Pãstrasem ideea acestui articol pentru vreo sãptãmânã în care Steaua nu ar juca sau în care pur și simplu nu aș avea despre ce sã scriu. Dupã meciul de asearã, o scurtã analizã a celor care trebuie sã pãrãseascã Ghencea mi se pare foarte necesarã.
Peste plecarea creditorului George Becali trec repede: este cea mai necesarã, dar încã improbabilã. Oricum, nu despre el vreau sã vorbesc.
În primul rând, Dicã și Goian. Încep cu cei mai buni. Din jucãtorii valizi ai Stelei, Dicã și Goian sunt clar cei mai valoroși (poate alãturi de Zapata). Dar, ilustrare a proverbului "dacã te amesteci cu tãrâțele, te mãnâncã porcii", Dicã și Goian s-au plafonat la Steaua. ªi joacã strigãtor la cer de prost. Primul este în Ghencea din primãvara lui 2004 (dacã nu mã înșel), iar de atunci în fiecare sezon a fost golgeterul Stelei. Mai mult, Dicã a fost omul providențial al parcursului din Ligã de anul trecut (2 goluri la Kiev, 1 în Ghencea tot contra ucrainienilor, 1 la Lyon). Despre Dicã poți spune multe, dar cã nu și-a fãcut datoria fațã de Steaua în cei aproape 4 ani de când e decarul roș-albastru - nu!
Goian a prins echipa în mandatul lui Protasov, când de altfel s-a și consacrat nu doar ca fundaș de baza, ci și ca marcator. De atunci, Goian a fost titular indiscutabil și a devenit stâlp al apãrãrii și la naționalã. Cu excepția toamnei din 2006, când a încasat un numãr prea mare de "roșii", Goian a avut o evoluție unanim apreciatã în Ghencea.
Mediocritatea actualului lot a dus la plafonarea lui Dicã și a lui Goian. Conștienți amândoi cã sunt "pe fãraș", fiind calea cea mai sigurã prin care Becali își va recupera sumele cu care a împrumutat Steaua, au început sã joace din ce în ce mai prost. Dupã un început de sezon foarte bun (fiind la un moment dat, alãturi de Bicfalvi, singurii marcatori ai echipei), ei s-au stins și au ajuns sã confirme imaginea penibilã a Stelei de asearã sau de la Cluj. Cred cã orice suporter de bun simț ar trebui sã accepte cã este atât înspre binele Stelei, cât și al jucãtorilor, ca Dicã și Goian sã pãrãseascã Ghencea în iarnã.
Urmeazã grosul, adicã cei care n-au cãuta în curtea unei Eterne Campioane! Din lipsã de valoare. Sau pentru cã n-au reușit sã confirme. Sau pentru cã nu mai pot.
La capitolul portari, marele transfer al acestei veri - Zapata - i-a transformat pe Cernea și Vâtcã în exponate de muzeu peste care a început sã se punã praful. Îi voi lãsa pe rafturile lor, pentru cã cred cã mãcar unul din ei reprezintã o soluție de avarie pentru poarta Stelei. Sper totuși sã nu fie nevoie.
În apãrare, singura plecare ce trebuie discutatã (pe lângã Goian, evident) este a lui Petre Marin. Petre Marin este un mare caracter - o spun rãspicat și tare! Este unul din puținii jucãtori de bun simț ai Stelei. De-a lungul timpului și-a fãcut datoria cu vârf și-ndesat la Steaua, atât pe stânga cât și pe dreapta. Ultimul an a arãtat însã o descreștere accentuatã - anii l-au ajuns din urmã. Steaua și Petre Marin ar trebui sã se despartã cât mai elegant posibil, eventual prin cooptarea lui Petricã în stafful tehnic (antrenor la juniori). În rest, Emeghara, Rada, Ghionea, Baciu, Golanski, Neșu stau bine unde stau.
La mijloc, prãpãd. Sã fiu antrenorul Stelei, aș renunța la Cristocea (a jucat doar vreo 6 luni la Steaua), Surdu (...), Croitoru (încearcã, dar nu e destul), și la unul dintre Ovidiu Petre și Lovin. I-aș pãstra pe Rãdoi, Bicfalvi, Petre/Lovin. Chiar și pe Nicolițã, pe care l-aș trimite însã pe banca de rezerve. Nicolițã nu este un fotbalist de talia Stelei, acest lucru este deja de domeniul evidenței. Majearu cred cã zâmbește cu amãrãciune când vede tentative penibile ale lui Jardel de a depãși un adversar, prin orice mijloc.
În atac, jale... Pe lângã Dicã, mai trebuie sã plece în opinia mea Zaharia (care n-a confirmat, în ciuda golurilor din varã) și Iacob (al cãrui joc a început sã-mi bântuie nopțile...). I-aș ține pe Badea (în a cãrui valoare eu încã cred) și pe Neaga (în special din rațiuni sentimentale...drept pentru care nu mã aștept ca toți sã gândeascã la fel).
Așadar, Dicã, Goian // Petre Marin, Cristocea, Surdu, Croitoru, Petre/Lovin, Zaharia, Iacob. 9 oameni. În locul lor trebuie sã vinã în mod obligatoriu 9 fotbaliști de valoare superioarã, care sã poatã fi titulari la Steaua. Însã despre veniri, poate într-un alt articol.
Ovidiu