M-am saturat sa scriu despre creditor. Dar nu am ce face. Situatia o impune. Am ajuns intr-o situatie fara iesire, in care un singur om este cheia : nu, nu este Romeo Surdu ci este chiar creditorul Becali.Toata aceast cadere pe tobogan poate fi oprita cu un singur gest: schimbarea proprietarului. Indiferent in ce mod: fie ca vinde, fie ca i se platesc banii cu care a imprumutat, fie este arestat, fie renunta de buna voie. La momentul actual, sansele sunt mici. Din pacate. Problema este ca omul nu resimte presiunea. El nu se simte contestat si nedorit. Problema e ca presiunea si contestarile vin asupra altora: victimele colaterale gen Surdu, Iacob sau Lovin. Intr-adevar acesti jucatori nu au valoarea pe care o asteptam de la un fotbalist al Stelei, dar ei nu sunt decat mijloacele prin care gandirea becaliana este pusa in practica.
Primul pas a fost facut. Un pas mic pentru contestarea creditorului, dar un pas mare in ceea ce priveste atitudinea. Deja oamenii nu mai suporta. E prea mult. Toleranta organismelor cu o gandire sanatoasa ros-albastra se apropie de zero. Azi a fost un banner("Vrem performanțã fãrã implicarea ta, bãi, zdreanțã" - Stil Ostil) , maine poate fi un stadion. Asta daca o sa mai vina destui oameni. Pentru ca daca se continua asa, Steaua va deveni o echipa a nimanui. De fapt va deveni ultima mare vaca de muls a clanului becali. Primul pas a fost instalarea varului oier la carma, apoi inglodarea societatii in datorii imense catre o singura persoana, iar apoi, dupa ce toti cei interesati de soarta echipei vor fi complet indepartati, va urma lichidarea, recupararea datoriilor. Si cine mai bine sa faca asta, decat fostul bisnitar si devalizator de echipe, Ioan becali? Va mira ca in condiitile disperate in care suntem, se renunta la orice transfer si se asteapta revenirea "ranitilor"? Camus, Armenteros, Thereau, Ljubinkovic au fost nume aruncate in vant. Ei costa bani, adica noi imprumuturi. Dar mai are rost sa crediteze cand stie ca poate oricand sa vanda tot?
La-ca-tus! Asa tuna Ghencea. El a mai ramas. Dar mi-e teama ca el nu va face nimic. El traieste cu impresia ca antreneaza Steaua, cand de fapt antreneaza o himera, o iluzie, ceva ce nu mai exista. El crede ca in CV-ul sau, numele Steaua va straluci, dar se insala. Dimpotriva, s-ar putea ca istoria sa-l retina ca omul care putea sa dea semnalul luptei impotriva celui care distruge Steaua, dar a preferat sa-l bage pe Surdu. Laca ai de ales: poti sa taci si sa antrenezi o himera sau poti sa nu taci si sa trezesti poporul stelist din letargie. Jucatorul stim ce ar fi ales, dar omul? Ce va fi Laca? Vei sta alaturi de cioban sau alaturi de noi?
P.S. Respect pentru Stil Ostil
Mihai Somanescu