FCSTEAUA.RO

Less Hate, More Speech

Cătălin Tolontan, publică un editorial interesant pe tema „ura și violența de limbaj” din comentariile cititorilor pe internet.

Îl supunem atenției și  dezbaterii cititorilor fcsteaua.ro, pentru că limbajul civilizat pe site-ul roș-albastru  este dezideratul majorității covârșitoare a suporterilor steliști care îl accesează și se exprimă în comentarii.


Cătălin Tolontan, luni, 12 octombrie 2015
10 EXEMPLE DE MODERARE PE BLOG. DE ASTĂZI PUTEȚI COMENTA FĂRĂ LOGIN
Ce va putea fi postat și ce nu în comentariile de pe tolo.ro

SCURTĂ INTRODUCERE.

Mai multe publicații internaționale au blocat zona de comentarii de pe siteurile lor. Reuters, Popular Science sau Chicago Sun-Times au renunțat la comentarii și n-au revenit asupra deciziei.

”Nu a fost o hotărîre ușor de luat. Dar comentariile necivilizate nu doar că-i polarizează pe cititori, ci modifică însăși opinia cititorilor asupra știrii în sine. Ajungem la situația ca adevărul științific să fie contestat într-o manieră cinică”, au explicat cei de la Popular Science. ”Ni se diminuează, astfel, capacitatea de a ne face meseria”, au recunoscut ei.

USA Today a retras comentariile de pe una dintre secțiunile de sport ale siteului.

Toți, public, jurnaliști, parteneri, sîntem afectați de revărsarea de ură din subsolul articolelor. Toată lumea, peste tot în lume.

Gazeta a ales să nu blocheze comentariile. Prețul libertății de exprimare e, uneori, disconfortul, exagerarea și atacul nedrept. Dar am făcut altceva. Împreună cu think-tank-ul Median Research Centre și cu două universități din Bergen și Budapesta am devenit parteneri pentru un proiect de cercetare științifică despre toleranță, în care comentariile articolelor de pe internet sînt una din sursele de date.

Proiectul se numește Less Hate, More Speech și v-am mai vorbit despre el.

Vreme de două săptămîni, pe acest blog comentariile au fost condiționate de înregistrarea cu login. Acum trecem la următoarea etapă.

DO – DON’T.

De astăzi, comentatorii nu trebuie să se mai înregistreze. Puteți comenta fără nici un login. Dar comentariile vor fi moderate de aceeași echipă care face și moderarea pe gsp.ro.

Oamenii aceștia au fost pregătiți cîteva luni și, fără a fi infailibili, sînt buni în ceea ce fac.

Ideea de bază: încurajăm polemica, critica, disputa inteligentă, amuzantă și chiar acidă, dar descurajăm violența de limbaj. Nu admitem insultarea grupurilor vulnerabile, rasismul, xenofobia și discriminarea.

Cele mai utile sînt exemple de ceea ce se va întîmpla în comentariile de pe blog. Așadar:

@1. Nu pentru „Hai sa mergem peste el și aplicăm niște măsuri… corective să-l convingem :))) pentru că e un îndemn la violență, dar Da pentru:  ”Să scriem la primul meci oficial… un banner cât toată peluza”.

@2. După aceeași logică, Nu pentru „La câte-a făcut, ăsta merită împușcat în cap”. Însă Da pentru: ”La câte-a făcut, locul lui e la închisoare”. Opinia ta despre cineva poate fi aceea că merită să facă închisoare, dar e un îndemn la violență și o amenințare să consideri că merită lovit, bruscat sau împușcat.

@3. Nu pentru „Să luăm de la gura românilor și a europenilor ca să le dăm sălbaticilor ăstora? Europeanul să muncească doar ca să țină în cârcă spurcăciunile astea? De ce nu-i ajuta țările arabe bogate, mari exportatoare de petrol…”. De ce un asemenea comentariu va fi moderat? Pentru că e o etichetare xenofobă. Refugiații sînt asimilați unor ”sălbatici” sau insultați drept ”spurcăciuni”.
Îți poți exprima, evident, opinia împotriva acceptării refugiaților, în termeni fermi, dar democratici:
Să luăm de la gura românilor și europenilor ca să le dăm ăstora? Europeanul să muncească doar ca să-i țină în cârcă? De ce nu-i ajuta țările arabe bogate, mari exportatoare de petrol…”.

@4. Nu vor fi permise comentarii de genul: „Circul ăsta cu paradele gay trebuie interzis, punct. Afară, afară cu butt-f&k3rii din țară! :)))”. Este o diferență între a spune că nu ești de acord cu ceva și a spune că trebuie interzis. Dreptul la protest e un drept legal.  Nu poți instiga la negarea unor drepturi. 
Dar ai tot dreptul să nu fii de acord cu mișcarea gay și să-ți exprimi dezaprobarea: ”Eu nu-nțeleg de ce trebuie să se dea în spectacol, să facă ce vor la ei acasă, da’ să mă lase pe mine-n pace!”. Un asemenea comentariu nu va fi moderat, chiar dacă autorul blogului sau moderatorii au altă opinie.

@5. Vor fi moderate comentariile precum acesta: „Cine nu vrea să vorbească română să se tireze nene în altă parte, asta e țara noastră! ROMÂNIA! Ia să vină să zică statul așa și să vezi cum se gândesc mai bine părinții copiilor unguri înainte să le interzică să vorbească limba țării în care trăiesc”. Poți să fii cetățean român vorbind altă limbă acasă și instigarea la încălcarea acestui drept nu este acceptabilă.
Desigur, poți crede că ”Nu-i normal să nu vorbești limba română. Poate s-or gândi părinții copiiilor unguri mai bine înainte să le interzică să vorbească limba țării în care trăiesc”. Acest comentariu nu va fi moderat.

@6. „Hai marsh că urmează meciul cu noi și iar va batem de va kkti pe voi” va fi moderat. ”Marș” este o formă de dezumanizare, iar kkt este o abreviere evidentă a unui cuvînt folosit ca o insultă. În schimb, un comentariu de genul Hai las-o moartă că urmează meciul cu noi și iar vă batem de nu vă vedeți ” va fi acceptat.

@7. „Știm cu toții că ești un cretin cu IQ sub-zero și un autist, oprim discuția aici”. Va fi moderată pentru că e o insultă foarte dură, care jignește nu doar pe cel căruia i se adresează, ci și persoanele cu anumite afecțiuni sau dizabilități. E clar că n-ai habar de ce vorbești, ești zero pe pămînt, oprim discuția aici”, este un atac acceptat.

@8. „Păi logic că și-au luat m00e. O adunătură de handicapați care ne fac mereu de c@c@t” va fi moderat pentru că asemenea codificări m00e, c@c@t sint parte, doar aparent mascata, a unui limbaj extrem de vulgar. Iar ”handicapati” este o etichetare.

@9. „Serena Williams bărbatul a câștigat, ce surpriză! La ce nivel de testosteron are, muierea bărbat trebuia de mult mutată la turneul masculin” va fi moderat. Pentru că este o negare a identității de femeie a sportivei. Nu e doar o comparație gen ”muierea cu mușchi de bărbat”, acidă, însă acceptabilă, ci ceva mult mai ofensator. Iar dacă ai afirma că ”Serena Williams s-a dopat”, asta este o calomnie, pentru că susții o faptă neprobată. Calomniile sînt moderate.

@10. „Asta e valoarea ei! Simona Halep, lasă-te de sport și la striptease cu tine. La asta se pricep toate femelele”. Este o formă  de comentariu foarte virulent care, practic, reduce femeile doar la valoarea lor sexuală. Va fi moderat. În schimb ”Simona Halep, lasă-te de sport!” sau ”Tolo, lasă-te de presă că nu știi nimic” nu va fi moderat pentru că e o judecată de valoare tranșantă, însă pe deplin civilizată.

Dacă vi se par prea multe reguli, gîndiți-vă la un singur lucru.

New York Times, un ziar cu un prestigiu care nu mai are nevoie de nici o recomandare și cu o gamă de resurse nepereche în media mondială, nu permite comentariul decît pe aproximativ 25 de articole, dintre sutele de opinii, știri, reportaje și interviuri pe care le publică zilnic.

Preluare de pe tolo.ro


Nota Redacției

Proiectul Less Hate, More Speech analizează rolul pe care elitele politice și mass media îl joacă, intenționat sau nu, în reducerea sau promovarea discursului anti-democratic și intolerant în rândul cetățenilor. Un grup internațional de cercetători în domeniul științelor sociale se implică în elaborarea și implementarea unor experimente online, sondaje trans-naționale și analize de conținut ale comentariilor pe platformele media online. Scopul este de a înțelege mai bine care sunt factorii ce influențează tonul discuțiilor în România și contribuie la diferențele sau asemănările între România și Norvegia în reacțiile cetățenilor la diferite cadre discursive sau semnale din partea elitelor.

Proiectul are și o componentă aplicată, care-și propune să stabilească în ce măsură se poate schimba tonul discuțiilor de zi cu zi, către un discurs mai tolerant, inclusiv și pro-democratic, într-un mediu frecventat de sute de mii de cetățeni.

Sursa: lesshate.openpolitics.ro

XRay

Exit mobile version