Liţă Dumitru: “La Steaua am trosnit doar un meci pe bani”

de | octombrie 4, 2015
Dezvăluirile lui Liţă Dumitru despre blaturile din perioada comunistă: „La Steaua am trosnit doar un meci pe bani”

„Şi încă vreo patru pe prietenie”, recunoaşte Ion Dumitru într-un interviu uluitor despre lumea fotbalului românesc din anii 70. De aranjamente nu scăpau, după cum veţi citi mai jos, nici măcar derby-urile Dinamo – Steaua.

Episodul de astăzi din serialul „Blaturile fotbalului” îi dă cuvântul unui fotbalist uriaş: Ion Dumitru. Emblematic pentru Rapid şi Steaua în anii 60-80, socotit unul dintre cei mai buni jucători ai fotbalului nostru, Liţă poartă în spate şi bagajul unui număr uriaş de poveşti şi legende ţesute de suporteri. În episodul de săptămâna trecută am relatat cum Constantin Teaşcă, antrenorul Stelei în sezonul 1974-1975, le-a adus unor jucători-simbol ai roş-albaştrilor, Liţă şi Iordănescu, acuzaţia că vindeau meciuri. Interviul de faţă confirmă, fie şi în parte, suspiciunile. Blaturi, bani negri, antrenori puşi de poeţii de curte ai regimului şi daţi afară de jucători, miniştri care-i pedepseau pe fotbalişti trimiţându-i să dezgroape morţi, totul se regăseşte într-un dialog în care acuzaţiile, explicaţiile şi scuzele se amestecă, uneori, aproape incoerent.

-Domnule Dumitru, regretatul Teaşcă vorbeşte, în cartea „Păpuşarii”, despre blaturi pe care dumneavoastră şi Iordănescu le făceaţi în sezonul 1974-1975…
-Dom’le, Teaşcă a fost omul sistemului! Adrian Păunescu, Dumnezeu să-l ierte, şi Eugen Barbu, care a murit şi el, veneau şi-l impuneau pe Titi Teaşcă antrenor la cluburile mari.

-Şi la Dinamo, la Craiova, la Steaua?

-Şi la Galaţi! Peste tot.

„Eu l-am dat afară pe Teaşcă de la Steaua!”

-Sunteţi acuzaţi, dumneavoastră şi Iordănescu, de faptul că nu voiaţi să jucaţi.

-Nu că nu voiam să jucăm… Teaşcă a dat versiunea lui, ajutat foarte mult de Dan Claudiu Tănăsescu. Spunea că nu ştim niciunul să batem penalty. I-am zis: „Bate dumneata!”. Băga mâna în gheată să ne arate. Păi, dacă bagi mâna în gheată, n-ai nicio şansă să ne înveţi pe noi! Teaşcă a venit la o echipă bine organizată şi a construit fântână arteziană în cabină. A început să înjure pe toată lumea şi să-i facă pe toţi… Ne jignea pe toţi, spunea că nu ştie nimeni fotbal în afara lui. Ne-a cumpărat pixuri şi caiete şi a făcut şedinţă despre fotbal. La un moment dat, din 40 de jucători, dormeau 35! L-a prins pe Ţiţi Dumitriu: „Ce faci, mă?”. „Păi, bre, nea Titi…”. „Ieşi, în p… mă-tii, că nu-ţi place fotbalul!”. După o lună rămăsese cu cinci inşi la pregătire! Deci, nea Titi n-avea nicio legătură… Revolta mea şi a lui Iordănescu a fost că am văzut că nu are dreptate.

-Luaţi bani, împreună cu Iordănescu, pentru a trânti meciurile? Un 1-3 cu Dinamo, în Ghencea, şi un 6-2 ciudat cu Galaţi, tot acasă…

-Teaşcă avea ce-avea cu Dumitru, nu cu Iordănescu. Venea şi ne ţinea în şedinţă câte o oră şi jumătate. Îi spuneam: „Nea Titi, lasă’ne, dracu’, în pace, că ne-ai înnebunit, hai să mergem la antrenament, că am obosit!”. Sau ne spunea că Steaua o să fie o stea în constelaţie… „Bre, nea Titi, jucăm cu Bölöni, spune-mi ce trebuie să fac, fratele meu, lasă-mă, dracu’, cu constelaţia dumitale!” Ce ne interesa? Şi nu-i convenea. Mai ales că eu aveam intrare la ministrul Ion Coman sau Ion Gheorghe. El a fost convins că de la Steaua l-a dat afară Liţă Dumitru. Şi eu l-am dat afară, pentru că nu avea legături cu fotbalul!

„Tovarăşe colonel, a venit Galaţiul, să le dăm meciul!”


-Revenind… La jocul cu Galaţi, care trebuia „trântit”, spune că v-a scos din teren, ca să vă facă de râs.

-El nu putea să mă scoată pe mine din teren. De la 2-0 pentru Galaţi, ministrul Coman (N.R.– generalul Ion Coman, ministru al apărării naționale, 1976-1980) a intrat în cabină şi… Mie, Coman  îmi spunea „Liţă”. Când îmi spunea „Tovarăşu’ Dumitru”, mă p… pe mine, înţelegi?

-Era de rău…

-‘ai de p… mea! Am dezgropat morţi la Steaua! Eu cu Florică Voinea şi cu Iordănescu! Am dezgropat morţi la Steaua, la cimitirul Bellu!

-Incredibil! Când asta?

-Am dezgropat morţi! Eu cu Florică Voinea şi cu Puiu. Că s-a supărat ministrul pe noi!

-Cine, Coman?

-Da, Coman. Şi îţi spun şi cu Galaţiul cum a fost. Când a venit ministrul la noi, la cabină, la 2-0 pentru ei, şi a spus: „Tovarăşul Dumitru, alo, tovarăşilor, vă rog să reţineţi! Până mă sui sus, la tribună, să se facă 4-2! Dacă nu se face 4-2, dezgropaţi morţi!”. Pe viaţa mea că aşa a spus! Mamă-mamă… Şi am ieşit, am făcut 4-2. La 4-2, pe cine a schimbat Teaşcă? Pe Liţă Dumitru! Ca să demonstreze la populaţie că Liţă Dumitru a aranjat! Nu este adevărat! Era printre ultimele meciuri ale lui Teaşcă. Ne săturaserăm de el. I-am spus colonelului Florescu, care era şeful secţiei de fotbal:Tovarăşe colonel, a venit Galaţiul, să le dăm meciul!„. „Băi, sunteţi nebuni, daţi-vă dracu’ de tâmpiţi!”. Nu era aranjamentul meu, la mine a ajuns… N-am fost eu cel care a aranjat, dar mi-au spus şi mie şi i-am spus colonelului Florescu: „Uitaţi, aşa, aşa…”. Mi-a spus: „Sunteţi nebuni, nu încercaţi aşa ceva, că intraţi la puşcărie!”. Totuşi, majoritatea jucătorilor au complotat şi au spus: „Pierdem meciul!”. Dar când am văzut 0-2 – Galaţiul erau slabi de tot – şi cum s-a comportat lumea atunci, am ieşit afară după pauză şi în cinci minute, zece minute, cât a durat, că ministrul s-a dus pe jos înapoi, la tribuna oficială, s-a făcut 4-2. Atunci l-a scos pe Dumitru. Trebuia să ies, că era antrenorul meu. Dacă eu rămâneam la Steaua, nu apuca Teaşcă să scrie Păpuşarii! Dar am plecat la Timişoara… De ce nu a scris de Iordănescu rău de tot?

-De ce?

-Păi, Iordănescu era la Steaua, de-aia!


„Meciul trosnit a fost cu Farul, la ei. Dar eu cu Iordănescu n-am fost cei mai slabi de pe teren”
Liţă Dumitru despre singurul meci despre care spune că l-a „trosnit” pe bani la Steaua

„Am dezgropat morţi la Steaua! Eu cu Florică Voinea şi cu Iordănescu! Am dezgropat morţi la Steaua, la cimitirul Bellu, că se supărase ministrul pe noi!”

Liţă Dumitru despre furia ministrului Coman, când steliştii erau prinşi cu aranjamente

„Eu, personal, am plecat de la Steaua pentru aceste combinaţii! Eu m-am certat cu Iordănescu pentru că meciul ăla de la Târgovişte a fost aşa cum a fost…”

Liţă Dumitru despre titlul pierdut în 1980, în ultima etapă


Radu Nunweiller, omul de legătură

-Revenind la meciul cu Galaţi… Omul cu geanta de bani stătea între soţiile a doi fotbalişti înrudiţi…
-Deci… Banii n-au fost la nicio nevastă, banii… Ştia şi colonelul Florescu de ei, nu era vreo problemă să fi stat la vreo nevastă… Nevastă-mea nici nu venea la meciurile mele! Teaşcă a fost un vagabond şi a minţit de-a rupt! Deci, eu nu am fost un trosnitor! Eu am luat o singură dată bani pentru un joc, iar celelalte, încă vreo patru, am făcut mai mult pe prietenie, altceva, nimic!

-La ce meci aţi luat bani?

-N-am mai trosnit în continuare, pentru că, dacă aş fi făcut‑o, mi-ar fi fost ruşine de oameni. Dar aici am fost obligat.

-Dar la ce meci a fost pe bani?

Pe bani a fost o dată, cu Farul. Atât!

-Şi celelalte… Cum, pe prietenie? Adică veneau ăia şi…

-Eu eram prieten cu Radu Nunweiller. Eu jucam contra lui Dinamo. Împărţeam banii cu Radu. Câştiga Radu, îmi dădea primă mie. Câştigam eu, îi dădeam primă lui Radu. Eu nu am fost un trosnitor, că dacă eram un trosnitor… Mi-am văzut de treaba mea.

„Cum se procedează de obicei…”

-Păi, şi atunci, de unde v-a ieşit faima asta?
-Ce faimă?

-De „trântitor”.

-Am pierdut cu 4-0 la Târgovişte (n.r. – în 1980, titlu pierdut la golaveraj în faţa Craiovei). Păi, să-l întrebi pe ministru, pe cine a vrut să bage atunci în puşcărie, după Târgovişte?

-Pe cine?

-Întreabă-l tu. Eu nu mai eram la Steaua când… Eu, personal, am plecat de la Steaua pentru aceste combinaţii! Întreabă-l pe Anghelinei! Eu m-am certat cu Iordănescu pentru că meciul ăla de la Târgovişte a fost aşa cum a fost… Am intrat în cabină şi i-am înjurat pe toţi şi le-am spus că meciul cu Timişoara îl vom pierde sută la sută, după ce-i bătusem cu 7-0!

-Când le-aţi spus?

-Înainte de meciul de la Craiova. După meciul de la Târgovişte. Dar nu mă întreba pe mine. Întreabă-l pe ministru (n.r. – Constantin Olteanu). Să spună. De ce i-a dat afară pe Iordache, pe Marin Florin, pe cine-a mai fost? Eu plecasem de la Steaua. De ce i-a dat afară? El, mare ministru, nu era în stare… L-a chemat pe Marcel Răducanu şi l-a băgat în sperieţi, de a rămas ăla în străinătate. E un sclerozat. N-am nici o treabă. N-am vândut la Steaua decât un singur meci! Atât! Restul, ce spune el… Cu Târgovişte, Liţă Dumitru a plecat din cauza asta de la Steaua! N-a trântit Iordănescu, n-a trântit Iordache, n-a trântit Florin Marin, n-a trântit nimeni, pe mine nu mă interesează nimic! E treaba lor ce-au făcut!

-Şi la meciul ăla „trântit” cu Farul…

-La ei acasă… Am mâncat bătaie. Dar eu cu Iordănescu n-am fost cei mai proşti de pe teren!

-Cum s-a făcut?

-Cum se procedează de obicei!

„Un singur meci! Altceva, nimic, nimic!”

-Steaua nu mai avea miză…
-Nu mai avea importanţă. Farul, dacă bătea, se salva de la retrogradare. Un singur meci! Altceva, nimic, nimic! Pot să spună ei ce vor. Eu n-am fost un trosnitor, eu am jucat fotbal adevărat. Am făcut marea greşeală că am plecat de la Steaua. Dacă nu plecam de la Steaua, nu avea nimeni… Şi cariera mea fotbalistică era alta. Şi ca antrenor, de asemenea era alta. Dar, plecând la Timişoara, şi la Timişoara n-am jucat decât un an şi jumătate în Divizia A… În timpul ăsta m-au bombardat Claudiu Tănăsescu şi Teaşcă în ziare. Numai vagabond şi trosnitor şi nenorocit… Eu nu am trosnit nicio Cupă la Steaua, eu am jucat numai la superlativ şi sunt mândru că am jucat la Steaua şi că am avut conducători ca Olteanu numai trei luni, pentru că nu avea nicio legătură cu fotbalul. După aia am plecat, şi mare greşeală am făcut. Că l-aş fi convins că am valoare. Am plecat de la Steaua să le demonstrez că eu duceam echipa în spate. Şi, culmea-culmilor, le-am spus: cinci ani după ce plec nu mai fac nimic, şi aşa a fost. Şi mai am mândria asta, că dintre toţi fotbaliştii care au fost la Steaua, numai Liţă Dumitru a fost ales de două ori consecutiv cel mai bun fotbalist al campionatului.

-Bine…

-Am vrut să scriu o carte şi eu, mă-nţelegi? Dar eu nu ştiu să scriu o carte. M-am tot rugat de unii şi de alţii. De ce nu apare cartea asta? Să scriu şi eu de Teaşcă, de Eugen Barbu, de Tănănescu, de toată lumea! Şi meciuri trosnite de echipa mea, când eram la Steaua!


„Eu eram prieten cu Radu Nunweiller. Eu jucam contra lui Dinamo. Împărţeam banii cu Radu. Câştiga Radu, îmi dădea primă mie. Câştigam eu, îi dădeam primă lui Radu”
Liţă Dumitru despre blaturile „pe prietenie” cu Dinamo

„Meciul cu Târgovişte l-a vândut toată echipa”

Fost ministru al Apărării în perioada 1980-1984, generalul Constantin Olteanu mai este încă supărat pe Liţă Dumitru pentru faptele sale la Steaua. Demnitarul replică dur: „Meciul de la Târgovişte l-au vândut toţi! Toată echipa! Au pierdut cu 4-0 pentru a câştiga Universitatea Craiova campi­onatul la golaveraj„.

Un sâmbure de adevăr pare să fie, însă, în pledoaria lui Liţă: „Cu Iordănescu am avut discuţii. Fusese contactat de la Târgovişte. N-a informat clubul din proprie iniţiativă, eu am fost anunţat de cei de la Contrainformaţii că primise un telefon de acolo. L-am chemat şi l-am întrebat, mi-a confirmat că-l sunase unul, Ionescu, dar mi-a spus că a fost o discuţie oarecare. N-am avut însă elemente concrete, aşa că am oprit ancheta. Dar după acel episod am schimbat aproape toată echipa. N-avea niciun rost să continuăm aşa„.

Olteanu are şi alte nemulţumiri: „Să explice Liţă cum a jucat în finala de Cupă pierdută cu Poli şi cum a plecat la ei a doua zi! M-am trezit cu telefon de la Timişoara, de la primul secretar Petre Dănică. Mi-a spus: «Tovarăşe Olteanu, îl am lângă mine pe Liţă, vă rog să-i daţi dezlegarea pentru Poli!». L-am avertizat că Liţă e cadru militar şi jucător sub contract cu Steaua şi că, dacă nu se întoarce de urgenţă, va fi declarat dezertor. Până la urmă, l-am lăsat să plece, am făcut schimb de jucători, dar le-am spus: «L-aţi luat pe dracu’ în casă!». Ce-a făcut Liţă acolo, se ştie… Le-a luat banii şi atât„.


„Iordănescu fusese contactat de la Târgovişte. Eu am fost anunţat de Contrainformaţii. Pe urmă am schimbat toată echipa”
Constantin Olteanu, ministru al Apărării între 1980 şi 1984.

„Să spună ministrul Olteanu! De ce i-a dat afară pe Iordache, pe Marin Florin, pe cine-a mai fost? Eu plecasem de la Steaua. De ce i-a dat afară?”

Liţă Dumitru despre felul în care Steaua a pierdut titlul în 1980.

( N.R. – Am publicat interviul cu generalul Constantin Olteanu în articolul: Mit și adevăr: Generalul Constantin Olteanu, omul care a construit Steaua ’86 )

Interviu realizat și publicat de Prosport în data de 18 apr 2011

Nota Redacției

Blaturile și vâzarea de meciuri din perioada 1975-1984 au fost confirmate în interviuri publicate și pe fcsteaua.ro de generalul Constantin Olteanu, ministru Apărarii și de Valentin Ceaușescu. La ele au participat și jucători și generali.

„Unii generali din Armata doreau sa castige ca si cei de la Interne, adica prin orice mijloace. M-am opus”, Valentin Ceaușescu.

XRay

3 comentarii la „Liţă Dumitru: “La Steaua am trosnit doar un meci pe bani”

  1. virgil

    Minte cu nerusinare. Nu el l-a dat afara pe Teasca, ci faptul ca Teasca nu vroia sa-l bage in echipa pe Lacatus.
    In ce priveste meciurile trucate de Lita, eu stiu ca a trosnit meciul din finala Cupei Romaniei cu Poli Timisoara. Dupa care a plecat la Poli.
    Sa-i fie rusine ca recunoaste, mai bine ar fi tacut!

    1. xray Autor articol

      @piece-of-mind.

      Corectă observația!
      Teașcă a antrenat Steaua între 1974–1975, iar Lăcătuș avea pe atunci 10-11 ani 🙂
      Nu l-a prins pe Lăcătuș la Steaua nici Liță Dumitru (1972–1980). Fiara a venit după trei ani, în 1983.
      Poate Virgil s-a gândit la Halagian, care a stat doar în 1984, când era Lăcătuș. Dar eu nu știu de conflictul Halagian – Lăcătuș.

Lasă un răspuns