Astăzi, 13 iunie 2015, ora 21:45, pe stadionul „Windsor Park” din Belfast, se va disputa partida Irlanda de Nord – România, contând pentru Preliminariile Campionatului European – Grupa F. Meciul va fi arbitrat de o brigadă spaniolă având la centru pe Carlos Velasco Carballo, asistenți pe Roberto Alonso, Juan Yuste, adiționali pe Carlos Del Cerro, Santiago Jaime și arbitru de rezervă pe Marcos Álvarez Moreno.
Arena Windsor Park din Belfast, inaugurată în 1905, este un șantier. În martie 2015, după meciul cu Finlanda, s-au descoperit mai multe fisuri la tribuna de vest, care a fost imediat închisă. Studiile au arătat că trebuie demolată. În acest moment, arena nu are tribună de vest (peluză), iar tribuna principală e în picioare. E aproape gata a doua peluză, iar tribuna a doua va fi gata până sâmbătă, la ora meciului. UEFA a permis disputarea meciului pe Windsor Park cu 10.000 de spectatori în tribune. Vestea bună este că gazonul e unul nou, schimbat special pentru disputa cu România.
Irlanda de Nord are ca obiectiv să termine grupa pe locurile 1 sau 2 pentru a evita barajul şi este foarte aproape după un parcurs bun în preliminariile CE 2016. „Verzii” antrenați de Michael O’Neill au pierdut un singur meci până acum, la Bucureşti cu Romania, în rest au obţinut 4 victorii. În acest an, au jucat amicale cu Qatar şi Irlanda, cu care au terminat la egalitate, 1-1 şi 0-0. Până acum, în aceste preliminarii, Irlanda de Nord a cîştigat toate meciurile disputate pe Windsor Park: 2-0 cu Feroe şi 2-1 contra Finlandei.
Michael O’Neill (selecţioner): „Este foarte important că îi am disponibili pe Steven Davis, Jonny Evans, Jamie Ward şi Shane Ferguson pentru meciul de sâmbăta viitoare. În special atunci când joci în deplasare trebuie să ai cel mai bun lot posibil şi am simţit în seara respectivă că acei jucători ar fi făcut ca situaţia să fie diferită. Am rezistat cât am putut, ne-am apărat bine şi cred că am fi putut obţine ceva, dar România a fost echipa mai bună. Însă la Belfast ne vom prezenta altfel, cu un lot complet. Cu siguranţă avem calităţile necesare pentru a câştiga acest meci„.
Lotul Irlandei de Nord pentru meciul cu România:
Portari: Roy Carroll (Notts County), Michael McGovern (Hamilton Academicals), Trevor Carson (Cheltenham Town)
Fundaşi: Aaron Hughes (fără contract), Chris Baird (West Bromwich Albion), Gareth McAuley (West Bromwich Albion), Jonny Evans (Manchester United), Craig Cathcart (Watford), Shane Ferguson (Newcastle United), Daniel Lafferty (Burnley), Conor McLaughlin (Fleetwood Town), Luke McCullough (Doncaster Rovers), Paddy McNair (Manchester United)
Mijlocaşi: Steve Davis (Southampton), Chris Brunt (West Bromwich Albion), Corry Evans (Blackburn Rovers), Oliver Norwood (Reading), Pat McCourt (fără contract), Ben Reeves (MK Dons), Stuart Dallas (Brentford)
Atacanţi: Kyle Lafferty (Norwich City), Josh Magennis (Kilmarnock), Billy McKay (Wigan Athletic), Will Grigg (Brentford), Niall McGinn (Aberdeen), Jamie Ward (fără contract), Liam Boyce (Ross County), Caolan Lavery (Sheffield Wednesday)
Echipa probabilă: Carroll – C. McLaughlin, McAuley, Hughes, Ferguson – Evans, Davis, Baird, Norwood, Ward – K. Lafferty
România a trecut la limită pe teren propriu de Insulele Feroe, scor 1-0, și a păstrat locul 1 în grupa F. Mai are încă două meciuri dificile, ambele în deplasare, acesta cu Irlanda de Nord şi apoi cu Ungaria. Un succes la Belfast ar însemna pentru tricolori un pas foarte mare către câștigarea grupei F. Deși în clasamentul FIFA, naţionala României ocupă poziţia 12, cu 1115 puncte, iar cea a Irlandei de Nord se află pe locul 44, cu 676, partida de pe Windsor Park va fi una fără o favorită certă și deschisă oricărui rezultat.
Anghel Iordănescu: „Din start echipa Irlandei de Nord are un avantaj, reuşind să facă două jocuri de pregătire cu Qatar şi Irlanda, ceea ce le-a dat posibilitatea fotbaliştilor să intre într-un ritm de joc. Noi nu am reuşit să avem un meci internaţional, ci doar un joc cu o echipă din Liga 3. Eu cred că e o întâlnire extrem de importantă pentru că joacă locul unu cu locul doi, dar şi pentru ceea ce va fi în continuare în grupă şi pentru noi. Am văzut meciurile cu Qatar şi Finlanda, dar şi jocul cu România. Irlanda de Nord e o echipă foarte puternică, cu un nucleu de jucători foarte puternici, care ne-a pus probleme şi la Bucureşti şi sunt convins că o vor face şi în Irlanda„.
Alexandru Chipciu: „Sper să am un an cât mai bun şi să câştigăm meciul din Irlanda de Nord. În meciul de la Bucureşti ei au avut o evoluţie modestă, dar au avut şi foarte mulţi absenţi. Acum cred că vor juca, şi dacă ne uităm la echipele la care evoluează, majoritatea din Premier League cred că vom avea un meci greu acolo, chiar dacă valoric suntem mai buni. Acasă cred că sunt destul de puternici„.
Selecţionerul Anghel Iordănescu a convocat 28 de jucători în lotul lărgit.
– Au fost aduși 16 stranieri:
Portari – Ciprian Tătărușanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Sunderland)
Fundași – Răzvan Raț (PAOK), Vlad Chiricheș (Tottenham), Florin Gardoș (Southampton), Dragoș Grigore (Toulouse), Cosmin Moți (Ludogorets), Alexandru Mățel (Dinamo Zagreb)
Mijlocași – Alexandru Maxim (VfB Stuttgart), Ovidiu Hoban (Hapoel Be’er Sheva), Gabriel Torje (Konyaspor), Eric Bicfalvi (Volyn Lutsk), Lucian Sînmărtean (Al Ittihad)
Atacanți – Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Claudiu Keșeru (Al Gharafa), Florin Andone (Cordoba)
– Din Liga 1 au fost convocați 12 jucători, din care 6 de la Steaua: Silviu Lung, Cristian Săpunaru, Laszlo Sepsi, Mihai Pintilii, Claudiu Bumba, Cristian Bălgrădean și steliștii Andrei Prepeliță, Adrian Popa, Nicolae Stanciu, Alexandru Chipciu, Paul Papp, Gabriel Tamaș.
Generalul s-a confruntat cu probleme medicale în lotul convocat și nu mai poate conta pe Costel Pantilimon, Florin Gardoş, Răzvan Raţ, Lucian Sânmărtean, Cristian Tănase, Nicușor Stanciu şi Ciprian Marica, care sunt accidentaţi. Cu probleme medicale au fost Cristian Săpunaru şi Florin Andone, dar au fost recuperaţi. „Pantilimon a plecat deja de la lot, Raţ şi Sânmărtean sunt în tratament, Keseru şi Gardoş au venit cu gleznele umflate. Ultimii doi au făcut doar antrenamente uşoare„, a spus Iordănescu. Astăzi s-a decis asupra celor 23 care vor fi trecuţi pe foaia de joc (foto).
Echipa probabilă: Tătăruşanu – Papp, Chiricheş, D. Grigore, Sepsi – Hoban/Prepeliţă, Pintilii – Torje, Maxim, Chipciu – Keseru/B. Stancu
Meciul va fi televizat și transmis de TVR HD și TVR 1 începând de la ora 21:45.
Le urăm succes tricolorilor!
HAI ROMÂNIA!
Irlanda de Nord – România 0-0!
Irlanda de Nord: McGovern – McLaughlin, J. Evans (Cathcart 80), McAuley, Brunt – Norwood, Davis, Baird – Ward (C. Evans 80), K. Lafferty, Dallas
România: Tătăruşanu – Papp, Chiricheş, Grigore, Sepsi – Prepeliţă, Pintilii – Torje, Maxim (Tamaş 90), Chipciu (B. Stancu 60) – Keşeru (Fl. Andone 72)
Cu Tătăruşanu eroul meciului, trei parade fabuloase, și un debut „anodin”, Florin Andone, România rămâne lidera grupei F, cu 14 puncte, după un meci foarte dificil, disputat împotriva unei echipe arțăgoase și extrem de determinate. Irlanda de Nord păstrează locul 2, cu 13 puncte, urmată de Ungaria la un singur punct distanță. În următoarea etapă, pe 4 septembrie, tricolorii întâlnesc în deplasare Ungaria, într-un alt meci de foc, încărcat și de tensiuni istorice.
XRay
Meci exact ca si ASA-Steaua din tur. Nu am inteles ce a cautat iar Stancu in teren. Si ce a fost cu tragerile de timp. Si care-i faza cu Sepsi?! Asta nu a facut decat sa o tina pe ungaria in carti pt calificare. Aschia nu sare departe de trunchi.
Un 0-0 anost. Poate e mai bine asa. O Romanie pe locul 6 mondial ar fi totuna cu Steaua cap de serie la tragerea grupelor UCL.
Un 0-0 prea anost… Nu imi pot da seama de ce s-a tras de timp ? Era clar ca timpul curge in defavoarea noastra dupa victoria ungariei.
Andone m-a dezamagit. Din min 72, de cand l-a bagat, s-a jucat cu un om în minus. Petardă patentată! Nici măcar de liga a III-a românesca nu a mișcat, dar de Primera divison. Unde mai pui ca a intrat „proaspăt” având în față o aparare subțiată de efort trei sfert de partidă.
În rest, au fost dominati fizic mai toti. Cu excepția lui Torje, restul pământ de flori la dueluri 1-1. Recunosc, au fost si cateva faze snur, dar prea putine, și ălea finalizate … Mă abțin.
Steliștii mediocri:
– Chipciu continua seria „datului cu stangul in dreptul” la finalizare …
– Papp în nota returului de la Steaua, slăbuț și de multe ori imprecis.
– Tamaș a jucat prea puțin.
– Proaspatul ex-stelist Prepe … ca mai vechiul „ex” Pintilii. Ologeală cat cuprinde, constructie ioc.
Meci foarte slab. Irlanda de Nord e o echipa sub-mediocra. Romanii s-au dus acolo cu gandul ca oricum e bun si un egal, ce conteaza locul 1 sau locul 2. Eforturile lui Iordanescu de pe margine au fost zadarnice.
Echipa nu mai e aceeasi ca in anii trecuti. Pintilii e un jucator „sters” de nivelul Pandurii. Prepelita e ala care nu mai juca titular nici la Steaua, cu gandul transferului afara. Chipciu e umbra jucatorului de acum doi ani, baiatul asta se rateaza pe ce zi ce trece. Keseru e bun sa dea goluri camilelor. Maxim e pupat in fund de presa romaneasca, dar are zero absolut la capitolul realizari in tricoul nationalei, mare ZERO. Pe Chiriches il costa lipsa jocurilor.
Cei mai buni de pe teren au fost Tatarusanu si culmea , Torje, care intr-adevar a avut un sezon bun in Turcia.
S-a pierdut scheletul Stelei din era Reghe, s-a pierdut si nationala. Degeaba aduci jucatori care au mai jucat impreuna, daca sunt de pe la camile sau nu au meciuri in picioare. Din pacate riscam sa pierdem primul loc in grupa, prosteste, cedandu-l chiar ungurilor, ce au o trupa chiar mai modeste decat a noastra. Pacat !
@JogaBonito : Conteaza totusi sa fii cap de serie. Poti sa ai noroc si sa nimeresti intr-o grupa gen : Romania, Slovacia, Irlanda de Nord, Albania, Feroe si Malta.
Chiar sunt curios, cum ati vazut voi sa joace Tatarusanu bine ? 85% din mingile degajate au fost direct in out. Si mingile scoase au fost direct pe el. Nu poti sa spui ca a jucat bine, cand, datorita nivelului slab al irlandezilor la finalizare, nu a facut decat sa stea pe loc. Daca era un harlet pus pe linia portii tot nu luam gol.
Tata a fost execrabil. Mai ales cu tragerile de timp. Toi jucatorii si-au batut joc de ceea ce inseamna „tricoul reprezentativ al Romaniei”. Torje a fugit in stilul lui Banel sau Popa – DEGEABA adica. Se invartea in jurul mingii ca un caine dupa coada.
Mi-ar fi placut sa il vad pe Stanciu aseara. Si, de asemenea, sa nu il fi vazut pe Andone. Nu mi se pare un moment bun sa debutezi pe cineva cand esti la egalitate, sau condus. Se pare ca logica staff-ului e alta.
In fine, inca odata : meci E-XE-CRA-BIL !