home
12-10-11

George Ogararu: "Fotbalul de azi este un mutant a ceea ce era odata"

George Ogararu este unul dintre fotbalistii pe care iti face placere sa ii auzi vorbind. De aceea ne-am gandit sa mai aflam cate ceva despre ceea ce gandeste fotbalistul in afara terenului de joc.

R: Care a fost motivul pentru care te-ai apucat de fotbal si cum ai reusit sa iti dedici toata copilaria,adolescenta si tinerea acestui sport?

Fotbalul mi-a placut dintotdeauna insa motivul pentru care m-am apucat serios de el a fost ambitia… Nu am fost dintre cei mai talentati copii la fotbal si ma bagau tot timpul in poarta la meciurile din curtea scolii…Intr-o zi m-am revoltat si m-am dus la Steaua sa invat fotbal. Sincer va spun ca si acum ma mai duc prin curtea scolii ca sa le arat cine e sefu Nu consider ca am pierdut nici una dintre etapele mentionate ci mai degraba am avut bucuria de a le petrece printre multi prieteni avand acelasi scop…ce poate fi mai frumos?!

R: Daca nu ai fi reusit in fotbal catre ce te-ai fi indreptat?

Cred ca as fi facut muzica la ora asta daca nu reuseam in fotbal. Am un unchi care imi descoperise acest talent inca din copilarie. La el acasa pana si pisica stie sa citeasca notele muzicale de pe o partitura.

R: Joci fotbal de 22 de ani,s-au schimbat multe de cand te-ai apucat tu si pana acum?

Enorm. In primul rand felul in care e perceput ca fenomen. Fotbalul in Romania de azi e un mutant a ceea ce era odata pentru ca unii au profitat de impactul pe care il are acest sport asupra oamenilor si l-au transformat in business personal fara sa mai tina seama de esenta. Astfel, de dragul banului a disparut respectul fata de fotbalisti, respectul fata de suporteri si nu in ultimul rand respectul de sine.

Un mare aport pentru felul in care este vazut fotbalul azi il are ‚’’presa sportiva’’. Interviurile s-au mutat din teren in tribuna, de la cabine la palat si tot asa. Goana asta dupa rating a calcat in picioare orice principii. Pai ce comentarii faceau Coca Cozma, Topescu, Graur, Stoica sau Gradinescu si ce misto-uri se fac acum in direct, in fata poporului fara nici o jena… Stiu ca ai impresia ca vorbesc precum bunicii dar uite ca ma refer la o distanta de doar cativa ani si cred ca observam cu totii cum in toate domeniile, nu numai in fotbal, procesul de degradare este accelerat la maxim.

Apoi vad cum echipele mari isi pierd identitatea, daca imi spuneai acum 10 ani ca Steaua nu va mai juca in Ghencea, Rapid nu va mai juca in Giulesti sau Dinamo in Groapa ziceam ca esti nebun.

Deci nu ca s-au schimbat multe dar cred ca in Romania s-a intors fotbalul pe dos.


R: Care crezi ca este motivatia principala a unui copil de a juca fotbal in zilele noastre?

Sincer cred ca e cam greu cu motivatia copiilor din ziua de azi. Inainte nu aveam messenger, facebook, google, wii, playstation, feluri si feluri de jocuri care te tin hipnotizat in fata calculatorului uitand si de nevoile fiziologice daramite de cele fizice. Stateam toata ziua pe-afara si imi faceam prieteni cu care puteam socializa fara sa imi dea like. Acum stiu parinti care se roaga de copiii lor sa iasa afara la un fotbal iar acestia nu vor pt ca tre sa termine nivelul la joc… Cred ca parintii din ziua de azi trebuie sa gaseasca o cale de asi motiva copiii mai mult decat au facut-o parintii nostri altfel , in momentul de fata, motivatia poate veni singura doar din saracie sau lipsa de electronice…

R: Ai facut un stagiu de pregatire pentru copii si juniori in perioada Ajax,te pregatesti sa devii antrenor?

Imi doresc in primul rand sa antrenez copii. Intr-adevar am participat la un stagiu de antrenorat intr-una dintre cele mai mari pepiniere ale fotbalului european si aici mi-am dat seama de ce este Romania mult in spatele Olandei la nivel de transferuri, echipe de club si mai ales la nivel de nationala. Profesionalismul se vede inca de la juniori. La noi este o idee gresita: esti profesionist cand semnezi contract de profesionist adica dupa 18 ani…

R: Care ar fi prima lectie pe care ai allege sa le-o predai eventualilor tai elevi?

Prima lectie va fi despre respect. Pentru coleg, adversar, pentru antrenor, arbitru, fotbal si nu in ultimul rand pentru respectul de sine.
A doua va fi legata de seriozitate (profesionalism) si il voi cita pe Protasov care ne-a spus astfel: „In ziua in care nu te-ai antrenat pentru a deveni cel mai bun ai si ratat aceasta ocazie”.


R: De-a lungul carierei tale ai intrat in contact cu jucatori si antrenori veniti din diverse colturi ale lumii,din culturi si medii diferite. Care este liantul ce ii face sa functioneze bine impreuna pe teren?

Intr-adevar, am avut colegi din tari de care nu auzisem niciodata… Mai devreme sau mai tarziu cu totii am devenit fotbalisti profesionisti si de aici pleaca tot. Profesionalismul reprezinra cel mai important element pentru a reusi in fotbal. Am invatat sa traim in grup, sa functionam in grup, pana si sa ne spalam in grup:). Apoi depinde de antrenor cum stie sa mobilizeze grupul pentru a-l transforma intr-o adevarata echipa de succes.

R: Care sunt principalele diferente intre mentalitatatea romaneasca si cea olandeza? Dar intre cea romaneasca si cea elvetiana? Se aplica doar in lumea fotbalului sau in general?

Intre noi si olandezi este o diferenta de atitudine. Siguranta de sine a olandezilor merge uneori pana la limita si cred ca asta le aduce succesul in tot ceea ce intreprind. Rar am vazut o natie asa de puternica precum cea olandeza. In schimb lipsa asta de incredere in propriile forte a romanilor si mai ales lipsa exemplelor pozitive, face ca talentul , clar existent, sa nu poata fi exploatat la maxim si asta e valabil in toate domeniile.

Despre elvetieni nu stiu ce sa va spun pentru ca inca nu i-am identificat ca natie.


R: Numeste 3 persoane care ti-au marcat viata in mod constructiv? In ce mod?

3 persoane… Dumnezeu. El mi-a dat o familie extraordinara, mi-a dat sanatate, El a construit totul in viata mea.

R: De ce crezi ca te apreciaza oamenii cel mai mult?

Exista pericolul ca oamenii sa te aprecieze si apoi sa te urasca pentru acelasi lucru asa ca prefer sa nu ma gandesc la motivul pentru care ma apreciaza oamenii cel mai mult.

R: Se cunosc despre tine lucruri care ,zic unii, nu prea au legatura cu lumea fotbalului: modestie, simplitate, acte caritabile… Esti tu diferit sau realitatea aratata este deformata in privinta fotbalistilor?

Eu traiesc normal si fac lucruri normale. Poate ca traim vremuri in care deosebit este sa faci ceea ce odata era normal insa, eu nu ma consider cu nimic mai bun decat cel care mi-a servit cafeaua pentru ca oricand se pot schimba rolurile… Suntem cu totii diferiti…din fericire, vorbim aceeasi limba…din intamplare insa ne intelegem doar cand inimile noastre vibreaza la aceiasi stimuli.

Vibrez la patriotismul oamenilor care vor sa schimbe ceva in bine, acum cand acest curent total potrivnic, antiromanesc, bate din ce in ce mai tare. Ma impresioneza nespus suferinta copiilor abandonati si inconstienta parintilor acestora. Ma atrage dragostea oamenilor pentru frumos si gasesc, ca fericirea vine din lucrurile simple si curate.


R: Cum sunt patronii straini fata de cei romani?

Aici depinde de echipa sau mai bine zis de tara. Intr-adevar la noi sunt adevarate personaje de poveste insa nici cei din Elvetia nu sunt usa de Biserica, va garantez eu…

R: Ce vei face cand vei termina activitatea fotbalistica?

Am deja niste proiecte inedite la care lucrez impreuna cu parteneri de top. Se apropie momentul in care voi anunta public despre ce este vorba si sper eu ca oamenii sa se bucure . Proiectele sunt foarte bine gandite si au baze solide. Suntem convinsi ca vor fi de mare succes. De altfel este impropriu spus ca voi termina activitatea fotbalistica pentru ca pe viitor tot de fotbal ma voi lega, insa din alte unghiuri.

Football Fabulous

FCSTEAUA.RO este un site deschis, facut de suporteri, pentru suporteri. Asteptam articolele scrise de voi, daca aveti ceva de spus si credeti ca o puteti face intr-un articol, nu ezitati!
Personalizeaza si trimite felicitari prietenilor tai:


Pentru alte melodii, cantece ale galeriei, imnuri etc, vitiati pagina cu player-ul mp3

FULL VIDEO - A 21-A CUPA!

Cupa RomanieiSTEAUA a cucerit cea de-a 21-a Cupa a Romaniei (a 22-a, daca e sa socotim manevrele lui Il Muce din '88!) si a saptea in fata celui mai mare simbol al frustrarii din fotbalul romanesc, Dinamo. Di

George Ogararu: "Fotbalul de azi este un mutant a ceea ce era odata"

Un Domn: GEORGE OGARARUGeorge Ogararu este unul dintre fotbalistii pe care iti face placere sa ii auzi vorbind. De aceea ne-am gandit sa mai aflam cate ceva despre ceea ce gandeste fotbalistul in afara terenului de joc.