secretul de serviciu.


Dreptul de salarizare pentru munca depusa, dreptul la egalitate de şanse şi de tratament, dreptul la demnitate în muncă, dreptul la securitate şi sănătate în muncă - Acestea nu sunt doar poveşti! Sunt aceste drepturi ale angajatului respectate la Steaua? Cu siguranţă, NU!

Art. 40.
(1) Angajatorul are, în principal, următoarele drepturi:
a) să stabilească organizarea şi funcţionarea unităţii;
b) să stabilească atribuţiile corespunzătoare pentru fiecare salariat, în condiţiile legii şi/sau în condiţiile contractului colectiv de muncă aplicabil, încheiat la nivel naţional, la nivel de ramură de activitate sau de grup de unităţi;
c) să dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalităţii lor;
d) să exercite controlul asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu;
e) să constate săvârşirea abaterilor disciplinare şi să aplice sancţiunile corespunzătoare, potrivit legii, contractului colectiv de muncă aplicabil şi regulamentului intern.
(2) Angajatorului în revin, în principal, următoarele obligaţii:
a) să informeze salariaţii asupra condiţiilor de muncă şi asupra elementelor care privesc desfăşurarea relaţiilor de muncă;
b) să asigure permanent condiţiile tehnice şi organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncă şi condiţiile corespunzătoare de muncă;
c) să acorde salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă;
d) să comunice periodic salariaţilor situaţia economică şi financiară a unităţii, cu excepţia informaţiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natură să prejudicieze activitatea unităţii. Periodicitatea comunicărilor se stabileşte prin negociere în contractul colectiv de muncă aplicabil;
e) să se consulte cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor în privinţa deciziilor susceptibile să afecteze substanţial drepturile şi interesele acestora;
f) să plătească toate contribuţiile şi impozitele aflate în sarcina sa, precum şi să reţină şi să vireze contribuţiile şi impozitele datorate de salariaţi, în condiţiile legii;
g) să înfiinţeze registrul general de evidenţă a salariaţilor şi să opereze înregistrările prevăzute de lege;
h) să elibereze, la cerere, toate documentele care atestă calitatea de salariat a solicitantului;
i) să asigure confidenţialitatea datelor cu caracter personal ale salariaţilor.


Câte din obligaţiile angajatorului sunt respectate de Becali? Jucătorii de la Steaua nu sunt informaţi în ceea ce priveşte condiţiile de muncă înainte să semneze, nu sunt plătiţi la timp, nu sunt trataţi corect şi nu le e asigurat un mediu bun de muncă şi nici măcar confidenţialitatea datelor lor personale nu e asigurată. De plata impozitelor nu are rost să discutăm.

De ce nu face nimeni nimic? De ce nu face sindicatul fotbaliştilor nimic? Ce face Becali cu jucătorii de la Steaua nu e unic în fotbalul românesc. Fotbaliştii sunt trataţi ca nişte sclavi iar patronii işi permit să facă ce vor cu ei. Mai mult, cei de la conducerea fotbalului românesc nu sunt niciodată de partea fotbaliştilor. Şi, până la urmă, de ce ar fi? Preşedintii de club sunt mult mai importanţi când vine vorba de voturi şi noi mandate la conducerea FRF.

Declaraţia lui Grzelak, ân loc să îi pună pe toţi să se întrebe ce şi cum, a fost folosită de niăte pseudojurnaliăti pentru a scoate o nouă ştire cu Becali şi pentru a-i face rău polonezului.

"Dupa declaraţiile lui Grzelak, îi voi mai scădea 25% din contract. Îi mulţumesc pentru declaraţiile de ieri. Îl sun acum pe Argăseală să îi scadă 25%. Şi asa a fost la discotecă şi la şmecherii." a declarat Becali

Acest mare circ care e fotbalul românesc devine din ce în ce mai plictisitor. În loc de sport şi fair play, noi, microbiştii, suntem forţaţi să fim martori la scandaluri, înjurături, show-uri ieftine, încălcarea legilor şi alte mizerii. Fotbal? Altădată. Fotbalul românesc nu mai este fotbal. Nu a mai fost fotbal din momentul în care s-a decis că e mai bine fără suporteri pe stadioane.


Adrian


https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/

STEAUA

Ceahlaul
Sambata, 13 Februarie 2010,
ora 20:30
https://fcsteaua.ro:/ Live text fcsteaua.ro
TV LIVE
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:

https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/

Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
*
',WIDTH,50);" onMouseOut="return nd();" href="https://www.fcsteaua.ro/index/section/galleries/mode/viewPicture/picture/14441/*"> * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ * https://fcsteaua.ro:/ *
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/