Ministerului Finanţelor a publicat proiectul de lege al amnistiei fiscale care ar salva unele cluburi de fotbal din România cu datorii la stat. O mare parte dintre cluburi s-a sustras obligaţiilor către buget de stat folosindu-se de diverse tertipuri și interpretări ale legilor pentru a plăti un impozit mai mic, dar şi pentru a evita plata asigurărilor de sănătate, şomaj etc. Au rezultat datorii uriaşe, în unele cazuri de ordinul zecilor de milioane de lei. În topul neplatnicilor sunt CFR Cluj, peste 50 de milioane de lei şi Petrolul, cu 7,2 milioane de lei.
Cele care au plătit corect și la timp, ca Steaua, Viitorul etc. prin această amnistie fiscală vor rămâne „proștii satului”. Un alt punct de drenare al banilor a fost TVA-ul. Cluburile care in loc sa vireze TVA-ul la stat, au folosit banii la plati în diverse buzunare, vor fi făcute „fete mari”.
Cel mai avantajat club ar putea fi marele țepar și datornic CFR Cluj. Arpad Paszkany a păgubit statul, prin anumite subterfugii, cu 26 de milioane de lei, alte 24 de milioane adăugându-se sub formă de penalităţi. E și dosar DNA. Dacă legea se votează, CFR-ul va fi salvat.
Controversa majoră o reprezintă statutul fotbalistului. Dacă se stabileşte că meseria de fotbalist e una liberală, multe cluburi vor scăpa de o parte însemnată din datorii. „Dacă meseria de fotbalist este una liberală, conform proiectului de lege, vor fi şterse toate datoriile rezultate din aplicarea Codului Fiscal. Asta înseamnă că nu va mai trebui plătită suma reclamată de ANAF drept diferenţă pentru CAS, ajutor de şomaj şi aşa mai departe.“, a explicat un specialist în legislaţie economică.
În lumea sportului sunt două curente de opinie. Un curent consideră că fotbalistul are o profesie liberală, argumentând că atunci când îşi reziliază contractul nu primește ajutor de şomaj etc. Altul spune că fotbalistul este angajat/salariat pentru că vine în fiecare zi la serviciu (antrenament). De exemplu, Becali a fost condamnat în dosarul valiza pentru că fotbalistul a fost asimilat cu un salariat, funcționar public (!?). Așa s-a ajuns la situația ridicolă, ca UEFA să considere „cazul valiza” premiere (interzisă de UEFA din 2008), iar unii judecători de la ÎCCJ să o considere mită. Ar trebui ca guvernul să clarifice acest aspect, fără dubii, în lege .
Sunt de acord să se facă o lege fără ambiguități, să fie facilități fiscale pentru cluburile de fotbal, să se eșaloneze pe 10-20 de ani datoria acumulată și să se anuleze penalitățile, dar să stergi toată datoria către bugetul de stat celor care s-au fofilat când ceilalți au plătit taxele la zi, este o lipsă crasă de fair play financiar și implicit sportiv. De exemplu, dacă nu ar fi dat salarii nesimțite la „scule” de fotbaliști, nu ar fi acumulat datorii imense din neplata taxelor pe salarii.
Acum se vrea ca hoțul să fie spălat în negustor cinstit. Vorba unei reclame de cleaning: „Când n-ajută nimic, te-ajută Cillit!
–Și poate să curețe ș-aici ( în fotbal)? …”
Uite că se poate!
XRay