”Țop” Voinescu, o legendă a fotbalului românesc, s-a stins! Fostul mare portar al Stelei și al naționalei avea 88 de ani!
- Prezentare Video: Ion Voinescu sau „Omul-Steaua” – cel mai valoros portar din istoria fotbalului românesc
Născut la 18 aprilie 1929, în localitatea Valea Dragului, județul Giurgiu, Ion Voinescu a început sa practice fotbalul de la 10 ani, legitimându-se la Olimpia București. A început ca mijlocaș, dar printr-o întâmplare fericita ajunge în poarta echipei de pitici, post pe care nu-l mai părăsește.
A mai apărat pe rând poarta unor echipe din diferite categorii, ca ASPIM București (1943-1946), Carmen București (1945-1956), Solvay Uioara (1946-1947), RATA Târgul Mureș (1947-1948), Metalochimic București (1948-1950). În 1950 este transferat de CCA București, actuala FC Steaua, echipa la care a jucat până în 1964, când își încheie cariera. Deși avea numai 174 cm înălțime, Voinescu a devenit o legendă a portarilor din România.
Primul meci în cupele europene pentru cel alinat de fani „Țop” a consemnat si prima victorie din istoria „roș-albaștrilor” în Europa. Pe 8 decembrie 1957, CCA a lui Ion Voiculescu învingea Borussia Dortmund, scor 3-1, ceea ce este și acum singura victorie a Stelei în fața unei echipe nemțești. Ion Voinescu a fost poreclit „Top” din cauza neastâmpărului din poarta, fiind într-o permanenta „țopăială”.
În 1956, „Țop” a fost solicitat pentru un transfer la Arsenal Londra și de brazilienii de la Vasco da Gama, cu ocazia unui turneu la București, în care a făcut un meci memorabil, ziarele titrând: „Vasco-Voinescu 1-1!”, aluzie la paradele senzaționale ce au făcut ca meciul sa nu poată fi câștigat de echipa braziliană.
”Țop” a îmbrăcat de 22 tricoul echipei Naționale, fiind singurul sportiv român onorat cu Ordinul Muncii clasa a II-a și Steaua Republicii.
După ce și-a agățat mânușile în cui, Ion Voinescu a obținut titlul de maestru emerit al sportului și calificarea de antrenor categoria I. Ca tehnician, a rămas fidel clubului care l-a consacrat, antrenând la copiii si juniorii Stelei, dar si echipa de seniori, fiind antrenor cu portarii. Prin mâna lui au trecut o pleiada de portari deosebiți: Helmuth Duckadam (de la prima apariție a acestuia la Steaua, până după meciul de la Sevilla), Vasile Iordache, Dumitru Stângaciu, Daniel Gherasim, Constantin Eftimescu, Dumitru Moraru.
În 1977, echipa de juniori a Stelei, antrenată de Voinescu, a câștigat pentru prima dată campionatul (realizându-se performanța că, în același an, toate cele trei echipe ale Stelei – juniori, tineret și seniori – să câștige campionatul).
De asemenea, a activat ca antrenor la ASA Târgu Mureș și la Sfântu Gheorghe pe care le-a salvat de la retrogradare, precum și la Piatra Neamț, echipă pe care a calificat-o din divizia C în B. S-a retras complet din fotbal spre sfârșitul anilor ’80.
Dumnezeu să-l odihnească!
X Ray în numele fcsteaua.ro