UEFA.com’s European Qualifiers all-star XI
Published: Wednesday 14 October 2015, 16.00CET
There is no place for Cristiano Ronaldo in our best team of qualifying. Find out who did get the nod and have your say on @EuroQualifiers using #EURO2016.”
UEFA.com
Deși România a terminat pe locul 2 în Grupa F din preliminarii şi s-a calificat direct la Euro 2016, a lăsat o foarte bună impresie în Europa, la UEFA, spre deosebire de huiduielile, criticile și bășcălia unor “presari” și “suporteri” români.
Astfel, Răzvan Raţ a fost inclus de UEFA în echipa ideală a preliminariilor Euro 2016, iar Ciprian Tătăruşanu este rezervă de portar.
- Răzvan Raţ, fundaşul stânga al naţionalei României, care a evoluat în 9 dintre cele 10 meciuri de calificare, formează alături de italianul Matteo Darmian, galezul Ashley Williams şi englezul Gary Cahill linia de fund.
- Ciprian Tătăruşanu, a fost ales rezerva belgianului Thibaut Courtois
Echipa ideală din preliminariile Campionatului European din 2016 este următoarea: Thibaut Courtois (Belgia) – Matteo Darmian (Italia), Ashley Williams (Ţara Galilor), Gary Cahill (Anglia), Răzvan Raţ (România) – Gylfi Sigurdsson (Islanda), Steven Davis (Irlanda de Nord), David Alaba(Austria) – Thomas Muller (Germania), Robert Lewandowski (Polonia), Gareth Bale (Ţara Galilor).
Rezerve: Ciprian Tătăruşanu (România), Jordi Alba (Spania), Kamil Glik (Polonia), Marek Hamsik (Slovacia), Ivan Perisici (Croaţia), Kevin De Bruyne (Belgia), Artiom Dziuba (Rusia).
Prezenţa celor doi jucători români printre protagoniştii calificărilor nu este o surpiză, în condiţiile în care tricolorii au avut cea mai bună apărare din preliminarii, cu doar două goluri primite.
- Echipa României este una dintre cele 4 echipe care nu au pierdut nici un meci în aceste preliminarii. Pe listă s-au mai înscris Anglia, Italia și Austria.
- România are cea mai bună apărare din preliminarii, cu doar două goluri încasate, deși are 10 meciuri. A doua la acest capitol este Anglia, care a primit 3 goluri.
- Elevii lui Anghel Iordănescu au mai bifat un record, fiind singura echipă care nu au primit gol în deplasare în aceste calificări. Fundaşii centrali Chiricheş şi Grigore au fost singurii jucători care au bifat toate minutele în aceste preliminarii, iar omogenitatea poate fi una dintre explicaţiile pentru parcursul aproape fără greşeală în defensivă.
Cum am mai scris în cronică, note și comentarii, este o mare realizare pentru acești băieți, dar mai ales pentru România.
Din păcate, și în aceste calificări am revăzut în media mentalitatea și atitudinea “demolatorilor” de imagine. De la ștergerea pe jos cu echipa după 1-1 cu Finlanda, la intrebarea spusă pe ton apocaliptic „oare ce vom face la Turneul final?”, până la intrebarea ostentativă și tendențioasă adresată lui Iordănescu: „Vă dați demisia? Mai continuați la națională”. În fruntea cârcotașilor: Radu Naum, Cristi Geambașu, Cristi Scutariu … și nu in ultimul rând o parte a “suporterilor”.
În loc să trăim momentul care vine după 8 ani de secetă, nu mai avem loc de “bocitoare” cu bățul prin gard. Parcă nu au văzut ce a pățit Olanda în grupă cu Islanda, cum campioana mondială Germania s-a chinuit cu modesta Georgia, pe care a învins-o în cele din urmă cu 2-1, printr-un gol înscris de rezerva Max Kruse, în min. 79. Că s-a calificat Albania lăsând acasă Serbia și Danemarca … și exemplele pot continua.
Se zice ca a fost cea mai slabă grupă, dar mulți judecă grupa fără a vedea și restul grupelor. Dacă Albania s-a calificat a avut o grupă mai grea? Grupa E cu Anglia, Lituania, Estonia, San Marino și Slovenia a fost mai grea(noi fiind in locul Elveţiei) ? Sau chiar grupa Germaniei? Nu cred.
A devenit un sport național să dăm cu noroi în mai toate realizările. Nu mai știm să ne bucurăm pentru că in fudulia noastră nejustificată, trăim în România, dar ne visăm performanțele din Germania, Spania sau Brazilia.
Felicitări tuturor celor care au contribuit la CALIFICARE și celor doi aleși in European Qualifiers all-star!
Suntem mândri de voi!
Sunt fericit și mă simt bine… Chiar foarte bine!
XRay
Daca nu intelegi si nu urmaresti fotbalul international tragi concluzii pripite, evident.
Cateva argumente din acest text nu sunt deloc in conformitatea cu realitatea.
1)= “ce a pățit Olanda în grupă cu Islanda”, Olanda trece printr-o schimbare majora dupa plecarea lui Van Gaal si pare in cadere libera cu Blind antrenor. Islanda are o generatie fenomenala cu jucatori care joaca constant in cele mai puternice campionate europene. In momentul de fata, Islanda este cea mai buna echipa nordica (peste grupul Scandinav). Totodata se omite faptul din grupa Olandei au mai facut parte Cehia si Turcia. Sunt curios daca autorul a auzit de Arda Turan sau Petr Cech 🙂
2)- “Germania s-a chinuit cu modesta Georgia” – unele meciuri se mai castiga si asa. Pana la urma nemtii au trecut greu si de Algeria la CM din Brazilia, dar au reusit sa castige cupa in final. SI sa nu uitam ca anumiti georgieni joaca prin Olanda, Belgia sau Franta.
3)- “Albania s-a calificat a avut o grupă mai grea. Albania lăsând acasă Serbia și Danemarca” – Albania a avut si un context favorabil. Sa nu uitam ca Serbia a primit penalizare din partea UEFA, iar in ultimul meci direct au invins cu 2-0 chiar la Tirana o Albanie cu jucatori precum Berisha, Cana, Hysaj – copilul care i-a “furat” locul lui Chiriches la Napoli sau Xhaka). Danemarca inca n-a “ramas acasa” si chiar m-as bucura sa pice cu maghiarii la baraj (daca este posibil), fiindca doar printr-o minune pot rata Euro-ul cu slabanii astia.
4)=”Grupa E cu Anglia, Lituania, Estonia, San Marino și Slovenia a fost mai grea(noi fiind in locul Elveţiei) ” = Da, asta ar fi singura exceptie. in care au fost doua favorite certe si lucrurile au decurs conform hartiei. Doar ca…noi n-aveam cum sa fim trasi la sorti in locul Elvetiei, caci ei au venit din urna a 2-a, iar noi am fost in a 3-a.
Cum am spus si la celalat articol. Toata lumea se bucura, fiindca o calificare este o calificare. Doar ca…prezenta in primele 24 de echipe europene nu prea te-ajuta cand vine vorba de Cupa Mondiala, acolo unde UEFA va trimite cele mai bune 14 natiuni. Natiuni din randul carora am facut si noi parte candva si nu stiu de ce unii uita acest aspect.
Nu vad de ce ar trebui Iordanescu sa-si dea demisia (dat fiind ca asta ne este valoarea), dar nu vad nici vreun motiv pentru care ar trebui sa fim extaziati. Altadata mergeam la Euro en-fanfare, de pe primul loc si din grupe dificile (25 puncte in grupa cu Portugalia, Ungaria, Slovacia in 2000, respectiv 29 de puncte in grupa cu Olanda si Bulgaria in 2008).
Acum o facem cu capul plecat la un euro extins, in care nu am reusit sa invingem dubla-mansa Irlande de Nord (urna a 5-a valorica !!), schiori finlandezi sau pe maghiari, tara in care despre acest sport se mai poate vorbi doar la nivel de mit…
Bonus la articol
Razvan Burleanu la Sport.ro
V-ati fi dat demisia daca nu ne calificam?
Burleanu: Nu vreau sa fiu ipocrit sa spun ca da, dar mi-ar fi dat de gandit. Toata strategia noastra era sa ne calificam la Euro. Toata dezvoltarea noastra se lega de aceasta calificare.
Va doriti Belgia din prima urna?
Burleanu: Nu imi doresc Belgia, imi doresc Anglia din prima urna. Am vrea sa jucam si cu Ungaria, ii cunoastem destul de bine si ar fi un meci bun.
Ramane Iordanescu si la Euro?
Burleanu: Atingand obiectivul, contractul se prelungeste automat. Pe 19 noiembrie se prelungeste singur contractul. Am facut planuri cu Iordanescu, va merge sa vada bazele de cantonament. Modul de abordare si planurile pe care si le face, imi da de inteles ca ramane. A trecut printr-o perioada dificila, nu e normal sa ceri demisia la primul pas gresit, care nu a fost un pas gresit pana la urma. Trebuie sa fim sinceri cu noi insine, nu suntem Germania si nici Italia, si nici Olanda care ramane acasa.
UEFA va vira 12 milioane de euro in conturile Federatiei sub forma unui bonus pentru calificarea la Euro 2016. Iar vestile bune nu se opresc aici. Contractele de sponsorizare ale Federatiei au prevazute clauze de performanta, iar calificarea la Euro aduce alte 2 milioane de euro in conturile FRF, a anuntat Razvan Burleanu.
URNELE VALORICE ÎN ACEST MOMENT:
Urna 1
Germania
Spania
Anglia
Portugalia
Belgia
Franța*
*e țară gazdă, altfel ar fi fost depășită de Italia
Urna 2
Italia
Rusia
Elveția
Austria
Croația
Bosnia*
*dacă se va califica
Urna 3
Ucraina*
*dacă se va califica
Cehia
Suedia*
*dacă se va califica
Polonia
România
Slovacia
Urna 4
Ungaria*
*dacă se va califica
Turcia
Islanda
Țara Galilor
Albania
Irlanda de Nord
————-
Vorba lui Burleanu. Nu suntem nici Olanda eliminata de Islanda (urna a 4-a), nici Albania(urna a 4-a), nici Irlanda de Nord(urna a 4-a) căreia i-am luat 4 puncte etc. Suntem de urna 2-3.
Olanda nu a fost eliminata de Islanda, ci si de Cehia si Turcia. Ma simt nevoit sa repet, poate nu s-a vazut prima data.
Adevarat totusi cu Irlanda de Nord, aia au venit din neant si ne-au depasit, jucand un fotbal simplu dar corect. Noi le-am luat 4 puncte, dar ei au fost capabili sa invinga Grecia in dubla mansa si Ungaria in deplasare (4 puncte in dubla mansa) 🙂
Si-apoi ce conteaza ca atacantul lor, Kyle Lafferty, a marcat de 7 ori in aceste preliminarii sau ca joaca pentru Norwich in Premier League, mai bun e Keseru al nostru de la hiper-campioana Ludogorets care traieste din amintirea milestone-ului de cinci cu Pandurii…
Despre Islanda nici nu are sens sa mai vorbim recomand necunoscatorilor sa studieze carierele lui Finnbogason, Sigurdsson, Hallfredsson sau Sigthorson, eventual sa revada prestatia islandezilor in barajul (pt CM 2014) cu Croatia (comparativ cu a noastra in barajul cu Grecia) si sa stea linistiti ca aceasta echipa va face mai multe puncte la CE 2016 decat Romania.
Daca luam primele cinci echipe din campionatul nostru, mai mult de jumatate dintre titularii lor sunt straini de mana a doua. Nu mai adaug cat de slaba e Liga I de cativa ani. Daca ne uitam si spre campionatele de afara avem iarasi doar romani cu prestatii mediocre la echipe de pluton. Nu avem un nucleu de 10-20 de jucatori care sa straluceasca si sa constituie o baza clara de selectie.
Deci da, calificarea in primele 24 de echipe ale continentului este o mare realizare! Sa fim realisti si sa nu mai traim cu gandul la trecut. In anul de gratie 2015 ne multumim cu firimituri pentru simplul motiv ca asta ne valoarea…
@Joga Bonito
Subscriu!
Mereu găsim circumstanțe “atenuante” pentru adversare sau reperele de comparație și numai “agravante” pentru România.
– Se motivează că Olanda, cu toate vedetele în lot, cu un bazin de selecție uriaș față de România, e in vrie de formă doar pt. ca a schimbat antrenorul. Dar la România, care schimbat și ea antrenorul după 3 meciuri, are un lot “cârpit” și bazin “secat”, nu mai funcționează același raționament “atenuant”.
– Se invocă “de urna a IV-a” numai unde “convine”. La Islanda e valoarea, la Irlanda de Nord e miștocăreala ” de urna a IV-a”, deși până în 2015, România nu a bătut-o niciodată în istorie pe Irlanda de Nord!
Islanda – Olanda 2-0 și 1-0 / Olanda, – 6 puncte cu o slab cotată (urna a IV-a). Asta a fost bomba!
Cehia – Olanda 2-1 și 3-2 / Olanda, – 6 puncte cu a 2-a favorită
Turcia – Olanda 1-1 și 3-0 / Olanda, – 4 puncte cu a 3-a favorită (și ea tot de urna a IV-a).
Clasament
1. Cehia 22 puncte
2. Islanda 20 puncte
3. Turcia 18 puncte
4. Olanda 13 puncte.
Cu cele 6 puncte pierdute la Islanda (de urna a IV-a), Olanda avea 19 puncte și se califica de pe locul 2, chiar dacă pierdea ultimul meci cu cehii (2-3).
De ce e Islanda de urna a IV-a? Din 2011-2015, Islanda are 17 infrângeri, iar România doar 7, în același număr de meciuri.
La tragerea la sorți UEFA nu întrebă: “băi, care sunteți în eclipsă de formă sau schimbați antrenorii, să vă bag în grupă cu România?”
Așa cum România a avut “noroc” cu Grecia și “ghinion” cu forma Irlandei de Nord (a luat puncte de la restul și 6 de la Grecia), Turcia și Cehia au avut “noroc” cu Olanda (că au luat ușor puncte de la ea) și cu Islanda că a luat 6 puncte olandezilor, scoțîndu-i din lupta pt. 1-3.
Islanda – Turcia 3-0, 0-1 (Turcia, cu new “super galacticul” Arda Turan, “copilul” lui Hagi, pe care Steaua l-a trimis la TV în play-off CL 2008 și România i-a luat fața la CM 2014).
Islanda – Cehia 1-2, 2-1 (Cehia, cu “ex-chelsea”-istul Petr Cech, căruia Steaua i-a dat 2 goluri în EL-2014 și naționala tot 2 în CM 2006).
Fotbalul european s-a echilibrat foarte mult in ultimii 5-10 ani. Pai ar fi visat in trecut echipa ca Albania sau Islanda sa aiba atatia jucatori la campionate de top din Vest? Simpla prezenta acolo este un success pentru un fotbal amarat si semi-profesionist ca la noi. Acum depinde cat vor profita Burleanu, Gino & Co. de elanul, banii si alte avantaje oferite de participarea la un turneu final. Ca daca or sa foloseasca astea ca prilej pentru spalatul de bani ca pana acum, nu ajungem nicaieri (vezi Casa Fotbalului, Arena Nationala, etc).
Calificarea e calificare, am mai spus-o. Prezenta la un turneu final e benefica pt. fotbalul romanesc.
Ramane o singura mare problema: lipsa unei perspective pt. fotbalul de la noi. Cum spunea cineva mai sus, la noi avem stranieri de mana a 2-a, iar pur-sangele romanesc e doar o gluma de fotbalist, iar viitorul suna rau, foarte rau.
Practic nu vine nimic din spate, in afara de cateva sclipiri demne de luat in seama din directia Hagi, unde, inca se mai face fotbal serios, la nivel de juniorat.
Am prins un interviu, acum 2-3 luni parca, cu un copil de 14-15 ani, roman, care juca la juniorii celor de la Real Madrid. Intrebat de reporter daca isi doreste sa ajunga precum Ronaldo, daca ii vede pe jucatorii de la echipa mare venind la antrenament, el a raspuns:
“Da! As vrea sa ajung ca el, il vad cu ce masini vine la antrenament, imi doresc sa ajung ca el sa am si eu asa masini!”
Mentalitate de meltean, probabil plantata de parinti, taica-su fiind si el prin interviu. El atat vede, masina scumpa, hainele, figurile. Nu vede sacrificiul, daruirea, ambitia, munca prestata pt. a ajunge la nivelul unui Ronaldo. Nu! El vede o masina, isi inchipuie ca Ronaldo s-a scarpinat in dos si a dus la nas in ultimii 10 ani, si Hop!!! a ajuns acolo sus.
1) Un gest de suflet, pe masura intelegerii din patriotism a saraciei in care ne zbatem. De asta trebuie sa-i respectam cum se cuvine, pentru ca aceasta calificare este in folosul fotbalului romanesc, cum bine precizau si Joga si AndyQ.
Fotbalistii nationalei renunta la 500 de mii de euro, din banii lor de prime, care vor ajunge la la centrele de juniori. Promisiune facuta inca inainte de preliminarii si reconfirmata acum. Tricolorii vor lua astfel prime mai mici dupa ce au obtinut biletele pentru Paris.
“Suma maxima pe care un jucator o va lua este undeva la 150 de mii de euro“, a dezvaluit Razvan Burleanu. E vorba numai de cei care au cele mai multe minute jucate. Dragos Grigore si Vlad Chiriches au jucat toate minutele in preliminariile Euro 2016
2) Naționala de fotbal a României s-a calificat la Campionatul European din 2016 și pregătește acea perioadă cu un meci foarte tare împotriva reprezentativei Italiei. Partea interesantă este că naționala noastră va primi bani din partea Italiei pentru a disputa amicalul. Meciul amical dintre Italia și România va avea loc la 17 noiembrie, la Bologna.
“Am ajuns în situația în care Italia ne cheamă sa jucăm un amical și luăm și o sumă de bani. Doar avem cea mai bună defensiva (n.r. două goluri primite în grupe), sîntem neînvinși și avem un jucător în echipa ideală a preliminariilor (n.r. Răzvan Raț).
Sînt oameni din exterior care văd astfel de lucruri, chiar dacă în țară se minimalizează“, a spus Andrei Vochin, la Digisport.