Marcel Pușcaș despre privatizarea secției de fotbal Steaua

de | septembrie 23, 2015

In articolul Luminița de la capătul unei abrogări, vă spuneam că Dolce sport a publicat: „EXCLUSIV | Dezvăluiri | Avem documentele în baza cărora MApN a cedat stadionul Steaua în 1999. Citiți-le în premieră! Apar nume grele”. A doua zi, Marcel Pușcaș a acordat un interviu  la Dolce Sport pe această tema. Îl prezentăm și îl comentăm prin date istorice.

“Am vazut acele documente. Haideti sa va povestesc cum s-a facut privatizarea si ce este cu lista celor 109 membri pe care ati prezentat-o.

In 1997, vara, Ministrul Apararii, Victor Babiuc, a dat doua ordine: 1. ca pana la 15 decembrie Clubul Sportiv al Armatei Steaua sa respecte normele UEFA si LPF, anume sectia de fotbal sa se desprinda de clubul militar, pentru ca de exemplu nu putea juca o echipa a armatei in Liga Campionilor si 2. Reducerea efectivelor militare cu 15 la suta, ordin impus de NATO.

Pe 15 decembrie 1997, eu am venit pregatit cu planul, cu topometria din Ghencea. L-am luat pe Gatu, comandantul clubului, pe care eu l-am propus in aceasta functie, si am vrut sa mergem la Babiuc. Dar mi s-a spus ca este o petrecere la Armata si sa lasam dupa 1 ianuarie 1998.

Doar ca la inceputul lui 1998, in februarie, Babiuc pleaca, iar domnul Gatu s-a bucurat, fiindca dansul era impotriva privatizarii. Nimeni din club nu voia asa ceva. Si atunci Gatu a prins momentul potrivit si a spus ca trebuie sa plec. Cum? I-a pus pe subordonatii mei, care erau si ai lui, sa scrie despre mine ca sunt un dictator, ca nu ma mai suporta, ca nu se poate lucra cu mine. Si m-a dat afara. Gatu, pe care Babiuc il facuse comandant in 1997 la sugestia mea.

Insa peste 2-3 saptamani revine Babiuc. Cand a auzit asta, Gatu s-a speriat, pentru ca nu indeplinise ordinele din vara trecuta si a decis pana la urma ca Steaua sa se privatizeze. Asa au aparut acele documente, pe care le aveti. Acea privatizare s-a facut in doua saptamani, pe genunchi. Cu cine? Cine erau acei membri fondatori? S-a vazut citind lista pe care ati publicat-o. Foste glorii fotbalistice, muzicieni (domnul Horia Moculescu), oameni de mare calitate, dar nu oameni care sa asigure viitorul financiar al clubului.

Si toate acestea s-au vazut cativa ani mai tarziu, cand domnul Paunescu, cel care a fost ales presedinte al Consiliului de Administratie, a fost nevoit sa vanda echipa catre domnul Becali”, a spus Marcel Puscas pentru www.dolcesport.ro.

Pe lângă realități,  Pușcas are și inexactități, irelevante pentru a fi comentate, și un ghimpe împotriva celor care l-au demis. Documentele trebuie să vorbească. Totuși trebuie lămurite în acest context, cu date publice, niște aspecte esențiale.

Să trecem pe scurt în revistă evenimentele
  • POLITIC

La 12 decembrie 1996, Victor Babiuc este instalat Ministru al Apărării. Avea să conducă ministerul până în 11 februarie 1998. Dudu Ionescu a fost instalat, apoi, ministru, pentru perioada 12 februarie – 16 aprilie 1998, pentru ca Babiuc să revină pentru mandatul 17 aprilie 1998-13 martie 2000 din  guvernarea CDR (formată din PNŢ-CD, PD, PNL, PNL-CD).

Schimbarea puterii politice din 1996 a dus și la forţarea lui Ion Alecsandrescu de a ieşi la pensie, după două mandate de Șef al secţiei de fotbal CSA, 1982 – 1988 şi 1992 – 1996. Sfinxul, artizanul Stelei ’86 ,  a fost , pe românește, “dat afară”  de CSA. Noul Șef al secţiei de Fotbal CSA devenea fostul fotbalist al Stelei, Marcel Puşcaş. 

  • FINANCIAR

La sfârșitul anului 1996 era clar pentru toată lumea că Ministerul Apărării nu mai putea suporta Secţia de Fotbal, din cauze strict financiare.

Bilanțul financiar pe 1996 era dezastruos! “Din cele 10 miliarde lei (NR– aprox. 3,5 mil dolari/an) cheltuite de CSA, 4 miliarde lei aparțin fotbalului, doar pentru prime și salarii la 21 de persoane.” Salariu mediu de 190 mil lei de persoană, aprox 68.000 dolari/an. Să aveți termen de comparație, salariul mediu în 1996 era de 1.200 de dolari pe an!!!

Tranziția de la comunism la capitalism pe care o traversa România impunea o altă organizare a managementului pe baza economiei de piață și privatizarea secției de fotbal era singura soluţie acceptabilă. Încă din 1997 se căutau soluții de ieșire din impasul financiar și desprinderea fotbalului prin privatizare!

În 1997 comandantul CSA generalul Oțelea este înlocuit cu colonelul Cristian Gațu.Am preluat clubul Steaua pe minus 7 milioane de dolari“, a declarat Gațu într-un interviu pe 20 august 2015. Adică o gaură cât cheltuielile pe 2 ani !

  • TRECEREA CSA – AFC

Mulți pun pe seama lui Babiuc trecerea secției de fotbal la AFC, dar e fals. Ea s-a înfăptuit sub scurtul mandat al ministrului Dudu Ionescu ( 12 februarie – 16 aprilie 1998) !

Între 12 februarie 1998 – 16 aprilie 1998, Ministrul Apărarii a fost Dudu Ionescu

  • Pe timpul lui  Dudu Ionescu, Marcel Puşcaş este destituit în martie 1998. Cristian Gaţu, comandantul CSA: „Consiliu de conducere a hotărât – luând în considerare scandalul declanşat în presă pe tema formei de separare a secţiei de fotbal, de clubînlocuirea domnului Marcel Puşcaş din funcţia de preşedinte al Secţiei de fotbal.”

  • Tot atunci, Tică Dănilescu a fost instalat în locul lui Pușcaș ca preşedinte al Secţiei de Fotbal CSA   și se afla în această funcţie în momentul realizării separării! (ambii sunt in imaginea de sus)

ÎMPORTANT DE REȚINUT: 

  1. Pe timpul ministrului MApN Dudu Ionescu  (12 februarie – 16 aprilie 1998), a fost demis Marcel Pușcaș, iar comandantul CSA Cristian Gaţu și preşedinte al Secţiei de Fotbal CSA Tică Dănilescu au fost cei care a condus intreaga operațiune  de trecere oficială a secţiei de fotbal CSA” la Asociația non-profit Fotbal Club Steaua București (AFC SB), pe data de 9 aprilie 1998! Cei trei au aprobat: Dudu Ionescu, Cristian Gaţu și Tică Dănilescu. Evident și cu avizul primului ministru Victor Ciorbea (12 decembrie 1996 – 17 aprilie 1998). Altfel NU SE PUTEA, nici legal, nici formal!
  2. Pe lista celor 89 de membri fondatori (semnați) ai Asociație Fotbal Club Steaua București (AFC) sunt: Comandantul CSA Cristian Gaţu și Preşedintele secţiei de fotbal CSA Tică Dănilescu.
  3. Pe lângă obligativitatea de a respecta normele UEFA si LPF cerută în 1997, secția de fotbal era în pragul falimentului și devenise o “gaură neagră” în bugetul țării. Trebuia urgent externalizată! Ceea ce s-a și intâmplat! Nu este opinia autorului ci sunt dovezile “scripta manent” ale perioadei de atunci.
  4. Cei implicați la vârf vorbesc de PRIVATIZAREA secției, nu de ÎMPRUMUT sau dare în ADMINISTRARE!
  5. Toate documentele și aprobările din perioada 1997 – 1999 sunt la MApN și CSA. Nu aveau cum și de ce să ajungă și la SC FCSB SA.

XRay

7 comentarii la „Marcel Pușcaș despre privatizarea secției de fotbal Steaua

  1. empyro

    in lipsa ordinului ministerial, toate discutiile sunt de sisif. In toate cazurile lucrurile devin din ce in ce mai evidente in ceea ce priveste privatizarea efectiva din 1998 si nu prea vad motive “juridice si temeinice” de indoiala asupra “legalitatii”, in ciuda a ceea ce declara multi fara nici cea mai mica baza, incepand cu Puscas, continuand cu “fanii” lui becali si terminand cu peluza de “specialisti si juristi”, de la miazazi.

  2. xray Autor articol

    Mihai Stoichiță a făcut o glumă pe seama acestui subiect, despre care spune că este unul fabricat fără rost de cei de la Armată.

    Asta cu Armata și Steaua, sau cu suporterii Stelei e cam așa. E ca și cum ai spune că asta e nevastă-ta, dar peste vreo 15 ani după un mariaj lung, să spui că nu mai e ea nevasta ta.

    Ai stat cu ea în pat atîta timp și deodată nu mai e nevastă-ta că nu mai ai tu chef. Asta exact așa e. Nu știu de ce fac asta cei de la MApN. Dar nici suporterii nu prea sînt de înțeles.

    Toate astea se răsfrîng asupra jocului echipei. Nici un joc nu mai e ușor pentru Steaua. E aproape de primul loc pentru că sînt echipe foarte slabe. Îi sfătuiesc să se gîndească bine să vadă ce cumpără la iarnă dacă vor să se gîndească la Ligă“, a zis Mihai Stoichiță la Digi.

Lasă un răspuns