Legenda Iosif Rotariu: “Eu am fost chiar membru fondator al noii echipe în 1998. Echipa care joacă acum e Steaua. Păi, vii acum şi spui că ţi-a fost furată?”

de | noiembrie 15, 2016

Pe 14 noiembrie 2016, fostul mare stelist și internaţional Iosif Rotariu a fost invitatul lui Andru Nenciu la o emisiune specială ProSport LIVE.

O scurtă prezentare a legendei Iosif Rotariu


Un remember pentru cei care poate au uitat, dar și pentru cei tineri care încă nu știu. Născut la 27 septembrie 1962 in localitatea Prigor (Caraş-Severin), Iosif Rotariu a apărat culorile Stelei timp de 6 ani, între 1986-1990 și 1997-1998, ridicând ștacheta “de Steaua” pe postul de mijlocaș central. În divizia A, mijlocașul bănățean a îmbrăcat de 114 ori tricoul Stelei, a marcat 32 goluri, fiind invincibil în 104 partide consecutive (1986-1989).

Roti a fost adus în Ghencea de Ion Alecsandrescu, “Sfinxul”, artizanul echipelor care au dominat anii 1985-1997. În 1986, la Steaua, pe posturile de mijlocași centrali jucau Tudorel Stoica și Boloni, “senatori de drept”. Însă Loți era pe picior de plecare în străinătate și trebuia să fie înlocuit. Cel ales  a fost Iosif Rotariu, adus de la Poli Timișoara, care în 1986 tocmai retrogradase a doua oară din divizia A, după 1983. Deci și pe acea vreme se căuta valoarea individuală, nu conta echipa în care evolua.

Rotariu a fost descoperit de ochiul Sfinxului, care a inlocuit legenda Böloni, plecat în 1987, cu un jucător de 24 de ani retrogradat de două ori cu Poli Timișoara. Cuplul Stoica-Böloni era punct fix, așa că Rotariu a fost integrat în echipă mai întâi pe postul de fundaș stanga, după renunțarea la Bărbulescu și evoluțiile slabe ale lui Weisenbacher (ca traseu, un alt mijlocaș timișorean, și el retrogradat sportiv, Ov. Popescu, își face loc în echipa lui Reghe ca fundaș dreapta, tot conjunctural ca Roti). În sezonul 1986-87, “retrogradatul” cu Poli, Rotariu, câstigă cu Steaua campionatul.

În sezonul 1987-88, Rotariu joacă 29 de meciuri, înscrie 6 goluri și castigă iar titlul cu Steaua. Böloni pleacă, iar Rotariu devine omul de bază de la mijlocul terenului, ca mijlocaș defensiv. Venirea lui Hagi și Ungureanu au reconfigurat Steaua care câstiga titlul și în sezonul 1988-89, cel mai bun din cariera lui Roti. Joacă 30 de meciuri și inscrie 16 goluri, în conditiile in care ofensiva se baza pe Hagi, Lăcătuș, Stoica, Piturcă, Ilie Dumitrescu și Balint. Cele 16 goluri marcate de un mijlocas defensiv, cel care “distruge”,  vorbesc de la sine despre forța Stelei. În cele 34 de meciuri din divizia A, Steaua a înscris 121 de goluri, record all time din istoria roș-albastră.

Hagi, Rotariu, Ungureanu

În 1989, Steaua cu Rotariu a ajuns să domine iar Europa la vârf. Meciuri de povestit nepoților, care au culminat cu semifinala contra Galatasaray AŞ si accederea în finala Cupei Campionilor Europeni unde, din păcate, a pierdut în fața marelui AC Milan.

AC Milan – Steaua 4-0, 1989

Steaua 1989

În perioada lui Rotariu, 17  august 1986 – 9 septembrie 1989, Steaua a realizat cea mai lungă perioadă de invincibilitate în Divizia A din Europa. 104 partide fără înfrângere!

Campionatul Mondial din Italia 1990 a fost zenitul carierei pentru Rotariu. Cu nea Imi pe banca tehnică, Rotariu a fost integralist in toate cele 4 meciuri și a ținut mijlocul echipei naționale considerate drept una din cele mai bune din istorie.

Partida cu Argentina lui Maradona este etalonul internațional al lui Rotariu. Meciul a fost memorabil și prin duelul Rotariu vs Maradona, în care cel mai bun fotbalist al planetei a fost anihilat de Roti prin marcajul om la om. Pe Stadionul San Paolo din Napoli, România  a remizat cu Argentina (1-1), campioana mondială en titre din Mexic 86. Dream team-ul tricolor: Silviu Lung – Mircea Rednic, Ioan Andone, Gheorghe Popescu, Michael Klein – Ovidiu Sabău (82 Dorin Mateuţ), Iosif ROTARIU, Ioan Lupescu, Gheorghe Hagi – Marius Lăcătuş, Gavril Balint (72 Dănuţ Lupu).  Argentina cu Goycoechea, Basualdo, Burruchaga, Ruggeri, Calderón, Caniggia, Giusti, Olarticoechea și geniul Maradona.

România-Argentina 1-1

După mondial urmează imediat transferul lui Rotariu la Galatasaray. După un periplu de 7 ani pe la 5 echipe, mijlocașul revine în Ghencea în 1997 și câștigă titlul cu Steaua în sezonul 1997-1998. Astfel, trecerea secției de fotbal de la CSA Steaua București la asociația FC Steaua București din 1998, îl prinde pe poziție în Ghencea. Mai mult, Rotariu devine și membru fondator al AFC Steaua București.

  • Steaua-Dinamo 5-0, 4 aprilie 1998

Rotariu invitat la emisiunea specială ProSport LIVE

Luni, 14 noiembrie 2016, fostul mare stelist și internaţional Iosif Rotariu a fost invitatul lui Andru Nenciu la o emisiune specială ProSport LIVE. Fostul mijlocaş de la Steaua şi Galatasaray a vorbit despre şansele României de calificare la CM, aşteptările pe care le are de la amicalul cu Rusia, dar şi despre momentele cheie din cariera sa la Steaua. De la ce a însemnat întâlnirea cu “Sfinxul” Ion Alecsandrescu, la meciurile cu PSG şi Bastia.

Depănând amintiri, fostul mare internaţional a vorbit despre componenţii naţionalei României care a participat la Cupa Mondială din 1990 şi şi-a caracterizat fiecare coleg în câteva cuvinte. 

Vă prezentăm numai ce a spus despre colegii steliști.

  • Gică Popescu – aveam o relaţie normală, a fost şi o perioadă în care am jucat amândoi mijlocaşi centrali la Steaua. Am jucat alături de el, l-am văzut implicat total, dar ţinea foarte mult la Craiova. Nu spunea, dar se simţea că ar vrea să plece înapoi la Craiova.
  • Marius Lăcătuş – mi-ar trebui două zile să-l caracterizez. Un jucător cu un tupeu cum n-am văzut şi n-am să văd la niciun jucător. Intra pe teren, putea să fie Maradona, Messi, oricine, intra cu gândul că e mai bun decât toţi.
  • Gică Hagi – nu-l lăsam să preia mingea când era cu spatele la joc. Când intra în posesia mingii şi venea cu faţa la tine, era imposibil de ţinut…
Ca om direct împlicat în schimbarea din 1998, fostul mijlocaş de legendă al echipei Steaua, Iosif Rotariu, susţine necondiţionat FC Steaua București în războiul cu CSA și MApN.

„Eu am fost chiar membru fondator al noii echipe în 1998 (N.R – Asociația FC Steaua București). Armata a cedat echipa Steaua pentru că nu mai avea voie să fie finanţată de la buget. Clubul l-a luat nea Viorel (N.R. – Păunescu), care pe urmă i l-a cedat lui Gigi Becali. Echipa care joacă acum e Steaua. Păi, vii acum şi spui că ţi-a fost furată?, a afirmat luni, 14 noiembrie, Iosif Rotariu, invitat lui Andru Nenciu la emisiunea ProSport Live.

Roti este ferm pe poziție, chiar dacă în proiectul CSA Steaua de a pune pe picioare o nouă secţie de fotbal este implicat chiar bunul său prieten, Marius Lăcătuş. Emblematic pentru generaţia anilor 1986-1998, cu care a jucat finala Cupei Campionilor în 1989, Rotariu spune că nu ar accepta o ofertă de a lucra la noua secţie a CSA. „Chiar dacă e Lăcă acolo, tot nu aş merge. Ce să fac, să mă întorc în noroaiele din Liga 5? Un centru de copii şi juniori fără echipă de seniori, aşa cum spun ei, nu se poate, pentru că nu poţi vinde juniorii dacă n-ai echipă în campionat. Unde să-i promovezi? Iar în Liga 1 şi în cupele europene nu poţi juca decât dacă privatizezi din nou secţia sau găseşti sponsori foarte puternici, pentru că n-ai voie să finanţezi de la buget“, explică opţiunea sa Rotariu.

Acesta adaugă că a trecut deja prin experienţa asta o dată. „M-a rugat rectorul de la Politehnica din Timişoara să preiau ASU Poli. Am făcut şi asta, am jucat şi am antrenat echipa. Aveam 50 de ani şi jucam pentru ei, i-am promovat, am dat o grămadă de goluri în campionat. Jucam cu stadionul plin, îmi scandau numele 2.000 de oameni. A fost foarte frumos. Dar nu merge aşa, cu banii strânşi de ici, de colo. Ai nevoie de un investitor puternic. ASU Poli şi-a atins limita acum, în Liga 2. Nu poate urca mai sus fără să vină cineva care să pună pe masă, să zicem, 500.000 de euro. Aşa că ştiu ce spun când vorbesc despre proiectul CSA Steaua“, a comentat Rotariu.

Articole despre Iosif Rotariu publicate pe fcsteaua.ro:

Recunoștință eternă pentru tot ce a făcut Iosif Rotariu sub culorile roș-albastre !

X Ray

6 comentarii la „Legenda Iosif Rotariu: “Eu am fost chiar membru fondator al noii echipe în 1998. Echipa care joacă acum e Steaua. Păi, vii acum şi spui că ţi-a fost furată?”

  1. xray Autor articol

    Iată că vin și vești bune pentru Steaua lui Rotariu. Comandantul CSA, Boroi, este noul secretar general COSR. Acesta va lăsa astfel locul vacant la clubul Armatei. Cine va fi următorul comandant al CSA Steaua? Steaua liberă știe, firește! :))

    Presa: “Noul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român este, începând de marţi, Mihai Covaliu. Acesta îl înlocuieşte pe Alin Petrache şi va avea un mandat de patru ani, până în 2020. Vicepreşedinţi ai COSR au devenit Alexandru Dedu, preşedintele FR Handbal, şi Camelia Potec, preşedinta FR Nataţie. Secretar general a fost numit colonelul George Boroi, comandantul CSA Steaua.

    Cine este urmaşul lui Boroi? Unele surse de presă afirmă că postul de comandant al CSA Steaua i-a fost propus fostei campioane olimpice la scrimă Laura Badea (Atlanta 1996). Asta chiar ar fi o surpriză plăcută!
    Indiferent de asta, acum câteva luni se zvonea prin târg că Boroi ar intenționa să se pensioneze la sfârșitul lui 2016, începutul lui 2017.

    PS
    Cancan dă ca iminentă o “greva foamei în grup”, declarată de Steaua liberă, până când MApN îl va pune pe Talpan comandant la CSA, fiind singurul care nu a luat șpagă de la cioban. Era prea mic pe acolo. Acum juristul vrea direct 1 mil. € daune morale pentru că s-a simțit umilit de oier. :))

  2. xray Autor articol

    Steaua lui Rotariu.
    În divizia A, mijlocașul bănățean a îmbrăcat de 114 ori tricoul Stelei, a marcat 32 goluri, fiind invincibil în 104 partide consecutive (1986-1989).

    Steaua-Dinamo 5-0, 4 aprilie 1998

  3. piece-of-mind

    Foarte misto articolul, in care s-a strecurat o mica eroare: in 1989 am acces in finala CCE dupa o semifinala cu Galata, nu cu PSV.

    Roti a fost un fotbalist imens si de caracter, pe care trebuie sa il pretuim mereu!

    Sa ma corecteze Don Vitto daca gresesc, dar cred ca a dat gol pentru Steaua in chiar primele meciuri jucate, mai precis intr-un Steaua-Corvinul din august 1986 (sezonul 1986-1987), 1-0 pe Ghencea. Sper sa nu ma insele memoria. :))

    1. xray Autor articol

      Așa este. Am corectat. Mulțumesc!

      UEFA

      Referitor la primul gol, te înșală un pic memoria. ?
      Pe 27 august 1986 a jucat la Pitești, nu în Ghencea. FC Argeș-Steaua 0-1 (Piturca ‘3)
      Cu Corvinul a jucat în 30 septembrie: Steaua-Corvinul 4-0 (Balint ‘3, Belodedici ’64, Piturca ’86, Lacatus’87)

      Rotariu a marcat prima dată în retur, pe 17 mai 1987, Steaua – FC Olt Scornicesti 8-0 (Weiszenbacher ‘5,15’; 3-0 Hagi ’24,’51; Piturca ’58; Rotariu ’63; Kramer ’79, ’86)

      PS
      Am mai corectat unele scăpări în text de editare.

Lasă un răspuns