La pescuit în fântână

de | iunie 20, 2016

13487330_1061563123892058_514851055_nRomânia învinsă de Albania la un campionat european de fotbal, sau România învinsă de Albania într-un meci oficial după 70 de ani!!! Ultimul loc în grupă, eliminați, cu albanezii rânjindu-ne de sus de la înălțimea celor două puncte ce ne despart.

Nu este o glumă, este doar o contra performanță care, mă tem, nu ne va trezi la realitate ci ne va împinge ca de obicei în brațele Speranței și a Iluziei. Problema nu este legată de eliminare ci de faptul că nu am jucat fotbal, că nu am marcat nici un gol din acțiune. Bineînțeles că rezultatul este greu digerabil dar, trebuie să recunosc, există o mică părticică în mine care resimte o ușurare. Pur și simplu nu cred că aveam ce să căutăm la această competiție și am o foarte mică satisfacție că buboiul a fost spart și că am fost eliminați în condiții cât de cât decente, deoarece se putea și mai rău.

De-a lungul acestui campionat european de fotbal nu am înțeles în niciun moment de ce se agită conaționalii mei în legătură cu evoluțiile echipei naționale de fotbal. Pur și simplu, comportamentul celor mai mulți, suporteri, gazetari sportivi, comentatori sau foști jucători, a fost acela a unor exaltați, unul ce ar fi fost justificabil doar în raport cu o mare echipă. În nici o secundă nu am sesizat vreo luare de poziție în care să se precizeze și să se accepte faptul că „ăștia suntem”, că nu avem valoare,  și că în realitate fotbalul nostru se află la cel mai jos nivel din toată istoria sa. Noi cei care nu prea meritam să ne calificăm la acest campionat european, dacă e să fim onești și să acceptăm faptul că arbitrul partidei de acasă cu Finlanda nu le-a dat oaspeților un penalty care s-ar fi văzut și de pe munte la scorul de 1-0 pentru nordici, acum aveam așteptări.

Încercam să-mi amintesc când s-a produs o mutație în fotbalul nostru astfel încât să putem emite pretenții și aveam senzația unei călătorii în timp, adică a unei absențe personale pe un anumit interval în care, pare-se s-ar fi produs acel ceva care să transforme fotbalul nostru și implicit pe fotbaliști. Prin intermediul mass mediei se solicitau de la jucătorii noștri sacrificiu, devotament și combativitate, adică de la niște oameni pentru care această calificare la un campionat european a însemnat vârful carierei lor. În plus se analiza jocul atacanților și al mijlocașilor, se cerea înlocuirea unuia cu altul deși erau toți o apă și-un pământ, excluzându-i poate pe Sânmărtean și pe Pintilii. Iordănescu a fost desființat în presa noastră sportivă de parcă generalul ar fi avut la dispoziție super-jucători și doar nepriceperea sa a fost cea care ne-a împiedicat să facem o mare performanță. În realitate, marea vină a lui Iordănescu este aceea că Hagi nu mai are 20 de ani și că, în momentul în care i s-a propus conducerea Naționalei, nu și-a pus un pistol încărcat la tâmplă urlând „mă împușc dacă nu-l numiți pe Mircea Lucescu selecționer”.

Revenind la fotbalul nostru mă întreb cât de mult putem să ne afundăm în penibil, adică să îngropăm mizeria sub preș și să privim în altă direcție decât cea a realității concrete. Cert este faptul că în continuare românii se comportă ca niște lași, promovează și acceptă doar soluțiile cele mai simple. Să plece antrenorul! Doar atât? Ce este mai simplu e ca și făcut, deoarece Iordănescu a fost uns antrenor într-un context de care lumea nu mai vrea să-și amintească. În plus Generalul nu ar fi vrut să continue, anii atârnă greu, momentele sale de glorie sunt oricum scrise apăsat și nu mai pot fi șterse.

Fără îndoială că Iordănescu va pleca, doar că despărțirea lui nu va revigora campionatul românesc. În această seară, în stilu-i cunoscut, după ce a exagerat timp de 90 de minute cu încurajări care-ți făceau greață, în ciuda unei evidențe năucitoare derivată din neputința jucătorilor noștri, comentatorul Costi Mocanu (ProTv) și-a adus aminte de falimentele, insolvențele și mizeria campionatului intern abia în minutul 93 al partidei cu Albania. Câtă fățărnicie și cât de bine simbolizează acest comportament duplicitar atitudinea noastră în raport cu fotbalul. Încercăm s-o facem pe-a suporterii, ne dăm patrioți dar nu construim nimic și spunem lucrurilor pe nume doar atunci când ne facem de râs. Iar lucrurile nu se schimbă, este înlocuit doar antrenorul.

În aceste zile am tot revăzut și ascultat acea înregistrare a „profeției” lui Hagi din anul 1998, atunci când ne-a zis tuturor că „fotbalul nostru se duce de râpă”. Era evident încă de pe atunci că lucrurile stăteau așa, nu se construia nimic, juniorii noștri erau niște talente rătăcite pe drumul eternei Speranțe, nevoiți fiind să-și aducă părinții la meciuri pentru a prinde loc în echipă, arbitrii și Dragomir stabileau cine câștigă campionatul, Pădureanu și Pinalti cine retrogradează, Gigi Becali se lansa cu vâlvă în fotbalul nostru, eclipsându-l și deturnându-l. Realitatea era simplă, nu făcea nimeni nimic dar o înțelegem acum cu toții:  Generația de Aur era un produs exclusiv al Epocii de Aur, în timp ce scandalurile și meciurile strategice din campionatul intern înlocuiseră sistemul comunist fără a mai investi nimic în tineri.

În prezent, paradoxal este și faptul că în acest caz au trecut cu toții de partea lui Hagi, îl citează, deși cei mai mulți erau atunci direct acuzați de Rege. Omul ceruse respect pentru jucători și pentru Echipa Națională și a primit sfidare de parcă am fi avut încă vreo cinci ca el la vârsta junioratului. În ignoranța lor oamenii nu au vrut să accepte că odată cu retragerea acelor jucători se va încheia nu doar o pagină de aur din istoria fotbalului nostru ci se va pune cruce și sistemului care a produs-o. Totodată, prin încheierea acelui ciclu, urma prăbușirea, una care ar fi putut fi limitată dacă S-AR FI FĂCUT CEVA. Iar acum detractorii de atunci îl citează pe Hagi, excluzându-se din ecuație. De atunci încoace nimeni nu a mișcat un deget în fotbalul nostru, unica excepție fiind același Gheorghe Hagi cu a sa academie de fotbal.

Cu siguranță vor urma câteva zile de foc cu declarații, acuzații și critici la adresa antrenorului și jucătorilor echipei reprezentative. Bineînțeles, se va interveni doar la acest nivel. Vor fi puși la colț pentru vina de a nu avea valoare, de a nu fi produse ale unui sistem competitiv, a unei mentalități care să insufle dorința de a câștiga. Nimeni nu-și va propune nimic, nu se va găsi vreun vizionar care să bată cu pumnul în masă și să-i strângă pe toți oamenii din fotbal în jurul unei idei, al unui proiect. După aceea ne vor reîntoarce la Arena Națională cu acoperișul său inert și gazonul ca ogorul, la Șumudică, Becali și Stoica, la chinul tururilor N și Z din cupele europene, așteptând să vedem cu cât va fi vândut Varela și ce jucători liberi de contract va mai aduce Steaua. Iar peste 10-15 ani vom retrăi această seară, poate după un meci cu Luxemburg sau cu Groenlanda, și vom pescui din nou din fântână.

Il Soldatino

via  asavoaeicatalin.wordpress.com

17 comentarii la „La pescuit în fântână

  1. fortuneteller

    Absolut corect. As adauga doar ca sa te bata Albania nu e o rusine, ci o realitate. Albania a batut inclusiv Portugalia si Danemarca. Meciurile de la Euro 2016 nu au fost chiar rusinoase, dar reflecta starea de faliment a fotbalului si societatii romanesti. Rusinea o sa fie in felul in care se va reactiona dupa Uefa 2016. Isteria (care deja a inceput) va duce la schimbare de persoane, nu de mentalitate. Tipic romanesc, cum nenea Iancu a inteles cu mult inaintea acestui campionat european, „ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale…”. Lipsa de onestitate si mandrie a dus la situatia actuala.

  2. robespierre

    Vorbe, multe vorbe…ramanem cu vorbele. Vorbim de ani de zile. Si?! care este rezultatul?! Nu mai avem deloc bun simt, nu mai avem mentalitate. Bagam pumni in gura, ala care striga mai tare e cel bun. Nu lipsa de talent sau viata extrasportiva e de vina. Lipsa de bun simt si de caracter. Vor mai trece anii si tot degeaba.

  3. xray

    Să nu cădem acum și noi în boceala națională care a cuprins presa și pe unii care vor să tragă foloase din „eșec” (Șumudică, Prunea, Dragomir etc.).

    Campionatul European datează din 1960. Palmaresul Romaniei în cei 56 ani de Euro este elocvent, submediocru:
    – 5 prezente la turnee finale, din 15
    16 meciuri, 1 victorie, 5 egaluri, 10 înfrângeri, golaveraj 10-21. Bogdan Stancu sigurul român cu 2 goluri. Nu Hagi, nu Mutu, Dobrin etc.
    WTF!? Despre ce vorbim? O singură victorìe în 56 de ani! A emite pretenți de la Stanciu & Co. mai mari decât de la Hagi&Co sau Dobrin&Co sau etc. sună a împăunare fără nicio acoperire.

    * Da, în materie de fotbal internațional (CE și CM) suntem de zeci de ani „rude sărace” cu fotbalul. Nu doar acum când invocăm fel și fel de cauze (FRF, Sandu, Burleanu, mafie, interlopi, hoți, goți și ostrogoți). Și la națională și la echipe de club!
    * Da, simpla calificare la Euro 2016 a fost o realizare, în contextul actual, când nu mai sunt „echipe mici”, victime sigure! Nu mai înșir zecile de exemple.

    Ceea ce a dezamăgit ieri, nu a fost înfrângerea, care are și ea o doză bună de întâmplare și o berbecie marca Tătă. Nu!
    Nu faptul că ne-a bătut Albania, pentru că numai cine operează cu șabloane istorice nu vede realitatea zilei cu ce înseamnă azi Albania, ca echipă de fotbal, nu aia din alte timpuri.

    A dezamăgit faptul că:
    1) naționala era doar la al 3 lea meci, și ăla decisiv, dar părea stoarsă de vlagă ca lămâia.
    2) naționala nu a arătat un plan de joc, ci o țurcă, deși tata Puiu se îngrijește de vreo 2 ani de cam aceeași jucători, dar nu au arătat ca echipă.
    3) „handicapul” fizic și-a pus amprenta și în duelurile „1-1”, de unde impresia de lipsă de determinare. Nu, a fost dorință, dar din dozajul forțelor nu mai era „putirință”.

    Ori toate astea nu mai țin de guverne, FRF, LPF, mafie și toate „nenorocirile”, ci numai și numai de selecționer și cei 3 asistenți.

    În opinia mea, cred că i-a programat/încărcat greșit, să atingă maximul începând din optimi, fiind sigur că vom ieși din grupă. Altfel nu se explică forma fizică execrabilă în care i-a adus pentru meciul cu Elveția și Albania, încât să nu mai fie în stare nici să pasese corect.

    PS
    Toți vrem fotbal într-o țară în care statul nu investește 1 LEU în acest sport. Dimpotrivă, pune biruri la greu! De la taxe la chirii exorbitante (vezi și cazul Stelei) pe pârloage.
    Fotbal nu se poate fără bani!
    Da, vrem fotbal, dar pe banii altora, nu ai noștri!

    1. siegfried

      @xray.
      Mai degrabă vârsta înaintă a lotului a generat impotenţa fizică decât vreo supraîncârcare în cantonamentul din Italia.
      N-am mai stat să calculeze vârsta medie a titularilor de aseară, dar în meciul cu Elveţia primul 11 avea o vârstă medie de 29 de ani şi 10 luni, din minutul 45 până în minutul 60 (odată cu înlocuirea lui Pintilii cu Hoban) am atins pragul de 30 de ani, spre final a scăzut după ce au fost introduşi Filip şi Andone.

      1. xray

        @siegfried
        Tot de antrenor ține, că el a ales lotul.
        Totuși, și albanezii aveau „un bunic” pe teren (Ansi Agolli-33 ani), dar alerga de rupea pământul. Nu prea e vorba de vârstă. Sunt „n” exemple.

          1. xray

            @siegfried.
            Da, el. Spre deosebire de Hoban, Agolli a jucat „full time” cele 3 meciuri. După risipa de efort cu Franța, a zburdat și cu România. Hoban a fost printre puținii cu vână, spre desebre de Prepliță (30). De 30 mai au și albanezii.

            Sânmărtean a jucat doar o repriză din 6, deci… Raț (35) s-a rupt după 3 reprize. Practic ambii nu au influențat căderea după min.60 (Raț ieșise în min 61) cu Elveția și lipsa de vlagă cu albanezii.

    1. xray

      @siegfried.
      Pintilii e clar că nu putea lipsi. Nici Hoban. În rest se găsea Toșca (Raț)…
      Ideea era că dacă obiectiv nu puteam emite mari așteptări la Euro, se putea pregăti deja un lot pentru calificările la CM.

      În fine, dar și cei luați puteau face mult mai mult, însă prospețimea fizică a fost prinçipalul hanicap. Și nu cred čă vârsta a contatat ci pregătirea, bulversată și prin demiterea staff-ului.

      1. siegfried

        @xray.
        1.Să fim serioşi, când o să dea Toşca o centrare utilă din bandă o să-mi notez data în calendar. Cu toate că n-are talie, omul e mult mai bun pe postul de fundaş central decât pe cel de fundaş lateral.

        2. Eu nu înţeleg ideea asta tot mai vehiculată cun că trebuia să jucăm cu tineri la acest turneu. Cum ar fi trebuit să fie pusă în practică ideea asta? în locul lui Hoban trebuia selecţionat Anton doar pentru că dinamovistul e mai târnăr, deşi Hoban e evident mai bun, sau să-l aduci pe Bumba în locul lui Keşeru pentru că are 7 ani mai puţini în buletin? pe Nedelcearu în locul lui Dragoş Grigore?

        3. De ce trebuiau să poată să facă mai mult? La acest euro cele mai bătrâne loturi au fost Rusia, Irlanda, Cehia şi România. Niciuna dintre aceste echipe n-a obţinut vreo victorie şi probabil toate vor fi eliminate încă din faza grupelor.

        1. xray

          @siegfried.

          1. Am zis Tosca, nu Jordi Alba.:) Tosca a crescut mult. Are siguranta si control foarte bun. De asta poate juca central. Ca lateral nu a mai jucat pentru a precia centrarile, care oricum erau degeaba cu Chipciu varf sa dea cu capul. In schimb, am vazut la Tosca viteza, driblinguri, patrunderi in careu chiar din postura de central … E peste Steliano Filip, in opinia mea. Tot in opinia mea, pentru central nu are talie. In Liga 1 merge, dar mai sus cred ca nu. Nu o fi Jordi Alba, dar nici Fabio Cannavaro sau Carles Puyol. 🙂

          2. Acelasi lucru l-am spus si eu de Pintilii si Hoban. Unde am scris ca trebuiau tineri?? Tu ai introdus „batranii” in discutie motivand oboseala.
          Eu am spus ca, ipotetic, putea pleca cu un lot pregatit pentru CM, in care Rat, Sanmartean, Ropotan… nu aveau perspective. Altfel, o ardem cu centre si academii, momentul zero etc. Pai cum si cand? La pulivar? 🙂

          3. Da, daca erau in vana puteau mai mult. Ii ducea capul, dar nu si picioarele. Dincolo de suparare, am avut si ghinion. Cu putin noroc ne calificam si asa vlaguiti.

    2. fortuneteller

      @siegfried.
      N-avem, pt ca avem africani si est-europeni second-hand. Apoi cica vor cetatenie, sa joace la nationala, desi sunt niste loaze. As spune ca prima masura de bun simt ar trebui sa fie retrogradarea in liga V a echipelor cu probleme financiare. S-ar elimina (sper!) capusele care paraziteaza fotbalul romanesc in cautarea aurului UEFA. Acestia aduc africani, sirbi, portughezi de 2 lei, baga materiale pt sustinere de la LPF si FRF, beneficiaza de arbitraje si acoperire la comisii, joaca 8 meciuri in Europa si apoi echipele devin cadavre. Masura i-ar obliga pe manageri sa ofere salarii mai mici , deci sa se bazeze pe jucatori romani.

  4. xray

    PS
    A veni după meciul cu Elveția sa spui ca jucătorii nu sunt obișnuiți cu meciuri din 3 în 3 zile, e un semn de incompetență.
    Păi pe ce criteriu s-a făcut selecția pentru turneul final? Frate, era o competiție de anduranță, nu de vizitat palate.
    Păi nu se ține cont și de testele de capacitate de efort în condițiile competiției atunci când faci selecția? Că ai 20 sau 35 de ani, trebuie să duci meciuri din 3 în 3 zile, altfel nu ai ce căuta acolo. Cum s-a făcut recuperarea? Doar generalul știe.

    Jucători buni mai sunt în Liga 1, doar că nu au „vizibilitate”, iar cei care au sunt umfați cu pompa.
    Un exemplu este Hamroun, care juca la o retrograda. Ajuns la Steaua a devenit vedetă, însă pe merit. Idem Popa de la Chiajna… etc. Și ca ei mai sunt, străini și români.

  5. sikander

    Selecționerul, sefii fotbalului si jucătorii au aceeasi masura de vina, doar ca fiecare pe felia sa.

    Father Chicken e vinovat pt ca e prea incapatanat si refuză sa-si lărgească orizontul viziunii sale. Asa a creat scandalul plii cu turneul inutil din iarna. A convocat o grămadă de jucători si i-a pastrat tot pe aia la care s-ar fi asteptat lumea. Poate mai putin chipciu. L-a ținut titular pe pensionarul milog de rat, dupa ce a stat accidentat nu stiu cat si nici nu prea a jucat. L-a ținut titular SI capitan pe chiriches care freaca banca la napoli si când vine la naționala nu-si mai încape de talente, dar nu e in stare sa tina un atacant cu nume de desene animate care mai joaca si in luxemburg. Sau liechstenstein. Tot una. Il ține acasă pe nita si il include in lot pe pantilomon, care a uitat dimensiunile porții de când n-a mai jucat. A plănuit meciurile fricos, sperând la calificare abia în ultimul meci. A contribuit la schimbarea aiurea a staffului. Nu a fost in stare sa gestioneze lotul in italia si sa creeze o echipa cat de cat. Nu s-a lucrat faza de atac. Nu faze fixe. Nu tranzitie narativă. Nu pregătire fizică! Nu mentalitate! Nu moral.

    Onanisii aia de la palatul fotbalului sunt niste carpe de second hand, spălate repede la mana, date cu spray si scoase la înaintare de politic. Nu tu experienta. Viziune nu. Strategie nu. Doar ciupeala. De-aia a si declarat pulifriciu ala ochelarist ca e o mare performanta ca ne-am calificat. Cum plm sa fie o mare performanta? Da, daca ne gândim cat de oribil am jucat si in preliminarii. Dar apărarea noastra minune a fost cea mai coioasa doar pentru ca am avut o grupa lamentabila din care s-ar fi calificat si o selecționata din america centrala, excluzînd mexicul. Ii dau dreptate lui pompiliu popescu atunci când a zis ca pe aia nu-i intereseaza decat imaginea – si banii! -. Ei si-au facut norma.

    Jucătorii sunt vinovati pentru ca o dată ce s-au vazut transferați afara se cred superstaruri, indiferent daca joacă in vest, sau in est, sau doar freaca banca. Ei sunt interesati doar sa apara pe sticla la un turneu final, sa-si faca selfiuri pe gazon inainte de meci si cu suporterii prin parcuri. De ce plm sa se mai zbată? Doar au scăpat de salariile din romania. Si chiar daca ii vinde sau ii împrumuta echipa la care sunt, tot o sa aibă salarii mai mari ca aici. La fel si daca freaca banca sau nu prind lotul. Ce motivație sa mai aibe? Singurii jucători pe care i-am vazut motivați la acest turneu au fost stanciu, popa si chipciu, chiar daca nu le-a iesit mare lucru. Dar ei vor sa fie remarcat i si sa plece afara. A, si dragos grigore si andone. In rest toți au fost suficienți in exprimare.

  6. mq-messi

    Echipa nationala este exact oglinda fotbalului romanesc… 0 barat!
    Luati-va popcorn si asteptati sa pice toti. Or sa pice ca piesele de domino, incepand cu fcsb-ul ciobanului.

    PS: Iordanescu nu s-a pus singur la nationala, ba bajeti. Pana azi nu stiati ca e un antrenor invechit? Scos din circuit?

  7. sikander

    ungaria conduce portugalia cu 1-0, gol gera – 37ani!!!!!!!!!!!!! si pare as castige grupa cu 7p

    tata puiu vine si ne zice ca sanmartean nu putea fi introdus titular fiindca e prea batran… lol

  8. robertsud

    Degeaba tot se da vina pe varsta… albanezii aia au alergat in 3 meciuri de au rupt: cu Franta, organizatoare, cu Elvetia in 10 oameni si cu ai nostrii zici ca aveau turbine de Boeing 767 si romanasii nostrii de bani gata aveau motoare de avioane din al 2lea razboi.. Sa fim seriosi.. Cum alearga „fotbalistii” romani??? MAI ALES cei care pleaca afara, in dorul lenii, ca si cum alearga 180 de min in continuu, sau altii sunt cu gandul la poze pe facebook de la palate si restaurante de lux din Franta si la interviuri eroice EuSunt53 sau cum sa cheltuiasca banii pe cancanesele tunate de alti prosti cu bani din Romania… Un fotbalist CARE ISI DORESTE alearga de rupe pamantul pentru orice minge…
    Mai tineti minte in generala si liceu la meciurile de campionat cum trageau unii de timp, iar cei condusi pe tabela mergeau dupa minge doar pentru a fi repusa mai repede, sarind si garduri si banci??? Cam asta e un fotbalist care isi doreste… Atunci poate sa zica lumea „si-au dorit dar nu au putut mai mult”
    Este clar ca la noi in Romania nu mai sunt fotbalisti care sa isi doreasca gloria din teren… Si-o doresc decat pe cea din mana si cea din afara terenului… Pt cei care au ochi sa vada, acest esec era de asteptat tocmai din grupa de calificare dupa felul cum s-a terminat si jucat…

Lasă un răspuns