home
19-12-09

Boloni: Emerich Ienei e un antrenor "a la Wenger", "a la Fergusson".

Laszlo Boloni, un nume cu o carte de vizita care nu cred ca mai trebuie amintita. Desi a stat la Steaua doar 3 ani la apus de cariera, a castigat tot ce se putea castiga. Cifrele domniei sale in tricoul ros-albastru le reamintim. Pentru ca ne mandrim cu ele, pentru ca au o insemnatate aparte. Sunt cifrele unui gentleman, un adevarat domn care a dat eleganta legendei Steaua.

Steaua Bucureşti- 97 jocuri/24 goluri
o Campionatul României: 1984–85, 1985–86, 1986–87
o Cupa României: 1984–85, 1986–87
o Cupa Campionilor Europeni: 1985–86
o Supercupa Europei: 1986




fcsteaua.ro: Ce v-a determinat sa faceti pasul catre Steaua desi erati curtat de
multe echipe din tara, printre care si Dinamo sau Universitatea Craiova


Laszlo Boloni: Am ajuns la Steaua aproape fara sa vreau. Dupa Campionatul European din 1984, cand dl. Florin Halagian, antrenorul de atunci al Stelei- m-a cautat la Tg-Mures, am stat de vorba cu el mai mult din politete, fiindca il respectam, cum il respect si acum. Aveam o tactica: sa pun conditii atit de delicate, multe si scumpe, incat sa fie imposibil de acceptat.
Cind am fost invitat la Bucuresti, inca imi pastram calmul, dar m-am speriat la fata locului, cand am vazut ca toate conditiile mele puteau fi realizate. Sigur, lucrurile au decurs mult mai complicat, dar esentialul asta a fost: eram speriat. RECUNOSC, LA MOMENTUL RESPECTIV, NU SIMTEAM CA AVEAM IN FATA A DOUA ALEGERE , CA VALOARE, A VIETII MELE (PRIMA RAMINE SOTIA MEA)!
Astfel,am ajuns intr-un loc unde am petrecut zile minunate, luni minunate, ani minunati, intre oameni minunati.

fcsteaua.ro: Este adevarat ca la sfatul lui Mircea Lucescu ati ajuns la Steaua? Intr-un interviu dat de Lucescu, acesta spunea ca v-a sfatuit sa semnati cu Steaua pentru ca celor de la Dinamo le trebuiau un rival pe masura, iar venirea dumneavoastra insemna intarirea lotului Stelei. este adevarat acest lucru?

Laszlo Boloni: Prin 1983, traiam momente dificile cu ASA Tg Mures. Echipa nu mai era ce fusese, iar eu soseam la convocarile echipei nationale destul de "sifonat". Lucescu, intr-adevar m-a sfatuit sa vin in fotbalul "mare", dar nu a nominalizat nici o echipa pentru mine. Oricum, ASTA NU A JUCAT NICI UN ROL in plecarea mea de la Tg-Mures si sosirea mea la Steaua.

fcsteaua.ro: In ce relatii ati ramas cu fostii dvs colegi? Cu cine erati in relatii mai apropiate?

Laszlo Boloni: Urmaresc soarta fiecaruia fiindca prietenia si respectul meu pentru ei au ramas neschimbate. Sunt lucruri unice , de mare densitate emotionala in viata unui sportiv, a unui om, lucruri care nu se pot uita.
De pilda, in 2008, cind ma aflam la Sevilla ca sa imi "spionez" adversara din grupa UEFA -echipa mea Standard Liege cazuse cu echipa locala in aceeasi grupa- amintirile marii finale dintre Steaua si F.C.Barcelona m-au coplesit. Drept urmare,i-am sunat pe Gabi si pe Laca, si i-am felicitat pentru isprava lor...din urma cu 22 de ani. L-am sunat si pe Duca(Duckadam), dar nu mi-a raspuns. Cel mai mult vorbesc cu Tudorel, cu Gabi si cu Laca. Dar de iubit ii iubesc pe toti.

fcsteaua.ro: In anii 80, cum faceati sa ajungeti atat de repede la poarta adversa,
si cum reuseati sa inchideti atat de bine jocul atunci cand jocul o cerea?


Laszlo Boloni:Cred ca aveam o linie de mijlocasi iesita de comun,scuzati-mi lipsa de modestie, care stapinea la perfectie technica de a altera pasa scurta cu pasa lunga. Sa adaugam generozitatea si spiritul colectiv exceptional, pentru ca NOI AVEAM MARI INDIVIDUALITATI, NU INDIVIDUALISTI. Daca e sa glumesc putin, la gura pe care o avea Tudor si cu subsemnatul, nici nu prea se putea altfel.

Si inca ceva: eram inteligenti in joc, gaseam cu rapiditate solutii. In timpul meciului , vedeam desigur acelasi lucru ca adversarii nostrii, DAR IL VEDEAM MULT MAI REPEDE. Cu aceste calitati, practic jucam din maxim doua atingeri. Sa ma ierte driblangiii, dar numai cei mari pot juca astfel.

De ce ajungeam repede inapoi in aparare? Pentru ca eram "infometati" sa recistigam mingea, pentru ca detestam sa ne ia adversarul la pase. Ca sa reusim asta, alergam enorm. Toti! Daca unul se oprea, cei doi amintiti anterior incepeau cu latratul, ba chiar cu muscatul.

Formam -ca sa folosesc un cuvint care a facut cariera aici in Belgia- o banda de "salopari gentlemen", de "ticalosi rafinati", ca sa zic asa. Doamne, cit caracter avea echipa noastra!


fcsteaua.ro: Cum credeti ca ar fi aratat sportul romanesc, si in special fotbalul, fara fenomenul numit Steaua Bucuresti?

Laszlo Boloni: La fel cum ar fi aratat tenisul fara Tiriac si Nastase, canotajul fara Patzaichin, atletismul fara Szabo si Iolanda Balas, handbalul fara Gatu, gimnastica fara Nadia. La fel cum ar fi aratat Craiova fara Oblemenco si Balaci, Dinamo fara Dumitrache si Dinu, sau Pitestiul fara Dobrin. Adica, mult mai sarac.


fcsteaua.ro: Ce parere aveti despre afirmatiile lui Mircea Lucescu despre cele 4titluri pe care I le-a furat Steaua?


Laszlo Boloni: Lucescu are toata inzestrarea pentru a fi socotit nu un bun, CI UN MARE ANTRENOR: fin tactician,dotat cu un ochi deosebit, curajos, foarte bun pedagog,manager exceptional...La toate astea, cu timpul, s-a adaugat o experienta impresionanta. Am fost colegi de camera, pe cind jucam amindoi la echipa nationala,si ii sint recunoscator pentru ceea ce a facut pentru mine, fiindca e un om de la care ai ce invata.
Insa nimeni nu este fara greseala, nici macar el. E pacat ca, la nivelul sau, se autovictimizeaza atit de des. Mereu se plinge ca este furat de arbitri, iar frazele sale incep mult prea des cu "eu".
Bineinteles, respectul meu fata de el ramine neschimbat, insa cred ca ar fi fost si mai iubit, daca ar fi putut sa-si micsoreze cit de cit atitudinea putin egocentica.

fcsteaua.ro: Este real episodul in care Securitatea ( in primavara lui 1985) v-a scos un dosar, astfel incat sa fiti scos din fotbal (deci implicit sa fie slabita Steaua) , si numai la interventia lui Valentin s-au aranjat lucrurile?

Laszlo Boloni: Da, este adevarat, si chiar a reusit pentru ...zece zile. N-o sa intru acum in amanunte: o sa ofer mai multe detalii, intr-o carte pe care intentionez s-o scriu.
Va spun doar in linii mari: era momentul cind Steaua incepea sa se distanteze de Dinamo in campionat, iar in acea conjunctura mi s-a luat dreptul de joc. Sursele mele au spus ca securitatea s-a folosit si de un moment politic jenant de pe vremea aceea, care s-a petrecut in Canada. Cumplita a fost durerea mea: imi voi aminti mereu cum plingeam in camera hotelului unde locuiam. Trebuia sa ma intorc la Targu Mures, dar imi era frica s-o fac cu masina, asa ca am ales un tren de dimineata. O patrula militara m-a gasit pe peronul Garii de Nord si m-a condus la minisrul apararii, Constantin Olteanu.
In final , Valentin Ceausescu a intervenit pentru mine, si situatia s-a calmat...la suprafata.

fcsteaua.ro: Sunteti de acord cu aceasta placa tocita "Steaua echipa norocoasa' ?

Laszlo Boloni: Desigur, dar de ce va deranjeaza?! Doar stiti ca norocul il ajuta pe cei puternici.

fcsteaua.ro:Cum era Nea Emi ca antrenor? Cum de Steaua avea o aparare atat de ermetica desi Maestrul Emerich
Ienei spunea ca la antrenamente nici nu il interesa faza de aparare, ci numai pe atac se lucra?


Laszlo Boloni: Exceptional! Atita timp cit putem sa ne mindrim cu astfel de profesionisti, vom fi bogati! Avea cu totul alte metode ca Lucescu, dar eficacitatea ii era zdrobitoare. Dupa parerea mea , e un om si un antrenor " a la Wenger" sau "a la Ferguson".

Ce echilibru a creat! Daca la mijloc eram "infometatii", in aparare aveam niste "monstri": Iovan, Bumbescu, Barbulescu (nu inteleg ce "cauta" Belo=Beckenbauer printre ei). Un copil daca visa cu apararea noastra, nu mai dormea, de spaima, trei saptamani.

Nea Emi stia ca echipa contine si un Hegel, care facea ca "monstrii" cu "infometatii" sa se inteleaga de minune. Nu uitati ca mai era pe acolo si o "fiara" care sarea la o adica, un"Arogantul" care chiar daca era capabil s-o bage in ate ca nimeni altul, juca cu crampoane de aluminiu, iar in spate se afla un "Pindar".Apropo, daca nu stiti cine a fost Hegel, va poate explica Bumbi.

fcsteaua.ro: Cine era cel mai influent jucator in vestiarul Stelei?

Laszlo Boloni:Erau mai multi lideri in teren si in vestiar:Tudorel, Piti,Laca...cam astia. Poate ca pe unul l-am uitat.

Laszlo Boloni:: Va rog sa transmiteti pe site-ul dvs urarile mele de "La Multi Ani" miscarii Steaua dar si tuturor care sunt sustinatori ai fotbalului in general...dinanamovisti, rapidisti...tuturor!




armanovici

Scrisoarea mea din partea AISS pentru dl Boloni(click aici parola 1234)


Comemorarea Eroilor rugbysti - Padrese

https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
Meciul Urmator Clasament Lotul Steleihttps://fcsteaua.ro:/

STEAUA
Sambata, 13 Februarie 2010, https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
ora 20:30
Live text fcsteaua.ro
TV LIVE
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:

https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/

Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

VideoNews Videohttps://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/ Imagini Tracker
https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/
https://fcsteaua.ro:/ 1 https://fcsteaua.ro:/ 2 https://fcsteaua.ro:/ 3 https://fcsteaua.ro:/ 4 https://fcsteaua.ro:/ 5 https://fcsteaua.ro:/ 6 https://fcsteaua.ro:/ 7 https://fcsteaua.ro:/ 8 https://fcsteaua.ro:/ 9 https://fcsteaua.ro:/ Steaua https://fcsteaua.ro:/ Steme Steaua https://fcsteaua.ro:/ Supre fular 16 lei Vand Urgent! https://fcsteaua.ro:/ M U I E gigi https://fcsteaua.ro:/ Helsingborg - Suedia https://fcsteaua.ro:/ ce atmosfera!!!! https://fcsteaua.ro:/ Ultimul meci oficial al anului https://fcsteaua.ro:/ Camera stelista https://fcsteaua.ro:/ brad stelist https://fcsteaua.ro:/ brad stelist https://fcsteaua.ro:/ Vinde Pleaca MORI !!! https://fcsteaua.ro:/ Pleaca Din Ghencea !!! https://fcsteaua.ro:/ fcsteaua.ro checkered https://fcsteaua.ro:/ THE PRIDE OF ROMANIA https://fcsteaua.ro:/ cel mai tanar suporter aveam doar 6 ore de viata ....si eram deja stelist https://fcsteaua.ro:/ Jiji paparazzi https://fcsteaua.ro:/ 2 1 Cioban contestat la MLS CUP Cioban contestat la MLS CUP Cioban contestat la MLS CUP
https://fcsteaua.ro:/

https://fcsteaua.ro:/